A veszteségelhatárolásról

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az év végi bevallás illetve beszámoló elkészítése során lehetőség van arra, hogy a korábbi évek veszteséges működéséből származó negatív eredményt a tárgyévi adóalap megállapításakor csökkentő tényezőként vegye figyelembe a vállalkozás.

A személyi jövedelemadó 49/B§ (7) bekezdése, illetve a társasági adóról szóló törvény 17 §-a szerint az egyéni vállalkozók és társas vállalkozások elhatárolhatják tárgyévi negatív eredményüket.
Az elhatárolt veszteség a következők szerint számolható el:

- Az elhatárolt veszteséget bármely későbbi adóév pozitív adóalapjával szemben, az adózók döntése szerinti megosztásban számolhatják el.

- Az adóév elhatárolt veszteségét a más adóév(ek)ről áthozott, elhatárolt veszteség figyelembevétele nélkül kell megállapítani, azaz korábbi veszteségből tárgyévi veszteség nem képezhető.

- Az elhatárolt veszteségek elszámolásánál a keletkezésük sorrendjét kell követni.


A tevékenység megkezdésének évét követő negyedik adóévtől kezdve a veszteség elhatárolására az adóhatóság engedélye alapján van lehetőség, ha

- az adóévi bevételek nem érik el az elszámolt költségek és ráfordítások 50 százalékát, vagy
- az adózó adóalapja a megelőző két évben is negatív volt.

Azok a vállalkozók tehát, akik nem „tartósan” (több mint 2 évig folyamatosan) és nem „nagyon” (a bevétele nem éri el a költségek felét sem) veszteségesek, azok a negatív eredményüket az alakulást követő 4. évtől is időkorlát és adóhatósági engedély nélkül elhatárolhatják.

Az engedély iránti kérelem benyújtásának határideje:

az adóévre vonatkozó bevallás esetén a bevallással egyidejűleg

önellenőrzés esetén az önellenőrzési lap benyújtásával egyidejűleg,

ellenőrzés esetén a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül,

felügyeleti intézkedés vagy az adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálatának kezdeményezése esetén az eljárás jogerős befejezését követő 15 napon belül kell benyújtani;


A határidő jogvesztő, ami azt jelenti, hogy elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Az adóhatóság az engedélyt akkor adja meg, ha megállapítható,
- hogy az elhatárolt veszteség elháríthatatlan külső ok miatt keletkezett, vagy
- ha az adózó a veszteség elkerülése, mérséklése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható.

A jelenleg érvényben levő szabály azonban csak 2004. január 1-től hatályos. A korábbi években keletkezett veszteségekre a keletkezés évében érvényes szabályt kell alkalmazni.
Ennek megfelelően a tevékenység kezdetének évét követő negyedik adóévtől veszteséget kizárólag a következő öt adóév pozitív adóalapjával szemben lehet az adózó döntése szerinti megosztásban elszámolni.


Speciális esetek:
- Mezőgazdasági ágazatba sorolt adózó az adóévben elhatárolt veszteségét az adóévet megelőző két évre visszamenőlegesen is rendezheti adóbevallásának önellenőrzésével.
- Átalakulás esetén a veszteségelhatárolást a jogutód csak a jogelődnél keletkezett elhatárolt veszteségnek a jogelőd vagyonából, a vagyonmérleg szerinti részesedése arányában számított, az adózás előtti eredmény csökkentéseként még el nem számolt részére alkalmazhatja.
- Kedvezményezett eszközátruházás esetén az átvevő társaság az átruházó társaságnál keletkezett, az önálló szervezeti egységnek betudható elhatárolt veszteségre szintén alkalmazhatja az elhatárolást.
- Hitelintézet a veszteségelhatárolás kapcsán ezeket a szabályokat nem alkalmazhatja.


Hozzászólások

CilaWEWE  -  

Csatlakozom Katalin hozzászólásához, nekem is  "oszlik már a homály", de még arra kíváncsi lennék, hogyan "pántlikázzam meg" az adóbevallásban hogy melyik adóév elhatárolt veszteségét használom fel a tárgyévi pozítív adóalap csökkentésére. (A ..29-es bevallásokban erre nem találok rubrikát.)

Katalin  -  

Ez szuper, már mindent tudok!!

Judit  -  

Köszönöm, hogy így összefoglalva is megtalálható és nem kell visszakereséssel bajlódni.

K.P.Bgy.  -  

Több helyen olvasva mindha azt érezném,hogy a kedvezményes osztalék kifizetés határideje esetleg a számviteli politika előirásaiba ütközne,vagyis gond lehet a meghatározott mérleg-beszámoló-készités időpontjának betartása,mert ezt valószinü,hogy február 5 napját követő időszakban határozták meg. Véleményem szerint ez nemlehet gond,mert ha egy cég ezt az időpontot pl.április 30 napjában határozta meg nem azt jelenti,hogy előbb,igy pl. február 5 előtt nem készitheti el.Esetleg gond lehet,ha közbejött változások miatt pl. április 30-ig nemtudja elkésziteni. Szerintem,ha az előirt összes feladatot elvégzi-nem kell kivárnia pl.április végét- emiatt nem lehet problémája. Más:megjegyzés Pandának:a kedvezményes 10%-os osztalék fizetésének előfeltétele többekközött az is,hogy a tárgyévi-2006-adózott eredményt is kifizessék osztalék cimén.

Panda  -  

Kedves Zsuzsi! Légyszíves az alábbiakban leírtakat véleményezni, mert nem vagyok biztos abban, hogy a leírtak szerint mindent jól csinálunk-e: A 10 %-os osztalákadóval kapcsolatos kérdéseim: - a mérlegkészítés időspontja a számviteli politika szerin: január 31./ez eredetileg így van, nem most let módosítva/ - a tagok gyűlésére a meghívót 01.15-én el lehet-e küldeni úgy, hogy a tagok gyűlése 02.01-én lesz megtartva?/a társ. szerz. nem tartalmaz erre vonatkozóan utalást, és Kkt-ről van szó// - a tagok gyűlése 02.01-én elfogadja a beszámolót és dönt az osztalékfizetésről - a 10 %-os osztalék 02.02-án kerül kifizetésre - a 2006.évi nyereséget nem akarja a társaság kifizetni 2007-ben, /csak a 10 %-os osztalékot/, akkor ezt is rögzíteni kell a tagok gyűlésén és ebben az esetben a könyvelési tétel: T 493 - k 449 az ET-ból fizetendő osztaléklé: T413 -K476 - Ha nem vonjuk le az osztalékból a 10% adót, hanem részletfizetést kér a társaság, akkor a könyvelési tétel az alábbi lesz? T476- K3811 bruttó kifizetés vagy nettó? T476- K462 SZJA ? vagy ez csak az első részlet, és a 4 évi részletet hogy könyvelem? Elnézést, ha naiv kérdéseket tettem fel, de még nem fizettünk osztalékot, kissé távol áll tőlem. Köszönöm a válaszokat, Üdv: Panda

anonim  -  

Kedves Zsuzsika! Nyugodt és nagyon boldog névnapot kivánok neked. Erszi

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Köszönöm a jókívánságokat, én is kívánok mindenkinek kitartást és egészséget.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Mária! 2006-ra 2007 május 31-ig társaságiadó- bevallást és természetesen beszámolót. 2007 évről 2008 május 31-ig eva bevallást kell benyújtani és erről az évről is kell beszámolót készíteni. 2007-ben társaságiadó-előleget már nem kell fizetni, eva előleget viszont igen.

Vincze Gyöngyi  -  

Kedves Zsuzsika! Nagyon sok Boldog Névnapot kivánok. Gyöngyi

  -  

Zsuzsa! Majdnem elfelejtettem, hogy névnapod alkalmából gratuláljak. Kivánok nagyon jó erőt egészséget, mert ma napság ebben a beteges világban ez a legfontosabb, hogy nagy erőbedobással dolgozni tudjunk. Szia Éva a Zal-Agro Zrt-től Zalaszentgrótról

Szabó Kálmánné Éva a Zal-Agro Zrt-től  -  

Zsuzsikám! Nagyon köszönöm a sok-sok hasznos információt, a veszteségelhatárolás nem egy könnyű fajsúlyu téma, mivel minden vállalkozásnál más-más problémákat vet fel. Ha kérdésem lesz szeretnék Hozzád fordulni segítségért. Minden vállalkozásnak készítettem 2006. május után egy külön táblázatot az elhatárolásokról. Mégegyszer köszönöm a segítséget. Szia! Jó egészséget kivánok Éva

Ignáth Éva  -  

Drága Zsuzsa! Sok boldogságot és jó egészséget kivánok.

Sajti Mária  -  

Kedves Zsuzsa először is nagyon sok boldogságotnévnapod alkalmából és nyugisabb időszak kivánok. A cikkeid mind nagy segitséget ad nakünk és könnyebb kiigazodni e szövevényben amit nem találok ha a társaság 2007 január 1 től EVÁ- t vállasz t a számviteli törvény szerion t akkor neki mit kell vagy kellet volna leadni ha tud sgiteni megköszömöm mária

KP.Bgy.  -  

Kedves Zsuzsika! Sok munka mellé erőt egészséget és kitartást kivánok Zsuzsanna nap alkalmából is.