A kedvezményes osztalékfizetésről - valószínűleg utoljára

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A 2006. évi CXXXI. törvény – az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról – 171. §-a szerint törvény kihirdetését (2006. december 22.) követő 45. napot követő napon (azaz 2007. február 6-án) hatályát veszti a Módtv. (2006. évi LXI. törvény – egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról) 223. §-ának (17) bekezdése, azaz a házipénztárral összefüggésben fizethető 10%-os osztalék.

Az átmeneti rendelkezések között található 191.§ szerint a kifizető, a magánszemély a Módtv. 223. §-ának az e törvény kihirdetését követő 45. napján hatályos (17) bekezdését alkalmazza, ha az említett rendelkezés szerint az osztalék megállapítása, jóváhagyása és a magánszemély által a bevétel megszerzése az e törvény kihirdetését követő 45. napig megtörtént.

Ez azt jelenti, hogy az osztalékot ki is kell fizetni eddig az időpontig, a 45 napban a magánszemélynek bevétele kell, hogy keletkezzen, csak így alkalmazható a 10%-os kedvezményes adókulcs. Az azt terhelő adót a kifizetőnek a bevételszerzés napjára meg kell állapítania, és arról külön igazolást kell kiállítania. Az igazolásban külön-külön kell szerepeltetnie a 25%, 35%, illetve a kedvezményes kulcsú osztalék összegét és adóját.

Véleményem szerint továbbra is lehetőség, hogy ha a társaság nem tudja a teljes osztalékot kifizetni, hanem csak egy részét, akkor is lehetősége van a 10%-os részt alkalmazni, ha a részbeni osztalékfizetés február 5-ig megtörténik.

A törvény az adó levonására két lehetőséget biztosít:

a magánszemély a kifizetőtől kapott igazolás alapján, a bevételszerzés napjának negyedévét követő hónap 12. napjáig fizesse meg az adót, vagy
a kifizető vonja le és vallja be.


További lehetőség még a részletfizetési kedvezmény, melyet az adó befizetésére kötelezett – az lehet akár a magánszemély, akár a kifizető - kérelmezheti. Az adóhatóság az adóévben és azt követő négy adóévben egyenlő részletekben történő adófizetést engedélyez.

A törvény jóváhagyott osztalékról beszél, ezért meg kell említeni, a Gt. taggyűlésre vonatkozó szabályait is. A Taggyűlésre a tagokat a napirend közlésével kell meghívni. A meghívók elküldése és a taggyűlés napja között - ha a társasági szerződés másképp nem rendelkezik, legalább tizenöt napnak el kell telnie. A taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik többek között a számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyása.

Tehát érdemes - akit érint - mindenkinek végiggondolni a kedvezményes kulccsal adózó osztalékkal kapcsolatos teendőket, figyelemmel a számviteli politikánkban szabályozott mérlegkészítési időpontra is.

Emlékeztetőül a Számvitelről szóló 2000. év C. törvény néhány ide vonatkozó szabálya:

- mérlegkészítés időpontja: „a mérleg egyes tételeihez kapcsolódóan meghatározott azon - az üzleti év mérlegfordulónapját követő - időpont, amely időpontig a megbízható és valós vagyoni helyzet bemutatásához szükséges értékelési feladatokat el lehet és el kell
végezni”

- A 14. § 4) bekezdés alapján a számviteli politika keretében írásban rögzíteni kell - többek között - azokat a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat, módszereket, amelyekkel meghatározza, hogy mit tekint a számviteli elszámolás, az értékelés szempontjából lényegesnek, jelentősnek, nem lényegesnek, nem jelentősnek, továbbá meghatározza azt, hogy a törvényben biztosított választási, minősítési lehetőségek közül melyeket, milyen feltételek fennállása esetén alkalmaz, az alkalmazott gyakorlatot milyen okok miatt kell megváltoztatni.


Hozzászólások

Erzsi  -  

2006-os beszámolót 2007. január 31-i dátummal készitettük el, a 10 %-os osztalék adó kifizetés miatt.

A 2007-es beszámolót készithetjök-e 2007 május 31-ig?

 

 

 

Némethné Marcsi  -  

Kedves Zsuzsa! Szeretném,ha tegeződhetnénk! 18 éve vagyok a pályán, mérlegképes könyvelői végzettséggel, adószakértő és adótanácsadói képesítéssel, valamint HR menedzseri és Társadalombiztosítási diplomával.2006-ban ezt még megfejeltem egy EU-s projekttervezési és pénzügyi finanszírozási másoddiplomával. Nagyon örülök, hogy Rád találtam! Rendkívül jó, szakmailag érthető és "világos" a cikked. Remélem a jövőben is tudunk konzultálni! Köszönöm a ma egyre kevésbé tapasztalható segítőkészségedet! Üdvözlettel Némethné Marcsi

anonim2  -  

Zsuzsi! Köszönöm a válaszodat a 10 %-os osztalékra vonatkozóan. Január után ezeknek az én társaságaimnak már nincs mérleget befolyásoló gazd.esemény, és így ez a változtatás maradhat is a későbbi évekre vonatkozóan is. Nagyon örülök, hogy vannak még ilyen segítőkész emberek, akik átadják a tudásukat másoknak is, és mégegyszer köszönöm!

anonim  -  

Nagyon szeretem a cikkeidet és az előadásaidat úgyszintén. Sok segítséget nyújt a munkámhoz. Egyébként az orosházi előadás tök jó volt.

anonim  -  

Azt szeretném megkérdezni, hogy miután a 0629-es társasági adóbevallás nyomtatvány megjelenési időpontja 2007.04.13,ezért tehát most januárban csak pontatlan beszámoló készíthető,elfogadható e ez a beszámoló a "10%-os történet" véghezviteléhez?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A nyugdíj 2007-től adóterhet nem viselő járandóság. Azok a bevételek, amelyek korábban ezzel egyformán adóztak, a törvény az adómentes bevételként nevesíti. A helye az szja törvény 2. sz mellékletében az adómentes bevételek között az 1.1 pont alatt található. Ami ennek megfelelően nem adómentes, hanem továbbra is nyugdíjjal azonosan adózik, azokat kell figyelembe venni az adóelőleg számításánál.

anonim  -  

Az EVA-s bt, amennyiben kettős könyvitelt vezet, az eva időszaka előtt képződött eredménytartalékát az szja törvény szerinti kulcsok szerint kell leadóznia, osztalékként történő jóváhagyása esetén. Ezért az ő esetükben, akik a tárgyévi eredményt adómentesen vehetik ki - az eva tartalmazza az osztalék utáni szja-t - különösen megéri a korábbi eredménytartalékot is jóváhagyni és kifizetni, mert őket a 25, illetve 35% nem érinti. Természetesen őket is köti a február 5-i dátum.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A jóváhogyott osztalék adókötelezettségét a kifizetés napján érvényes szabályok szerint kell megállapítani. Én nem látom akadályát annak, hogy az összesen tárgyévi eredmény és eredménytartalék terhére jóváhagyott osztaléknak csak egy részét fizessük ki február 5-ig, a többit pedig később. A kifizetett részre alkalmazható a 10%-os adó. Ha később úgy dönt a társaság, hogy a ki nem fizetett osztalékot elengedi, akkor nincs szja, kalkulálni kell azonban a különadóval. A kifizetéskor az lehet az egyetlen probléma, ha a társaságnak még a 2005-ös vagy korábbi évekre is van ki nem fizetett osztaléka. Ez elsőbbséget élvez.

anonim  -  

Kedves Zsuzsa! Sehol nem találtam utalást arra, hogy ezzel a 10%-os kedvezményes osztalék-fizetési lehetőséggel kettős könyvelésű EVA-s bt is élhet-e az EVA-s időszakát megelőzően felhalmozódott eredménytartaléka kifizetésekor. Mi erről az Ön véleménye? Köszönöm szépen.

anonim  -  

2007. évtől a nyugdíjat, baleseti járadékot is figyelembe kell venni a munkáltatóknál az adóelőleg számításánál. Rokkantsági nyugdíj, átmeneti járadék, rokkantsági járadék, rendszeres szociális járadék is előfordul nálunk. Hol találom meg a törvényben, hogy ezek közül melyiket kell figyelembe venni? Köszönöm válaszát.

anonim2  -  

Szia Zsuzsa! A kedvezményes osztalékkifizetéssel kapcsolatban: jól értelmezem, hogy ha a társaságnak 2006-ról van pl.4 Mft kivehető osztaléka, eredménytartalékból kedvezményesen kivehet 5 mft-ot (mert borzasztó magas a pénzkészlete)és részletekben történő kifizetésről dönt, (pl.3+2+3+1) és így először az eredménytartalékból jóváhagyott 3 majd 2mft- ot veszi ki megfizeti a 10 %-ot és úgy dönt, hogy a többi kifizetéstől eltekint. (elengedett köt. különadó alap, de ez csak 4 %)Így "megúszta"a 2006-os 25- és 35 %-os adó+4% ehot! Ez így mehet? Köszi a válaszodat!!

Böröczkyn Zsuzsi  -  

Cikkem utulsó mondatát nem véletlenül emeltem ki. Mindenképpen meg kell indokolni, hogy az alkalmazott gyakorlatot milyen okok miatt kell megváltoztatni. Elképzelhető indoknak gondolom, ha a korábbi években 30 napon túl semmilyen előző évet érintő gazdasági esemény nem történt, és egy taggyűlés által elfogadott beszámoló jól jöhet egy hitelkérelemnél, ezért előrehozzuk a mérlegkészítés időpontját. Amennyiben az indok szerint nincs a korábbi évben január 31 után az előző évet érintő gazdasági esemény, akkor a kiegészítő mellékletben sincs a két módszer között bemutatandó eltérés.

anonim  -  

Indokolnom kell,hogy a mérlegkészítés időpontját miért módosítom/valószinű indoknak nem fogadható el a 10%-os kedvezmény miatti módosítás/.Következő évben is a mérleget az itt meghatározott/előrehozott/időpontban kell elkészíteni.