A bérkompenzáció és az áfa

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A folyamatosan érkező bérkompenzációs támogatások kapcsán egyre gyakrabban kerül elő ismét a támogatások áfabeli megítélése. Az áfatörvény 5. számú mellékletének megfelelően kell-e arányosítani emiatt a levonható áfát?

kompenzacio.jpgA válasz egyértelmű, a problémát mégis az okozza, hogy fordítva közelítjük meg a kérdést. Ha kizárólag az 5. számú melléklet 2. pontját olvassuk, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy arányosítani kell.

Itt ugyanis az áll, hogy ha az adóalany közvetlenül árat nem befolyásoló pénzbeni támogatásban részesül, akkor a támogatás forintban megállapított és éves szinten összesített összege a levonási hányados nevezőjének értékét növeli. Azaz romlik a levonási arány.
A bérkompenzációs támogatás pedig az adóalanyhoz közvetlenül érkezik, és árat nem befolyásol.
A feltételek pedig szó szerint megvalósulnak.

A kérdést azonban nem innen kell megközelíteni!


Az első vizsgálati pont, hogy az áfatörvény 123.§-a szerint egyáltalán van-e arányosítási kötelezettségünk.

Azaz, első lépésként azt vizsgáljuk, hogy a tevékenységünk kizárólag adóköteles-e vagy nem.

Ha áfa köteles és áfa mentes tevékenységet is folytatunk, akkor kell tovább olvasni az 5. számú melléklethez, és az arányosításba bevonni a támogatást is.

Abban az esetben, ha a tevékenységünk kizárólag adóköteles (ide tartozik pl. a fordított áfás értékesítés is), akkor ránk nem vonatkozik az 5. számú melléklet.
Azaz, nem kell a támogatás miatt arányosítani.


A bejegyzés címkéi

áfa, bérkompenzáció


Hozzászólások

Vighné Zsuzsi  -  

Egyéni vállalkozó ügyfelemnek ruházati butikja van, nem alanya az áfá-nak. GINOP 5.1.1-15 pályázatból támogatást kap az alkalmazott bérére és a szoc. ho 70%-ára. Be kell-e jelentkeznie az áfa körbe, ha az összeszámított (támogatás + értékesítés)bevétele meghaladja a 6 millió forintot. Szerintem áfás lesz. Várom véleményed.

Dinnyés Erzsébet  -  

Támop 1.1.2 keretében "Élelmiszer- és vegyiáru eladó" tanfolyamon vettem részt. Szolgáltatási dij 2500 Ft, képzési dij és vizsgadíj 274920 Ft, keresetpótló juttatás 224135 Ft és utazási ktg. 19160 Ft címén támogatásban részesültem.
Kell-e a fenti összegek után SZJA-t fizetnem, illetve bevallásban kell-e szerepeltetnem?

Tisztelettel.

Fruzsi  -  

Kedves Zsuzsa!
Szeretném megkérdezni, hogy a Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2 "A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása " projekt (TÁMOP-1.1.2) kapcsolódó bérköltség támogatás nyújtása a Munkaügyi Központ által miatt kell e arányosítani?

Bordácsné  -  

De ugye az arányosítást csak a Munkaügyi Központ által a "munkabér nettó értékének megőrzéséhez kiutalt támogatás"-i összeg után kell elvégezni?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, a munkaügyi központ támogatását nevezem bértámogatásnak. A szoc. hj-ból be nem fizetett rész, az adókedvezmény.

anikó  -  

Szervusz Zsuzsi!
Szeretném megkérdezni, hogy a szoc.ho kedvezmény (amit már eleve be sem fizetünk...) de minimis támogatásnak minősül-e majd a bevallás készítésekor? Kell-e rá figyelnünk?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az nem támogatás, hanem adókedvezmény, ami a 2011. évi CLVI. tv. 460.§-a szerint jár.
Erre nincs szabály, hogy ez de minimisnek minősülne. Ugyanebben a törvényben a megváltozott munkaképességűek után járó kedvezmény (462/A.§) viszont már de minimis támogatás, de erről tételesen rendelkezik is a törvény.

Anikó  -  

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm az infot. Bevallom erről teljesen megfeledkeztem.

Klári  -  

Jaj Zsuzsi!
De jó, hogy kirángatsz bennünket a saját magunk által kreált körből, és segítségeddel a homlokunkra tudunk csapni.
Köszönöm!