5 éves az új áfatörvény – lehet változtatni!

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az áfatörvény szerint egyes ingatlanügyleteket adókötelessé lehet tenni, de ezen választásunktól 5 évig nem térhetünk el. Eljött tehát az a pont, hogy ha változtatni szeretnénk, akkor megtehetjük.

ingatlan1.jpg

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 88. §-a lehetőséget biztosít az adóalanyok számára, hogy a főszabály szerint adómentes ingatlan értékesítésre és bérbeadásra adófizetési kötelezettséget (általános szabályok szerinti adózást) válasszanak.
Aki élt a választási jogával, attól a választása évét követő ötödik naptári év végéig nem térhet el.

A kérdés az, hogy mikortól kell számolni az 5 évet.


Az adózás rendjéről szóló törvény 22. § (2) bekezdése szerint az áfa-státuszáról tett nyilatkozatot az adóalany a változtatást megelőző adóév utolsó napjáig jelentheti be az adóhatósághoz. A választás éve tehát az az év, amikor az adóalany benyújtja az adóhatóságnak a változásbejelentő lapot.

Ha valaki választását 2007. december 31-ig bejelentette, akkor az adókötelezettséghez való kötöttség az ezt követő ötödik naptári évi végéig, azaz 2012. december 31-ig áll fenn.
Példabeli adóalanyunk 2013. január 1-től kezdődő időszakra jogosult benyújtani az adómentességre visszatérésről szóló nyilatkozatát.

A sors furcsasága, hogy az új áfatörvény bevezetése körüli „mizéria” lehetővé tette, hogy bejelentésünket 2008 év elején tegyük meg. Aztán a törvény márciusi változása újabb bejelentésre adott lehetőséget.
Így előfordulhatott például, hogy aki eredetileg nem kért adókötelezettséget, de a lakó- és nem lakóingatlanok kettéválasztása után 2008-ban mégis tett bejelentést, neki az ötödik naptári év már 2013 végén fog lejárni. Ő több mint 5 évre „nyerte meg” az adókötelezettséget.

Visszatérve a példabeli adóalanyunkhoz

A 2007-ben tett bejelentések tehát 2012-ig bírnak kötelező erővel. Szerintetek meg kell-e hosszabbítani a bejelentést, ha tovább szeretnénk alkalmazni az adókötelezettséget?


A bejegyzés címkéi

áfa, ingatlan, adózás rendje


Hozzászólások

rbrigi  -  

Kft 2010 augusztusában vásárolt egy ingatlant irodahelyiségnek. Azonban most tovább szeretné értékesíteni az ingatlant magánszemélynek. Mi az eljárás ilyenkor ,és mire kell odafigyelni?
Köszi Zsuzsi előre is

MMagdi  -  

Mi 2008-ban jelentettük be, hogy választjuk az adókötelességet, akkor most be kell újra jelenteni?
Az ingatlant még 2008 előtt vette a vállalkozó, beszerzéskor le lett vonva az áfa, később felújítás is lett rá elszámolva, ha most kilép az áfakörből, melyik időpont lesz a mérvadó, hogy az arányosítást is jól számoljuk? Ha nem lesz mentes és újra be kell jelentkezni akkor most újra 5 évig nem léphet ki?

MMagdi  -  

Mi 2008-ban jelentettük be, hogy választjuk az adókötelességet, akkor most be kell újra jelenteni?
Az ingatlant még 2008 előtt vette a vállalkozó, beszerzéskor le lett vonva az áfa, később felújítás is lett rá elszámolva, ha most kilép az áfakörből, melyik időpont lesz a mérvadó, hogy az arányosítást is jól számoljuk? Ha nem lesz mentes és újra be kell jelentkezni akkor most újra 5 évig nem léphet ki?

Móni  -  

Ma beszéltem a NAV tájékoztató center ügyintézőjével a témával kapcsolatban. Mi 2007.decemberben jelentettük be a céget a 08TAFA nyomtatványon, adóköteles lett az ingatlan bérbeadás és értékesítés. Az ügyintéző szerint 2012.12.31-ig kell beadnunk a T201-en újabb nyilatkozatot, ha továbbra is ezt választjuk. Ha nem teszünk semmit, akkor visszakerülünk az áfa mentességbe.

Kati  -  

Lehet, hogy a Nav úgy értelmezi, hogy a választása éve, az az első év, amikor alkalmazzuk. Vagyis - jelen esetben 2008 - s így ilyen értelmezésben a választása évét követő év már a 2009. Szóval, megint csak ezek a törvény értelmezési kavarások, amit ha akarunk így értelmezünk, ha akarunk úgy...

Szigeti Edit  -  

dr. Farkas Alexandra ÁFA és számlázás a gyakorlatban c. könyvének 109.oldalán a következő olvasható: "A hivatalos álláspont szerint a választás éve az az adóév, amelyre vonatkozóan első ízben alkalmazza az adóalany az általános szabályok szerinti adózást"
Tudja valaki, hogy hol jelent meg ez a hivatalos álláspont, és azt ténylegesen kötelező-e alkalmazni?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Mindenkinek figyelmébe ajánlom az apeh oldalán még 2007 végén megjelent tájékoztatót:

"...figyelemmel kell lenni arra is, hogy az adókötelezettség választása már öt évre köti az adóalanyt. Így tehát egy ingatlan bérbeadásra tekintettel adókötelezettséget választott adóalany, ha nem kíván a változások miatt az adóköteles körben maradni, azt 2007. december 31-ig az adóhatóságnál erre a célra rendszeresített nyomtatványon be kell jelentenie.
Amennyiben e bejelentéssel nem él, az azzal a következménnyel jár az ingatlan bérbeadási tevékenységét illetően, hogy minden általa bérbe adott ingatlanára vonatkozni fog a korábbi adókötelezettség választás (függetlenül attól, hogy az korábban csak egy szűkebb körre vonatkozott), és ezen elkötelezettsége 2012. év végéig tart...."

Ezen a linken el tudjátok olvasni a teljes anyagot:
http://www.nav.gov.hu/tarsasagok/nav/ado/afa080101_hatalyos/afa_071220.html?pagenum=14&classname=T2Portlet&allinheading=1_36843&keywords=T2

Zsuzsa  -  

hát, azt írja, hogy az ötödik év végéig nem térhet el, tehát ha nem térek el, akkor azt nem kell külön jeleznem, mert általános eset, hogy a bejelentés visszavonásig érvényes (most nem figyelve az 5 évre) vagyis csak akkor kell beadni új nyomtatványt, ha el kívánok térni. szerintem ezt írja a tv.

Bakosné Antalicz Márta  -  

2007.december 1-én jelentettem be több cégemet a 08TAFA-T nyomtatványon, hogy ingatlanuk értékesítése illetve bérbeadása esetén az adókötelezettséget választják.
Az egyik cégnél 2012. szeptember hónapban módosítást nyújtottam be annak érdekében, hogy 2013. január 1-től az ingatlana értékesítése ÁFA mentes legyen. Két napon belül telefonon megkeresett a NAV ügyintézje, aki közölte, hogy a módosításra csak 2014. január 1-től van lehetőség, mert a törvény szövege szerint "a választása évét követő ötödik naptári év végéig nem térhet el." Ha a NAV-nak nincs igaza a jogszabály értelmezésében, akkor kérem a sürgős segítségeteket.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves Márta!
Szerintem a nav tévedett, így ne hagyd annyiban az elutasítást. December 31-ig lehetőséged van bejelenteni, hogy 2013-tól áfa mentes leszel.

Bánfiné Balogh Marianna  -  

Pont ebben nyomozok cégünk ügyében. Bt-ként bejelentkeztünk az általános szabályok alá.
2008,09,16, napjától a cégbíróság bejegyezte a Kft-vé alakulást új adószámmal természetesen. Ekkor figyelmetlenség vagy mi történt, de nem lett a kft nél jogfolytonosan érvényes az általános szabályok szerinti áfa szabályok alkalmazása az ingatlanokkal kapcsolatban. Most keresem, hogyan oldjuk meg ezt. Szerencsére nem számláztunk ilyen tételeket az elmúlt időszakban. Most csak 2013.01.01-től tudunk bejelentkezni, vagy visszamenőleg 2012.01.01-től is
megpróbálhatjuk?

Erika  -  

A közelmúltban volt pont hasonló problémánk. A NAV-nál be kellett jelenteni, az ügyintéző felkérte a bejelentkezést az iktatóból és zokszó nélkül korrigálták a hibát. Egy másik esetnél még csak fel sem kérték a bejelentő lapot, egy fax alapján javították.

I.Tímea  -  

Talán nem kell hosszabbítani, mert csak a változásokat kell jelenteni.Ha maradok ott, ahol az elmúlt 5 évben voltam akkor nincs változás.Ez az én logikám, de sajnos tapasztaltam már, hogy nem mindenben érdemes keresni.Ha valaki másként gondolja szóljon, nekem is vannak olyan cégeim, akiket érint.