Ismét módosultak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2011. augusztus 1-jétől megváltoztak. A módosítás lényege, hogy az alkalmi foglalkoztatás szabályait könnyebben tudják a munkáltatók alkalmazni, az alkalmi munkások számát, mint a viszonyítási alapot nem kell minden hónapban újra megállapítani.


Hozzászólások

Magdolna  -  

Lehetne egy kérdésem:
Egyszerűsített foglalkoztatotként dolgozott a párom napi 6000.-Ft.-ért tudomásom szerint 4510.-Ft.-ig adómentes jövedelemnek minősül, de van egy gyermekünk is akire felvehetné a családi adókedvezményt vagy nem?

Zsóka  -  

Lehet, hogy rosszul tudom, hogy a tanév konkrét VI.l5-i napjával még nem szűnik meg a tanulói jogviszony? A Tanév szeptember l-től köv. év aug.3l-ig tart? A családi pótlékot is addig kapják a szűlők, nem? Én csak szeptembertől vettem figyelembe a családi kedvezmény módositást, lehet rosszul tettem?

Rozál  -  

Tudomásom szerint a tanév minden év június 30.-val zárul.

Ezért a családi pótlékot, és minden féle kedvezményt addig lehet megkapni.

Panni  -  

A tanév szept.1-től következő év augusztus 31.-ig tart., kivéve ha a tanévben végez a hallgató, akkor az utolsó vizsga időpontjáig tart a tanév számára.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi !

Köszönöm a figyelmeztetést a családi kedvezménnyel kapcsolatban!

Tudtam a törvényt, hogy év közben módosítani kell ilyen esetekben, könyvelőként az elmúlt hónapban találkoztam is ilyen módosítással, DE mégsem tudatosult bennem, hogy a saját bérszámfejtésemet is kell módosítanom, hisz az én gyermekem is felsőoktatásban kezdte az idei őszt.  Elolvasva a hírleveledet, most villant csak fel bennem, hogy ez rám is vonatkozik, ráadásul már a korábbi hónapról is módosítanom kell a saját bérszámfejtésemet, hisz a családi pótlék folyósítása a középiskola befejezésével megszünt.

Történetem azért írtam meg, nehogy mássl is előforduljon ebben a rohanó világban, hogy az ügyfeleit pontosan tájékoztatja a kötelezettségeiről, miközben a sajátját meg elfelejti a napi gondjai mellett. Tehát köszönöm a hírleveled !! Ilyen még nem fordult velem elő, de jó figyelmeztető jel volt . A rengeteg munkával, ellenőrzésekkel, állandó törvénymódosításokkal , az ügyfeleink maximális kiszolgálása mellett és könyvelőkre háruló egyre bővülő feladatokkal teli világban már oda is el lehet jutni, hogy a sajátunkba hibázzunk.

Ha már beszélünk a támáról a következő kérdés merült fel bennem, kiváncsi lennék a véleményedre:

A középiskolában a tanulói jogviszony megszűnik a tanév végével /erre az iskolában figyelmeztették a szülőket a nyári diák közlekedési bérletek megvásárlása miatt. Több szülői kérdés volt akkor ez ügyben. Az iskola kijelenti a diákokat , a felsőoktatásban csak beiratkozás után lesz jogviszonya, így tulajdonképpen az a gyermek aki folytatja tanulmányait felsőoktatásban az a nyári idő alatt "lóg a levegőben" .Arról is tájékoztattak, hogy a diákigazolványok érvényessége nem azonos a tanulói jogviszonnyal, az csak az igazolvány érvényességi idejét mutatja. Van olyan eset, hogy az igazolvány még érvényes, de a tanulói jogviszony megszünt már, ilyenkor a diákigazolvány birtokosának kellene tudnia, hogy nem használhatja tovább igazolványként, így elvileg diákbérletet sem vásárolhatna.

 A biztosítási jogyviszonynál ez lényeges lehet. Ha megszűnik a jogviszony akkor a törvény szerint a 46-dik naptól fizetni kellene az egészségügyi szolgáltatási járulékot(5.100,-Ft/hó) amig a következő biztosítási jogviszony nem lesz. Pl: a tanulói jogviszony megszűnt 2011.06.15-én , így tulajdonképpen 2011.07.31-től nem biztosított a gyermek, hisz a felsőoktatásban a tanulói jogviszonya csak augusztus utolsó napjaitól él, amikor a beiratkozások vannak. Eddig ezen nem is gondolkodtam el, pedig lehet, hogy kellett volna...  

 

 

 

 

Csaba  -  

Köszönöm, tényleg fontos információ!

 

További sok sikert és szép napokat kívánok!

Katalin  -  

Bocs. de nem értem a 33.000 Ft levonást.

Böröczky Zsuzsi  -  

a három gyermkes családoknál a 206.250 Ft adóalapra jutó kedvezmény 33.000 Ft-tal csökkenti az adót. Tehát ennyit vonhatnak le kedvezményként az adóból.

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! Mi a teendő olyankor, ha csak egy gyermek után kapok családi pótlékot (16.000,- Ft), de a másik két gyermeket is beszámítják, mivel még főiskolások nappali tagozaton. Ebben az esetben mennyi adó vonható le havonta?

Válaszodat előre is megköszönve, további szép napot kívánok Neked.

Ili  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az újabb figyelem felhívó levelét. Igaz, nem szoktam hozzászólásokat küldeni, de nagyon szeretem a honlapjukat, folyamatosan figyelemmel kisérem,sok hasznos információt kapunk.

Jó egészséget és kitartást / a következő évekre is Ili

Györgyi  -  

Köszi az infót, nagyon hasznos

További szép napot

Éva  -  

 Szia,

MÁK hibázott, és ezt általában november hónapban korrigálják ( +/- ). A családi pótlék június 30-ig jár. OKJ képzés nappali tagozatánál abban az évben jár utoljára családi pótlék, amelyik tanévben a gyermek betölti a 20. életévét, akkor is a tanévvégéig, azaz júni.30-ig. ( Amennyiben ez a z első OKJ végzettsége ) Gyerektartás, addig jár, amíg a gyermek nappali tagozatos tanuló, de max. 30. évéig kötelezhető a szülő gyermektartási díjra.

Tehát nem egyedül kell a terheket viselni!

 

Ilona  -  

Szia Éva!

Állítólag a a NAV honlapján az olvasható, hogy a tanév  augusztus végéig tart. A kolleganő erről válaszlevéllel rendelkezik a MÁK-tól. Ma kapta, én még nem láttam. Mi nagyon rosszul tudunk valamit ezek szerint... Valaki felvilágosíthatna,hogy melyik törvényi hely írja elő az augusztusi tanév végét. Ezenkívül a fizetős OKJ képzés amiről írok, nem számít nappali képzésnek ezért nem jár a családi pótlék. Szeretett volna a gyerek egyéves nappalis OKJ képzésen tanulni, mert az ingyen van és járnak a juttatások, de nincs olyan szakmai képzés nappalin amit ő szeretne. Köszönöm az együttérző hozzászólásodat.

 

csak a keresztnevét...  -  

Az én lányom idén érettségizett. Úgy volt, hogy szeptembertől középfokú iskolarendszerű nappali képzésben vesz részt, de sajnos nem jött össze a létszám. Én már 06.30. napjával bejelentettem a MÁK-nál, hogy a tanuló jogviszonya megszűnt. Közölték, hogy helyesen jártam el, és akkor már csak júniusra folyósítanak, de ha szeptembertől az említett képzésben vesz részt, akkor egy iskolalátogatási igazolás alapján megkapom visszamenőleg a két nyári hónapra is a családi pótlékot. Kolleganőm fiát felvették egyetemre, de ő neki augusztusig folyósították az ellátást annak ellenére, hogy ő is bejelentette júniusban, hogy befejezte a gimnáziumot. Neki sem jár már szeptembertől. Kérdésem: akkor most kinek meddig tart a tanulói jogviszony?Nem is anyira a  két havi csp.érdekel, hanem az eljárás. Egyébként fizetős OKJ tanfolyamon tudja csak a gyerek megszerezni az áhított szakmát, de akkor már elesünk a családi pótléktól, a családi adókedvezménytől és a gyermektartásdíjtól is és fizethetem az iskolát is! Gratulálok a magyar oktatási rendszernek és a családtámogatási törvénynek is. Kolleganőm nevében is akinek a fia egyetemista lett és tesója sincs.

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Annyira jó, hogy mindenre gondolsz.... köszönet érte..... jó lenne egy online klub, ahová napközben bejelentkeznénk és kérdéseket tehetnénk fel, amire a jelenlévők válaszolhatnának, így segíthetnénk is egymásnak rögtön.....

  -  

van ilyen nem is egy...

Éva  -  

irnál egy párat??? előre is megköszönöm...

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt.

Marika  -  

Köszönöm a figyelem felkeltő infót.

Klári  -  

Bocsánat!

48.§.(4).b, és befizetési kölönbözet. 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

köszönöm, javítottam.

Ági  -  

Köszönöm az infót, jobb ha az ember újra megkérdezi az ügyfeleket.y

Ildikó  -  

Köszönöm az információt