Adóhírek

Kötelező lesz a cégmódosítás

Legfeljebb két év türelmi időt kapnak a jogi személyek − gazdasági társaságok, bt-k, kkt-k, az alapítványok és egyesületek − arra, hogy jövő március 15-étől hatályos új Polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseivel összhangba hozzák a létesítő okirataikat − derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által a parlamentnek benyújtott, az új Ptk.-t hatályba léptető és az átmeneti szabályokról rendelkező törvénytervezetből. Ha azonban a társasági szerződés, alapszabály vagy alapító okirat bármilyen okból módosul az új Ptk. hatályba lépését követően, egyúttal az új polgári jogi kódexhez is hozzá kell igazítani. - írja a Napi Gazdaság.

Bővebb információ >

Mi várható jövőre?

Az origo internetes portál értesülése szerint a mintegy háromszáz paragrafusból álló adócsomagon már csak kisebb simításokat végeznek, és a törvényjavaslat még a héten vagy a jövő héten az Országgyűlés elé kerülhet.

Bővebb információ >

Eltörölték a katasztrófavédelmi hozzájárulást

2012. évi LXXII. törvény alapján eltörölték a nemrégiben bevezetett katasztrófavédelmi hozzájárulást. A korábban már befizetett összeg mindenkinek automatikusan visszajár. Emellett a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) kiadta a munkavédelmi ellenőrzések 2012-es irányelveit. Ez alapján a legtöbb és legátfogóbb ellenőrzések a nagy létszámú munkavállalót foglalkoztató cégeknél várhatóak.
Bővebb információ >

Nyári fesztiválokon is dolgozik a NAV

Országos nyári ellenőrzéssorozatot indított hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóellenőrök és a pénzügyőrök üdülőhelyeken, strandokon, fesztiválokon és szabadtéri rendezvényeken tartanak vizsgálatokat - közölte a hivatal. Az ellenőrzéssorozat július 2-ától augusztus 31-éig tart, ez idő alatt az ellenőrök a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a forgalmazott árucikkek eredetét, a jövedéki termékek forgalmazását és a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják, például a Sziget fesztiválon, a Hungaroringen, a Művészetek völgyében és kisebb vásárokon is.

Bővebb információ >

EVA 2013-ban is?

A kormány által benyújtott 2013-ra vonatkozó költségvetésben 188,5 milliárd forint eva bevétellel kalkulál. Ez bő 10 milliárddal több, mint a 2012-re tervezett bevétel.

Bővebb információ >

Kötelező bérlet július 1-től?

Egy törvényjavaslat szerint július 1-től a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló részére a munkábajáráshoz szükséges jegy vagy bérlet értékének 86%-át, még akkor is, ha az helyi közlekedéshez kapcsolódik. A korábbi kormányrendeletet törvényi szintre emelő javaslat sok nyitott kérdést hagy. Nem esik szó például a kocsival munkába járók 9 Ft-os költségtérítéséről, és a mozgáskorlátozottakról sem. Azt sem tudjuk, hogy továbbra is kell-e majd közel 31% adót fizetni a helyi utazási bérlet juttatásokra, ha az kötelező lesz.
Bővebb információ >

Vidéken olcsóbb

December 9-én benyújtották azt a törvényjavaslatot, miszerint az iparűzési adó a főváros területén 2,5%-ra emelkedik. A fővárostól eltérő önkormányzatoknál továbbra is a 2%-os felső korlát az érvényes.
Ha a törvényt az idén el is fogadják, a 2012. február 1.-jei hatályba lépésnek nem lesz akadálya.
Lehet, hogy elindul egy székhely-módosítási hullám…?
Bővebb információ >

Beterelik a cégeket...

Egyelőre nem tennék kötelezővé a kamarai tagságot 2012 januárjától, ám kötelező regisztrációt írnának elő a cégek számára – legalábbis egy ilyen módosító javaslatot szavazott meg hétfőn a parlament. Így a gazdasági kamarák adatbázisába bekerül minden magyarországi vállalkozás évi 5000 forintos regisztrációs díj ellenében, amely meg nem fizetés esetén köztartozásnak minősül. A végszavazás a jövő hétre várható.

Bővebb információ >

Az Új Munka Törvénykönyve

Október 26-án benyújtották a parlament elé az új Munka Törvénykönyvét. Az új törvény várhatóan 2012. január 1-jétől lép hatályba. Ha januárban szerveznénk egy Adónavigátor Konferenciát, ahol csak az Új MT lenne a téma, eljönnél?
Bővebb információ >

Benyújtották az adócsomagot

Október 14-én benyújtotta a kormány a 2012-es adójogszabályok tervezett módosításait. A 240 oldalas dokumentum nem könnyű olvasmány, és ráadásul még CSAK TERVEZET!.
Bővebb információ >

Egészségügyi szolgáltatók ellenőrzése

Orvosok, egészségügyi szolgáltatók, gyógytornászok is számíthatnak arra, hogy magánrendelőjükben a betegről a kezelés végén kiderülhet, hogy adóellenőr.
A Tolnia Népújság szerint Baranya megyében már van ilyen jellegű tapasztalatuk a revizoroknak, hiszen eddig közel félmillió forintos mulasztási bírságot szabtak ki.
Eljutottak szemészhez, fogorvoshoz, bőrgyógyászhoz is.
Bővebb információ >

Adó 2012

Sajtóhírek szerint a kormány nagy erőkkel tárgyalja a jövő évi adócsomagot. Ha a döntés megszületik, 14-én várhatóan be is nyújtják a parlament elé. Természetesen a törvényjavaslat még nem a végleges törvény, így a híreket óvatosan kell majd kezelni!
Bővebb információ >

A felkészülési idő 30 nap

Az Államháztartásról szóló törvény módosítása szerint azokat a törvényeket, amelyek a fizetési kötelezettséget növelik, a hatályba lépés előtt legalább 30 nappal kell kihirdetni.

Mindez azt jelenti, hogy 2012. január 1-től hatályba léphetnek olyan módosítások is, melyeket 2011. december 1-ig hirdetnek ki.

Mi is figyeljük a módosításokat!!


Bővebb információ >

Passzív táppénz

2011. július 1-jét követően bekövetkező keresőképtelenség esetén megszűnt a „passzív” táppénz igénybevételi jogosultság, azaz a munkaviszony megszűnését követő 3 napon belüli betegség miatti táppénz. Ettől az időponttól táppénzre csak az jogosult, aki biztosítás fennállása alatt válik keresőképtelenné és a 2 %-os pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.
Bővebb információ >

Késedelmi kamat

A NAV már nem küld értesítést a fizetendő késedelmi kamat összegéről, így azokat az e-bev szolgáltatások között kell mindenkinek lekérdeni. A folyószámla lekérdezése során a november 15-i (vagy későbbi) dátumot kell megadni. Érdemes előre gondolkodni, mert a novemberen ki nem egyenlített tartozás miatt kizárhatják a céget a köztartozás-mentes adatbázisból.
Bővebb információ >

Adókedvezménnyel támogatható sportágak

Az Európai Unió jóváhagyta a sport támogatásáról szóló adókedvezményt.
Az adókedvezményt minden olyan vállalkozás ki tudja használni, amelynek társasági adófizetési kötelezettsége keletkezik.
A támogatható sportágak a labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong.

Bővebb információ >

Elkészültek az első SZÉP kártyák

Jelenleg az OTP az egyetlen bank, akinél ezeket lehet igényelni, de információm szerint az MKB Bank is be szeretne szállni ebbe az üzletágba. Az idén annak is utalhatunk béren kívüli juttatásként a Széchenyi Pihenő Kártyára összeget, aki kapott üdülési csekket. Október 1-től az üdülési csekk juttatása megszűnik, így a jövőben már csak a SZÉP kártyán keresztül segíthetjük dolgozóink kikapcsolódását.
Bővebb információ >

Ismét módosultak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2011. augusztus 1-jétől megváltoztak. A módosítás lényege, hogy az alkalmi foglalkoztatás szabályait könnyebben tudják a munkáltatók alkalmazni, az alkalmi munkások számát, mint a viszonyítási alapot nem kell minden hónapban újra megállapítani.
Bővebb információ >