Szakértői blog

Csekklista a látványcsapatsport adókedvezményéhez

A napokban egy adóellenőrzésen jártam, ahol a korábbi években adott látványcsapatsport- támogatás miatti adókedvezményt ellenőrizték. A dokumentumok ellenőrzése kapcsán nagy segítségemre volt az a csekklista, amit ezekhez szoktam készíteni. Gondoltam megosztom veletek.
Bővebb információ >

Részsikerek az adatszolgáltatással kapcsolatban

Az elmúlt hetekben több szakmai szervezet fejezte ki elégedetlenségét az NGM-nek címzett levelében, vagy nyilatkozatában, a pénztárgépet helyettesítő számlázásra vonatkozó adatszolgáltatással kapcsolatban. Közöttük volt az Adótanácsadók Egyesülete és a Minőségi Könyvelők Klubja is.
Szerinted, mire jutottak a szakmai szervezetek?
Bővebb információ >

Ptk-ról könyvelőknek - konferenciabeszámoló

Tegnap csaknem 400 könyvelő és cégvezető számára tartottuk meg az új Ptk-ról szóló előadásunkat.
Dr. Németh Gabriella ügyvéd volt az előadó, aki közérthető módon, barátságos stílusban tálalta a legfontosabb cégjogi változásokat, amelyeket március 15-étől már az új Ptk tartalmaz.

Bővebb információ >

Elérkezett a katások első adatszolgáltatása

Február 25-én első alkalommal kell a kata-alanyoknak bevallást adniuk. Az adatszolgáltatás tejesítése körül számos kérdés vetődik fel. Sőt. Ennek most nem is lesz vége, hiszen a katástól számlát befogadó vállalkozásoknak március 31-ig kell teljesíteni az egymilliót meghaladó kifizetésekről. A következő „kérdés-válasz” a márciusi Irányadó Magazinban lesz olvasható, de a katások közeledő határideje miatt közkinccsé tesszük.
Bővebb információ >

Ha nincs online pénztárgéped, akkor szolgáltass adatot!

Ha nincs online pénztárgéped, akkor most valószínűleg hátradőlve olvasgatod azokat a közleményeket, melyek a pénztárgépek beüzemelésével, visszavonásával, határidejével kapcsolatosak. És kifejezetten örülsz, hogy neked ezzel nem kell foglalkozni. De vajon meddig?
Bővebb információ >

Munkáltatói igazolások

Mint minden évben, most is január 31-ig kell kiadni a magánszemélyeknek a jövedelmükről az igazolást, hogy adóbevallásuk elkészítéséről gondoskodhassanak. A kitöltési útmutató szerint ezt azonban másképp kell elkészíteni, mint ahogyan azt eddig csináltuk. Pedig ez ügyben semmilyen törvénymódosításról nem hallottunk.
Bővebb információ >

Csekklista adókedvezményre jogosító támogatáshoz

Az év végén van annak a szezonja, hogy támogatásokat nyújtsunk az olyan szervezeteknek, amit később a fizetendő adóból is le tudunk vonni. Ennek két, elterjedt formája van: az előadó-művészet támogatása és a látványcsapatsport támogatása.
Bővebb információ >

Apportálható követelések

A tagi kölcsönök apportálása kapcsán merült fel a kérdés a Könyvelők Országos Találkozóján, hogy vajon az osztalékkal kapcsolatos követelés is apportálható-e. Érdekes kérdés, nézzük vajon tiltja-e valamelyik törvény.
Bővebb információ >

Pénztárgépek a könyvelésben

Mára már mindenki elindult azon az úton, hogy a hagyományos pénztárgépeket online eszközökre cserélje. A csere még az év végéig folyamatosan zajlik, de lassan elkezdődnek üzembe helyeződni az új gépek. Lássuk, hogyan kell a számlát, illetve az abban levő támogatástartalmat könyvelni.
Bővebb információ >

6+1 lehetséges ok, amin elvérezhet a könyvelőirodád

Sok könyvelővel találkozom a munkám során - különböző konferenciák résztvevőivel, és az Adónavigátor Mesterkurzus tagokkal. Az előadások utáni beszélgetéseken mindig felmerül egy-egy olyan téma is, amely pl. munkakörülményekkel, problémás ügyfelekkel vagy egy másik könyvelő munkájával kapcsolatos. Összegyűjtöttem ezek közül néhányat.
Bővebb információ >

Tagi kölcsön kamata

Bár a tagi kölcsönszerződések zöme kamatmentes, a benyújtott törvényjavaslat kapcsán ismét érdemes tisztázni, hogy ha a magánszemélyt kamat illeti meg a társaságnak nyújtott kölcsöne után, akkor milyen adókötelezettség keletkezik.
Bővebb információ >

Kell, vagy nem kell útnyilvántartás?

Folyamatosan visszatérő kérdés. Az idén ráadásul a fenntartási, karbantartási költség áfájának 50%-a levonható. Sokáig csak szóban adta azt a tájékoztatást az adóhatóság, hogy nem kell útnyilvántartás az áfalevonáshoz. Május végén írásos tájékoztatás jelent meg. Vajon megváltozott a véleményük?
Bővebb információ >

Finisben a tavalyi év zárása

A 2012-es évvel kapcsolatosan az utolsó simításoknál járunk. Ilyenkor viszont még kiderülhet olyan hiba, amit érdemes kijavítani, mielőtt beadjuk a bevallásokat. Te mit tennél, ha most vennéd észre, hogy pl. egy tao-kedvezményt kifelejtettél a bevallásból?
Bővebb információ >

Kedvezményes helyi utazási bérlet

A béren kívüli juttatások között a munkáltató kedvezményes adózással adhat helyi utazási bérletet a dolgozóknak. A juttatás feltétele azonban a munkáltató nevére szóló számla, míg egy kedvezményes bérletről csak a kedvezmény jogosultjának adnak számlát. Hogy lehet ezt az ellentmondást feloldani?
Bővebb információ >

Év közben is választható a KIVA

Április 8-án elfogadta az országgyűlés az évközi adóváltozásokat, ami többek között tovább „finomítja” a kisvállalati adó szabályait. Az évközi belépés lehetősége mellett a tárgyi eszközökkel, készletekkel kapcsolatosan olvashatunk új szabályokat.
Bővebb információ >

Melyik fejezetet szeretnéd elolvasni? - SZAVAZÁS

Ha nem vagy benne biztos, hogy Neked szól a Kisvállalati adómegtakarítás ABC-je 2013 című könyv, esetleg nem vagy könyvelő, és vállalkozóként azt gondolod, hogy túlságosan szakmai a nyelvezete, akkor olvass bele a könyvbe, és utána dönts róla!
Bővebb információ >