Szakértői blog

Késve érkezett számla

Sokszor előfordul, hogy egy számlát későn kapunk meg. Miután elévülési időn belül bármikor élhetünk adólevonási jogunkkal, valójában nem is definiáljuk a késett számla fogalmát. De mi van, ha egy fordított adózású számla érkezik későn?
Bővebb információ >

Áfa visszaigénylés 45 napra

2017-től két esetben fordulhat elő, hogy az adóhatóság a visszaigényelhető áfát a 45. napon utalja ki:
- ha megbízható adózó, vagy,
- ha minden levonható adót tartalmazó számla ki van fizetve.
Az előbbi viszonylag egyszerű, kizárólag a besorolás a kérdéses. Az utóbbi viszont annak ellenére, hogy egy sokéves szabályról beszélünk, mindig vet fel kérdéseket.
Bővebb információ >

Számlázzuk-e a kártérítést?

A kártérítés bizonylatolásáról lesz szó. A vállalkozóink fejében a bizonylat általában egyet jelent a számlával. Nekünk, könyvelőknek a feladatunk, hogy elmagyarázzuk nekik, mi a különbség számla és bizonylat között.
Bővebb információ >

Mire számíthatsz, ha céges autót vezetsz?

Nem, most nem a cégautóadó-kötelezettségről írok. Mert azt már szinte mindenki tudja, hogy ha cég tulajdonában van a személygépkocsi, akkor adót kell fizetni. Most olyanról fogsz olvasni, melyre bármikor, a nap bármely szakában számíthatsz, ha céges autót vezetsz.
Bővebb információ >

Készpénzforgalom bejelentése ügyletenként?

A készpénzforgalom korlátozására már sok kísérletet tett a jogalkotó. Volt, amelyik elbukott, de van olyan, ami jelenleg is hatályban. Így érdemes ezeket a szabályokat akkor is folyamatosan fejben tartani, ha éppen nem beszélünk róla a változások között.
Bővebb információ >

Mikor kell bejelenteni egy könyvelőirodát?

"A könyvelőirodát csak abban az esetben kell bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), ha iratőrzési helyként funkcionál" - közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére.
Ez a kérdés borzolja a kedélyeket egy ideje, amióta egy adóellenőrzés hiányosságnak tárta fel a bejelentés elmulasztását. Nézzük hol tartunk.
Bővebb információ >

Mi minősül elektronikusan tárolt iratnak?

Az iratőrzés helyének bejelentése nem újdonság a könyvelők számára. Azt azonban már nem sokan tudják, hogy az elektronikusan tárolt bizonylatokat és nyilvántartásokat is be kell jelenteni. És amit még ennél is kevesebben tudnak, hogy mi is az az elektronikusan tárolt nyilvántartás.
Bővebb információ >

Kata és a bérbeadás

A kata bevezetésekor szinte minden cikk, tájékoztatás szólt arról, hogy nem választhatja ezt az adózási módot, aki ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Erre az a megoldás született, hogy egyéni vállalkozóként választjuk a katát, és magánszemélyként adunk bérbe. A módszert a nav is megerősítette, és ezzel azt hittük, minden problémát megoldottunk…
Bővebb információ >

Veszteségelhatárolás

A következő napokban részleteket fogunk közölni a most megjelent Tao-kedvezmények kézikönyve című kiadványunkból. Most a Veszteségelhatárolás című fejezetet mutatjuk be a fejezet tartalomjegyzékével és egy rövid részlettel:
Bővebb információ >

Lakásáfa: 5%

A lakáspiacon csökkenő árakat (?) eredményező törvénymódosítást nagyon gyorsan, megkockáztatom, hogy csekély előkészítés után fogadta el a jogalkotó. A november végi adócsomagban még nem is tudtunk róla, de aztán decemberben mégis törvénybe került.
Bővebb információ >

Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásról

Igazi káosz alakul ki minden évben, amikor az összesített igazolásokat kell kiállítani? Mi a helyzet a kilépettekkel? Kell-e az előző munkáltatótól származó jövedelmet feltüntetni? Kérdések sora, melyekkel biztosan fogunk még januárban sokat foglalkozni. Most azonban egy másik örökzöld. Mi a helyzet az egyszerűsített foglalkoztatással?
Bővebb információ >

Tőkeemelés követelés apportjával

A tőkeemelések során vannak cégek, akik a tulajdonos tagi kölcsönével emelnek jegyzett tőkét. Több közösségi oldalon is felmerült kérdésként, gondoltam talán másnak is segít, ha végigmegyünk a könyvelési tételeken.
Bővebb információ >

Tao-s támogatási rendszer változása

Sokat foglalkoztam korábban is a témával, mert ezen a területen a legkisebb hiba is nagyon sokba kerülhet. És most újra történt egy változás, amit december 17-től már alkalmazni is kell, és ráadásul ez is a szigorúan betartandó kategóriába esik.
Bővebb információ >

Mit kell tenni, ha nem költöttük el a fejlesztési tartalékot?

A cégek év végi zárása folyamán minden évben menetrend szerint megérkezik az a kérdés, hogy mit kell tenni, ha nem költöttük el a fejlesztési tartalékba átvezetett összeget beruházásra. Cikkemben most nem részletezem a fejlesztési tartalék képzésének szabályait, hiszen a bevezetőben felvetett probléma esetében ezen már régen túl vagyunk.
Bővebb információ >