VAKÁCIÓ! Te melyik betűnél tartasz?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Gratulálok! Szép munka volt! Büszke lehetsz magadra!
Ez a május sem volt könnyű, de túl vagyunk rajta. Néhány napot pihenjünk, de még ne dobj el mindent, később hálás leszel magadnak, ha néhány apróságot még melegében elintézel!


Főkönyvi kartonok nyomtatása


A korral való fejlődés egyik állomása, hogy ezeket a kartonokat nem papír alapon őrizzük, hanem elektronikusan. Alaposan megtanultuk a pdf írás rejtelmeit, ezért javaslom, hogy ne a hagyományos nyomtatást válasszuk, hanem a kartonokat tároljuk elektronikusan!

Fizetőképességi nyilatkozat


Írjuk össze, hogy melyik cégünknél döntött a taggyűlés osztalék jóváhagyásáról. Ha megvan a lista, hívjuk fel az ügyvezetők figyelmét arra, hogy a cégbírósághoz elektronikus úton fizetőképességi nyilatkozatot kell küldeni. Ehhez valószínűleg ügyvéd segítségét is kérni kell.

Nyitó tételek könyvelése


Van néhány könyvelési tétel, melyet rögtön a nyitás után el kell végezni. Ilyenek a teljesség igénye nélkül:
- mérleg szerinti eredmény átvezetése az eredménytartalékba
- elhatárolások visszavezetése
- eltérő áfa teljesítési időpont miatti átvezetések könyvelése

A közzététel ellenőrzése


A május végi „rohamtempóban” közzé tett beszámolókat érdemes (de talán a korábbiakat is) visszanézni, hogy minden rendben van-e. Olyan durva hibák is előfordulhatnak, hogy pl. nem az adott céghez tartozó beszámolót, szöveges mellékletet csatoltuk. Vagy nem a végleges mérleget küldtük be, hanem valamilyen „munkapéldányt”. A lényeg, hogy ellenőrizzük, hogy a közzététel megfelelő formátumban, megfelelő tartalommal került elküldésre.
A beszámolók a következő linken kereshetők vissza:
http://e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx

Mérethatár vizsgálata


Miután ismét lezártunk egy évet, előfordulhat, hogy változik a cég méretei miatti besorolása. Ellenőrizzük pl., hogy beleestünk vagy éppen kikerültünk a könyvvizsgálati kötelezettség alól. Annak a vállalkozásnak kell a 2012-es beszámolóját könyvvizsgáltatni, akinek a 2010-es és 2011-es beszámolóban kimutatott árbevételének átlaga meghaladja a 200 millió forintot, vagy több, mint 50 főt foglalkoztat.

Vizsgáljuk meg, hogy készíthetünk-e továbbra is egyszerűsített éves beszámolót. Annak a vállalkozásnak, akiknek a 2010-es és 2011-es évekre vonatkozólag a három határértékből 2 meghaladja a korlátot át kell térnie az éves beszámolóra. A vizsgálandó korlátok:
- a mérlegfőösszegnél az 500 millió forint,
- az éves nettó árbevételnél az 1000 millió forint,
- az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak számánál az 50 fő.

Érdemes ellenőrizni a KKV szerinti besorolásunkat is. Ahhoz, hogy a minősítés megváltozzon, legalább két egymást követő évben az új besorolás alá kell esni.

Most már jöhet egy kis lazítás!

vakacio_3.jpg


A nyáron – hacsak nem történik valami fontos változás – kicsit lazább témákról fogok írni. Néha felvetek majd egy-egy olyan kérdést, amely nem adózási, számviteli témájú, de egy könyvelőiroda életében nagyon fontos lehet.  Számítok a véleményedre!


A bejegyzés címkéi

Fizetőképességi nyilatkozat, közzététel, könyvvizsgálati kötelezettség


Hozzászólások

Melitta Mádi   -  

Jó,jó de mi legyen az A

Hermán Jánosné   -  

Kedves Zsuzsa ! Sok jó tanáccsal és információval láttál el bennünket egész évben. Nagyon köszönöm. Legyen szép nyarad pihenéssel egybe kötve. Üdv Balatonfüredról: Lidia

Salgóné Piliskó Mariann  -  

Kedves Zsuzsa !

Osztalékfizetés volt egy cégnél, a tulajdonos-tag részére, de a szja-t nem a cég vonta le, hanem a tag fizette be.

Ez probléma-e, kell-e önellenőrizni ?

Dohányos Jánosné  -  

Kedves Zsuzsi
Naggggyon jól eset ez a szó hogy VAKÁCIÓ
Köszönünk minden infót

Judit

Edit  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönjük a sok hasznos információt.
A cégbíróság (legalábbis a Fővárosi) papír alapon is elfogadja a fizetőképességi nyilatkozatot és erről írásban végzést küld.
Mindenkinek jó pihenést, vagy legalábbis lazább munkatempót kívánok!
Edit

Bognárné  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönet a sok hasznos tanácsért, figyelmeztetésért, a sok önzetlen munkádért.Jó pihenést és kikapcsolódást kívánok!
Ili

boteri  -  

Kedves Zsuzsa.

Köszönet a jó tanácsokért , igen komoly volt ez az elmúlt időszak. Szabadság az odébb lesz még.Jelenleg küzdök az élelmiszerfelügyeleti díj bevallással.Mint a többi lehet hogy csak nekem , de igen kcifántosnak tűnik.Miért nem tudnak ott fenn gondolkodni egyszűbben.
Minden könyvelőnek kellemes kikapcsolódást kívánok.

Gyarmatiné Erzsébet  -  

Nyugodt, kellemes vakációzást kivánok az EGÉSZ CSAPATNAK!

Koszönöm munkátokat.

Erzsébet

Marika  -  

Kedves Zsuzsi!
Háááát azt hiszem mindannyian elmondhatjuk, hogy "ez jó mulatság, férfimunka volt!"
Köszönöm a jó tanácsokat, és azon vagyok, hogy mindent a helyére tegyek! Na de hogy vakáció????? Az mi:)

Andi  -  

Kedves Zsuzsi!

Kemény munka volt az évzárás, ezt igazán csak az tudhatja, aki maga is csinálja, nap mint nap igyekszik a legjobb tudása szerint elvégezni a kötelező, vagy a maga vállalta feladatait.

Nagyon jólesett, hogy ismeretlenül is gratuláltál munkánkhoz. A feladatlistát jó így egyhelyen felsorolva olvasni. Köszönöm, hogy gondoltál ránk.

Mindannyiónknak jó pihenést, laza nyarat, kiszámítható szabályokat kívánok!
Bárcsak valóra válthatnád a terved, hogy nyáron lazább témákról írhass...!!!!! Bízzunk benne!!!!

Kálló Miklósné  -  

Kedves Zsuzsa!
Kiemelkedően hasznosnak tartom ezt a cikket.
Minden téma fontos, de számomra újdonságnak hatott a
kartonok elektronikus tárolása.
Köszönet az információért
Kálló Éva

Szugyiczki Judit   -  

Kedves Zsuzsi!
Én azt az infót kaptam, hogy ügyvédi segítség nélkül a fovaros@mediator.e-cegjegyzek.hu e-mail címre kell beküldeni a fizetőképességi nyilatkozatot aki osztalék fizetést jelölt ki a mérlegében. Te mit tudsz erről?

Orsi  -  

Mi az elfogadó határozatban nyilatkoztunk a fedezetről. Szerintem ez is jó

Márta  -  

Köszönöm az eddigi és a jövőbeni segítséget, nagyon sokszor nagyon jókor jöttek a tanácsok.
kellemes nyaralást jó feltöltődést kívánok nektek és egyben minden könyvelőtársamnak. Azt hiszem megérdemeljük !!

Szirom Antalné  -  

Köszönet az egész éves segítségednek, én is jó pihenést kívánok a te csapatodnak is.

üdv. Marcsi

D.GABI  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönjük az egész éves segítségedet. Neked és Csapatodnak szintén kívánok egy kis pihit.Sajnos a Mt.v változás miatt tényleg csak szusszanásnyi idő lesz. Sajnos még nincs meg a végrehajtási rendelet, talán majd június 29-re megszülik.

További Szép Napot

Márti  -  

Köszönjük a segítséget és az információkat. Jó pihenést :)
Márti

Szabó Zsóka  -  

Kedves Linda! Érdekes a problémád. Tehét magíar a cég, de külföldi szabályok szerint számfejtik, ott teljesülnek a járulék fizetések is. Tehát a külföldi munkahely telephelye e? Amennyibe igen, akkor a cégnek egyértelműen a bér költség lesz, árfolyammal együtt. Amennyiben a külföld telephely, akkor a járulék is. Üdv. Zsóka

Szabó Erzsébet  -  

Kedves Zsuzsa !

Tényleg jól esne már egy kis lazítás. Köszönöm a segítségedet, a munkám során nagyon sokszor felhívtad a figyelmemet olyan dolgokra, ami esetleg el kerülte volna a figyelmemet. Jó pihenést Neked is. Üdv. Zsóka

Hirtné Gabi  -  

Na a mindenit, hát nem elirtam a szavakat??????!!!!!
Az akartam irni, hogy sok pihenést és sok ellazulást kivánok
Bocsi Gabi

Hirtné Gabi  -  

Kedves Zsuzsi és Zoli !
Nagyon sok hihenést és sok elzalulást kivánok.
Nagyon köszönöm hogy mindenben a leggyorsabbak voltatok, minden hirt a leggyorsabban tudtuk meg
Üdv és Puszi
Gabi

Krommer Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az egész éves segítséged.
Kívánok Neked,csapatodnak és könyvvelő társaimnak egy kis pihenést.
Üdv.: Judit

ibatisz  -  

Köszönöm a "vigyázó" szavakat. Csak nagyon rövid pihenés jut, majd minden napra van valami kívánsága, illetve elintéznivalója valamelyik ügyfélnek. Jó pihenést Neked.
Üdv. Batisz Ildikó

ANNA  -  

Kedves Zsuzsi! Sajnos még nem érkezett el a vakáció, még átalakulás is következik az Én munkámban, de remeéljük ezt is megoldjuk.Talán augusztus elhozza a pihenést.Neked és csapatodnak, valamint minden kedves könyvelő társamnak jó pihenést kívánok.Természetesen mindíg szívesen olvasom a tanácsaidat, amit ezután is szívesen fogadok.

Simonné  -  

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm figyelmeztetést zárás utáni teendőkról!
Neked is jó pihenést4Jó nyaralást,hogy újra fontos tanácsot kapjunk Tőled!!

Linda  -  

Sziasztok!

Nekem lenne egy szakmai csemegém a nyárra, ami nem sürgős, ugyanis a Minisztériumok sem adnak rá választ... Biztosan elfoglaltak. A csemege a következő: Egy magyar Kft. egy szlovák állampolgárt alkalmaz, akinek a munkavégzés helyét Bécsben határozták meg. Igazából magyar vonatkozása csak annyi van, hogy a magyar cég bankszámlájáról kapja a fizetését. Mivel a munkavégzés helye Bécs, SZJA fizetési kötelezettsége Ausztriában van az illetőnek, amit ott számfejtenek is és könyveljük is. TB-t sem kell fizetni utána Magyarországon, mert A1-es igazolást (lehet nem pont ez a neve a régi E101-esnek) fel tud mutatni Ausztriából (több éve kinn él és ott van biztosítása). Kérdések ezzel a foglalkoztatással kapcsolatban:
1. Annak ellenére, hogy nem lesz biztosított Magyarországon az illető, kell-e bejelentést tenni valahová az ő munkavégzéséről.
2. Tekintettel arra, hogy a bérszámfejtés az ausztriai szabályok szerint történik, a bérlapja EUR-ban van az illetőnek. A bérköltség könyvelése a hónap végi MNB árfolyam átszámításával kerül HUF-ban könyvelésre. Viszont a bérfizetés a cég magyar, ráadásul HUF-os bankszámlájáról történik. (Átutalási megbízás: kérem x EUR-t elutalni) Nyilván a Kft. bankjának az eladási EUR árfolyama nem igazán közelíti a kötelezettségként a 471 követel oldalán szereplő összeget. Vagyis minden hónapban van árfolyam differencia. Ismét kérdéses, mi van akkor, ha HUF-ban kevesebbet vagy többet kapott a munkavállaló, ami azért érdekes kérdés, mert tudtommal a bért Magyarországon jelenleg csak HUF-ban lehet megállapítani és kifizetni. (kicsit elévült szabály az EU szabad munkaerő áramlását tekintve...)

Ha valaki kapásból tudja a választ a kérdésekre, azt megköszönném! Főként a könyvelési része érdekelne.

Üdv.:

Linda

Decsi Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi!Nagyon köszönöm az összefoglalót, hasznos, mert a sok stressz után, nem biztos, hogy mindenre gondoltam volna. Jó pihenést és várom a további hasznos cikkeket.

Németh Zsuzsa  -  

Köszönöm a sok jó tanácsot, mint mindig most is jól jött. Kellemes pihenést és vidám nyarat kivánok, én magam is nagyot szeretnék pihenni, remélem hagynak.

Borsi Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm, a nyomtatások jönnek valóban, ahogy mondod:)
....és újra számfejtünk, mert jön 06.12, és újra jön tárgyhó 20. nap ÁFA, és csak bevallunk, bevallunk, bevallunk, + ÁFA revíziókra szaladozunk:)
07.20-tól 08.01-ig kb. VAKÁCIÓ :) (nálunk)...,de már le sem merem írni, hátha jönnek az "évközi törvény változások".

Tiszta szívből gratulálok minden kedves Könyvelő Társunknak, akik állják a sarat!!!! Ezt pusztán kényszerből,( mert nincs más,) nem lehet csinálni, "csak" szakmai elhivatottságból!
Szerencsére van előttünk JÓ példa! :)
Még 1 x Köszönet a sok segítségért! Jó "szusszanást" Mindenkinek"

Katalin  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a sok jótanácsot.
Én is kívánok jó pihenést , és feltöltődést a további munkáidhoz.

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönet a sok erőfeszítésért és gondoskodásért. Hálás vagyok a sok jó tanácsért és figyelem elhívásért.
Nagyon jó nyaralást és feltöltődést kívánok!
Györgyi

Kata  -  

Bocsánat.. már csak munkában tudok gondolkodni.. azt akartam írni, hogy pihenjetek ti is jól . :))

Kata  -  

Köszönöm szépen, jó munkát nektek is :)

Erika  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a segítséged! Pihenj jól, ha Te már felírhatod a VAKÁCIÓT :)
Nekem sajnos még odébb van, csütörtöktől átfogó ellenőrzésem lesz 2009-2010-re. Talán utána én is elkezdhetem írni a betűket...

Maya  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm mind a magam és kis csapatom nevében, akik nélkül ez nem sikerült volna!
Kívánok Neked és munkatársaidnak nagyon nyugodt, gondtalan, örömteli nyári kikapcsolódást.
Üdv: Maya

Kollárné Anita  -  

Kedves Zsuzsi
Nagyon szépen köszönöm...és szerintem itt mindenki nevében mondhatom..., hogy mindvégig mellettünk voltál, segítettél, és nagyon sok hasznos információval elláttál :)

Köszönjük a sok fáradozást és jó pihizést nyárra :)

Gitta  -  

Köszönöm Zsuzsi!!!!!
Jó pihenést és vidám, gondtalan nyári napokat kivánok családod és barátaid körében.

Geráné Joli  -  

Köszönöm a "gratulációt " nekem ehhez még senki nem gratulált, én meg csak a kövek legördülését állapítottam meg eddig, hogy no ezen is túl vagyok.
Ez a kis összefoglaló az utómunkákról pedig nagyon szellemes, és pontos.
Még egy nagy levegő és nekifutok ennek az élelmiszerbiztonsági adónak is.
Köszönettel: Joli