Termékdíj-előleg

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A környezetvédelmi termékdíj folyamatosan változó szabálya 2012-re bevezette a termékdíj előleg fogalmát. Bár a határidő a mai nap, azért nézz rá a bevallásra, hogy a harmadik negyedévi kötelezettség mellett a negyedik negyedévre vonatkozó előleget is bevallottad-e!

termekgijelleg.jpgA hatályos törvény szerint a termékdíj-előlegre vonatkozó bevallási kötelezettségének a harmadik negyedévre vonatkozó bevallás benyújtásával együtt kell eleget tenni

A termékdíj-előleg az első három negyedévi teljesítését veszi figyelembe. Nem történik más, mint a negyedik negyedéves teljesítés előrehozott befizetését várja el a törvény. A feltöltési kötelezettség szabályának ismeretében ez nem is meglepő. A költségvetésnek idei bevétel kell.

Természetesen ennek összege a negyedik negyedévi teljesítésbe beszámítható, azaz 2013. január 20-ig már csak a most bevallott előleg és a tényleges negyedéves kötelezettség különbözetét kell megfizetni.
Ezt mondja a törvény 12/A. § (5) bekezdése is, mely szerint „A termékdíj-előleget a kötelezett a negyedik negyedévi bevallásban a ténylegesen megfizetendő termékdíj mértékéig kiegészíti, vagy a különbözetet visszaigényli.”

Hogyan kell kiszámolni az előleget?


Az előleget úgy kell számolni, hogy az első háromnegyedév bevallásai alapján meg kell határozni a ténylegesen befizetett termékdíjak összegét.
Ezt harmadoljuk, majd az ezt követően vesszük kapott összeg 80%-át. Ez adja a termékdíj-előleg ezer forintra kerekített összegét.


A bejegyzés címkéi

környezetvédelmi termékdíj


Hozzászólások

Krisztián  -  

Egy egyszerű kérdésem lenne, hogy online kereskedelemmel foglalkozó cég borítékban adja át a megvásárolt árut a vevőinek, akkor a boríték után kell termékdíjat fizetni?

Völgyesi Pál  -  

Üdv!
Csak akkor, ha a borítékot külföldről szerezted be.
A mostani törvény alapján ez esetben csomagolásról beszélünk, és ilyenkor a csomagolóanyag gyártója ill. első belföldi forgalomba hozója a kötelezett.

Orsi  -  

Szia!
Ha 2012. III. negyedév előlegét az első 3 negyedév alapján kellett kiszámolni, akkor a IV. negyedév előlegét a második 3 negyedév alapján vagy a 4 negyedév alapján kell? 2013. jan 20-ig ugyebár...
Köszi!

Zsuzsi  -  

Kedves Zsuzsi!:)

Egy kftnek 2 tulajdonosa van az egyik alkalmazott egy cégnél a másik alkalmazott ügyvezető a saját kft-jében !
Mk tulajdonos ki tudná váltani az egyéni vállalkozást munkaviszony mellettire...és választanák a KATÁt havi 25.000-25.000 ft adófizetéssel! majd Katás egyéni vállalkozóként számláznának a saját kftjük felé alvállalkozóként!!! természetesen a színlelt szerződés szabályai figyelembe vételével = a kft és a tulajdonosok olyan szerződést kötnének ami kizárná a színlelt szerződésre vonatkozó buktatókat:)
kérdés: ez így járható vagy nem ???
Köszönöm szépen előre is a válaszodat
Szép napot
Zsuzsi

Ági  -  

Természetesen a hivatal "csakis" a pontos munkát szereti.
A kerekítés nem egyezett a hivataléval, ezért 1000 Ft miatt (nálunk több, így többet fizettem) újra kell a bevallást elkészíteni.
Nem minősítem!

Karkus Tünde  -  

Szia!Szeretném azt tudni,hogy ha van 1 cégünk,annak székhelye.Na,most a székhely az anyósom nevén szerepel már.A párom onnan már kijelentkezett,mivel ott laktunk.Mi a teendő?Jelentkezzen vissza?Az úgy olcsóbb,mintha újra az ügyvédnek és közjegyzőnek fizetnénk.Valamint ezeket az igazolásokat,szerződéseket levélben kell elküldeni a cégbírósághoz?Válaszod várom.Üdv.Tünde.

Éva100  -  

Ne haragudjatok, hogy újra kérdezek, de teljesen elakadtam.
Önellenőrzésnél - előleg bevallás miatt - most be kell írjak 39 e. Ft-ot.
Nem értem az önellenőrzési lap 215. sorát. Mit írjak ide, mikor fizetési határidő majd 12.20 lesz, tehát a fizetéssel nem késtem. O-át?.
Ha II-III. negyedévi bevallás volt idén, akkor az osztószám előlegnél ugye 2.
Ha valaki tudna gyorsan válaszolni, nagyon megköszönném.

Ági  -  

I-II-III. név összesen osztva 3-al= előleg sor (vigyázz a kerekítésre)
Az előleg határideje 10.24 volt.

Éva100  -  

Kedves Zsuzsi !
Én is köszönöm a figyelmeztetést, sajnos 26-án láttam meg, pedig tegnap egész nap kerestem mennyire kell feltölteni, és mikorra kell megfizetni. O-t írtam be, hogy elfogadja a program, nem tudtuk volna fizetni az előleggel együttes összeget.
De így jobb, hogy csak december 20-án kell fizetni.
Ma önellenőrzöm, ezért is várható bírságolás???

Kérdezném: előző negyedévi (első !) bevallásomat tévesen adtam be, (csomagolásról beadtam, de elektronikai termékről (laptop)nem. Nem tudom mit tegyek, olyan mulasztási bírságokról hallani, hogy elképesztő ! Önellenőrzés esetében nem csak késedelmi pótlékot, hanem 20 % bírságot is kiszabnak?????
Szeretném ha tudnál válaszolni.
Üdv. Éva

Mariann  -  

Milyen jó, hogy feliratkoztam erre a hírlevélre! Köszi!

Kazsimér Magdi  -  

Nagyon köszönöm a figyelmeztetést, természetesen nem vallottam be az előleget.

Magdi

Kata57  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a tájákoztatást!

Rozál  -  

Kösz Zsuzsi, de már régen elküldtem a bevallást természetesen rosszul. Mivel nem gondoltam, hogy az előleget most kell bevallani.
Üdv. Rozál.

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a tájékoztatást!

Tilda  -  

Üdvözlet az olvasóknak!
Kedves Zsuzsi !
Először is köszönöm a figyelmeztetést.
Az előleget bevallottuk, de nem a megfelelő módon, mert utána kaptuk meg az email tájékoztatást. Ennek ellenére felhivtam az " illetékest" ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy email-ben értesítenek, és utána még egyszer meg kell ismételni a bevallást. Ezt ugy értelmeztem, hogy elkéstek a tájékoztatással és igy rendezik a hibát.
Tilda

Ronczay Mária  -  

Kedves Zsuzsi!
Szeretném megkérdezni, hogy méhész mezőgazdasági őstermelőnek kell bevallást adnia a nulláról is? Köszönöm Marika

Marton Ildikó  -  

Sziasztok!
Az összesítő lapra kell beírni az előleg összegét kerekítve.
A III. n.éves kötelezettséget okt. 24-ig, az előleget dec. 20-ig kell elutaltatni, ne zavarjon meg senkit, hogy a mindösszesen rovatban a kettő összege szerepel, attól még eltér a befizetési határidő. Akinél lemaradt az előleg kitöltése, az pár napon belül úgyis hiánypótlást fog kapni.
Üdv, Ildikó

B.Erzsi  -  

Zsuzsi!
Köszönöm, hogy szóltál. Már beküldtem előleg nélkül a bevallást, de akkor most önellenőrzők. Úgy tudtam, hogy dec.20-ig kell ezt is feltölteni.
Bné/Erzsi

Májer Tünde  -  

Kedves Kollégák!


Szerintem az előleget be kell vallani most, de megfizetni csak dec.20-án (ig) kell.

Jól gondolom?

T.

galamboserzsi  -  

Köszönjük Zsuzsi!