Teendők az EU jelzésű közösségi adószám esetén

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

FRISSÍTÉS: 2018. május 3.
Az utóbbi időben egyre több kérdés érkezett a közösségi adószámokkal kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy ez a korábban íródott, de még mindig aktuális cikk felelevenítése hasznos lesz mindenki számára.

Előfordulhat, hogy egy közösség területén kívülről származó partnerünk szolgáltatását EU kezdetű közösségi adószámmal számlázza le. Vajon ezt hogyan kell kezelni az áfa rendszerében? Közösségi szolgáltatásként vagy import szolgáltatásként?


eu_szamla.jpgA terület, amiről szó van, az az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások esete, ahol valójában nincsenek határok. Például egy szoftvervásárlás (amikor le lehet azt tölteni az internetről) vagy egy tárhely rendelkezésre bocsátás esetén könnyen vásárolhatunk akár egy Amerikában bejegyzett cégtől is.

Miért kell nekik az eu-n belül adószámot kérni?

Ha nem adóalany az elektronikus szolgáltatás igénybe vevője, és ez a harmadik országbeli cég nem jelentkezik be adóalanynak, akkor az eu-n belül senki nem fizet adót a szolgáltatás után. Ezért olcsóbban tudják kínálni a szolgáltatásaikat, mint közösségi versenytársaik. Ezért a törvény előírja számukra, hogy ha az EU-n belül nem adóalanynak is nyújtanak szolgáltatást, akkor jelentkezzenek be bármely EU tagállamba, és kérjenek egy EU kezdetű adószámot.

Mit kezdjünk ezzel a közösségi adószámmal, ha adóalanyként fogadjuk be a számlát?

Valójában semmit. Az EU kezdetű adószámát csak a nem adóalanyok felé történő értékesítése miatt váltotta ki, a szolgáltatást továbbra is harmadik országból nyújtja.
Talán az adóalanyok felé történő számlázásnál fel sem kellett volna azt tüntetni.

Így ha adóalanyként fogadjuk be a számlát, akkor ez egy harmadik országból igénybevett szolgáltatás lesz, tehát
- az évszámmal ellátott 65-ös bevallás 27. sorában meg kell utána a 27 % adót fizetni, és természetesen, ha adóköteles célra veszik igénybe a szolgáltatást, akkor rögtön levonásba is lehet helyezni a bevallás 67. sorában.
- az évszámmal ellátott A60-as összesítő nyilatkozatot nem kell beadni.




A bejegyzés címkéi

közösségi adószám


Hozzászólások

Éva  -  

Kedves Zsuzsi,
Hálás köszönet az információért

Staudt Mária  -  

Kedves Zsuzsa!

Közösségi adószám kiváltása esetén az áfa bevallást 15 munkanapon belül kell benyújtani?
Köszönöm!
Marika

Miklós  -  

EVÁS vállalkozásunk (BT) kizárólag hazai értékesítést végez. Most egy lengyel cégtől akarunk szoftvert vásárolni. Az eladó cég az EU-s adószámunkat kéri. Még nincs nekünk.

A következő kérdéseim lennének:

- Milyen következményei (hátrányai) lesznek annak, ha megkérjük a közösségi adószámot? Kell-e a továbbiakban újabb adminisztrációt, bevallásokat teljesítenünk? Egy fórumon pl. azt olvastam, hogy ezzel elveszítjük az EVA körbe tartozásunkat. Ez egyébként szerintem nem igaz, az Adóhivatal tájékoztatója szerint.

- Milyen számlát fogunk kapni (ÁFÁ-s, ÁFA mentes, 0 ÁFÁ-s, fordított ÁFÁ-s) és van-e valamilyen speciális teendőnk ezzel a számlával? A lengyel cégnek van közösségi adószáma.

Köszönettel várom válaszukat.


Judit  -  

Valaki tudna abban segíteni, hogy melyik nyomtatványon kell megigényelni az EU jelzésű adószámot ? és mi kell ehhez ?
Köszönöm a segítséget !

Kozma Lászlóné  -  

Társaságnak T201T, egyéni vállalkozásnak T101E jelű nyomtatványon tudsz közösségi adószámot kérni.

Kozma Lászlóné  -  

Zsuzsa!
Én egész más témában szeretném a segítséged kérni.
2010.évben az EVA hatálya alá tartozó bevételi nyilvántartást vezető betéti társaságot számlaadás elmulasztása miatt kidobtak az EVA körből. Az EVA és egyéb adónemhiányról és ezek jogkövetkezményeiről a határozat már a számviteli törvény
hatálya alatti időszakban emelkedett jogerőre. Ekkor könyveltem le.Több helyen feltettem a kérdést, de nem egyforma válaszokat kaptam. Én a 86-ra könyveltem a határozatban szereplő adóhiányokat és azok jogkövetkezményeit, a társasági adóalapot pedig növelem ezekkel a tételekkel.
Van aki azt mondta a kérdésemre, hogy ha jelentős a hiba akkor a középső oszlopban kell a beszámolóban ezt szerepeltetni. Szerintem itt nem értelmezhető a -jelentős, lényeges-, mert előző évben nem készült beszámoló ( csak egy nyitó mérleg van).
Van aki egyet ért velem, de az EVA hiányra azt mondja, hogy mint nyereségadó nem lehet része az adózás előtti eredménynek, az eredménykimutatás "adófizetési kötelezettség" során jelenik meg.
Ekkor viszont nem tudom a társasági adóbevallás 07 lapját kitölteni. Illetve az EVA hiányt sem tudom lekönyvelni ha nem T:86 K:46
Ebben kérném a segítséged, hogy hogyan járjak el.
Köszönettel: Márti

Kati  -  

Ez a kérdés a legutóbbi Mesterkurzuson is felmerült, jó így leírva is látni.

Eszter  -  

Kedves Zsuzsa,
nekünk egy angliai székhelyű cég fog majd számlát kibocsátani egy általa elvégzett szolgáltatásért. Neki nincs EU adószáma (úgy tudom, ott egy bizonyos éves forgalom alatt nem kell EU adószámot kiváltani), viszont azt hallottam, hogy a mi cégünknek kell EU adószámot kiváltania ebben az esetben. Tényleg kötelező ez? Elég kicsi az árbevételünk, ezért most éves áfafizetők vagyunk, viszont így negyedévesre kellene áttérni tudomásom szerint. Köszönöm, Eszter