Saját dolgozók képzése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Február 25-ig kell elkészíteni a tavalyi évre vonatkozó szakképzési hozzájárulás bevallásokat. Aki a kötelezettséget részben a saját dolgozók képzésére fordította, neki a Munkaügyi Központ felé is van kötelezettsége.

A gazdálkodó szervezeteknek 2011-ig lehetőségük volt a szakképzési hozzájárulást – az ezzel kapcsolatos jogszabályokban foglalt feltételeknek való megfelelés esetén - részben a saját munkavállalók részére szervezett képzéssel teljesíteni.

A saját munkavállalók részére szervezett képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásáról szóló 15/2009. (VII.24.) SZMM rendelet 2009. 07.27-én lépett hatályba. Az ezt követően induló képzések tekintetében már ennek a jogszabálynak az előírásait és mellékleteit kell alkalmazni.

Adatszolgáltatási határidő: a tárgyévet követő év második hónapjának 25. napja.


A határidő jogvesztő, tehát akik eddig az időpontig nem teljesíti a kötelezettségét, nem élhet a szakképzési hozzájárulás csökkentésével. A késett adatszolgáltatás olyan, mintha nem adtunk volna semmit.

Nagyon fontos tudni, hogy az idén február 25-e szombatra esik, a határidő mégsem a hétfői nap. Az adatszolgáltatást ugyanis nem a közigazgatási eljárási törvény (ket.) alapján kell teljesíteni.
Aki az adatszolgáltatást 25-e után teljesíti, az elvesztette a csökkentési lehetőséget.

Az adóhatóság felé leadandó 1101-es bevallás határideje tehát a hétvégére tekintettel február 27-e, de a Munkaügyi Központ felé történő adatszolgáltatást 25-ig adjuk postára!

Egy bejelentőlaphoz több képzésre vonatkozó adatlap is csatolható.
Az adatszolgáltatás helyességét annak benyújtásától számított 60 napon belül a munkaügyi központ megvizsgálja.
Hibásan vagy pontatlanul kitöltött, illetőleg ellentmondó adatokat tartalmazó adatszolgáltatás esetén a munkaügyi központ írásban – 15 nap alatt teljesítendő – hiánypótlásra történő felszólítást küld a hozzájárulásra kötelezettnek.
Ha ezen határidőn belül nem pótoljuk vagy javítjuk a hiányosságokat, ezzel is elvesztettük a szakképzési hozzájárulás csökkentésének a lehetőségét.
Ekkor viszont már gondoskodni kell a 1101-es bevallás önellenőrzéséről.

A Munkaügyi Központ felé leadandó bejelentőlap és képzésre vonatkozó adatlap letölthető itt >>

A nyomtatványokat a székhely szerint illetékes regionális munkaügyi központba kell eljuttatni


Több infó szakképzési hozzájárulásról...

Szakképzési hozzájárulás szabályai

Klikk a képre >>

webre_cd_1.jpg

Adónavigátor Konferencia 4 db CD-n



A bejegyzés címkéi

szakképzési hozzájárulás


Hozzászólások

Szilvia  -  

http://kmrmk.afsz.hu/engine.aspx?page=kmrmk_felhivas

A NEMFI honlapján közzétett tájékoztatóban nem ez szerepel az adatszolgáltatás határidejéről, 27-én is beadható volt az adatszolgáltatás.

Kiss Gáborné  -  

Kedves Zsuzsa!
Először nagyon boldog névnapot kívánok!

Utána: azon gondolkodom, hogy ha az Szvt szerint az iratmegőrzés 8 év, akkor 15/2009. SZMM rendelet miért kér 10 év iratmegőrzést.
Vagy félreértelmezek valamit. Tudnál segíteni?

rózsa  -  

Kedves Zsuzsa!

Tudna abban segíteni, hogy a Munkaerő közvetítő cégeknek 2012-ben meg kell fizetni a Rehab járulékot?

Nav hívatkozik a MT 150 § , hogy más munkáltatónál végzett átmeneti munkavégzésnél nem kell megfizetni, de mi az ami annak minősül?
Várom válaszát, és további szép napot
Rózsa

Anna  -  

Kedves Zsuzsi!

Boldog névnapot kívánok!
üdvözlettel.
Anna

Ica  -  

Szeretetben gazdag boldog névnapot kívánok.

Kati  -  

Boldog névnapot!

Tilda  -  

Kedves Zsuzsi és Csapatod.

Először is engedd meg nekem, hogy szívem összes szeretetével és tisztelettel kívánjak NEKED névnapodon /is/sok-sok boldog évet családod körében.Azt is, hogy egyúttal megköszönjem, azt a sok segítséget, amit nekünk adsz.Adjon a Jó Isten erőt, egészséget a további munkádhoz.
Tilda