Rigó Jancsi visszavág – már műsoron...

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Emlékszel még az első epizódra? Elkészült a nagysikerű vígjáték folytatása...Itt fogyasztja, vagy csomagoljuk?
Július 1-től megváltozott a 18 %-os adómérték alá tartozó termékek értékesítésekor alkalmazandó adómérték, ha azokhoz szolgáltatás is tartozik. Azaz nem kedvezményes a sütemény áfája, ha azt éttermi, vendéglátó-ipari szolgáltatásnyújtás keretében történő fogyasztjuk el.


rigo-jancsi.jpgA 282/2011/EU végrehajtási rendelet 6. cikke értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.

Az EU értelmezése ellentmond az akkor még apeh 2009.10.06-án közzétett álláspontjának. 2011. július 1-jétől tehát át kell térni az uniós előírásra.

Ha a kedvezményes adómérték alá tartozó terméket termékértékesítés keretében értékesítik a vendéglátó egységben (vagy akár azon kívül a fogyasztóhoz kiszállítva), vagy éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatás keretében szolgálják ki, akkor az általános adómértéket kell alkalmazni.

Az adóhatósági tájékoztatóban foglaltak, az ott említett besorolási elvek, továbbra is alkalmazandók a kedvezményes adómérték alá tartozás megítélése szempontjából azokban az esetekben, amikor termékértékesítésként valósul meg az adott termékek eladása.

Emlékeztetőül a kedvezményes adókulcsról Általánosságban a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek tartoznak a kedvezményes áfa kulcs alá. Ezek közül is azok a termékek, melyek jellemzően ezen alapanyagokból készülnek.


Egy internetes írás szerint:
„Nem vonatkozik a kedvezményes adókulcs azokra az élelmiszerekre, amelyek 20 tömegszázaléknál több kolbászt, húst, vágási mellékterméket, belsőséget, vért, halat, rák és rákfélét, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatot vagy a felsoroltakból álló bármilyen keveréket tartalmaznak. A legalább 40 tömegszázalék kakaót tartalmazó élelmiszer-készítmények sem adózhatnak az alacsonyabb áfa kulccsal.”

Forrás


A bejegyzés címkéi

áfa


Hozzászólások

Móni  -  

 Ildi, mintha csak előre látta volna, ez a 27% áfa kicsit durva lesz...

Móni  -  

Amióta megjelent a változtatás, számalan megfoglamazásban láttam, mindet elolvastam, mármint amivel találkoztam.

Mindegyikben volt valami kis hirmorzsa, érdemes mazsolázgatni.

Ildi  -  

 Sajnos nem csak az Áfát emelik, emelnek ezek már mindent :( 

Ki lesz aki ezek után vállalkozó tud maradni ! ? :(

 

András  -  

Kérem az "ezek"-et visszavonni - ugyanis "azok" miatt tartunk itt !!!

Marika  -  

Nem eszünk  Rigó Jancsit, vagy megsütjük otthon. A hozzávalók áfája egyértelmű, úgyis addig módosítják, amig mindenre a 25%-os áfát kell számolni, ha még azt is fel nem emelik. Az uniós előírásokat nagyon tudják alkalmazni, ha abból a költségvetésnek nagyobb bevétele van, ami a vállalkozásokra vagy a végső felhasználóra lenne kedvező, ott nem tartják fontosnak az uniós előírásokat.

bszilvi  -  

Most hallottam a médiában, hogy az áfát 27%-ra akarják emelni:)

Határ a csillagos ég....:)))

Margit  -  

Nonszesz, no comment...........