Rigó Jancsi receptek áfa kulcs szerint...

  |   írta: APEH   |  

Nem is gondolná, egy adótörvény mi mindenre alkalmas.. Tornáztatja az elméjét, mert folyamatosan megújul és a tanulás lehetőségét kínálja, közösségeket kovácsol össze, mert mindig ad megbeszélnivaló témát a kollégákkal, és egy kis kreativitással akár süteményrecepteket is ki tud olvasni belőle. Például, az APEH honlapján 2009.10.16-án megjelent tájékoztató szerint, kétféleképpen is el lehet készíteni a Rigó Jancsi süteményt...

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (továbbiakban: áfatörvény) 2009. július elsejétől hatályos 3/A. számú mellékletének I. része a 18%-os adókulcs alá tartozó termékek körét megnevezéssel és Kereskedelmi Vámtarifa (vtsz) szerinti besorolásra hivatkozással határozta meg. A vtsz. alá sorolás szempontjából az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 176. § (13) bekezdés a) pont előírásának megfelelően a Kereskedelmi Vámtarifa 2002. július 31-én hatályos besorolási rendjét kell irányadónak tekinteni, a besorolási rendnek az ezen időpontot követő változása az adókötelezettséget nem befolyásolja.

A cukrászsütemények értékesítése során abban az esetben, ha az adott cukrászsütemény beletartozik az áfatörvény 3/A. számú melléklet I. részében meghatározott körbe, az alkalmazandó adómérték 18%. Az alkalmazandó adó mértékére nincs befolyással az, hogy a cukrászsüteményt elviszik, vagy helyben fogyasztják. Természetesen a 18%-os adómérték alkalmazásának feltétele az is, hogy az adóalap (ellenérték) önállóan meghatározott legyen.

A Kereskedelmi Vámtarifa az Európai Közösség által alkalmazott Kombinált Nómenklatúrán alapul, rendelkezései és a besorolás szempontjai – így többek között a víz- és zsírtartalomtól függő besorolás – a vonatkozó közösségi előírásokkal vannak összhangban. Annak megítélésénél, hogy mely cukrászsütemény mely vámtarifaszám alá sorolandó, minden esetben az összetételt és nem az elnevezést kell figyelembe venni. Amennyiben például kizárólag csokoládés tejszín felhasználásával készült, csokoládés bevonót tartalmazó süteményt értékesítenek (adott esetben Rigó Jancsi elnevezéssel), az nem tartozhat 18%-os körbe, tekintve, hogy az az összetétele alapján a kakaós készítmények árucsoportjába – az áfatörvény 3/A. számú melléklet I. részében nem szereplő vtsz. 1806 – tartozik, és így a 25%-os adómérték vonatkozik rá. Amennyiben azonban a Rigó Jancsi elnevezésű sütemény elsődlegesen piskótatésztából, vagyis liszt felhasználásával készült, úgy az áfatörvény 3/A. számú melléklet I. rész 4. pontjában hivatkozott vtsz. 1905 90 alá tartozik, és így a 18%-os adómérték vonatkozik rá.

Forrás: www.apeh.hu

Íme, két Rigó Jancsi recept.
Döntse el Ön, hogy ezekre melyik áfa kulcs vonatkozik!

Jó étvágyat!

Hozzávalók a www.nosalty.hu szerint
Tésztához 100 g liszt, 1/2 kk sütőpor, 20 g kakaópor (cukrozatlan), 4 tojás,
120 g porcukor, csipet só
Krémhez:100 g étcsokoládé, 3 dl habtejszín
Mázhoz: 150 g étcsokoládé, 60 g vaj


Hozzávalók Gundel recept alapján
Piskóta: 3 tojás, 60 g kristálycukor, 60 g liszt, 20 g kakaópor
Krém: 800 g tejszínhab, 200 g étcsokoládé
Csokoládébevonat: 80 g étcsokoládé, 1 ek. Napraforgóolaj


Hozzászólások

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszi az infót. Ez egy rémálom, ezt már nem lehet követni.  Egyik törvény a másik után és mind úgy rossz ahogy van. Akik hozzák azok gyakorlatban még sosem dolgoztak. Könnyü úgy okosnak lenni, hogy mindenki sziv csak Ők nem. Nem akarom elhinni, ha összefognánk nem tudnánk megállítani ezt a sok baromságot. Azért fizetünk egy rahedli adót, hogy szivassanak minket, hogy kitoljanak velünk (és akkor még finom voltam) Hol van a beigért könnyités? Ezeket a terroristákhoz tudom hasonlitani, nekünk állandóan készenlétben kell állni, hogy Ők mikor és hol csapnak le ránk. Ez már nem is emberi. Aki ezeket a törvényeket kitalálta nem hiszem, hogy normális, kezeltetni kéne magát. Ez az ugynevezett "meglepő és mulatságos" esete.

 

 

csak a keresztnevét...  -  

 Nem eszek többé Rigójancsit.

üdv czegletibor

ancsa  -  

Én-miután nagyon szeretem(vagy szerettem??!!) a szakmámat, döbbenten állok ill.ülök ezen oltári badarság felett.

Mostmár nemcsak a szakmánkhoz kapcsolódó törvények, jogszabályok dzsungelében kell (ene) otthon lennünk, de még a gasztronómia világában is! Most már nem csak egy igényes ebéd, vacsora meghíváshoz kell esetleg interneten keresztül jó receptet halászni, hanem egy számla kiállításához is szükséges lehet a recept ismerete, legalábbis a hozzávalókat tekintve. HURRÁ!!!! Így lehetünk még sokoldalúbbak, már recepteket is ajánlhatunk nem csak könyvelési, adózási megoldásokat! Egyébként NO COMMENT! EZ MÁR MAGA AZ ŐRÜLET!!! Nekünk, meg a hasonlóan gondolkodó APEH és egyéb ellenőröknek! Mert én már találkoztam ilyenekkel is! Hála Istennek vannak köztük ember léptékűek is!

 

 

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Az ilyen törvények arra jók, hogy valamiért meg lehesssen büntetni a vállalkozót, és fejfájást okozzanak a könyvelőknek. Szerintem az sem tudná megmondani a feltett kérdésre a választ, akitől állásfoglalást kérhetnénk. És a gyakorlat azt mutatja, hiába van állásfoglalás az az APEH-ra nézve nem kötelező, úgyhogy a kör bezárult. Mi scak szeretnénk törvényesen működni de az újabb és újabb tv. módositásaink ezt nem teszik kivitelezhetővé.

Én  -  

Nagyon igaza van Tildának, szerintem is le kellene őket ültetni, a véleményünk csak abban különbözik, hogy én nem a számítógép mellé ültetném őket   8-(

Mari  -  

Kösz a cikket és a recepteket. Megint kiderült, hogy a gyakorlathoz teljesen analfabéták készítik az adótörvényeket, ésmi meg alig győzzük követni őket, ha nem akarunk bírságot.

csak a keresztnevét...  -  

Igen mégpedig az, hogy a törvény alkotókat egy kicsit le kellen ültetni a számítógép mellé és könyveljék le, de hibátlanul a hülyeségeiket.

Tilda

Ica  -  

Erről csak az jut eszembe,hogy már teljesen megbolondultak a törvényhozók, vagy pedig arra törekednek, hogy minél nagyobb legyen a káosz!!!

ZSILI  -  

Nem tudom eldönteni így sem! Remélem hamarosan bevezetik, hogy

szakértői véleményezés  legyen a nyugta , vagy a számla melléklete!

A szakértői kormány szakértőleg véleményezett  sütemékek forgalmazását tenné szükségessé.  

különben lelki szemeimmel látom, ahogy az apeh ellenőr meg a könyvelő vitatkozik , hogy  a sütiben a liszt, vagy a 25% alá tartozó

anyag dominál! Ez igazán fontos dolog nemzetgazdasági szempontból és ez és a hasonló jogszanályok biztosan helyrehozzák 

a gazdaságot, mert hát ha áfát nem is , de bírságot bőven lehet beszedni.

 lehet  az is hogy  ez a jogalkotók  bosszúja, háborogtok akkor kitalálunk

még olyan dolgokat amit nem tudtok betartani , na erre varrjatok gombot. vagy az is lehet, hogy tesztelik a magyar népet , hogy

ezt a helyetete milyen leleményesen oldják meg.  Talán még

valakik jó pénzeket kaptak az ötleteikért. De mondok valamit

ha ezt meg tehetik , akkor nem ŐK a hülyék , hanem mi hogy ezt hagyjuk.!

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsika!

Olvastam ezt a variációt én is: az ellenőrzésnél majd kiderül mint a viccben:ha van sapka rajta az is rossz,ha nincs akkor az is rossz!

További szép napot! Simon

Márta  -  

Egy jó ideje az az érzésem hogy vannak akik szándékosan akarnak zűrzavart csinálni. Minnél nagyobb a káosz, annál jobb. Kinek áll érdekében teljes káoszt teremteni, ha csak nem egy elmebetegről van szó, aki ezeket a hozzászólásokat olvasva dörzsöli a tenyerét, olyan jól szórakozik. 

Nekem olyan szinten van elegem az egészből, hogy akár az utcára is megyek, ha értelmes és hiteles emberek hívnak.

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Amennyiben több a csokoládés összetevő mértéke, mint a piskóta tésztához felhasznált összetevők mértéke, akkor 25% áfás, és fordítva pedig 18%. Természetesen kész rémálom ez az egész !! üdvözlettel :  Szőkéné Gabi

csak a keresztnevét...  -  

Ibolya

Én  -  

Kedves kollégák!

Azt hiszem ez az utolsó pillanat, amikor még hozzáfoghatunk egy valódi rendszerváltásnak, kezdve egy új alkotménnyal. Ha még ennél is hülyébbnek hagyjuk magunkat nézni, akkor azt hiszem meg is érdemeljük további sorsunkat.

(Nem akarok politikai vitát gerjeszteni, csak úgy elgondolkodás képpen merészeltem megjegyezni)

Én és Én  -  

Szívemből szóltál, amikor egy könyvelőnek összetevőket mérlegelve kell döntést hozni, és egy törvény nem egyértelmű és nem az a célja, hogy egyértelműen szabályozzon, hanem az az érzése az embernek, hogy a cél, hogy a maradék törvénytisztelő és adózni önként vágyó ember és vállalkozás lába alól teljessen kihúzza a talajt!!!!!!

Rémálom!!!!

ETELKA  -  

SAJNOS EZT A 2002.ÉVI PM RENDELETET A-CETTIG VÉGOG OLVASTAM, MERT ÉRDEKELT VAGYOK .FELHÁBORÍTŐ!PERSZE NEM CSAK A RIGÓ JANCSIRÓL, HANEM A GESZTENYEPÜRÉRŐL IS SZÓ VAN.SAJNÁLOM A PIZZA KÉSZÍTŐKET ÉS ELADÓKAT, MERT AZ SEM SEMMI. MEGÉRNE EGY MISÉT EZZEL FOGLALKOZNI EGYSZER RÉSZLETESEBBEN, MERT EZ BIZONY NAGYON KEMYÉNY ÉS HA EZT KISZIMATOLJA EGY APEHES HÁT LESZ BEŐLE ADÓHIÁNY AZ BIZTOS!!

Ildikó  -  

:-)

Köszönöm az információt.

magdolna  -  

Szeretnék a cukrászüzemben dolgozni, ahol reggel így kezd a főnök: lányok, ma 18 %-os Rigó Jancsit sütünk, mert abból több fogy! ha meg nagy lesz a forgalom, sütünk 25 %-ost, hogy egy cseppet pihenjünk! A szabadságokat is ki kell adnom valahogy!!!  Szörnyűség így dolgozni!!!

csak a keresztnevét...  -  

Szerintem valamelyik jogalkotó a Rigó Jancsinak akar reklámot csinálni, hogy az emberek ennyire foglalkozzanak vele.Lehetne inkább jobb  példa a jó finom  mákos-tökös rétes.  Valamelyik  cukrásznak nem megy a bolt..... nem  viszik a Rigó Jancsit..... Köszönjük az infot.---

Ili  -  

 Ez a "Rigó Jancsi " sapka szindróvá vállik, ha van sapka rajta, azért..,

ha nincs , azért... ! 

Ebből is látszik, mennyire hozzáértő emberek hozzák a törvényt, és annak

végrehajtási rendeleteit !

No comment !

Csilla  -  

Néha az az érzésem a PM-ben és az APEH-ban zombik ülnek, mert a való világról és az általuk okozott káoszról fogalmuk sincs.

Éva  -  

Hát, ez nagyon izgalmas ! Akkor ez azt jelenti, hogy a cukrász (vagy az alkalmazottja) mielőtt számlát, vagy nyugtát ad , előveszi az ÁFA törvényt, a vámtarifa számok jegyzékét, a receptet és hosszas töprengés után besorolja a süteményt ?

Egy újabb lehetőség az APEH kezében a bíraságolásra! Ők biztosan a másik kulcsa alá sorolják majd az adott sütit. 

Anna  -  

Olvastam az APEH honlapon ezt az információt. Attól a perctől kezdve úgy érzem, hogy Én már nem vagyok normális, hogy még mindíg könyvelőként dolgozom. A jogalkotókról meg nem is beszélve, halvány sejtelmük sincs hogy a gyakorlatban hogyan lehet végrehajtani a kitalációjukat.

csak a keresztnevét...  -  

Követni tudjátok mind ezt a változást ? Én már kezdek begolyózni.

Ép ésszel követhető?

Zsóka

Marcsi  -  

Amennyiben módomban állna, egy időre a jogalkotókat arra kötelezném, hogy a gyakorlati oldalát is kipróbálják a törvényeknek,  talán nem születnének ilyen torz alkotások.  Marcsi

Katalin  -  

Nekem fagyizom van. Valamelyik fagylaltport 18%-os és valamelyiket 25 %-os kulccsal  kapja az ügyfelem.  Akkor az egyik gomcóc fagyi 18%-os a másik gombóc pedig 25%-os áfa kulcsú lesz? Ez a gyakorlatan  kivitelezhetetlen. Mégis hogyan járjak  el helyesen? Egyenként kérelmezzem meg  VTSZ besorolást minden gombócra?

Aki tud rá választ szívesen veszem!

köszönettel!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Valószínűleg attól függ, hogy tejalapú-e vagy nem. De erre sincs válasz. Esetleg kérjen egyet írásban, és a rigó jancsihoz hasonlóan fagyireceptet is olvashatunk. Ha az ügyfél mindenáron 18%-ot akar, akkor a fagyipor beszerzési mennyiségének arányában arányosítani kell a bevételt is, de akkor azt a pénztárgépbe is így kellene ütni. Szóval nehéz eset. A legjobb talán az, minden 25%, abból baj nem lehet.

Katalin  -  

Köszi a választ, így jártunk el. A kevesebb rizikót választottuk.

  -  

Hol is van ez a fagyizó,  én akkor az olcsóbbat kérném, a 18 %- áfást.

Zsuzsi  -  

Sziasztok!

Ez nekem is nagyon tetszik! :-) De lehet, hogy most cukrász sem szeretnék lenni, bár nagyon szeretek sütiket sütni. Most azon gondolkozom, hogy a tegnap készített Tiramisu-t hova sorolnám???

További szép napot, jó munkát mindenkinek!

Zsuzsi

 

csak a keresztnevét...  -  

Tudtam, hogy az APEH-nek nincs humorérzéke. Na de ez már viccnek is rossz. Jó lenne, ha csak a Rigó Jancsi ÁFA besorolása lenne gond.

Kildi  -  

Szegény cukrász jobban jár, ha leveszi az étlapról. De akkor mit is áruljon?

Rozália  -  

Ki kell próbálni  mindkét receptet, Rigó Jancsit  kell sütni az áfa törvény guberálása  helyett. Szerintem a családunk jobban meghálálja a sütésre forditott időt és a végeredményt,   mint azt, ha  gubbasztanánk  az áfa- törvény értelmezése felett......

Zsófi  -  

Ebben a szakmában, nem árt ha van humorérzékünk és  az sem, ha gubbasztunk az áfa- törvény értelmezése felett!

 

Köszönöm az információt, nekem új!!!

Rozália  -  

Jó időtöltést ! De az élet viszont nagyon szalad ! Zsuzsinak köszönöm az információt.

 

 

 

Lizi  -  

Na igen !  Oldjuk meg !  

Viszont a cikk hangulatjavító volt, jót derültünk rajta. KÖSZ !  Néha a nevetés sem árt.

Ági  -  

Ez már mindennek a tetelye!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Ez aranyos volt! Csodálom és becsülöm azokat a kollégákat, akiket a humoruk nem hagy cserben.

Rózsa

 

Zsóka  -  

Jaj, én már olyan fáradt vagyok!

Ildikó  -  

Hát igen, ez van, amikor az "okos" emberek az íróasztal mellett törvényt "alkotnak". Csak egy hónapra kellene áttenni őket a törvény mások oldalára.