Pótbefizetés a számvitelben

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Ez a cikk a májusi Irányadó magazinban jelent meg, és úgy gondoltam, itt is közzéteszem, mert hasznos lehet olyan kollégák számára is, akik még nem tagjai az Irányadó Könyvelői Klubnak.

Egy másik Irányadó cikkben olvashatunk a pótbefizetés szabályairól az új Ptk. előírásai alapján. Tudjuk tehát, hogy ez a jogintézmény a jövőben is lehetőséget ad egyes cégeknek, nézzük meg tehát, hogyan kell könyvelni.


Befizetés a lekötött tartalékba


Egyértelmű előnye, hogy ezzel a pénzeszköz nő és a saját tőke is pótolható. Egészen addig nem vehető vissza, amíg a vállalkozás eredmény ágon vissza nem pótolta a saját tőkét.
A befizetés ideiglenes, mert a jövőben vissza is lehet. Miután a Gt. hatálya alatt a pótbefizetést kizárólag veszteség fedezetére lehetett elrendelni, az azonnal visszafizetendővé vált, amint a társaság nyereséget termelt. Az új Ptk. megengedő jellege miatt a jövőben pótbefizetés finanszírozási vagy likviditási problémák áthidalására is felhasználható, így a visszafizetése a nyereség keletkezésekor nem automatikus.

Érdemes különös gondot fordítani a tőkeemelésről szóló határozat megfogalmazására, mivel egy nem megfelelő szófordulat használata végső soron azt eredményezheti, hogy a hatóság véglegesen átadott pénzeszköznek minősítheti a tőkejuttatásnak szánt próbálkozásunkat. Gyakran javasoltam már előadásokon is, hogy ilyen esetekben kövessük a számviteli törvényben használt kifejezéseket, mert azzal egyértelművé válik a tagság szándéka.

Pótbefizetés, mint pénzbeli hozzájárulás


A pótbefizetés, ahogy a neve is mutatja, további pénzeszköz rendelkezésre bocsátását jelenti, amit – a számviteli törvény szigorú értelmezésében – kizárólag a pénzmozgással egyidejűleg lehet a számviteli nyilvántartásokban elszámolni. Az új Ptk. foglalkozik azzal az esettel, hogy miként kell eljárni a nem pénzbeli hozzájárulásként adott pótbefizetéssel, de a számviteli törvény egyelőre nem változott, és az egyértelműen pénzmozgással egyidejű könyvelésről beszél. A két törvény ellentmondása miatt én még nem tudom a nem pénzbeli pótbefizetést értelmezni, remélhetőleg a jogalkotó hamarosan feloldja az ellentmondást.

Könyvelése

A számviteli törvény szerint lekötött tartalékként kell elszámolni a gazdasági társaságnál a veszteségek fedezetére kapott pótbefizetés összegét a pótbefizetés visszafizetéséig.
12_szoveggel3.jpg

A befizetéseket és a visszafizetéseket természetesen pénztárban is kezelhetjük.


Hozzászólások

Jean Carlos  -  

Kell egy kölcsön?

Ön üzletember vagy nő? Szüksége van pénzeszközökre a saját vállalkozás megkezdéséhez? Szüksége van hitelre, hogy rendezze az adósságát, vagy fizesse ki a számláit, vagy kezdjen el egy szép üzletet? Szüksége van a projekt finanszírozására? E-mail: ( Creditplusfinance11@gmail.com ) A világ bármely részéről (magánszemélyek, cégek, ingatlanügynökök és vállalati szervek) garantált hitelnyújtási szolgáltatásokat nyújtunk 3% -os kiváló kamatlábon. Az alkalmazásokhoz és további információkért válaszoljon a következő e-mail címre: { Creditplusfinance11@gmail.com }

Íme néhány olyan terület, amellyel segíthetünk

* Pénzügyi
* Üzleti hitelek
* Személyi kölcsön
* Befektetési hitel
* Auto kölcsön
* Építési hitelek
* Adósság-konszolidáció
* Hitelkeret
* Kölcsönzés
Második jelzálog
* Hitel visszaváltás
* Autó kölcsönök
Jelzálog
* Kölcsönök refinanszírozása
* Diákhitel


E-mail: Creditplusfinance11@gmail.com

Mónika  -  

Kedves Zsuzsi,

Bt-ben történt pótbefizetés, majd KATA alany lett, és lett annyi pénze, hogy visszafizesse a pótbefizetést.
KATA időszak alatt vissza lehet fizetni?
Ha nem, akkor-mivel a KATA időszakát végelszámolási időszak követi, melynek első napján is akár visszafizetheti a pótbefizetést? Erről semmit sem találok.Válaszod előre is megköszönöm.

ORSI  -  

Kedves Mónika! KÖSZÖNÖM a segitséget. Jó munkát és jó egészséget
kiván ORSI

Irén  -  

Köszönöm az információt.
További sikeres munkát kívánok!

Kazsimér Magdi  -  

Nagyon köszönöm az infót, szép nyarat, jó pihenést

Kata  -  

Köszönöm, hasznos infó volt :) További jó munkát kívánok , és szép nyarat ! :)

Bálintné Riba Mónika  -  

Kedves Orsi!
Az áfa tv. 61. §-ban találod meg a választ.
A fizetendő adót legkésőbb az ellenérték megfizetésekor,de legkésőbb az teljesítéstől számított 46. napon állapítja meg. Részletekben történő fizetés esetén a megfizetett részlet erejéig.
Móni

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm a lekötött tartalékkal kakpcsolatos információt.Nekem volna egy kérdésem és zseretném ha válaszolná rá. Átvettem egy KFT könyvelését és ott a tőketartalékon van egy nagyobb összeg.Átvételt követő évben hagytam, és mostmár elmult 3 éve, az előző könyvelőt nem lehet elérni, az ügyvezetőnek fogalma sem nincs miért van az ott. Azt szeretném kérdezni, hogyan tudom azt felhasználni, vagy kivezetni, vagy meddig maradhat a tőketartalékon ez a nagy összeg.
Segitségedet előre is köszönöm: Györgyi

Olga  -  

Kedves Zsuzsi!

Engem az érdekelne, hogy ha mondjuk volt pótbefizetés, de a visszafizetése még nem történt meg, abból esetleg történhet-e jegyzett tőke emelés ugyanúgy mint az eredménytartalékból? Csak mert nekem logikusnak tűnik, hisz egyszer átadták/befizették azt a pénzt, akkor miért ne lehetne beforgatni a tőkébe, hisz aki mondjuk most készpénzben tudja majd felemelni a tőkéjét, az is ugyanezt teszi, befizeti.

Köszönöm előre is válaszodat!
Üdv.
Olga

Eszter  -  

Bocsánat :), elolvastam a cikket - megvan a válasz. Ja, csak ki kell nyitni a szemem, mert te megírtad ! :) Mégegyszer elnézést. Szép nyarat !

Eszter  -  

Köszi szépen Zsuzsi. A pótbefizetést akkor fizetem vissza mikor a saját tőke megengedi? Úgyértem, hogy a visszafizetés után sem csökken a saját tőke a jegyzett tőke 1/2-re?
Köszi előre is a válaszod. Jó pihenést !

Tóth Éva Olga  -  

Kedves Zsuzsi,
valahogy mindig akkor jön Tőled egy jó tanács, amikor szükségem van rá, pontosan pótbefizetésem lesz 2 cégnél, köszönöm szépen
Éva

ORSI  -  

Kedves Zsuzsi! Kérlek segitsetek. Az egyszeres könyvviteles elszámolás esetén a pénzügyileg nem rendezett kimenő számlák ÁFÁ-ját mikor kell bevallani és megfizetni? Kerestem a törvényben de nem találtam. Köszönöm a segitséget előre.

Surányi Borbála  -  

Kedves Zsuzsi !

Nagyon aranyos vagy, hogy mindenre gondolsz!
Mikor voltunk az új Ptk módosítással kapcsolatos konferencián, volt erről szó, de akkor csak a jogi része került szóba. Most hogy még a könyvelési tételt is megkaptuk hozzá, ez csak növeli a könyvelő biztonsági érzetét. Természetesen utána jártam ennek a témának még akkor, amikor erről kaptuk az ügyvédnőtől az információt, és volt is olyan cégem, akinek ez nagyon jó ötletként felhasználtam. De most így utólag is megnyugodtam, hogy nem csináltam semmi " hülyeséget " ezzel a témával kapcsolatban.
Nagyon köszönöm, és további szép nyarat kívánok, egy kis pihenést is a sok munka mellett !!
Üdvözlettel: Bori