Osztalékelőleg

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Ha a tulajdonosok az idei év várható nyeresége terhére szeretnének osztalékhoz jutni, akkor azt osztalékelőleg formájában még felvehetik. A 2011-es évre osztalékelőleget január 1-től már nem lehet adni, ekkor már meg kell várni a beszámoló elfogadásának napját. Mit is kell még tudni az osztalékelőlegről?

Amikor az év várható eredménye már jól látható, születhet olyan tulajdonosi döntés, hogy osztalékelőleget vesznek fel. Azaz nem várnak a beszámoló elfogadásával, hanem azt még a tárgyévben kifizetik.
A 2011-es évre osztalékelőleget 2011. december 31-ig lehet fizetni. 2012-ben erre már nincs lehetőség, akkor meg kell várni a végleges beszámolót, és akkor lehet már osztalékot fizetni.

Az osztalékelőlegről taggyűlésen kell dönteni. Nem dönthet a taggyűlés osztalékelőlegről, ha azt a társasági szerződésben nem szabályozták. A GT 133. §- a szerint:
"Két, egymást követő számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadása közötti időszakban - ha a társasági szerződés azt megengedi - a taggyűlés osztalékelőleg fizetéséről akkor határozhat…”
Nem elég tehát, hogy nem tiltja, azt a társasági szerződésben szabályozni kell. Ez probléma lehet az olyan vállalkozásoknál, akik szerződésminta alapján hozzák létre a társaságot, mert ebben ilyen szabályozást nem lehet tenni. Ilyenkor az osztalékelőleg jóváhagyása előtt a társasági szerződést módosítani kell. Fontos, hogy ha a társaságnak nem lett volna lehetősége osztalékelőleget folyósítani, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha azt a tagok kölcsönként kapták volna, és az szja törvény 72§-a szerinti kamatkedvezményből származó jövedelem adókötelezettsége is felmerülhet.

Az osztalékelőleghez el kell készíteni a számviteli törvény szerinti közbenső mérleget. Ennek tartalmaznia kell az osztalék fizetéséhez szükséges fedezetet. Azaz a vállalkozás helyesbített saját tőkéje a kifizetés folytán nem csökkenhet a törzstőke összege alá. A közbenső mérleget nem kell közzétenni, de ha a vállalkozás könyvvizsgálatra kötelezett, akkor arra a könyvvizsgálónak jelentést kell kiadnia.

Az osztalékelőleget tulajdonosokkal szembeni követelésként kell kimutatni, de elfogadott gyakorlat, ha azt a 4-es számlaosztályban a kötelezettségek számla tartozik oldalára könyveljük. Ennek oka, hogy a záráskor készülő végleges beszámolóban, ha a jóváhagyott osztalékkal ez megszűnik, vagy átfordul kötelezettségbe.

És ne felejtsük el az ügyvezetők fizetőképességi nyilatkozatát sem, melyben arról nyilatkoznak, hogy az osztalékelőleg nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét!


A bejegyzés címkéi

osztalék,


Hozzászólások

Tné  -  

Engem is érdekel az eho.

Balogh Zsuzsanna  -  

Kedves Zsuzsanna!
Magánemberként mérlegképes tanonc vagyok, de van egy Kft-m és a könyvelőmmel nem értünk egyet, ezért kérném a segítségedet egy bizonyos kérdésben.
Szeretnék kivenni a cégből (lakásvásárlásra) havonta nagyobb összeget magáncélra. Mit kell utána fizetnem? Nem akarok vagyonosodási vizsgálatot, ezért szeretném befizetni, amit kell. A könyvelőm azt mondja, hogy 16% osztalékadóval letudtam mindent. Ehót nem kell fizetni? És a személyi jöv.adómban ez hogy fog kinézni, majd ott is adóznom kell utána? Köszönöm a választ, Üdvözlettel: Zsuzsa

Angéla  -  

Kedves Zsuzsanna!
Laikus "követőként" vagyok jelen ezen a lapon,de Nekem is sokat segítenek az írásaid, azért is fordulok hozzád most!
Főállásban dolgozó , mellette Bt. beltagjaként szereplő magánember szeretné a cégből 2010-ig összegyűlt nyereségét osztalék formájában kivenni ez évben.A kérdésem:Milyen járulék vonzattal jár, ha a munkáltatója a maximális eho-t megfizette utána?
A segítséget előre is köszönöm!
Angéla

Anita  -  

Kedves Zsuzsa,

Nagyon köszönöm, hogy ilyen figyelmesen és pontosan tájékoztatsz engem, minket könyvelőket olyan területekről, dolgokról, tudnivalókról amelyek sokszor elkerülik a figyelmünket, vagy azt gondoljuk nem is kell vele foglalkozni. Pedig amikor elolvassuk az anyagodat rájövünk, hogy dehogyis nem, érint minket is a téma, szinte bármi legyen is az! azt hiszem sok-sok könyelő nevében kifejezhetem ezt a köszönetet és hálát!Szép napot kívánok Neked, és jó egészséget!
Üdvözlettel
Anita

Nádasné Budai Anijkó  -  

Miért nem fizethető a 2011-es évre osztalék-előleg 2012.I.n.évében, ha a mérleg 2012. áprilisában készül el?
Különösen EVÁ-soknál a 12.20-i feltöltés miatt likviditási problémák lehetnek, a december hónapra kiszámlázott árbevétel január hóban viszont már befolyik.
Hol található a tiltás?

Köszönettel:NBA

Lakatár Mária  -  

Módosítani akartam egy Bt-nál a társasági szerződést az osztalék előleg kifizetési lehetősége miatt, és a
"jól képzett" ügyvéd közölte a megbízómmal, hogy teljesen felesleges, mert az idézett paragrafus a BT-re nem vonatkozik, az Kft-re vonatkozik. Most itt vagyok "meglőve" mert szerintem nincs igaza, viszont nekem kellene majd elvinni a .......

G.Zsuzsi  -  

Kedves Zsuzsi,
köszönöm én is az értékes hírleveledet az osztalékelőlegről, nekem is pont most van rá szükségem. De egy kérdés még felmerült bennem: A taggyűlés most eldönti az osztalékelőleg mértékét (társasági szerződésben már a lehetősége ennek rendezve van), a bruttó mértékről dönt. Levonom a 16% szja-t és bevallom a 1108-as bevallásban. Az EHO miatt mennyit kap meg most a tulajdonos? Bruttó mínusz 16% szja-t? Vagyis megelőlegezem neki az EHO részt is? Tételezzük fel, hogy nem éri el jövőre sem a 450 ezres EHO korlátot. Amikor véglegessé válik az osztalék, akkor kell befizettetnem vele az EHO-t és a cégnek bevallani? Mert "sima" osztalékkifizetéskor egyértelmű, hogy levonom mindkettőt és a végleges nettót kapja meg.De sorolhatnám itt még a verizókat, hogy hogyan tudom ezt még elképzelni...:-)
Nagyon szépen köszönöm a választ!

F.Ilona  -  

Kedves Zsuzsi!

Ugyanazt szeretném kérdezni, mint G.Zsuzsi 2011.11.14-én.
A 2011-ben kifizetett osztalékelőleg után, ha az osztalékként
véglegessé válik, mikor kell a magánszemélynek bevallani és
megfizetni a 14 %-os EHO-t.
Segítségedet előre is köszönöm.
F.Ilona

Zoli  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a figyelemfelhívást!
Mi (ügyvezetők és könyvelők) vitatkozunk, hogy lehet-e 2011-re 2012. elején még a taggyűlés előtt osztalékelőleget fizetni. Ha nem lehet, azt milyen tv. milyen §-a mondja ki? Csupán a GT idézett §-a ezt ugyebár nem zárja ki.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

több érv szól a tárgyévi kifizetés mellett...
Pl. nem lehet közbenső mérlegek készíteni a fordulónapot követő időpontra.
Továbbá az osztalékfizetés már nem "tárgyévi" gazdasági esemény lesz, így a fordulónapra készített tárgyévi beszámolóban elfogadott osztalékból nem tudjuk levonni az osztalékelőleget, mert a tárgyévben nem volt. A beszámolóban tehát "teljes" kötelezettség az oszalék.
Problémát okozna a 08-as bevallásban és az szja bevallásban is ennek kezelése. Mikor tájékoztató adat és mikor jövedelem.
És ezek csak a gyakorlati problémák lennének.
Az osztalékelőleget valójában mindig annak az évnek az előlegeként kell értelmezni, amikor kifizetik.

Simon Károlyné  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm,hogy mindig előrelátó vagy és mindenben segítesz-tisztán látni!
Továbbiakban jó erőt egészséget kívánok,hogy nagy tudásod tudjuk hasznosítani .Munkánkat nagyban elősegíti a tájékoztatásod!

Üdvözlettel
Marika

Tóthné Kertész Mária  -  

Kedves Zsuzsi!
Egy megerősítést szeretnék kérni. Jól tudom-e, hogy a külföldről származó osztalék után, amennyiben a kettős adózás elkerülése alá tartozó országból származik, a szja-ból a külföldön megfizetett adót le kell vonni és a különbözet adózik 16 %-kal, és ez után kell megfizetni az ehot. Ha az osztalék offshore cégtől származik, akkor a teljes összeg adóalap.
Előre is köszönöm a választ!
Szép napot!
Marika

János  -  

Nagyon jók ezek a információk, figyelemfelhívások!
Nekem most van ilyen osztalékelőleges ügyem.

Köszönjük Zsuzsi!

Judit  -  

Kedves Zsuzsi,
Tegnap beszéltem egyik ügyfelemmel az osztalékelőlegfizetésről: A legjobbkor jött az információ!! mint mindig :-)
Köszönjük neked!
Minden jót kívánok!

Megyes Hajnalka  -  

Kedves Zsuzsi!
Véleményed szerint az ügyvezető fizetőképességi nyilatkozata nem csak az osztalék megállapításakor szükséges, hanem az osztalékelőlegnél is?
Segítenél, hogy melyik jogszabályhely írja ezt elő!
Köszönettel
Megyes Hajnalka

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ez inkább értelmezési kérdés. A GT 131§-a nem fogalmaz egyértelműen, de a "saját tőkéből", "adózott eredményből" kifejezések mind az osztalékra, mind pedig a közbenső mérlegből készített osztalékelőlegre is levezethetők.

Bogácsné Kati  -  

Nagyon aktuális volt ez a téma. Köszönöm az információt. Néhány napja merült fel bennem a kérdés, és lám, itt a válasz.

Köszönöm

Kati

Hirtné Gabi  -  

Köszönöm az infót, azaz a felhivást, hogy mire k figyeljek 2012-ben
Üdv Gabi

kemény erzsi  -  

Nagyon köszönöm az infot. Én is azok közé tartozom akinek mindig aktuális a figyelmeztetés és a jó tanács.
további szép napokat

Polonkai Zsuzsanna  -  

Valahol azt hallottam, ha a tag 2011-ben már elérte az EHO 450.000,- Ft-os határt a 2010 évi felvett osztalékkal, akkor a 2011 évi osztalékelőlegből sem kell fizetnie EHO-t, csak SZJA-t kell levonni. Igaz ez? Hol van ez jogszabályban szabályozva?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az osztalékelőlegből semmilyen esetben nem kell ehot levonni, így ez nem lehet probléma. Amikor osztalékká változik, azaz 2012-ben kell jövedelemnek tekinteni, és ekkor kell az eho felső határát is vizsgálni.

Edit  -  

Kedves Zsuzsa! Egy korábbi, osztalék témában írt cikkével kapcsolatba, miszerint a GT lehetőséget ad a törzsbetétek arányától eltérő osztalék jóváhagyására, szeretném kérdezni az alábbit: Annak a tagnak, akinek javára nagyobb osztalék lett jóváhagyva, mint amit a törzsbetét aránya engedett volna, kell-e esetleg a kötelező SZJA és EHO kötelezettségeken felül egyéb adót, járulékot fizetni az "osztalékkülönbözetre" vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm. Edit

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nem, ebben az esetben is 16% szja és 14% eho kerül levonásra az osztalékból.

Edit  -  

Köszönöm szépen válaszát.

Kati  -  

Ez már nem az első alkalom, hogy arról írsz, ami éppen engem foglalkoztat.

Somogyi Ferencné  -  

Szeretném kérdezni, hogy az osztalékelőleg fizetéséhez a betéti társaság társasági szerződésének is tartalmazni kell hogy osztalékelőleg fizethető? Vagy amennyiben a társasági szerződés erre nem tér ki ( nem tiltja) akkor fizethető?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A GT 133§ a kft-k szabályozása között található. A szabály lényege a társaság saját tőkéjének védelme, ami a korlátolt felelősségű cégek esetében a hitelezők érdekében történik. Ilyen szabályt a bt-k, kkt-k esetében nem találunk, mert ott egyébként is korlátlan a felelősség.

Somogyi Ferencné  -  

Nagyon szépen köszönöm a válaszod