Október 20: ÁFA bevallás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Most nem csak a közeledő határidőre szeretném felhívni a figyelmet. Az előttünk álló áfa bevallás kicsit más mint a többi. Az EU döntése alapján megváltozott az áfa visszaigénylés szabálya.

afa.jpg
Korábban már foglalkoztiunk az áfa törvényt módosításával >>

Az azóta felmerült kérdések kapcsán viszont szeretnék egy-két dolgot tisztázni:

1.

A „pénzügyileg nem rendezett áfa visszaigénylés” szabályainak változását többen úgy értelmezték, hogy azokat a fizetendő áfákat lehet visszakérni, melyeket a partner számunkra nem fizetett meg.
Ez nem igaz. A jelenlegi módosítás csak a levonható adó visszaigénylésében tett változtatást, a fizetendő adóban nem!
A fizetésképtelen cégek felé kiállított számlák áfa tartalmát a továbbiakban sem lehet visszaigényelni.

2.

Ha az elszámolandó adó negatív, akkor a visszaigénylés még nem automatikus, mert el kell, hogy érjük a meghatározott összeghatárt:
- havi bevallás esetén az 1 millió forintot
- negyedéves bevallás esetén a 250 ezer forintot
- éves bevallás esetén az 50 ezer forintot.

3.

Külön kérelemben is vissza lehet igényelni a negatív áfát. A kérelem benyújtásának legvégső határideje 2011. október 20. A kérelem benyújtására az áfabevallások, a 1065, illetve 1165 számú nyomtatványok szolgálnak. A kérelemben az utolsó bevallás adatait meg kell ismételni, illetve a külön kérelem lapot (1065-KER, 1165-KER) is ki kell tölteni.
(Külön kérelem az éves bevallásra kötelezetteknél jelenthet érdemi előnyt.)

4.

Ha korábbi bevallásban visszaigényelhetőként tüntettük fel, és az adóhatóság ellenőrzése kapcsán tagadta meg a visszaigénylést, amit végül a bíróság is helyben hagyott, akkor azt az ítéletre tekintettel nem lehet visszaigényelni. (Legalábbis az adóhatóság tájékoztatása szerint. Ezeknek az eseteknek szerintem még lesz folytatása…)


A bejegyzés címkéi

áfa


Hozzászólások

bánhegyi livia  -  

Üdvözlöm!Szeretnék segítséget kérni,hogy hol találom meg az Áfa bevallási nyomtatványt,mert hiába keresem sehol nem találom és már elkéstem a negyedéves bevallásommal,ha el tudná nekem küldeni nagyon örülnék neki,köszönöm

Szeles Andrásné  -  

Köszönöm a hasznos tanácsokat és a figyelem felhívásokat.
Kérdésem: Ha most az EU határozat miatt visszaigényelt
összeg meghaladja az 1 milliót a negyedéves bevallónak
októbertől át kell térnie a havi bevallásra?

Üdvözlettel Györgyi

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A havi bevalláshoz a fizetendő adónak kell 1 millió forint felett lenni. Ha visszagiényelhető adónk van, akkor negyedéves bevallást kell adni.

Varga Ibolya  -  

Tisztelt Cím!
Eu döntés alapján megváltozott az afa visszaig.Kérdésem az lenne:
A felfüggesztett adószám esetén ez a változás hogyan érvényesül?vagy marad minden a régiben.

Ibolya

Kata  -  

Kedves Zsuzsi, Kedves Kollegák!

Van még valami új (legalábbis nekem az), vagyis, ha nincs az előző időszaki bevallásban PÜ-nem rendezett sorom, csak továbbvitt ÁFÁ-m, és most megnyilik a lehetőség (lásd: értékhatárok) akkor pedig a 6-os lapot kell kitölteni.
Ez azért érdekes, mert pl az én ügyfelemnél 2009. 07. hótól göngyölünk napjainkig, és én mindig "csak" továbbvittem, nem töltöttem ki a PÜ-leg rendezetlen sort, mivel a többit sem kértem volna vissza, kellett a fenének az ellenőrzés. Hát majd most!

Kata

Tamás  -  

Kedves Kata!

Meglepett a hozzászólásod. Szerintem ebben az esetben nem kell a 6-os lapot kitölteni, de én is csak sötétben tapogatózok. Megírnád, hogy ezt miből olvastad ki?
Zsuzsi esetleg te is hozzászólhatnál.

Tamás

Kata  -  

Szia Tamás!

Ha a fedlapon kitöltöd, h visszakéred, és kitöltöd a visszaigénylés jogcímét, már nyitja is meg a 6-os lapot, na és ott kell kitölteni értelemszerüen. Ez arra szolgál, ha úgy kérsz vissza, hogy "nem a KÉRELEM" melléklettel. Az akkor lép életbe, ha az előzőekben volt kitöltött PÜ-leg nem rendezett sorod, mivel erre most nyílt meg a lehetőség.
Komolyan mondom téboly.
Épp töltöttem volna ki a KÉRELMET, amikoris olyan sorokba botlottam, ami nekem nem lehetett, meghűlt bennem a vér és felhívtam egy NAV-pasit (korábban mindenki félt tőle az irodában) és neki elmondtam, és ő irányított el.
De megküzdöttem a 6-os lapért, mert először nem nyilt meg....stb...stb..stb

Kata

Gyöngyi  -  

Kedves Kata !

Én a következőn bizonytalanodtam el. A pénzügyileg nem rendezett sorokat, én sem töltöttem ki eddig, több volt a kifizetetlen számla mint amit vissza lehetett volna kérni. Most emiatt nem kellene önrevízióznom az augusztust legalább ?
Vagy akkor honnan tudják most, hogy kifizetetlen számlák miatt nem kértem vissza eddig ? Szóval nem tudom a bevallást, hogyan kellene most kitölteni.

Kata  -  

Szia Györgyi!

Hát pont ez volt az én dilemmám is.
Mivel nem írtunk eddig aPÜ-leg rendezetlen sorba, ezért most nem kérvényezhetjük a tv.változás miatti érvényesítést.
Itt lép életbe a 6-os lap, hogy "csak" áthozott ÁFÁ-nk van, és a lapon rákérdeznek, h részben v egészben volt-e benne PÜ-leg nem rendezett. Hát innen. De ez csak akkor érdekes, illetve a 6-os lapra csak akkor kerül sor, ha VISSZAKÉRED MOST AZ ADÓT! Ha görgeted tovább, marad minden változatlan

szia/Kata

Gyöngyi  -  

Szia Kata !

Arra jutottam, hogy az augusztus havi bevallást önrevízióztam, és beleírtam a pénzügyileg nem rendezett összeget, nehogy ebből gond legyen. Remélem az nem gond, hogy a többi bevallásban nem írtam a pénzügyileg nem rendezett sorban soha, csak görgettem tovább, amiatt, hogy több volt a kifizetetlenem mint ami visszajárt volna.

Terézia  -  

Kedves Zsuzsi!
Én is köszönöm a tájékoztatást, nagyon jól és jókor jött.

Ica  -  

Köszönöm szépen azt gondoltam erről a témáról már mindent tudok. Nos nem mindent. Az éves áfásokat kifelejtettem köszönöm szépen.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az evásokra én is rákérdeztem az apehnál, és az volt a válasz, hogy még keresik a megoldást. Szóval bárkinek infója van az evásokat érintően az áfa visszaigénylésről, akkor írja meg. Köszönjük.

marika  -  

Kedves Zsuzsi! Nekem azt légy olyan kedves megirni, hogy ha ügyvédi iroda egyik tagja évközben vett fel evás osztalék elöleget és félévtől az irodából kilépett mi lesz a kilépett tag osztalék elölegének sorsa. Evás az ügyvédi iroda és kettös könyvelésbe könyveljük. Hálásan köszönöm. marika

Anikó  -  

Kedves Zsuzsi!
Csatlakozom Ági hozzászólásához: Már nem tudom milyen módon magyarázzam ezt meg az üfeleknek én is. Köszönöm a megerősítést.

ÁGI  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm az infót. Ki is nyomtatom és egy-két vállalkozóm orra alá nyomom, mert már hetek óta állítják hogy én hülye vagyok és azt az áfát kérhetik vissza amit nekik be kéne fizetni de ők nem kapták meg.

Judit  -  

Kedves Zsuzsi, A legjobbkor jött a legújabb és egyik legfontosabb információ. Persze Tőled modhatnám ez "megszokott". Nagyon hálás vsgyok érte!
A munkádban (is) továbbra is sok sikert kívánok!