Nyugdíjas vállalkozók fix összegű egészségügyi szolgáltatási járuléka

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozók 2008-tól fix összegben kötelezettek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Így ettől az évtől az egészségügyi hozzájáruláshoz hasonlóan akkor is kell fizetni, ha a tag vagy ügyvezető munkájáért ellenértéket nem kap.

Egészségügyi hozzájárulás

Eltérő szabályokat találunk az egyéni és társas vállalkozók esetében, hiszen az egyéni vállalkozókról egyértelműen szabályozza a törvény, hogy aki nyugdíjas, annak nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni.

7. § (1) Nem kell megfizetni a tételes egészségügyi hozzájárulást
g) annak az egyéni vállalkozónak, aki vállalkozói tevékenységét saját jogú nyugdíjasként, továbbá özvegyi nyugdíjban részesülő olyan személyként folytat, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, valamint a kamarai tagságát szüneteltető ügyvédnek, közjegyzőnek, szabadalmi ügyvivőnek,
A társas vállalkozásnál már nem egyértelmű a törvény. Tagi jogviszony keretében azt kell vizsgálni, hogy személyesen közreműködik-e a tag, tisztségviselők esetében pedig azt, hogy díjazása eléri-e a minimálbér 30%-át.

6.§ (3) A tételes egészségügyi hozzájárulást a kifizetővel fennálló
b) tagi jogviszony (ide nem értve a szövetkezeti tagi jogviszonyt), ha ennek alapján a tag a kifizető tevékenységében személyesen közreműködik,
d) választott tisztségviselői jogviszony (ideértve a helyi önkormányzati, kisebbségi önkormányzati képviselőt is), gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének társasági jogi jogviszonya, ha a tisztségviselő e tevékenységéből származó jövedelme eléri a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér havi összegének harminc százalékát, illetőleg naptári napokra számítva annak harmincad részét,

Egészségügyi szolgáltatási járulék

A tb ellátásokról szóló törvényben korábban ezt „baleseti járulékként” ismertük meg. Ezt a járulékot keresztelték át egészségügyi szolgáltatási járulékká, mely először a felvett jövedelem 16%-a volt, majd 2007 áprilisától a 9%-a.
A 2008-as változás a járulékot fix összegűvé változtatta, mely szerint már nem a jövedelemtől, hanem magától a jogviszonytól függ az adókötelezettség keletkezése.
Aki tehát kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozó, havonta 4350 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles megfizetni.
Tbj. 19. § (4) A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás, valamint a 39. § (2) bekezdésében meghatározott személy által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 4350 forint (napi összege 145 forint).

A nyugdíjas*, mint…
Egészségügyi hozzájárulás Egészségügyi szolgáltatási járulék

...egyéni vállalkozó

nincs 4350 Ft/hó
...egy társaság tagja... …aki a tevékenységben személyesen nem közreműködik nincs nincs
…aki a tevékenységben személyesen is közreműködik 1950 Ft/hó 4350 Ft/hó
…és egyben a Bt beltagja vagy KFT ügyvezetője (vezető tisztségviselő)**

?

?

...aki a gazdasági társaságnak nem tagja, csak vezető tisztségviselője, és díjazásban nem, vagy csak kis mértékben részesül nincs nincs
...aki a gazdasági társaságnak nem tagja, csak vezető tisztségviselője, és díjazása eléri a minimábér 30%-át 1950 Ft/hó nincs

*Ebben az esetben a törvény nem tesz különbséget az EVA szerint adózó vagy az általános szabály szerint adózó vállalkozók között.
**A folyamatosan változó GT és TBJ törvények egymás melletti értelmezése számos ponton kérdéses. Az új GT szerint személyes közreműködésnek csak a társaság valamely tevékenységi körének megvalósításában a tagsági viszony alapján való tagi részvételt lehet tekinteni; kizárólag az ügyvezetést nem. A hivatalok szóbeli tájékoztatásai e témában nem egyértelműek.


A bejegyzés címkéi

járulék


Hozzászólások

János""""  -  

 Én azt szeretném tudni hogy  ha rokkant nyugdíjas vagyok és 37 éven keresztül mindent megfizettem az Államnak amit  kellet ,akkor  2008-ban hogy kötelzhetett engem  a rokkant nyugdíjamon túl egészségügyi hozzájárulásra  mivel  Én vállalkozásba fogtam rokkant nyugdíjasan és 2007-ig nem kellet ezt fizetni,de ha már ezt behozták akkor legalább akkor ne keljen fizetni mikor egyáltalán nincs bevétel a vállalkozásbol. KÉREM   VALAKI ÍRJON ERRŐL INFORMÁCIÓT.szeretném tudni hogy ez hogy működik

Erzsi  -  

Nyugdíjas egyéni kisvállalkozóként végezhetem-e a könyvelésemet? Azért szeretném megtudni, mert eddig azt hittem, hogy csak elektronikus úton adható be az adóbevallás, de mint a könyvelőmtől megtudtam, a nyugdíjas hagyományosan is leadhatja az adóbevallását. (Le szeretném redukálni a költségeimet, hogy legalabb 0-ra jussak ebben az évben. Tavaly indítottam a vállalkozásomat, már nagyon bánom, hogy belevágtam.)

Várom szíves válaszukat. Előre is köszönöm.

József  -  

Kedves Zsuzsa!Én kiegészitö tevékenyslget folytatö nyugdijas vagyok.Tölem az APEH a 4350 forintot és a tiszta jövedelem uténi 8%-ot is kéri.Jól van ez igy?

Olahkati  -  

A kiegészitő tevékenységet folytató EV költségként elszámolatja e a járulékot?

Panni  -  

Nyugdijas,EVA-s vállalkozó vagyok és az eü.szolg.járulék fizetési/esetleg bevalási kötelezettségről kérdeztem az APEH tájékoztatási stábját, mi szerint csak adóévet követő hó 12-ig kell megfizetni az eü.szolg.járulékot /tehát nem havonta /és a nyugdijjárulékot az EVA alap 10 %-a után, majd febr. l5-ig a o843-as bevallásba beállitani.Ha érdekel valakit!

 

 

József  -  

Teljesen érthetetlen számomra, hogy 2007.évi osztalékomból -nyugdíjas  vállalkozó vagyok- EHO-t vontak le. Ez normális?

Éva  -  

2006.12.31. óta (előrehozott)  öregségi teljes nyugdíjas vagyok, 2008. 02. 25.-ig munkaviszonyban álltam teljes munkaidőben, ott minden különféle járulékot,  eü.hozzájárulás levontak, jövedelem adót fizettem. Van egy bt-m, ahol ügyvezető vagyok (beltag), de a bt-nek  évek óta nincs árbevétele (be kellene zárni a bazárt!) akkor is kell ezeket a járulékokat fizetni? Vagyis a nyugdíjamból?

JÁNOS  -  

Abban az esetben, ha a  nyugdíjas társasvállalkozó  több  társaságban is közreműködik személyesen, az összes érintett vállalkozás köteles megfizetni  az egészségügyi szolgáltatási járulékot.  Ebből eredően annak a nyugdíjas társas vállalkozónak a társasága, akit munkahelye alkalmazottként tovább foglalkoztat (mellékfoglalkozású nyugdíjas), ugyanúgy köteles az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni, mint az egyéb társaságok. Egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetnie, hiszen azt a társasági tag munkahelye megfizeti.

Judit  -  

Kedves Zsuzsanna ! Meg szertném kérdezni a témához kapcsolódóan, hogy mit tehet az a nyugdíj mellett tevékenykedő (kiegészítő tev.végző) Bt beltag (orvos), aki munkavégzésre kötelezett, de közel 1 éve kórházról kórházra jár. Az orvos igazolása alapján tartósan munkaképtelen. Mentesülhet valahogy az 1.950,- Ft és 4.350,- Ft/hó fizetése alól (1 éve nincs bevétele sem) ?  Köszönettel.

csak a keresztnevét...  -  

AZ EVÁS NYUGDÍJAS MIT FIZET ?

Gizus  -  

Kedves Zsuzsa!

Kérem szíves válaszát az alábbi problémámra:

Egy társaság nyugdíjas tagja munkát végez havi 10000 Ft-ért, eddig fizettük neki a 9% egészségügyi szolgáltatást és 8,5% nyugdijjárulékot 2007 évben. 2008 évben akkor mit kell ?? 10000 Ft után fizetni.

kell-e  4350,- és az 1950,- és a nyugdijjárulék?

Köszönettel: Fekete Antalné

Kinga  -  

Kedves Zsuzsanna!

Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy  a nyugdíjas egyéni vállalkozó után ha EHO-t is és EÜ hozzájárulást is fizetünk akkor azt a 08-as bevalláson hova kell írni, vagyis milyen formában vallható be ezen két összeg!

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

ágnes  -  

A rokkantnyugdíjas , munkaviszonyban álló, egyéni vállalkozót terheli egbizt. fizetési kötelezettség?

ICA  -  

aZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉKOT MELYIK SZÁMLÁRA FIZETJÜK? aZ EDDIGI INFORMÁCIÓKAT KÖSZÖNÖM.

Csaba  -  

A kiegészítő tevékenységet folytató, nyugdíjas egyéni vállalkozónak kell fizetnie százalékos egészségügyi hozzájárulást, a vállalkozói kivét és az osztalék után?

Irén  -  

Szia Zsuzsa!

Új infót kaptam,mely maximálisan kielégítő.A táblázat nagy segítség.

köszönöm

vilmosne@freemail.hu  -  

Szia!

Légyszives küld el nekem is a táblázatot, biztosan segiteni fog nekem.

Előre is köszönöm: Gizi.

GLaci  -  

Kíváló összeállítás. Nem ártana, ha az apehesek is tudnák és a kitöltő programjaik is felkészülnének rá, mert a "nem működik személyesen közre" de nyugdíjas társas vállalkozó c. "biztosítási jogviszony" -ra, amely után nem kellene fizetni (most éppen ebbe az állapotba kerültem) és be kellene jelentenem a jogviszony változást a 08T1041-en) nem találtam megoldást.

De ugyancsak nem találom a megoldást a 0808-as programban, ahol, ha év közben változna meg a személyes közreműködésem, akkor sem tudom nullásra megadni. Minden megoldás érdekel, hogy "nullásra" jelenthessem magam. Előre is köszönöm. GLaci

Glaci  -  

Ide is beírom, amit a másik hasonló témájú fórumra írtam, itt még inkább releváns, mert nyugdíjasokról van szó:

Azt hiszem találtam egy megoldást. A  "1453"-as (kieg. tev. társas vállalkozó) kódu bizt. jogviszonyt "szüneteltetni" lehet a 08T1041-en. Ha kell folytatni. Remélem elfogadják. Üdv Glaci

Melinda  -  

A ma fenn lévő cikkhez, azért annyit hozzátennék, hogy ha a megbízásos ügyvezető/képviselő díjazása nem éri el a minimálbér 30%-át, tehát ezen jogviszonyában nem biztosított, - az igaz, hogy nincs tételes eho - de van 11% százalékos eho fizetési kötelezettség .

Melinda  -  

Látom, hogy ez a cikk a 2008.02.06-i változatához  képest meg lett módosítva, most már nincs itt, hogy a beltag képviselőnél mindenképpen megvalósul a személyesközreműködés,stb. Csak így, hogy nem szerepelnek a módosítások, az eredeti cikkhez írt  hozzászólások esetleg értelmetlennek tűnnek??!

László  -  

Ha a nyugdÍjas tisztségviselő nem tagja a gazdasági társaságnak,de a részére a minimálbér 30%-át elérő kifizetés történik,akkor a kifizetett összeg 5%-a lesz  az egészségbiztosítási járulék.

Ezt  ajárulékot a kifizetőnek kell megfizetnie.

A nyugdíjastól pedig 4% egészségbiztositási járulékot kell levonni.

Ha a kifizetett öszzeg kevesebb mint a minimálbér 30%-a akkor a kifizető 11% eészségügyi hozzájáulást fizet utána.

Üdvözlettel: Antal László

csak a keresztnevét...  -  

Mi a helyzet a rokkant nyugdíjassal aki napi 7 órás munkaviszonnyal rendelkezik és mellette vállalkozóként is dolgozik (általában hétvégén) ?

Irén  -  

Minden hozzászólást végig olvastam. Segítsetek legyetek szivesek. Bt-ben 2 beltag  közül én nyugdíjas  beltag vagyok, üzletvezetésre a másik beltaggal együtt jogosult vagyunk ,  és van egy  heti 25 órás főállásom ahol az EHO-t időarányosan megfizetik. Nem veszek fel jövedelmet a BT-ben. A  mi béténket én könyvelem. Mit kell fizetnem magam után. A másik beltag munkaviszonyban dolgozik , mindent fizetünk utánna.Kérlek Zsuzsi írd meg mit kell magam után fizetni. Előre is mindent , az eddigi hasznos infókat is köszönöm

csilla11  -  

Tisztelt Zsuzsa!

Köszönöm az érthető magyarázatot! (nagy kincs ez manapság)

 

Ilike  -  

Igen köszönjük és ezt havonta kell bevallani és megfizetni is? Akkor is kell fizetni, ha fő állásban is dolgozik az illető és ott fizetik az EHO-t utánna?

 

Ildikó  -  

Kollegák!

Egy olyan problémám van, hogy:

Egy Közkereseti Társaság (KKT) egyik tagja főállású, a másik tagja nem dolgozik  és nem is dolgozott  sehol,  2007. decembertől 50 %-os rokkant nyugdíjas. A társasági szerződésben az áll, hogy amennyiben a közreműködésére szükség lenne (mármint a nyugdíjasnek) akkor az ügyfelekkel történő kapcsolattartásért felel. Jövedelmet nem fizet részére a KKT. Kell-e utánna fizetni 1950 Ft EHO-t, illetve 4500 Ft EÜ szolgáltatási járulékot.

Válaszotokat várom Ildikó

Rozál  -  

Ildikó én úgy tudom, hpgy az 50 %-os az nem rokkant nyugdíjas, hanem járadékos. /úgynevezett "REHAB-os" és amennyiben dolgozik, mindent kell utána fizetni.Ha nem vesz ki bért az 1950-et és 4350-et fizetni kell.

csak a keresztnevét...  -  

Jaj ez egy nagyon érthető táblázat, most már értem !!!!

És ha a bt beltag=ügyvezető    /nincs dijazás, kényszer bt/  nyugdijas külföldi ? akkor is van 4350.-?

Az 1950 egyértelmű az adó , nem járulék.

Köszönöm  Anna

csak a keresztnevét...  -  

János

Annamária  -  

Kérdés: Eddig a kieg.tev. folytató egyéni vállalkozó a vállalkozói kivét után fizette meg a %-os kötelezettségeit, amit természetesen nem számolt el ktg.-ként. No de! Ha fixen kell fizetni (esetleg évi két-három esetben van bevétele) akkor is perkálni kell a havi fixet? Olvasatomban igen. Ezt elszámolhatom ktg.-ként??????????? Mert akkor viszont ez lenne a logikus. Köszi a türelmet, hiszen mindjárt fizetni kell.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az egyéni vállalkozó kivétje után eddig 9% egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetett, melyet eddig is elszámolhatott költségként (a korábbi 8,5% nyugdíjjárulékot nem lehetett költségként elszámolni). 2008-ban a havi 4350 Ft is költségként elszámolható.

Márti  -  

Kösz.,hogy szóltál! Január 1-től nyugdíjas vagyok,erre nem is gondoltam! Ez már több asoknál.

Lia  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm a téma felvetését és a rendszerezést is! Az információk ilyen fajta összegyűjtése sok területen hasznos a napi munkánkban!

A táblázat eg.ügyi szolg. jár. oszlopa viszont kicsit megkavart, nem arról volt szó éppen felette, hogy minden kieg. tev.t folytató vállalkozónak kell fizetnie ezt?

Köszönettel: Lia

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Mindenkinek nem, csak aki személyesen közreműködik. Hiszen csak ő a társas vállalkozó. Abban azonba van a szakemberek között is véleménykülönbség, hogy a képviselet ellátása feltételezi-e a közreműködést.

Lia  -  

Köszönöm a választ, jobban átolvastam a Tbj. ide vonatkozó részeit és tisztult a kép. Hálás vagyok az együttgondolkodás ilyen fórumaiért:)

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a mindig hasznos tájékoztatást.

Szuper vagy!

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi !

Köszönöm a tájékoztatást , szuper vagy

Erzsébet  -  

Kedves Zsuzsa!

 

Köszönöm a tájékoztatásodat.

Szép napot kivánok.

Melinda  -  

Én az új GT módosítgatásai és a Tbj. módosulása után úgy értelmezem, hogy ha egy Gt-nek egyébként van alkalmazottja,stb.- akkor a beltag, ha csak a képviseletet látja el, vagy egy tulajdonos/ügyvezető egy KFT-ben a képviseleti tevékenysége miatt nem minősül autómatikusan a társaság tevékenységében személyesen közreműködő taggá.

Én ezen a cikken kévül nem olvastam még olyan kijelentést, hogy a képviselet ellátása feltételezi a személyes közreműködést.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Én is várom a válaszát a Gyöngyvér hozzászólására, mert nekem is van olyan nyugdíjas BT. beltagom aki mellette 36 órás munkaviszonyban is dolgozik. Az  világos, hogy a 4.350.-Ft-ot megfizettem vele és be is vallom a 0808-on a BT-ben, de az  1.950.-Ft-os EHO-t is? Azt már megfizetik utána munkaviszony keretében.Előre is köszönöm a válaszát. Üdv.Magdi

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az eho-t csak egy helyen kell megfizetni, tehát ha van mellette 36 órás jogviszonya, akkor itt már nem kell. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot  viszont valamennyi vállalkozásban meg kell fizetni, ha a társaságban személyesen közreműködik.

Marika  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Gyöngyvér  -  

Egy nyugdijas aki:  főállásban dolgozik 36 órát elérő munkaviszonyban,  és BT beltagja is mindkét jogviszonyban megfizeti az egészségügyi szolgáltatás díját   1950,-ft illetve 4350,-Ft ot ?

Egyébként köszönöm az imformáciot, de ez engem nem nyugtat meg, mert van a nyugdijasnak 36 órás munkaviszonya is.

József  -  

Kedves Zsuzsa!

Az egyéni vállalkozóknál mi minősül " reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár"-nak. Az amikor elmehetett előrehozott öregségi nyugdíjba, vagy egységesen 62 év?

Előre is köszönöm. József

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az előrehozott öregségi nyugdíjas is kiegészítő tevékenyéségű egyéni vállalkozó, tehát neki is fizetni kell.

Emilia  -  

Kedves Zsuzsi.

Nagyon köszönöm az infót,mert ez elkerülte a figyelmemet.

Azt szeretném kérdezni hogy aBt kültagja után aki nyugdijas de nem vesz részt a tevékenységben kell e fizetni 4350.-ft-ot

                                                             köszönöm szépen.Emi 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nem, utána nem kell fizetni.

gábor  -  

Véleményem szerint ez a sarc elkerülhető, ha a nyugdíjast megbizási szerződéssel foglalkoztatja a cége, a megbízás pedig ingyenesen is ellátható. Ebben a helyzetben sem az eü.szolg. járulék, sem az EHo nem követelhető. Jól gondolom ezt ?

Üdvözlettel: Gábor

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a hasznos információkat! Sokszor segítettél már az adók, járulékok útvesztőjében! További szép napot!

Viola  -  

Remekül összeállított, tömör érthető cikk Köszönöm, új információt adott

 

Zsó  -  

Köszönöm, nagyon hasznos információr kaptam. 

Ági  -  

Először is köszönöm a hasznos tájékoztatásokat.

Azt szertném kérdezni, ha egy Kft-nél végelszámolás kezdődött, 2007. december 31.-el. Kell a nyugdíjas tagnak ( ő a felszámoló)  fizetni az Egészségügyi szolg. járadékot?

Előre is köszi a segítséget.

Erzsébet  -  

Köszönöm,segített.

Zsuzsa  -  

Nagyon jó, így táblázatba foglalva a téma, köszönjük a tájékoztatást.

Egyértelmű vált a dolog számomra.

Üdv. és további szép estét.

Ibolya  -  

Nekünk a lányommal van egy kft-k. Mindketten alapítók és ügyvezetők vagyunk, önálló aláírási joggal. Én alkalmazottja is vagyok a társaságnak a lányom nem. Ő nappali tagozaton tanul. Akkor Ő utána meg kell fizetni mindkét tételt? Legalább is így értelmeztem.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A kiegészítő tevékenységű vállalkozók a nyugdíjasok.

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsanna! Éppen ma kérdeztem erről a témáról egy APEH revizort, aki természetesen nem tudott biztosat mondani, csak annyit, hogy kell a pénz, valószínűleg fizetni kell mindent! Köszönöm a konkrét és határozott információt!

Kriszti  -  

nagyon örültem ennek a cikknek, pont van egy kis egyetemistám, aki most kezdett vállalkozásba, de nincs még jövedelme a cégben. De ezek szerint lesz mit fizetnie. Én még azt szeretném kérdezni, ha a miniimálbér 30%-át egyszer egyszer kiveszi, az után nem kell semmi pluszt fizetni?

Köszönöm előre is.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Vigyázz! Ez a nyugdíjas vállalkozókra vonatkozik! (Gondolom az egyetemista nem nyugdíjas. :-)

Zsuzsa  -  

Végre valami erről a bizonytalan témáról is. A bevallásra és befizetésre is jól jönne egy kis megerősítés.

Köszönettel

Tőke Zsuzsa

mária  -  

Nagyon köszönöm a tájékoztatást. zeretném kérdezni, ha a társasvállalkozó nyugdijas de van heti 36 órás munkaviszonya akkor is kell fizetni a 4350Ft

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot több helyen is meg kell fizetni, ha valakinek több jogviszonya van, tehát a munkaviszony melletti vállalkozók is fizetik,  ha személyesen közreműködő tagnak minősülnek. Ebben az esetben az eho nincs, mert azt csak egy helyen kell megfizetni.

ILI  -  

Köszönöm a tájékoztatást.A szabályokat már átböngésztem és én is erre  következtettem belőle,bár az APEH ügyintézője szerint a nyugdíjas vállalkozónak nem kell egészségügyi szolg.jár.fizetni, de az új szabályozás szerint igen. Ebben erősített meg az Ön levele is ,amit nagyon szépen köszönök.További jó munkát kívánok. 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Pár hete, hogy feliratkoztam hírlevelére, de nagyon sok hasznos dolgot tudtam meg, és nagy segítség a munkámban! Most indítottam könyvelői vállalkozásomat főállásban (eddig csak könyvelgettem főleg ismerősöknek). Mégegyszer köszönöm a segítséget: Mayer Katalin

Magdi  -  

Köszönöm a tájékoztatást. Kisnyugdíjas vagyok, ráadásul rokkant, ez a + teher igencsak mellbe vágott. Nem volt elég az EHO, most még a 4350,-ft is..... Egy Kft kieg.tev. tagja vagyok. A 0808-ason havonta vallani kell az 1950,-ft-ot + 4350,-ft-ot ? A 08T1041-esen be kell, hogy jelentsenek? A biztosítás jogviszony kódja 1453 lesz? A foglalkozás FEOR száma mi lesz? Ebben kérnék választ, megerősítést. Előre is hálásan köszönöm.

Diána  -  

Nagyon szépen köszönöm!

Marika  -  

Számomra érthetelen, hogy a nyugdíjas tag után, aki közreműködött a cégben, ezidáig is fizetett tételes eho-t akkor most még 4350,-Ft is kell fizetnie, nem értem ezt a megkülönböztetést.

Kérdés: kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó heti 20 órát dolgozik egy cégnél, akkor is kell a 4351,-Ft-ot befizetnie?

Köszönöm az új információt: Marika 

csak a keresztnevét...  -  

Ez számomra teljesen új és elfogadhatatlan, a társaságoknál a nyugdíjas tagok után, akik közremőködnek a cég tevékenységében, eddig is kellett EHO-t fizetniük (1950,-Ft/hó), akkor most még 4.350,-Ft-ot is kell fizetniük, csak azért, mert nyugdíjas? 

Kérdés: kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, heti 20 órát dolgozik egy cégnél, akkor is meg kell fizetnie a 4.350,-Ft-ot?

Nagyon köszönöm a számomra új információt. Marika

  

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, mert ennek a járuléknak az "alapja" a jogviszony. Tehát minden kieg. tevékenységű egyéni vállalkozónak fizetni kell.

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon szépen köszönöm az érthető magyarázatot, bár igazságtalannak tartom a dupla fizetést, de hátha változik. További szép napot

Rózsa

Piroska  -  

Nagyon köszönöm a tájékoztatást, további jó munkát és szép napot kívánok.

Judit  -  

Köszönöm a hasznos információt. Kérdésem a következő, milyen számlaszámra kell befizetni a 4.350,- forintot?

További szép napot kívánok

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az egészségügyi szolgáltatási járulék az egészségbiztosítási alap bevétele, tehát a 10032000-06056229-es számlaszámra kell befizetni.

osszeg  -  

Nagyon jó segítség ez, érthetően, egyszerűen.

Gizus  -  

Hát ez nagyon jó információ, mert én nem ezt csináltam.

Tehát nekem mint ügyvezetőnek (havi 10000,- Ft a fizetésem) nyugdijas tagként fizetnem kell az 1950,- Ft-os is és a 4350,- Ft-ot is?

Köszönöm a tájékoztatást

Piroska  -  

Azt gondolom, hogy akik ezt a törvénymódosítást hozták, nem gondolták végig, hogy mit jelent ez, és akkor még finom voltam. Abban az esetben, ha nincs árbevétel, - mert egy kényszerből, illetve családi óvatosságból létrehozott kkt.-nál ilyen rendesen előfordulhat, akár egész év vonatkozásában is, - mégis miből kell kifizetni. Legalább árbevételi összeghatárhoz kötötték volna. Valóban az is kérdés, hogy mi jár ezért a nyugdíjasnak. Ezzel is lehetne az Alkotmánybírósághoz fordulni. Szóval rendesen mérges vagyok.

Magam részéről azt gondolom, ha nincs árbevétel, mert a tevékenység nem folyamatos, akkor csak a ténylegesen végzett vállalkozási célú tevékenység érdekében végzett személyes közreműködés idejére kell a napi fix összeget begfizetni. Ki fogom próbálni. Lehet, hogy birság, majd bíróság lesz belőle?

Vera  -  

Köszönöm az információt, a táblázatos forma egyértelműsíti a képet. Ami kérdésem lenne, hogy társas vállalkozás EVA alaltti adózással az osztaléka után fizet e bármilyen adót, járulékot?

Köszi!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az EVÁ-val leadózott osztalék után már semmilyen adót nem kell fizetni, sőt (számomra érthetetlen módon) be sem kell vallani. Az osztalék felvételéről a bizonylatot azonban érdemes őrizni, mert egy későbbi vagyonosodási vizsgálat esetén jól jöhet.

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm, az eho tekintetében helyretette az információ a kérdéses eseteket, bár az érintettek nem fognak neki örülni.

További jó egészséget és sok sikert kívánok a munkájához.

Üdvözlettel: Ildikó

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm. Nagyon sokat segít ez a cikk. Teljes igazságtalanság és zűrzavar ezen a területen.  

 

 

Kati  -  

Akkor most a nyugdíjas egyéni vállalkozónak havonta kell bevallást benyujtania, az elsőt február 12-ig kell teljesíteni. Ugye ?

A 0808-os az M-en?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A nyugdíjas egyéni vállalkozók saját járulékukat az szja bevallás keretében vallják be, és ennek határidejéig fizetik meg.

Klári  -  

Köszönöm ezt a hasznos információt, mert a párom kiegészitő tevékenységü vállalkozó(biztonságiőr) , saját maga csinálja a könyvelését. Ha még közölné velünk azt, hogy ezt a 4.35o,-Ft-os egészségügyi szolg-i járulokot milyen csekkszámra kell fizetni, azt megköszönném. Ugyanis mi az információkat legfeljebb a netről tudjuk, nem járnak apeh-os folyóiratok.

Köszönöm! További jó munkát kivánok!

Aranka  -  

Sajnos már tudtam róla. Azóta sem értem, miért kell büntetni azon nyugdíjas egyéni vállalkozókat, akinek a bevétele alapján eddig jóval kevesebbet kellett fizetni. Valószínű többen visszaadják vállalkozói igazolványukat. Ez is egy rejtett adóemelés.

Kérdésem azért lenne. Ha egy nyugdíjas magánszemély egyéni vállalkozó is és kft. tag is (abban személyesen közreműködik) mindkét helyen fizeti a 4350,- Ft-ot. Vajon miért? Mit is kapunk érte, mint nyugdíjas vállalkozók? Semmit.  

Nannika  -  

Furcsa! Hogyan tekinthetjük egy Kft ügyvezetőjét egyszerre választott tisztségviselőnek és személyesen közreműködő tagnak is? A két státuszra különböző előírások vonatkoznak. 2007-ben az APEH kifejtette, hogy semmi különbség nincs a tag és a nem tag ügyvezetők megitélésében! Sőt, tavaly szeptemberig az ügyvezetői feladatokat el sem láthatta valaki tagi jogviszony keretében - kivéve, ha korábbról datálódott a megválasztása -!

Zsuzsa  -  

Köszönöm az információt! Nagy segítség a különböző jogszabályokba foglalt tudni valókcsokorba kötése. Az  egyéni vállalkozó befizetési és bevallási kötelezettsége viszont képlékeny számomra is

Magdi  -  

Kieg. tevékenységű Bt beltagja vagyok. Szeretném tudni, hogy havonta kell bevallani a 08-as bevalláson és megfizetni az EHO-t és az Egészségügyi szolgáltatásijárulékot ? Valóban be kell jelentei magam a 08T104-es bejelentőn ?

Kérem válaszoljon.Köszönettel:

kalocsaiferencne@invitel.hu

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A Bt-nek ezt a kötelezettséget a 08-as bevalláson kell teljesítenie, melyet havonta kell leadni és megfizetni. A bejelentést szerintem már a jogviszony kezdetén meg kellett volna tenni.

éva  -  

Én úgy tudtam, hogy a társas vállalkozás kiegészítő tevékenységű tagja után akkor is kell fizetni, ha a tevékenységben nem működik közre.

Ica  -  

Köszönöm Zsuzsi ez nem volt teljesen tiszta számomra.

ERZSÉBET  -  

A TÁRSASÁG KIEGÉSZÍTŐ TEVÉKENYSÉGET FOLYTATÓ TAGJA SZEMÉLYESEN KÖZREMŰKÖDIK /ÜGYVEZETŐ/ , DE 36 ÓRÁS MUNKAVISZONYA VAN. EBBEN AZ ESETBEN UTÁNA NEM KELL MEGFIZETNI AZ EÜ. HOZZÁJÁRULÁST.

KÉREM SZIVES VÉLEMÉNYED, HOGY JÓL GONDOLOM-E.

KÖSZÖNET.

ICA  -  

KFT-ben nyugdíjas  tag nem minden hónapban müküdik közre a kieső hónapokra kell - e járulékot fizetnie vagy csak abban a hónapban amikor kap a társaságtól érte jövedelmet ,a KFT-ben más   az ügyvezető a .

Kati  -  

Hasonló lenne a kérdésem, mint Imréé, hogy egy nyugdíjas EVÁ-s egyéni vállakozónak mit kell fizetnie? Kell-e havonta beadni neki a 08-as bevallásokat? Tavaly a régi könyvelője nem adta be ezeket, és nem fizettette vele a 8,5% nyugdíjjárulékot. Ugye kellett volna?

A rokkantnyugdíjas esetleg más elbírálás alá esik, mint az aki "sima" nyugdíjat kap? 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az EVÁS egyéni vállalkozó a járulékot a 43-as bevallásában vallja be, és február 15-ig fizeti meg. Az egész évet egy összegben kell bevallani. Ők a 08-as bevallást csak akkor adják le, ha van alkalmazottjuk.

Péter  -  

Szerintem, meg menjenek a p*csába... Egyáltalán hogy gondolják ezeket. A rohadt nyugdíjasoktól beszedték már a járulékokat, adókat stb.

Akkor nem lesz a fater beltag. Bár biztos nagyon szomorú lesz...

Mihály  -  

Ez a járulék már 2007.évben is fennt állt, amikor a tag ügyvezető nyugdíjas volt, de milyen összegekben?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az eho tavaly is 1950 Ft volt, az egészségügyi szolgáltatási járulék pedig korábban a felvett jövedelem 9%-a volt. Tehát korábban nem kellett fizetni, ha nem volt a közreműködésnek ellenértéke.

Imre  -  

Köszönöm a hasznos információt.

Annyi kérdésem lenne, hogy pontosan hol találhatóm meg azt, hogy nyugdijas e.v. milyen fizetési kötelezetségei vannak. A vállalkozásom inkáb a hobbimat fedi le így csak ritkán van kivétem, mivel annyit nem termelek.

Az ikoz gondot igazán gondot hogy nem tudom, hogy mi után és mikor milyen számlaszámokra kell fizetnem.

Segitséget előre is köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsi

Nagyon szépen köszönöm , EVás kieg tevékenységü nyugdijas a BT beltagja,fizetem a 4350-és 1950-Ftot. Kérdésként merül fel,hogy

A  08T1041-en be kell e jelenteni a biztositott személyi adatait  vagyis az 2008.jan1-től a jogviszonyra vonatkozó adatokat

A 0808M nyomtatványon a bevallást elkészitem.

Köszönettel Ica

Judit  -  

Kedves Zsuzsi !

Nagyon szépen köszönöm az infót.

IBOLYA  -  

köszönöm szépen, nagyon jó info

Ildi  -  

Köszönöm a hasznos információkat.

Annyi kérdésem lenne csak, hogyha a nyugdíjasnak közben van heti 36 órát meghaladó jogviszony máshol, akkor ugyanúgy nem kell megfizetnie az Eszj-t, mint ahogy az ehot sem kellett?

A másik jogviszonynál azt megtették.

 

maca  -  

nyugdíjas e.v. vagyok

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm a tájékoztatásokat sokat segítenek a munkámban!

Üdvözlettel : Béla

Ica  -  

Igy összeszedettem nagyon hasznos az információ.

Köszönöm.

Ida  -  

Kedves Zsuzsi!

Érthető, és hasznos  a témával kapcsolatban adott tájékoztatásod.

Nagyon  várom a további magyarázatokat.

Szép napot!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos infót. Ildikó

Eszter  -  

Köszönjük az infót, kérdésem, mi a helyzet az EVA-s kieges vállalkozóval?

Klára  -  

Köszönet az infóért.

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsi!

Szeretném Önnek megköszönni, hogy ismét egy világos és érthető összefoglalóval segítette a munkámat.

Egyre többet használom az Ön honlapján megjelenő értelmezéseket.  Ebben a tempóban változó jogszabályi környezetben már meg sem lennék Ön nélkül.    Köszönöm!!!

Istvan  -  

Kedves Zsuzsi

Az APEH már megint elfelejtette közölni a 08-as bevalláson szereplő kieges ev. jogviszony kódját, erre lenne szükségem.

Köszi a segítséget : István

Orsolya  -  

Kedves Zsuzsi!

Igazán nagyon örültem a tájékoztatásodnak.Nagy segítség.

Nekem a kieges egyéni vállalkozók eü 4.350.-befizetési határidejével és bevallásával van gondom,

Elöre is köszönöm a segítséget.

Orsolya

Györgyi  -  

Nem vagyok egy számítógépzseni, a válaszokba nem tudok belépni. Kérlek, segíts abban, hogy milyen számlaszámra kell befizrtni a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó fix összegű 4350 Ft-ját!

Van-e lehetőség a vállalkozás szüneteltetésére, úgy, hogy nem adom le a vállalkozói igazolványomat?

Sajnos nekem az utóbbi áldásos években már csak karácsony előtt van némi bevételem, ezért ez a fix összegű... elviszi egy teljes havi nyugdíjamat. Köszönöm a segítséget!  mimamuska@gmail.com

Marianne  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást. Kérlek a fizetési határidőket is ird meg, ha van rá mód. Az egyéni vállalkozokkal van gondom, befizetendő: negyedévenként??

Elöre is köszönöm. Üdvözlettel: Marianne

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen ezt az újabb tájékoztatást. Nagyon érthető és hasznos információ. Nagyon jó a táblázat. További jó egészséget kívánok. Üdv.Magdi

 

 

Zotya  -  

Ez nagyon jó info és összefoglaló. Köszönjük

Krisztina  -  

Az új Gt. szerint az ügyvezetés önmagában nem minősül személyes közreműködének, mint ahogy régen megszoktuk. Legálábbis én így tudom. Tévedek?

József  -  

Krisztina nem tévedsz.

Új Gt 91. §. (2) Nem minősül személyes közreműködésnek az üzletvezetés és a képviselet ellátása, valamint a munkaviszonyban, illetve polgári jogi szerződés alapján történő munkavégzés.