Nyilatkozat a családi kedvezményről

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Gondolom, hogy a nyilatkozat tartalmával, problémáival már találkoztál.

Aki már januárban kéri a munkáltatótól a kedvezmény igénybevételét, az a februárban kézhez vett bérénél érezheti a hatását.



Az utóbbi napokban a nyilatkozattal kapcsolatban nagyon sokan azt kérdeztétek, hogy mi történik, ha a magánszemélynek jár a kedvezmény, de mégsem nyilatkozik róla:
 
„Azt az információt kaptam, hogy a családi kedvezményt utólag év végén egy összegben nem lehet érvényesíteni, mert aki nem kéri év közben annak elvész ez a kedvezménye.
Mi szerettük volna év végén megkapni ezt az összeget, de most nem merünk már így nyilatkozni. Szeretném megkérdezni Tőled hogy valóban nem kaphatjuk meg ezt a kedvezményt már év végén?”


Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a családi kedvezményről szóló nyilatkozat, vagy annak elmulasztása nem befolyásolja azt a tényt, hogy a magánszemély a kedvezményre jogosult.
Ha év közben az adóelőlegnél nem kívánja azt figyelembe venni, akkor a 2011-re készített szja bevallásában ezt még megteheti.
Hasonlóan a megosztásra vonatkozóan is lehetnek eltérések. Az adóelőleg számításánál figyelembe vett megosztásról a felek a bevallásban eltérhetnek vállalva, hogy adott esetben egyik félnek fizetendő, a másik félnek visszaigényelhető adója keletkezik.
 
A korábbi években hasonló nyilatkozatokat tettünk – és teszünk 2011-re is – az adójóváírással kapcsolatban. Eddig is sokan gondolták úgy, hogy az adójóváírást év közben nem érvényesítik, hanem az éves tényleges jövedelmi adatok alapján nekik járó kedvezményt a bevallással egyidejűleg igénylik vissza. Ez eddig is működött, és ezután is lehet így nyilatkozni.


A bejegyzés címkéi

szja


Hozzászólások

Vitányi Tímea  -  

Segítséget kérek!
A családi adókedvezményt visszaigényelhetem-e a bevallásnál, 2011. augusztusától érvényesítettem, az elöző 7 hónapot is beírhatom? Mennyi jár akkor összesen?

ElottMomadida  -  

One of the oldest American Universities and the oldest institution top universities
on this list, Boston University, is the major center of science and academic activity. This online University offers its students a unique educational experience. The study programs there are rich in various, simulations, discussion sessions, group projects and other kinds of activities. This enables students to fully engage in academic life albeit being engaged in distant education programs.
These are the top 3 Universities in USA that are very well-known Binghamton University
for their efforts in online distant education

libor judit  -  

Szeretném, ha valaki segítene!
A cég részére adott Nyilatkozatok.
1./ Adójóváírás
2./ Családi kedvezmény
az adóelőleg figyelembevételénél.
Kilépéskor,- felmondott a munkáltató,-
vissza kell adni ezeket a Nyilatkozatokat?
Nem tudom, és mivel a cégnek adta, a cég aláírta,
??? hogy van ez?
üdv: judit

Palkó Éva  -  

2008-ban 3xi gerinc műtét miatt kapom a havonta esedékes 3900.-Ft súlyos fogyatékosságra járó kedvezményt. 2012-ben is
számíthatok erre, s ha igen milyen összeggel.

Simonné Erika  -  

Segítséget szeretnék kérni,ez év január 12-én született meg 3. gyermekünk és a családi adókedvezményt megosztva nyilatkoztunk a férjemmel az igénybevétlről én 2 gyermek párom 1.A nyilatkozatban még magzat volt a legkisebb gyermek miután megszületett a párom a munkáltatójánál megkérdezte adjon-e be másik nyilatkozatot mivel időközben megszületett és már nem magzat amire azt válaszolták nem kell.Most pedig ott tartunk hogy 2011 Június 1.én leállították a családi adókedvezményét és az augusztusi munkabéréből levontak 3 havi adóelőleget./20000ft/Most mindent újra kell igényelnie meg még a pénzünket sem kapjuk vissza azt mondták majd a jövö évben amikor az adóbevallást csináljuk akkor igényelhetjük vissza.Hogy létezhet ilyen ráadásul Állami szervnél dolgozik a párom?Megköszönném ha valaki írna valami okosat hova fordulhatok és vissza lehet-e ezt a pénzt kérni?

csak a keresztnevét...  -  

ALAPÍTVÁNYI TÁMOGATÁS ???

Több ügyfelemtől is kaptam "igazolást 2010.évi alapítványi támogatásról", ami hivatkozik az SZJA törvény nem létező, 41§.(4) bekezdésére. Tudomásom szerint az SZja-ban nincs lehetőség ilyen támogatás, adócsökkentésként elszámolásáról. Ha valaki másképpen tudja, írjon. Köszönöm: Ági

 

 

András  -  

Folytatódik a bejegyzett élettársi kapcsolat esetében a családi kedvezmény figyelembe vételi lehetőségének vitája 2+1 gyermek esetében. Lehet,hogy lesz törvény módosítás ?  Kérek mindenkit figyeljen a témára !! 

 

 

Linda  -  

Kedves Zsuzsi!

A családi kedvezmény érvényesíthető-e rokkantsági-járulékban részesülő magányszemély eltartója részére. A családban 2 felnőtt gyerek van, az egyik főiskolás a másik a rokkantsági járulékban részerülő. Családi pótlék folyósítása már nincs. A nyilatkozatot a szülő ebben az esetben kitöltheti-e vagy sem.

Előre is köszönöm mielőbbi tanácsodat.

Ari  -  

Az ev.csládi kedvezmény  év közbeni figyelembe vételével kapcsolatosan meggkérdeztem az APEH tájékoztatást, kb. 15-20 perc múlva jött a válasz, hogy figyelembe lehet venni. Ez kb. 1 hete volt.

Mi lenne a helyes? Figyelembe vegyük vagy sem?

András  -  

Vitaalapként felmerült a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett 2+1 gyermek közös nevelése esetén a családi kedvezmény érvényesítésének kérdése.(három gyermek)  Leszögezésre került, hogy házasságkötés esetén az egyik fél javára át lehet kérni az összevont családi pótlékot, mint a kedvezmény elvi alapját. Azonban mire jogosít az Önkormányzatnál több éve bejegyzett élettársi kapcsolat, hiszen ehhez a formához törvényes plusz jogok kapcsolódnak, az egyszerű élettársi kapcsolathoz képest !

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Abban kérném szíves segítségedet,hogy főfoglalkozású egyéni vállalkozó a családi kedvezmény igénybevételét / pl.1 gyermek után / hogyan tudja helyesn érvényesíteni.

Előre is köszönöm a segítségedet és további jó munkát kivánok.

Köszönettel:Kasza Sándorné

Katalin  -  

Köszönöm!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönjük mindíg  megnyugtató, ha látjuk egy-egy témában az álláspontodat.

Köszönjük

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen a tájékoztatást. Engem még az is érdekelne, hogy az átalányadózó egyéni vállalkozó is figyelembe veheti negyedévenként amikor az átalányadót fizeti? Várom a válaszod.

Anikó  -  

Köszönöm, hogy erre felhívtad a figyelmet!

Ezzel kapcsolatosan lenne egy kérdésem, Egyéni vállalkozó és Társaság tagja érvényesítheti-e a családi kedvezményt havonta, vagy csak évvégén? Erről most könyvelői körökben nagy a bizonytalanság.

Köszönöm és további jó munkát

Ági  -  

Szia Anikó!

Az APEH-tól én azt a tájékoztatást kaptam, hogy az ev. és a társaság tagja év közben nem érvényesítheti az adójóváírást csak évvégén.

  -  

A vállalkozói kivétre az EV. érvényesítheti. SZJA Tv. 49 §-t el kellene olvasni a NAV-nak is, mielőtt ilyen tájékoztatást ad. Az összevont adóalap része a kivét. Miért ne lehetne a cs.kedvezményt már az adóelőlegnél ?

Panni  -  

Sziasztok! Ma reggel hallgattam Zala László elemzését,mely szerint a társas vállalkozó tagja,és az EV. csak év-végén  a bevallásában érvényesítheti a családi kedvezményt,azon egyszerű oknál fogva, hogy a családi kedv. érvényesítéséről  a munkavállalónak  kell nyilatkozni a munkáltató felé.A fent nevezett esetekben a tag nem munkavállaló,és a társaság nem a munkáltatója. Az egyéni vállalkozó az egyértelmű.Ezt én  diszkriminációnak tartom,igazságtalan,de valószínű hogy így van. 

Úgy látszik,hogy a jogalkotók elfelejtették azt,hogy azokat a gyerekeket is havonta kell etetni,ruházni,iskoláztatni.Üdv.

 

 

  -  

Panni,

Az EV-nél mi egyértelmű? Az, hogy nem veheti figyelembe az adóelőlegnél? ha erre gondolsz, nem osztom. SZJA Tv. 49. § másképp fogalmaz. Az pedig egyértelmű, hogy saját magának nem kell nyilatkoznia.

  -  

 Mai napon Kecskeméten az APEH egyik jelentős, nagy szakmai tudásúnak tartott előadója azt állította, hogy az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozó egyáltalán nem veheti igénybe a gyer.kedvezményt, nem csak év közben.Ez teljes képtelenség!!!! Az APEH-et hívogatva a legkülönbözőbb válaszokat adják, holott számomra teljesen egyértelmű a 49§ (4)a)....(1)-(2) bek. szerint megállapított összeg:-családi kedvezményt érvényesítő magánszemély esetében megfogalmazásban az egyéni vállalkozó magánszemély.

De szeretnénk, ha Zsuzsa is állást foglalna ilyen esetekben, ne csak egymás között vitatkozgassunk...Kíváncsiak lennénk az Ő véleményére is.

Ica  -  

A NAV honlapján megtalálható nyilatkozat kitöltési útmutatója szerint: Ha Ön igényli, hogy a munkáltatója (a bér kifizetője, illetve a társaság tevékenységében személyesen közreműködő tag tekintetében a társas vállalkozás, polgári jogi társaság) az Ön járandóságaiból a családi kedvezmény figyelembevételével vonja le az adóelőleget, ezt a nyilatkozatot két példányban töltse ki és adja át munkáltatójának.

csak a keresztnevét...  -  

Icu!

Nagyon szépen köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Sziasztok !

A kérdésem az lenne: ha van egy 15 éves gyermek aki után csp-t kap az illető és van egy egyetemista első diplomát szerző nappali tagozatos jövedelemmel nem rendelkező ilyenkor 62 500 vagy 2x 62 500 ft adóalp csökkentés jár. Köszönöm szépen a választ

Ica  -  

Csak a 15 éves után jár 1*62500 Ft adóalap-csökkentés.

Eti  -  

Köszönöm,hogy felhívtad a figyelmemet ! További Jó munkát kívánok! Köszönettel:Eti

Siporka  -  

Kedves Hozzáértők! Engem az adójóváírással kapcsolatban az érdekelne, hogy dolgozó megteheti-e év közben, hogy többször is megváltoztatja az adójóváírás nyilatkozatát. Azaz, először kéri, majd év közben nyilatkozik, hogy pl. májustól mégsem kéri, majd októberben nyilatkozik, hogy megint kéri...Köszi. Siporka

Ica  -  

Szerintem megteheti, hiszen változhatnak a körülményei, jövedelmi viszonyai.

Judit  -  

Sziasztok!

A családi adóalapkedvezményről szóló tv.  élettársi viszonyban is megengedi érvényesíteni az adóalap kedvezményt.  Számít ilyen esetben, hogy kinek a nevére érkezik a családi pótlék, ráadásként kiemelt a családi pótlék- és az élettársak sem egy lakcímen vannak bejelentkezve?  Meg lehet év közben osztani a családi kedvezményt, vagy csak év végén?

Ha ezzel kapcsolatban tudnátok némi információt adni, előre is megköszönném.

Ica  -  

Élettársak csak közös gyermek esetén oszthatják meg a családi adókedvezményt és csak akkor, ha egyikük sem veszi igénybe az egyedülállóknak járó magasabb összegű családi pótlékot. Ha ezeknek a feltételeknek megfelelnek, akkor év közben is megoszthatják. Nem közös gyermek esetén csak a házatársak vehetik igénybe a "nevelt" gyermek után.

Judit  -  

Köszönöm Ica,

a lakcím ebben az esetben nem számít?/Nem közös a lakcímük./

Illetve még egy dolog, hogy az anya részére érkezik a családi pótlék- ez így rendven? 

 

Valcsi  -  

Arra szeretnék választ kapni, hogy egyéni vállalkozó igénybe tudja-e venni a gyermekkedvezményt?

Altea  -  

Ezen a linken találod a cikket.

http://www.adozona.hu/szakertoadozona/20110115_csaladi_kedvezmeny_egyeni_vallalkozo_ugyv.aspx

Év közben nem, csak év végén tudja az egyéni vállalkozó igénybe venni.

  -  

Én nem osztom a véleményemet a cikkben leírtakkal. SZJA Tv. 49. §. szerint igénybeveheti az EV. már az adóelőlegnél is.

ani  -  

Az SzJA 49.§-ban a súlyosan fogyatékos kedvezményéről is írnak. Ez a kedvezmény csak azokban a hónapokban vehető igénybe amikor jövedelem is van, vagy az egész éves összeget figyelembe lehet venni? Példán keresztül: ha valaki májustól dolgozik, akkor csak májustól havi 3900,-Ft jár neki, vagy  majd az év végén a 8 havi keresetére igénybe veheti a fogyatékosság okán a teljes kedvezmény (46.800,-Ft-os) éves összegét?

  -  

Igen, igénybe tudja venni. SZJA Tv. 49. §.

Klári  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az infót, sajnos nekem egy ettől sokkal bonyolultabb kérdésem lenne:

A tv. szerint az érvényesíthei a családi kedvezményt, akinek a családi pótlékot folyósítják. Mi a helyzet akkor, ha a családi pótlékot nem folyósítják, azzal a címszóval, hogy az illető külföldön él? Konkrétan a lányomról és az unokámról van szó, pedig a lányomnak itthoni munkahelye van, távmunkában dolgozik. Innen kapja a fizetését is, már 4-órásként kénytelen dolgozni, mivel gyest sem kap ugyanazzal az indokkal. Akkor most még a családi kedvezményre sem jogosult? Mi a véleményed?

Előre is köszönöm, Klári

 

 

Ica  -  

De ha év végén az egyik félnek 10 ezer forintot meghaladó adóhátraléka keletkezik, akkor 12%-os büntetőkamatot is kell fizetnie. Vagy ez erre az esetre nem vonatkozik, amikor másképp érvényesítik a felek az adóelőlegnél és máshogy a bevallásnál?

Én is olvastam, hogy egyéni vállalkozó év közben nem érvényesítheti. Ez igaz?

csak a keresztnevét...  -  

Megnyugató leírva is látni, hogy jól mondtam.

 

Köszönöm

 

Csilla

EMI1954  -  

Nagyon köszönöm az infót. Már megint tisztáztál egy nem eléggé egyértelmű rendelkezést. Pontosan ezekre a kérdésekre várt választ sok ismerősöm. Az élettársak esete engem is foglalkoztat, és nagyon várom erre is a választ! Emi

 

csak a keresztnevét...  -  

Szerbusz Zsuzsi.

Nappali szakiskolában tanuló, huszonkétéves, egyszem gyerek után,

aki már családi pótlékot nem kap, igénybe vehető-e a családi

adókedvezmény?

Köszönettel: Ernő

Ica  -  

Őrá már nem vonatkozik a kedvezmény.

csak a keresztnevét...  -  

Erzsi!

Azt is olvastuk, hogy az egyéni vállalkozó nem veheti évközben igénybe a családi kedvezményt. Igaz ez a hír??

  -  

Szerintem ez nem igaz, mivel a vállalkozói kivét összevonandó jövedelem. SZJA Tv. 49. § 4 bek. csak annyi a különbség, hogy az EV nem nyilatkozik, mert magának nem nyilatkozhat.

Ani  -  

Arra szeretnék választ kapni, hogy a gyermekeit egyedül nevelő szülőre is érvényes a családi adókedvezmény?

Ica  -  

Persze, csak ő nem tudja megosztani.

Cili  -  

Köszönöm az információt!

Engem a másik oldal is érdekelne. Meddig tart a munkáltató, könyvelő felelőssége, ha a munkavállaló nem valós tartalmú nyilatkozatot tesz.

Mivel kell alátámasztanom - egyeltalán kell-e - a nyilatkozatot, különösen érdekes ez élettársak esetében.

Előre is köszönöm a választ!

ani  -  

Én úgy tudom, hogy a könyvelőnek felelőssége a munkavállaló által leadott nyilatkozat okán nincs. Ebben az esetben a hiteles családi hátteret nem ismerheti a/egy könyvelő... ha mégis, akkor az már majdnem családtag is...

De komolyan: a nyilatkozó felelőssége a nyilatkozatának a valós tartalma. A szankcióit is ő viseli. Tudva azt, hogy a családi pótlékos adatszolgáltatást is összefuttatják, elég erős esély van arra, hogy kiderüljön, jogtalanul nyilatkozott.De a következmény már az övé.

Az élettársaknál már nekem is dilemmám van, mert nem konkretizálja a törvény, hogy csak nyilatkozó, vagy közjegyzői ellenjegyzéssel szereplő élettársakról van szó. Szerintem a közös lakcím feltétel. Valamely törvény (talán az SzJA...) definiálja is ezt.Annak kell megfelelni.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi !

Azt gondolja"szegény könyvelő", hogy minden  rendben és kiderül, hogy mennyi buktatója lehet  ennek a nyilatkozatnak is.

 Nagyon szépen köszönöm az egyértelmü infót.

Üdvözlettel: Tilda

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi!

BT beltag aki személyesen közreműködik érvényesítheti a családi kedvezményt év közben,vagy csak az SZJA bevalláskor?

Válaszodat előre is köszönöm: Zsuzsa

Ica  -  

Érvényesítheti, az APEH-honlaon lévő nyilatkozat kitöltési útmutatójában ír a társas vállalkozóról is.

Zsuzsa  -  

Köszönet az összefoglalásért, pontosításért!

Eta  -  

Köszönöm Zsuzsi a pontosítást, mint midig, most is tisztább lett a kép...

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Igen köszönöm az infót. Ha jól értelmezem a rendeletet akkor még összegszerűségében is lehet megosztás. Pl. 62500 az egy gyermek után, de nem tud csak 20000.- Ft-ot az egyik szülő, 42.500.- Ft-ot a másik szülő érvényesíteni, ugye ezt is megtehetik?Köszönettel!

margit  -  

Nekem is ugyanez lenne a kérdésem, aki tudja legyen szíves válaszloni !

Köszönettel: Margit

Ica  -  

Igen, megtehetik.