Nálatok minden cégnek van ügyvezetője?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Fura kérdés, igaz? Hiszen a hatályos törvény szerint minden cégnek kell, hogy legyen ügyvezetője. Az ügyvezetők körül kialakult járulékváltozás azonban sok cégnél nagyobb meglepetést okozott, mint azt gondoltuk. Kiderült, hogy a korábbi ügyvezetői státusza lejárt, és azóta nem gondoskodtak „utánpótlásról”. Azonnal cselekedni kellett.

taskas_ember.jpg2012. január 1-jétől az ügyvezetők társas vállalkozónak minősülnek függetlenül attól, hogy a társaságban személyesen közreműködnek-e vagy nem.
Ez sok esetben valamilyen járulékfizetési kötelezettséget vont maga után.

Előadásaimban sokszor azt javasoltam, hogy csinálj egy listát a cégeidről, írd ki az aktuális cégkivonatból a tagokat, kiemelve azt, hogy ki az ügyvezető. És bár ennek a célja az volt, hogy tisztán lássuk a járulékfizetés szempontjából a helyzetet, a cégkivonatból kiderült, hogy a régebbi cégeknél – ahol még csak 5 évre lehetett az ügyvezetői státuszt elvállalni – lejárt az ügyvezető mandátuma.

Ha azóta nem kerestek meg ügyvédet, illetve nem volt semmilyen ok arra, hogy módosítsák a társasági szerződést, akkor ez a probléma azóta is fennáll. És bár a cégbíróság sok esetben nem veszi észre a szabálytalanságot, ha mi észleljük a hibát, azonnal cselekedjünk.

A cégjogi papírok beadása után számíthatunk arra, hogy a cégbíróság „feleszmél”, hogy eddig nem volt ügyvezető, és nyilatkozattételre szólítja fel a céget, hogy mondja meg, miért nem volt eddig vezető tisztségviselő.
Ha az indok nem elfogadható 900 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja a céget.

És akkor vajon érdemes az állóvizet megkavarni? Szerintem mindenképpen. Ha a hibát a cégbíróság veszi észre, a következmény sokkal súlyosabb lehet.


A bejegyzés címkéi

munkaügy


Hozzászólások

Ancsa  -  

Ha a bt-ben én beltag, a férjem kültag, én rokkantsági ellátást kapok 2012 július óta, a férjem nem dolgozik a bt-ben. Mit kell nekünk befizetni havi szinten? Én már semmit nem értek, a bevétel biztositás kötésből és fenntartási jutalékból áll, havi 40-60 ezer bevétel van.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel: Ancsa

Gabi  -  

Egyszemélyes Kft-ben, ahol a tulajdonos egyben az ügyvezető is, viszont GYED-en van meg kellett volna valakit bízni az ügyvezetéssel? Ha igen, munkaviszonyban lehet-e ügyvezető és akkor mi után kell járulékot fizetnie.
Nincs máshol munkaviszonyban, viszont egy másik cégben - betéti társaság - mint társas vállalkozó fizeti a min.bér utá járó magasabb járulékot.
Kérnék szépen segítséget, köszönöm
üdvözlettel:
Gabi

Kiss Ibolya  -  

Kaphatnánk egy jogszabályi hivatkozást?
Köszönettel:
Ibolya

Martina  -  

Kedves Zsuzsa!
Nagyon koszonom a valszodat!
udvozlettel:
Martina

ANNA  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az információt.2013 évi jogszabály változásokról mikor lesz előadásod, vagy már lemaradtam róla ?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves Anna!
Kattints a továbbképzések menüpontra, ott megtalálod az információt! 2012. november 28. Budapest

Martina  -  

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm a tájékoztatást.
Az én kérdésem az lenne, abban az esetben, ahol van jogviszony kezdete, de nincs jogviszony vége (mert van olyan cég, ahol ugyanakkor van jogviszony vége is), pl: 1999.10.05. és van egy (módosítás miatti, DE nem emiatt lett módosítva), dátum, ami azt jelöli hogy Hatályos: 2011.06.01., akkor ebben az esetben melyik dátum a mérvadó?!
Köszönöm válaszod.
Martina

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ahol van jogviszony vége időpont, ott lejár vagy lejárt azon a napon. Ha ez meg van hosszabbítva, és annak már nincs vége, akkor az határozatlan idejű

miletinkati  -  

Ahol van könyvvizsgáló és a cégkivonatban lejárt az ügyvezetői státusz, az nem tünteti fel jó fényben a könyvvizsgálót sem. Hiszen a mérlegzáráskor a mérlegsorokat leltárakkal kell alátámasztani, amelyeket a könyvvizsgáló áttekint. A jegyzett tőke leltára az aktuális cégkivonat. Ha az le van kérve, akkor az a legtermészetesebb, hogy a jegyzett tőke értéke mellett megnézi a saját és az ügyvezető státuszának érvényességét!
Ha észleli a problémát, akkor azonnal jelez! Tehát nem lenne lehetséges, hogy több éve lejárt státusz legyen ott, ahol van könyvvizsgáló!

Zoltán  -  

Kedves Zsuzsa!
Kérnék egy megerősítést, vagy cáfolatot a következőre.

Egy évek óta csak papíron működő cégnek a ráadásul lejárt megbízatású ügyvezetője szerintem jogilag nem minősül ügyvezetőnek. (A megbízatás meghosszabbításának a cégjogi mulasztása a cégbíróság hatásköre)
A NAV ezért rá a 12T1041. bejelentő lapot sem kérheti.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Zoltán!
A cégjogban olyan nincs, hogy "papíron működő cég". A céget meg kell szüntetni, hogy ne legyen. Amíg van, és "élő" cég, addig muszáj, hogy legyen ügyvezetője is.

Zoltán  -  

Kedves Zsuzsa!
A cég csak papíron való működése csak a bevezetője volt a lényegi kérdésnek, hogy a NAV bírságolhat -e egy nem létező ügyvezető be nem jelentése miatt. A cégbíróság 900 e. Ft-os bírságolási lehetőségére a figyelemfelhívást nagyon köszönjük.

Herceg Franciska  -  

Kedves Zsuzsi!

Ez ugye csak a tag (tulajdonos ) ügyvezetőkre vonatkozik?!

Én úgy értelmezem, hogy a nem tag ügyvezető nem minősül társas vállalkozónak.

A mérlegképes továbbképzésen úgy értelmezték, hogy a nem tag ügyvezető is társas vállalkozónak minősül, ezért érdeklődéssel várom a véleményedet.

Üdvözlettel:Herceg Franciska

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves Franciska!
Aki nem tag, biztosan nem társas vállalkozó!!!! Azok a társas vállalkozók, akik a társaság tagjai és a társaságban személyesen közreműködnek és/vagy ügyvezetők.

Kata  -  

Köszönöm az infót :) üdvözletem

Györgyi  -  

Sziasztok!
Ez még a legkisebb gond, mert ezt folyamatosan lehet követni, de amit kitaláltak, hogy ha egy cégben 5 ügyvezető van és abból 3 rokkant nyugdíjas, akkor is minden ügyvezető után kell járulékot fizetni (ügyvezető ha máshonnan nem éri el a 36 órás munkaviszonyt, 108.000.-) ez már mindenen túl megy.
Külföldieknél szokás, hogy ha 5-en szállnak be egy cégbe mind az 5 ügyvezető, most visszamenőlegesen lehet ön ellenőrizni.
Lehet ennek kiskapuja? Vagy rosszul értelemezek valamit?