Munkáltatói igazolások

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Mint minden évben, most is január 31-ig kell kiadni a magánszemélyeknek a jövedelmükről az igazolást, hogy adóbevallásuk elkészítéséről gondoskodhassanak. A kitöltési útmutató szerint ezt azonban másképp kell elkészíteni, mint ahogyan azt eddig csináltuk. Pedig ez ügyben semmilyen törvénymódosításról nem hallottunk.

adminisztracio_2.jpgArt. 46. § (1) bekezdése szerint (ami 2009. november 17-e óta van ilyen tartalommal a törvényben) a munkáltató vagy kifizető a 2013. évben teljesített kifizetéseiről, juttatásairól 2014. január 31-éig köteles összesített igazolást kiállítani és a magánszemélynek átadni. Ebben tehát semmi újdonság nincs, ezt eddig is tudtuk.

Sőt. Azt is tudjuk, hogy azoknál, akik év közben munkahelyet változtattak és a munkaviszony megszűnésekor kiállított igazolást (Adatlap 2013) átadták az új munkáltatójuk részére, az igazolásnak tartalmaznia kell a korábbi munkáltatótól származó jövedelmeket is.

A kitöltési útmutató felháborodást okozó bekezdése:


„A törvényi rendelkezések értelmében a munkáltató, kifizető abban az esetben is köteles összesített igazolást adni, ha az adóévi kifizetéseknél állított ki igazolást, vagy ha a kilépő munkavállaló részére kiállította az Adatlap2013 elnevezésű jövedelemigazolást.
Munkáltatók esetében nem pótolja az összesített igazolás kiállítását az sem, ha a munkáltató vállalja az adó megállapítását, vagy a munkavállalók helyett kitölti az adóbevallást! Az igazolás kiállításának elmulasztása miatt bírságot szabhat ki az adóhatóság. Az összesített igazolás másolatát az elévülési idő lejártáig meg kell őrizni.”

Bár a mondat törvényi rendelkezésekre utal, azt sajnos elfelejtették leírni, hogy konkrétan melyik paragrafusra gondoltak. Az NGM tájékoztatása szerint erre az szja törvény 11/A §-ában szabályozott adónyilatkozat intézménye miatt van szükség. (Ugye emlékszünk, ezt vezették be azért, hogy ne kelljen feleslegesen hosszú papírokat kitölteni, hanem egy söralátét méretű bevallás is elegendő legyen!)

Bár a NAV és az NGM közösen ezt komolyan gondolják, és bírsággal fenyegetnek, el kell gondolkodni azon, hogy a kitöltési útmutatót vagy a törvényi előírásokat tartjuk-e betartandó jogforrásnak.

Néhány érv amellett, hogy miért nem kellene kiadni a már kilépett dolgozóknak a 13M30-as igazolást:

  • Sem az szja-törvény, sem az art ezen szakaszai nem változtak, az adónyilatkozattal kapcsolatos tájékoztatások mindét nyomtatványon rajta vannak, és eddig az adóhatóság sem értelmezte így a törvényt.
  • Az szja 11/A. § (2) c. pontja szerint az adózás rendjéről szóló törvény szerinti igazolást kell átadni a következő munkáltató részére. Az art 46. §-a nem nevesíti a nyomtatvány nevét, számát, azaz nem kizárólag az M30-as igazolás alkalmas a törvényi előírás betartására. Az adatlap kiadásával a kilépő munkavállaló is megkapta az összesített igazolást, melyet egyébként az art 46.§ (5) bekezdése alapján kell kiadni.
  • Az art 46.§ (1) bekezdése kifizetőről és munkáltatóról beszél. Nem munkáltató már egy megszűnt munkaviszony esetében a vállalkozás, a volt munkáltatóra pedig nem tér ki a törvény.
  • Az új munkáltató igazolásában az előző munkáltató által igazolt jövedelmet is fel kell tüntetni, így a január 31-ig kiállított két igazolás az előző munkáltatónál szerzett jövedelmet duplázná, és ez végtelen számú helytelen szja-bevalláshoz vezetne.
  • A régi munkáltatónak már nincs kapcsolata a munkavállalóval, így nem rendelkezik friss adatokkal pl. arról, hogy mi a munkavállaló címe. Az igazolás kiadása sok esetben lehetetlenné válik, a törvény pedig nem írja elő, hogy a munkavállalónak a régi munkáltatója felé is jelezni kellene a személyi adataiban bekövetkezett változásokat.

Egyetlen érv amellett, hogy a már kilépett dolgozóknak is kiadjuk az igazolást:

  • A kitöltési útmutató, azaz a nav tájékoztatása szerint ki kell adni, egyébként mulasztási bírságot fognak megállapítani.

Te tudsz még további érveket írni bármelyik eljárás mellett

Update!

Ez a szűkszavú és kegyes közlemény jelent meg 2014.01.24-én a NAV honlapján:

Az adminisztrációs terhek további csökkentése érdekében eltekintünk a 13M30 jelű összesített igazolás kiadásától az év közben megszűnt munkaviszonyosok részére akkor, ha a kilépő adatlapot (Adatlap 2013) a volt munkavállaló a kilépéskor megkapta.

A kilépő adatlapot elfogadjuk a 2013. évi személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség teljesítéséhez szükséges igazolásként.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 



Hozzászólások

koncz mihályné  -  

2015 jun jul aug szep honapokban szociális gondozo ápolo voltam mint egyszerűsitett foglalkoztatás alkalmi munka mai napig nem kaptam meg az ado igazolást igy nem tudom a nav .nak elküldeni munka szerződést sem kaptam és szabadságot sem fizetek ki pedig járt volna mit tegyek hova forduljak

Zsuzsa  -  

Ha a munkaviszony megszünt 2013.06.01-én, de a munkáltató még mindig nem hajlandó kiadni az adóbevalláshoz szükséges igazolást, akkor mi a teendő, mert a bevallási határídő kevesenn mint 1 hónap?

Zsóka  -  

Figyeltétek a megfogalmazást a közleményben: "eltekintünk", "elfogadjuk". :)

Pandur Kati  -  

Ma, péntek délután megjelent a NAV honlapján, hogy Az alábbi Közlemény! Igazán nem értem, hogy miért is nem örülök ennek??

2014.01.24.

Közlemény a 13M30 jelű „A munkáltató, kifizető összesített igazolása a 2013. évi személyi jövedelemadó bevallásához, adónyilatkozat benyújtásához” nyomtatvány kiállításának változásáról

Közlemény

Az adminisztrációs terhek további csökkentése érdekében eltekintünk a 13M30 jelű összesített igazolás kiadásától az év közben megszűnt munkaviszonyosok részére akkor, ha a kilépő adatlapot (Adatlap 2013) a volt munkavállaló a kilépéskor megkapta.

A kilépő adatlapot elfogadjuk a 2013. évi személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség teljesítéséhez szükséges igazolásként.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

BÖRÖCZKY ZSUZSI  -  

Amit eddig az ügyben megtudtam:
A NAV és az NGM még mindig egyeztet, hogy mi a helyes értelmezés, de addig is az igazolások kiadásával érdemes leállni. Ha még január 31-én is így gondolják a hatóságok, amit eddig írtak, akkor dönts, hogy kiküldöd-e vagy nem.
De ami biztos. Az igazolást postai úton fogod küldeni, és nincs olyan előírás, hogy ezt csak tértivevényes levélben teheted meg. (Ilyen tájékoztatások is elhangzottak.) Ha egy sima postai levélben küldöd ki, és a saját példányodra ráírod, hogy "postázva 2014...." akkor te megtettél mindent. Ha pedig pl. egy címváltozás miatt nem ér célt az igazolás, arról nem tehetsz.
És még egyszer. Mindezt csak akkor küld ki, ha tényleg muszáj... ha tudsz, akkor várj még további fejleményeket.

Éva  -  

Költői a kérdés: az "állam" is ki fogja adni az évközi kilépőknek az M30-t? magát is megbünteti, ha netán mégsem? vagy csak megint a vállalkozói szférát lehet a bírsággal riogatni?!
A MEP is csak a legutolsó ellátásról állít ki igazolást, nem az egész évről ....

Andi  -  

Én nem fogok újra igazolásokat postázni,az biztos!Mindenki megkapta,aki év közben kilépett,a 08-on bevallottuk havonta,az igen tisztelt NAV pedig dolgozzon azokból az adatokból,amiket havonta-elméletileg-megkap és feldolgoz.
Ez az egész egy vicc,valószínűleg azoknak van igazuk,akik azon a véleményen vannak,hogy kevés ember készítteti el velük a bevallását.Ismerek olyant,aki velük csináltatta meg múlt évben,aztán a t.hatóság felszólította hiánypótlásra az ügyfelet,mert 1 hónapra nem érkezett járulékbevallás.Igazolta a munkáltatója,hogy beadta,ezután hipp-hopp meg is találták a rendszerükben hirtelen.Na most mit tesznek,ha 5-6 volt munkahellyel rendelkezik a dolgozó?Hogy rakják össze majd?
Miért nem olyan emberekkel dolgoznak,akiknek eszük is van?

Kiss Ferenc  -  

Kedves Zsuzsi!

Elég nehéz úgy "megoldani" egy problémát, hogy - akár indulatból - tényeket hamisan tüntetünk fel!

A NAV által kiadott adatlap NEM TARTALMAZZA az adónyilatkozattal kapcsolatos tájékoztatást. Az Szja tv. 10/A.§.(3) bekezdés szerint a munkáltató "... kötelezően tájékoztatja a magánszemélyt, hogy a bevételre vonatkozóan adónyilatkozatot ADHAT ... továbbá az összesített igazoláson szerepelteti, hogy a magánszemélynek az adónyilatkozat EGYES SORAIBAN milyen adatokat kell feltüntetnie."
Nos, az adatalapon ilyen adatok nincsenek, annak kiadásával a munkáltató NEM TELJESÍTETTE a jogszabály előírását!

Angyal József Úrnak pedig azt üzenem, hogy poénok helyett inkább vesse be befolyását, és vagy a törvény módosítását érje el, vagy legalább azt, hogy a 2014-es adatlapot módosítsa úgy a NAV, hogy az megfeleljen az Szja. tv. 10/A.§.(3) pontnak is!

Angyal József  -  

Tévesen értelmezi a jogszabályt. A helyes értelmezés Zoli hozzászólásában található meg. Az Art. 46.§ (1) bekezdése azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik dec.31-én még jogviszonyban vannak. Az (1) bekezdésben foglaltakhoz képest az (5) bekezdés speciális szabályt állapít meg az évközi kilépőkre. A kilépő adatlapnak nem kell megfelelni a hivatkozott jogszabályi helynek.
Évek óta próbálom elérni a jogalkotónál, hogy az M30-as igazolást a NAV adja ki, hiszen minden adat rendelkezésére áll ehhez a havi adatszolgáltatás révén. Így megszűnhetne a kilépő adatlap is.
Angyal József okleveles adószakértő

mak.gabi  -  

Ma az Adómozaik előadójától ezzel kapcsolatban egy kérdésre azt mondtha, hogy az egyszerűsített foglalkoztatással dolgozóknak is újra ki kell adni az igazolást.
Na ez érdeke lesz!!

Bokor Pálné  -  

Mit csináljak azzal az alkalmazottal, aki nem hoz előző munkahelyről SEMMIT! Nem lehet kipaszírozni az új belépőktől az előző munkahelytől kapott papírokat, ha egyáltalán voltak!

Tilda  -  

Ugy gondolom, hogy ez már az "adminisztráció csökkentésé"-nek a csúcsa felé közelít !!!!!!!!! Ha valaki tud erre jó megoldást, az csakis Zsuzsi, Te lehetsz.
Köszönöm, hogy minden újdonságra felhívod a figyelmünket.

Ibolya  -  

"A törvényi rendelkezések értelmében a munkáltató, kifizető abban az esetben is köteles
összesített igazolást adni, ha az adóévi kifizetéseknél állított ki igazolást, vagy ha a kilépő
munkavállaló részére kiállította az Adatlap2013 elnevezésű jövedelemigazolást.
Munkáltatók esetében nem pótolja az összesített igazolás kiállítását az sem, ha a
munkáltató vállalja az adó megállapítását, vagy a munkavállalók helyett kitölti az " Szerintem ez arra vonatkozik hogy az év közben felvett munkavállalónak szintén ki kell adni az M30 -as igazolást de úgy hogy szerepel benne a hozott bére plusz a nálunk kapott bére is mivel nálunk volt alkalmazásban dec.31-én., azaz jan-1-dec.31-ig összesen mennyit keresett adatlap (hozott bér +nálunk keresett bér.

ORSI  -  

Vendéglátó és kereskedelmi üzleteknél ahol két havonta változnak az alkalmazottak nem adnak le előző munkahelyi kilépőt, adatlapot. Felvenni bejelenteni muszáj őket, elözményed nincs és innen indul a káosz. Kilépéskor sem tudsz eleget tenni a törvénynek, a kicsi időszakról adsz neki kilépőt.Ezekről az alkalmazottakrol hogy tudnál adni éves összesitett M 30-AS ADATLAPOT?

Ibolya  -  

Orsi!

Szerintem az hogy nincs hozott bér az nem a Te gond az a dolgozóé ,és Te csak arról tudsz kiállítani M30as ami nálatok volt számfejtve . előzőekben írtam hogy én hogy értelmezem ezt a kitöltési útmutatót. Amiről nincs adatod arról nem tusz szolgáltatni.

Márta  -  

Ha át tudod hárítani, nagyon ügyes vagy és oszd meg velünk hogyan kell csinálni.

Erika  -  

Sajnos akik az ilyen és hasonló rendelkezéseket leírják, azoknak fogalmuk sincs a "valóvilág"-ról!

Belkó Mária  -  

Köszönöm a hozzászólását, egyetértek Önnel. Valószínű, hogy a könyvelők védekező mechanizmusa akarva - akaratlanul működésbe lép a NAV nevének hallatán és túlbiztosítva magunkat dolgozunk.

Angyal József  -  

Most üt vissza az a könyvelői magatartás, hogy nem a jogszabályt nézik, hanem a NAV-tól kérnek állásfoglalást. A jogszabály szövege az irányadó. Magyarország Alaptörvényének T) cikk (1) bekezdése: „Általánosan kötelező magatartási szabályt az Alaptörvényben megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszabály állapíthat meg.” A NAV nem rendelkezik jogalkotó hatáskörrel, így az M30-as kitöltési útmutatójának ez a része csak írói munkássága részeként értelmezhető.
Angyal József okleveles adószakértő

Bokor Pálné  -  

Végre valaki a földön él és két lábon áll!!!!!

Schwartz Éva  -  

Beszéltem a NAV-val és azt a felvilágosítást kaptam, hogy az NGM-mel folyik az egyeztetés a kérdésben és jövő hétre lesz válasz, hogy benne marad-e a kitöltésiben, miután a törvény nem írja elő. Addig azt tanácsolta a NAV, hogy várjak az összesített igazolások kiadásával, bár a jelenleg érvényben lévő kitöltésinek ugyan nem felelek meg, de a törvényi előírásoknak igen.

Karé Margit  -  

Összevont adattartalmú kifizető általi SZJA kiadására semmi szükség álláspontom szerint, hisz az az adóhatóság rendelkezésére áll. (Kicsit szarkasztikusan: sem visszamenőlegesen -mert hisz a volt munkavállaló mégis milyen megfontolások okán jönne vissza az előző munkahelyére adatokat közölni és csereberélni?- sem előremenőlegesen nem elkészíthető ez az adatközlő lap, a jelenben pedig a megfelelő nyomtatványok kiadása éppen a megszűnéskor kötelező!)
Azt gondolom ugyanis, hogy év közben folyamatosan eleget teszünk ennek a követelménynek, amikor a tárgyévi 08-as bevallásokkal rendszeresen, minden hónapban minden kifizetőtől egyesével, minden "szál" adószámmal rendelkezőnek juttatott jövedelemről adatot közlünk ! A t.adóhatósághoz beérkeznek a kötelezően előírt adattartalommal azok az adatok, amiket a munkáltatók számára most egy kitöltési útmutató szerint elvárna! Tehát elméletileg Ők tudnak (tudhatnának) mindent, akkor ez azt jelenti, hogy csak elméletileg és mégsem olyan zárt az a rendszer?? Azt már fel sem tételezem, hogy valaki "kitalált" valamit nagyon és csak az íróasztalát ismeri... , vagy még rosszabb: bírság-alapot találtak ki (?!)
Ez a véleményem, talán lehetett volna tömörebb is.
Üdvözlettel:
Karé Margit
okl.közgazda, ügyvezető
Tempra Security Iroda

Takács István  -  

Én biztos, hogy nem tudok kiadni olyan igazolást (13M30) azoknak akik már nincsenek munkaviszonyban 2013.12.31-én.
Nem vagyunk munkáltatói 2014-ben!

Bakosné Jenőfi Márta  -  

Egyetlen esetben tartom észszerűnek az igazolás kiadását: az egyszerűsitett foglalkoztatás esetében, amikor az év folyamán számtalanszor volt ki-be jelentgetve a munkavállaló.
Egy illetve több ilyen éves igazolásból sokkal egyszerűbb egy szja bevallás összeállítása.
Márti

Böröczky Zsuzsi  -  

egyetértek, de ez is azt mutatja, hogy a jogalkotónak fogalma sincs, hogy mi mire jó.
Az egyszerűsített foglalkoztatásnál ugyanis nem írja elő az összesített igazolást, pedig ott lenne rá nagy szükség.

Szép Heni  -  

Nekem több vendéglátós ügyfelem van, ott akkora a munkaerő cserélődés, hogy néha maga az üzletvezető is "felleltározza" az alkalmazottakat, hogy ki dolgozik még nála.......
Belépéskor nem hoznak semmilyen előző munkaviszonyos papírt, nem is érti, hogy mit kérek, azt meg hogy miért, de pláne nem érti.
A lakcímeket meg hagyjuk is. Van ugyan bejelentett lakcímük, de ott évek óta nem voltak.......
A tisztelt szakembert olyan szívesen odaültetném a géphez, hogy ha már ilyen sok okosat kitaláltál, akkor gyere és csináld/

Takó Zsuzsa  -  

Igen, nekem meg a korabbi munkaltato altal kiadott igazolas adatait is tartalmazza....elgondolassal is gondom szokott lenni. Ha van tobb munkahelye parhuzamosan a dolgozonak, nem feltetlenul koti a munkaltatoja orrara ezt a tenyt. Rosszabb esetben a korabbi munkaltatok altal kiadott papirok nem kerulnek a kovetkezo munkaltatohoz, bizonyos okok miatt. Meg akkor sem ha valamibol , pl. Tb kiskonyvbol rajovok, hogy hol dolgozott vagy dolgozik eppen. Miota a jov.igazolas kiadasa a tombbol sem szukseges, nem is adnak le semmit az ujonnan belépő dolgozok. Igy nem igazan fogja tartalmazni az elozo munkaltatoi adatokat a kiadott igazolás sem.

clairess  -  

Nekem sokszor problémát okoz, hogy nem adják oda az előző munkahely szja adatlapját. Ilyenkor mit lehet tenni, hiszen nem tudom "kikényszeríteni" belőle...így csak a saját adatokat tudom feltüntetni.

Haniko  -  

Sziasztok, egy birsaggal valo fenyegetőzés már érv? Akkor bmit megtehetnek? Én Zsuzsinál azt tanultam, hogy a tv- t nézzem és ezzel védhetem magam. Vagy most...?

Kata  -  

Ha a törvényben nincs , akkor nem kell ... a kitöltési útmutató nem tv..

Zoli  -  

Véleményem szerint a kitöltési útmutatót író "szakember" egyszerűen leállt az olvasással az Art 46.§ (1) bekezdésénél, pedig ha elolvasta volna az (5) bekezdést is, akkor egyértelművé vált volna a számára hogy hülyeséget ír.

Az (1) bekezdésből valóban ki lehet olvasni, hogy a már kilépett dolgozóknak is ki kell adni az M30-at, de az (5) bekezdés ezt egyértelműen felülírja.

Így szól:
(5) Ha a magánszemély munkaviszonya év közben megszűnik, a munkáltató az adóévben általa kifizetett jövedelemről és a levont adóelőlegekről szóló bizonylatot (igazolást, adatlapot) a munkaviszony megszűnésének időpontjában köteles a magánszemély részére kiadni. Az igazolásnak tartalmaznia kell az adóéven belüli előző munkáltató által közölt adatokat is.

Egyértelmű. Csak a kilépéskor kell az igazolást (Adatlapot) kiadni. Ez nem vitatéma.

Olgi  -  

Kedves Zoli,
Szerintem Neked van igazad. Meg azoknak, akik azt írják, hogy "az igazolást igazoljuk". A kitöltési útmutató nem jogszabály. A NAV dolgozók meg nagyon ráérnek (lásd: online pénztárgépek ellenőrzése, ami szerintem egy vicc).
Én nem nyomtatok a kilépetteknek M30-ast, azt biztos.

Gabi  -  

Marhaság! Nem kellene már hagyni, hogy mindent lenyeljünk és állandó rettegésben tarsanak bennünket a bírság miatt!
Meg kellene már magunkat védeni, így már ereje és kedve sincs az embernek dolgozni.

Tóthné Adrienne  -  

Megint egy átgondolatlan intézkedés!A könyvelők munkájának "könnyítése"!Valóban honnan tudjuk hová kell postázni a dokumentumot?Tudomásunk van arról,hogy többen külföldre mentek dolgozni pl.Egyetértek az előző hozzászólásokkal.

István  -  

Ember legyen a talpán az a dolgozó, aki az alábbi esetben el tudja készíteni az szja bevallást:
Dolgozó februárban belép, nem hoz előzményről igazolást, vagy mire hoz, pár napon belül kilép. Így ha volt előzménye, rendelkezik két Adatlappal, ami külön-külön kezelendő. Belép a dolgozó máshova, egyik előzményét leadja, majd kilép. Immár van három Adatlapja, majd év végén kap három M30-at, amiból az egyik tartalmaz előzményt és mondjuk kettőn ott az x, hogy jogosult. De bonyolíthatnánk.
Az oka mindennek, hogy kevés adónyilatkozat érkezett a NAV-hoz.
Most lehet hogy több érkezik majd, de az szja bevallás javítások száma a többszörösére fog emelkedni.
Az igazi okotát a NAV értelmezésének abban látom, hogy a saját munkájukat kívánják megtöbbszörözni, azzal a kellemes mellékhatással, hogy azt bírságolják meg akit csak akarnak.

Ilona  -  

Kedves Zsuzsi!
Annál is inkább felháborító, mert pl. a levont járulékigazolásokra nem vonatkozik. A bérprogram el sem készíti. A laikus munkavállalónak kiadom az M30 igazolást és nem kapja meg hozzá a járulékigazolást reklamálni fog. Ha valaki kétszer dolgozott ugyanannál a cégnél, akkor pedig az M30-as összege tartalmazza mindkét jogviszonyból százmazó jövedelmét, a járulékigazolás pedig csak az utolsót. A rengeteg adminisztrációról nem is beszélve, hiszen postán utána kell küldeni. Csak gondolom, hogy tértivevényes átvétellel tudjuk bizonyítani, hogy megküldtük.

Decsi Zsuzsa  -  

Eddig is kiadtuk az M30-as igazolást a kilépett dolgozónak, ha elveszítette a kilépéskor kapott adatlapot. Felesleges munkát, költséget hárítanak ezzel a könyvelőkre és kétszeri jövedelmek bevallása lehet a következmény. A közzétett átlagkeresetek ezáltal nőttek 2013. évben :)

Szilvigy  -  

Akkor most igazoljuk az igazolást??? HMM!

Anikó  -  

Egyre tudok gondolni: év közben kilépett dolgozó még év közben visszajön és év végén nálam dolgozik. Ekkor adtam neki év közben adatlapot és év végén adok neki M30-at. Mivel jogszabály nem írja elő azt, hogy év végén az év közben kilépettnek is küldeni kellene igazolást, így nem tudom elfogadni az útmutatót író álláspontját. (Kivéve persze a fent leírt esetet.) Arról nem is beszélve, hogy december 31-én nem voltam munkáltatója az év közben elment dolgozónak...

Zsóka  -  

Engem a programozók figyelmeztettek erre. Inkább kiadjuk.

Kiss Péterné  -  

A kitöltési útmutató tájékoztató jellegű, nem törvényi hely !
Akár hibás is lehet, mint nem egy estben tapasztalhattuk.
Majd mire már lejárt a határidő ki lesz javítva !

Antal Alexandra  -  

Nem értem... Ha nincs se jogszabályban, se törvényben előírva, hogy ki kell adni ezt az igazolást, akkor mi alapján bírságol a nav?

Kata  -  

Klasz!

K. Gyuri  -  

És ennek a költségét tovább lehet (tudjuk)hárítani az ügyfelekre?