Mire számíthatsz, ha céges autót vezetsz?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Nem, most nem a cégautóadó-kötelezettségről írok. Mert azt már szinte mindenki tudja, hogy ha cég tulajdonában van a személygépkocsi, akkor adót kell fizetni. Most olyanról fogsz olvasni, melyre bármikor, a nap bármely szakában számíthatsz, ha céges autót vezetsz.

Végrehajtás


Amiről ma szó lesz, az a végrehajtás intézménye.
Az állami adóhatóságnak az adótartozás behajtására vonatkozó jogosultsága, és egyben kötelezettsége az Art. 10. § (2) bekezdésében valamint a NAV Korm. rendeletben foglalt rendelkezésen alapul.

Az 56. számú NAV füzetben az alábbit olvashatjuk:
„Az adó-végrehajtásban – a korábbiakkal ellentétben – a fokozatosság elve már nem érvényesül, hatósági átutalási megbízás, jövedelem letiltás kibocsátására, továbbá a vagyonfeltárás eredményétől, valamint az adótartozás összegétől függően a nyilvántartás (gépjármű-, cég-, ingatlan-nyilvántartás) alapján történő foglalásra általában egy időben, vagy egymást követően rövid időtartamon belül sor kerül.
Az tehát, hogy az eljárás melyik szakaszában milyen végrehajtási cselekményre kerül sor, az eljáró adóvégrehajtó rendelkezésére álló adatok alapján meghozott döntésétől függ. Általánosságban elmondható, hogy azon cselekmények foganatosítása indokolt, amely gyors és hatékony, költségkímélő eszköznek látszik az adóhatóság követelésének megtérülésére.”
ceges_auto.jpg

Konkrét eset


És akkor mi köze ennek a céges autóhoz?
Egy konkrét esetben felvett jegyzőkönyvből idézek, mert ez mindent megmagyaráz:
„ 2016…..-án 15 órakor a 21. sz. főút 35 kmsz-ben közúti ellenőrzéshez kapcsolódóan tartozásvizsgálatot végeztünk a … Kft adós tekintetében. Adós tulajdonában levő … frsz-ú járművet vontuk közúti ellenőrzés alá, a járművet adós üzemelteti és alkalmazottja …. vezette.
A NAV szakmai rendszereiből telefonon kértünk információt, mely alapján megállapítottuk, hogy adósnak 23.074,- Ft végrehajtható adótartozása van.
Telefonon tájékoztattuk az ügyvezetőt, és felszólítottuk a hátralék rendezésére. Az ügyvezető a járművezető útján a tartozást kifizette. Az átadott készpénzről kiállítottuk és átadtuk a …. sorszámú nyugtát.
Az eljárás befejezve: 16:00 perc.”

Tanulság


Ha céges autót vezetsz, semmiképpen se legyen adótartozásod, mert lefoglalhatják a járművet.

És még valami. A céges autó sofőrjének jogviszonyát rendezd, vagy legyen elfogadható magyarázatod a gépkocsivezető személyére.
vonal2.jpg

webbanner.png
vonal2.jpg