Milyen százalékértéket kell írni az egyszerűsített számlára?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Nem, most nem fogom bemásolni az áfa törvény szabályozását, hogy mi tartozik a kedvezményes áfa kulcs alá azzal, hogy a többi pedig 25%-os áfával adózik. Egész másról szeretnék írni. Lehet, hogy valakinek „ez nagyon alap” lesz, de az is lehet, hogy sokan csak most fognak elgondolkodni rajta…

Az egyszerűsített számlában feltüntetendő áfa mérték 20 vagy 25%? Azaz, a számlára „alulról” vagy „felülről” számított áfa kulcsot kell ráírni?


Tegyük félre a régi beidegződéseket.


Nézzük a mostani szabályt:

Az általános forgalmi adóról szóló CXXVII. törvény (továbbiakban áfatörvény) 176. § (2) bekezdése alapján a számla egyszerűsített adattartalma azt jelenti, hogy az áfatörvény 169. §-ban felsorolt adatok közül

 

  • az adó alapja helyett, az ellenérték adót is tartalmazó összegét, illetve
  • az alkalmazott adó mértéke helyett az alkalmazott adómértéknek megfelelő százalékértéket kell feltüntetni azzal, hogy az áthárított adó összege nem tüntethető fel.

Az APEH Közép-Dunántúli Regionális Igazgatóság tájékoztatója szerint mindebből az következik, hogy a készpénzes számla nyomtatványokon a számla felső részében (amennyiben 25 %-os kulcs alá tartozó értékesítés történik) 25 %-ot, a számla alsó részében az áfatörvény 83. § a) pontja szerinti 20 százalékértéket kell feltüntetni.

A százalékérték alatt az áfatörvény vonatkozásában mindig az áfa összegét is tartalmazó (bruttó) összegből kiindulva felülről számolva (25 %-os értékesítés esetén) 20 %-ot kell érteni.

Az Észak-Alföldi Regionális Igazgatóság szerint az Áfa tv. 83. §-a értelmében, az ellenértéket úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adót is tartalmazza, annak megállapításához 25 százalékos adómérték esetében 20 százalékot, 18 százalékos adómérték esetében 15,25 százalékot, 5 százalékos adómérték esetében 4,76 százalékot kell alkalmazni.

A hivatkozott törvényi rendelkezésnek megfelelően tehát az egyszerűsített számlában mind az áfával növelt ellenértéket tartalmazó oszlopban (felül), mind a számla alján az adó áthárított százalékértékének feltüntetésekor az Áfa tv. 83. §-ban meghatározott, a bruttó értékből visszafelé történő számításkor alkalmazandó adókulcsokat kell feltüntetni (25 %-os felszámítandó adómértéknél 20 %, 18%-os felszámítandó adómérték esetén pedig 15,25 %, 5%-os felszámítandó adómérték esetén pedig 4,76 %).

A kétféle értelmezés abból is fakadhat, hogy többféle szövegezésű egyszerűsített számlanyomtatvány kapható. Már csak azt kellene tudnunk, hogy a regionális igazgatóságok melyik számlanyomtatvány ismeretében hozták meg eltérő állásfoglalásukat.

 

Te hogyan tájékoztatod ügyfeleidet?

Milyen százalékértékeket írjanak az egyszerűsített készpénzfizetési számlára?

 



Hozzászólások

KennethEsore  -  

wh0cd4293574

KennethEsore  -  

wh0cd4220101

KennethEsore  -  

wh0cd2971037

KennethEsore  -  

wh0cd2750613

KennethEsore  -  

wh0cd2530194

KennethEsore  -  

wh0cd1281133

KennethEsore  -  

wh0cd1207660

KennethEsore  -  

wh0cd913760

KennethEsore  -  

wh0cd619864

KennethEsore  -  

wh0cd32071

laikus  -  

Az 2007. évi CXXVII. áfa törvény 176. § (2) bek. a) pontja és a benne hivatkozott 83. § számomra egyértelműen meghatározza, hogy az egyszerűsített számlára (legyen az "fenti", avagy "lenti" rubrika), kizárólag 20%, 4,76%, illetve 15,25% kerülhet.

Julcsi  -  

Én úgy tudom, hogy attól függ mi szerepel alul a nyomtatott szövegben. Ha az áthárított adó százalékértéke vagy százalékmértéke, akkor 20%, 15,25%, 4,76%-ot kell írni. Vannak azonban olyan tömbök is, amelyeknél alul is az van nyomtatva, hogy az  Áfa-kulcs és összege, itt kell a 25%, 20%, 5%.

Nagy Lászlóné  -  

Szia Zsuzsi!

Szeretnék segítséget kérni.hogy hol találom meg az Észak-Alföldi állásfoglalást ebben a témában, mert kaptunk egy ellenőrzést 2009 második félévére alulra felülre 20-20%-ot írtunk és az adómérték nem megfelelő feltüntetése szerintük 25% miatt akarnak büntetni.

Köszönettel        márti

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Ez így igaz, hogy egyforma állásfoglalást sajnos nem csak ebben más témában  sem  nem kapunk néha. Én ügyfeleimet úgy tájékoztattam, hogy fent 20% lent 25 % szerepeljen.

Attila  -  

 Kedves Zsuzsa! Én csak egy egyszerü nyugdíjas villanyszerelő vállalkozó

vagyok,folyamatosan figyelemmel kisérem leveleit.Sok-sok jó infót

kaptam eddig,amit nagyon köszönök.Az a véleményem 64 évesen,hogy

nagy az isten állatkertje,hogy olyan össze-vissza szabályokat alkotnak

a nagyokos hozzánemértők amiből két adóhatóság sem tud egyértelmü 

értelmezést kialakítani,viszont a kisembert megnyúznák,ha ilyen miatt téved!!!!!!!!!!!

Monik  -  

Egyébként ez egy nagyon jó politikai módszer, bizonytalanságban kell tartani az embereket, így aztán mindig van lehetőség arra, hogy büntessenek, így az emberek félni fognak és nem vitáznak, inkább fizetnek.

Monik  -  

Ez az egész azért kellemetlen, mert állandóank változtatják az áfa mértékét 20%-ról 25-re, és vissza. A legutóbbi váltáskor is milyen egyszerű lett volna, ha nem kellet volna minden számlát kétszer ellenőriznem, mert ahány számla annyi féle variáció.  Egyébként én úgy töltöm, hogy felül 25, alul 20, de teljesen egyértelmű a szövegből, hogy mindkét helyen 20-nak kellene lenni, de a hivatalok általában nem szoktak ésszerűek lenni, és nem tudom, hogy pontosan mit várnak, hogyan töltsem ki a számlát, ezért úgy gondolom könnyebb kidumálni a 25-20-as formációt, mint a 25-25 vagy a 20-20-asat.

 

Anna  -  

Én a Közép-Dunántúli APEH állásfoglalását tartom helyesnek, hiszen a kp-es számlán fenn az van,hogy a számla értéke  25 % Áfá-t tartalmaz, alul pedig a számla végösszege 20 % áfát tartalmaz.

csak a keresztnevét...  -  

Bocs!!      a Dél-Alföldi Régi a felső"indexhez" 20%-ot alul pedig nem kér  számot feltüntetni.

Én az általam leírtat természetesen a szövegkörnyezethez  értelmezve raktam ki a faliujságomra.

Ica   

Piroska  -  

Én egyik Apeh tájékoztatóval sem értek egyet!

Szerintem az értékben foglalt Áfa a 20 % (felül), mert a bruttóból csak igy lesz helyes az Áfa értéke,az áthárított adó százalékértéke a 25%, mert a nettó összegem ismert az "áthárításkor". Ha mindkét ÁFA kulcs azonos lenne (É.- Alföldi APEH)? akkor a számlanyomtatványon "mindent kétszer mondok,kétszer mondok" ?

csak a keresztnevét...  -  

1. Pld. ez egy készpénzes számla tömb sorai:

Megnev. /    M.egys.  / Egys.(ÁFA-val növ.)  / Értéke, mely % áfát tartalm.

Könyvelés   / 1 hó     /          40.000,-Ft     /         40.000Ft    20%          

A számla végösszege 20 % ÁFÁ-t tartalmaz.

 

 

 

             

rózsa  -  

Köszönöm az információt!

Rózsa

alhena  -  

Kedves Zsuzsi!

Örülök, hogy felhoztad ezt a témát. Én épp mostanában gondolkodtam el ugyanezen. A készpénfizetési számlákra megszokásból sokan fentre 25%-ot, lentre pedig 20%-ot írnak. Nekem is csak most tűnt fel, hogy így fogadjuk be a számlákat. Most nem tudom mit csináljak, visszaküldjem visszamenőlegesen is a befogadott számlákat lejavíttatni, vagy csak a továbbiakban figyeljek csoda jobban.? A könyvvizsgálónk azt javasolta ne küldjem vissza az eddigi számlákat. Én azonban nem vagyok nyugodt.

Egyébként én is 20-20%-ot írok, persze miután értelmeztem  a számla  szöveget.

Lassan valóban nyelvész végzettség is szükségeltetik a könyveléshez. Bár a törvények értelmezéséhez ez eddig sem volt hátrány. :-)

További szép napot mindenkinek!

Mari  -  

A partnereink már általában megszokták, hogy a számla tetején van a nettó értékre számolt ÁFA (25%), alul pedig a bruttó értékből visszaszámolt ÁFA tartalom (20 %),  ezt javasoljuk mindenkinek, aki nem biztos a dolgában.

Leó  -  

Véleményem szerint a számla kiállítása szabályát nem jogi hanem általános vállalkozói elvnek megfelelően kell meghatározni és az elvet következetesen alkaklmazni !

Régen bevált és fontos elv volt hogy ALULRÓL SZÁMÍTOTT TERMELŐI ÁRAS kalkulációs sémára építetten tüntetem fel :Termelői ár +ÁFA 25 % =Bruttó eladási ár.

A kereskedelemben FELÜLRŐL SZÁMÍTOTT FOGYASZTÓI ÁRAS séma esetén az ELADÁSI ÁR ból visszaszámított  Bruttó eladási /szolgáltatási ár/ - 20% = Árréssel / fedezeti  összeggel / növelt bekerülési, beszerzési ár !

Az általam leírtakat a vállalkózók egyértelműen alkalmazhatják , de sajnos a túlképzéssel egyesek / ajogtudorokat ezzel nem akarom megsérteni / de a saját hülyeségükbe belezavarodnak. és ez nekünk nem jó !Csak azoknak akik  az egyszerű helyett a bonyolúltban látják a jó megoldást. Ezzel is a büntethetőséget mint fő elvet tekintik a fő feladatuknak !!!/Szubjektíve /

 

Puszi az okosoknak !

Leó bácsi !

 

 

Zsuzsa  -  

Ez Nekünk is gond volt, ezért állásfoglalást kértünk , és az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság által részünkre megküldött válaszában a második módszert írta le, azaz  a felső részre is, és az alsó sorba is ugyanazt a százalékot kell írni. / Pl.25%-nál 20-20%/

Orsi  -  

Én is a számlatömb szövege szerint írom a % értékeket, mert egy könyvelőnek nyelvésznek is kell lenni....többek között. De belegondoltunk már, hogy ennek a százaléknak és annak, hogy hova mit írunk mi a jelentősége? És miért kell kétszer ráírni? Egy vállalkozó (tisztelet a kivételnek) a 25 %-ot és a 18%-ot ismeri, és minden más % említésére értetlenül néz a könyvelőre. És tökéletesen igazuk van, a mindennapi ügymenetben ez a két %-érték elég, mindenki tudja miről van szó. Miért is nem elég a számlákon? Miért is nem elég az APEH-nak? Ők miért is nem tudják, hogy hova mit kell írni?

csak a keresztnevét...  -  

Sziasztiok. Én abból indulok ki, hogy az Áfa tv azt írja, hogy az egyszerűsétett számlán az a 83. par alapján kell a százalékértéket feltüntetni 25,helyet 20... stb.  Ebből kifolyólag nem izgat, hogy mit írnak a számla szövegébe, én úgy felelek meg a törvénynek, ha a 83.par-t alkalmazom. A logika is azt kívánja, hisz a számlán nem szerepel a nettó érték, mely az áfa kulcsal beszorozva adja az áfa összegét, csak a bruttó, mely a visszafelé számolásra alkalmas.

Zsuzsa  -  

Jó a feltett kérdés, mert sokszor könyvelő létemre nekem is nehéz eldönteni, hogy hová milyen %-ot kell írni. Szerintem az egyértelmű, hogy alul ha az van írva, hogy a számla végösszege .....% áfát tartalmaz, akkor 20 %-ot írok, de mi van akkor, ha olyan a számla, hogy alul az "áthárított adó százalékértéke... ..% " ide is a 20 %-ot kell írni?

Fent a szöveg: "értéke, mely ... % ÁFÁ-t tartalmaz", én ide 20 %-ot írnék, de a számlákon 25 % van, így ezeket a számlákat elfogadom, mivel olyant még nem láttam, hogy 20 % lett volna felülre írva.

Edit  -  

Az én álláspontom szerint:

A számla fejlécében mindkét tipusú számlatömbnél:
" értéke, mely ...%ÁFÁ-t tartalmaz" szerepel. Ide egyértelműen a felülről számított 20 %-ot íratom.

A számla láblécénél van eltérés egyes számlatömböknél.

1. Az egyiknél " A számla végösszege ....% ÁFÁ-t tartamaz." Ez gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint a fejléc tartalma, tehát 20 % a helyes szám. (a végösszegből, a bruttóból, "felülről" számolva)

2. A másik típusnál "Az áthárított adó százalékértéke: ...%. Ebben az esetben 25 % a jó érték. (Az adó alapjára, vagyis a nettóra jutó áfát tudom áthárítani, "alulról" számítva)

Ez szerintem egy kicsit matematika, egy kicsit nyelvészkedés....

  -  

Tökéletesen egyetértek veled. Szerintem is így helyes.

  -  

Én is Veled értek egyet, nagyon jól megfogalmaztad, az én logikám szerint is az áthárított áfa % értéke nem lehet més, mint 25%.  Zavar azonban, hogy ez nem egyezik a fenti APEH értelmezésekkel.

csak a keresztnevét...  -  

Többféle szövegezésű nyomtatvány van forgalomban. A magyar nyelv szabályai szerint  értelemszerűen kell kitölteni a számlát.

Erika  -  

Persze, hogy "zsíroskenyér". Nyilván 20%, csak mellényúltam!!

Erika  -  

Én úgy gondolom, hogy ha egy ÁFA kulcs van a számlán, akkor felülre fölösleges bármit írni, lent elegendő a 25 %-ot feltüntetni.

  -  

Egy áfa-kulcs változáskor ( 20/25) egyértelműsíteni kell, hogy mely számítás szerinti kulcsot alkalmazza a kitöltő, s ha lesz majd 18 helyett 20 százalékos kulcs is...

Müller Mária Margit  -  

Az ÁFAtv 83.§. egyértelműen fogalmazza meg, hogy mely adómérték esetében, mely % értéket kell alkalmazni, a gondot csupán az egyszerűsített számlák tartalma jelenti. Én magam is, a számlában felülre az adómértéket pl: 25 % írom, míg alulra az áthárított adó százalékérték rovatába a 20%-ot, és ezt is tanácsolom ügyfeleimnek, hiszen  a kitöltendő rovatokból értelemszerűen ez olvasható ki. Sokkal egyértelműbb lenne, ha számla felül : értéke ...% áfát tartalmaz rovat helyett, értéke (áfával) lenne olvasható, és a számla alul jelölné az adó százalékértékét. Ha a törvényhelyre szorítkozunk, akkor felül is és alul is a példánál maradva 20%-ot kellene írni.De mi értelme van annak, hogy ugyanazt a százalékértéket kétszer írjuk rá egyetlen számlára ?

Gyuri  -  

Akkora lenne a szegénység!

csak a keresztnevét...  -  

 A 25 %-os áfájú termékeknél a kp számla mindkét rovatába 20 %-ot íratok. A végösszeg 20 %-ot tartalmaz.

Serdültné Garda Irén  -  

Milyen termékek és szolgáltatások esnek a 18 % alá ?

Köszi !

  -  

 Mi könyvelők még csak itt tartunk?????......

Júlia  -  

Ki mondta, hogy Irén könyvelő...? :-))

  -  

 Az áfa törvényben pontosan megtalálható.........

Zsuzsi  -  

Szia Irén!
Itt találsz tájékoztatót!
http://www.vam.hu/loadBinaryContent.do?binaryId=25362
Szia, Zsuzsi

Müller Mária Margit  -  

ÁFA tv.3/A számu mellékletben felsorolt termékek

Zsuzsi  -  

Sziasztok!
Egyszer olvastam egy olyan APEH állásfoglalást is, hogy egy számlán belül csak egyfajta százalékértéket lehet feltüntetni.
Én így csinálom: Ha a számlán az "áthárított adó százalékértéke" vagy az "értéke, mely ...% ÁFÁ-t tartalmaz", akkor 20 %-ot, ha az "áfa kulcs ...% és értéke...." szöveg szerepel, akkor 25 %-ot írok és íratok.
Kíváncsi vagyok a többiek véleményére is!
További szép napot!
Zsuzsi

 

Szilvia  -  

Sziasztok!

Tényleg többféle számlatömb van forgalomban, de alapvetően én is Zsuzsi által alkalmazott értelmezést alkalmazom.

Sziasztok. Szilvia