Milyen százalékértéket kell írni az egyszerűsített számlára?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Nem, most nem fogom bemásolni az áfa törvény szabályozását, hogy mi tartozik a kedvezményes áfa kulcs alá azzal, hogy a többi pedig 25%-os áfával adózik. Egész másról szeretnék írni. Lehet, hogy valakinek „ez nagyon alap” lesz, de az is lehet, hogy sokan csak most fognak elgondolkodni rajta…

Az egyszerűsített számlában feltüntetendő áfa mérték 20 vagy 25%? Azaz, a számlára „alulról” vagy „felülről” számított áfa kulcsot kell ráírni?


Tegyük félre a régi beidegződéseket.


Nézzük a mostani szabályt:

Az általános forgalmi adóról szóló CXXVII. törvény (továbbiakban áfatörvény) 176. § (2) bekezdése alapján a számla egyszerűsített adattartalma azt jelenti, hogy az áfatörvény 169. §-ban felsorolt adatok közül

 

  • az adó alapja helyett, az ellenérték adót is tartalmazó összegét, illetve
  • az alkalmazott adó mértéke helyett az alkalmazott adómértéknek megfelelő százalékértéket kell feltüntetni azzal, hogy az áthárított adó összege nem tüntethető fel.

Az APEH Közép-Dunántúli Regionális Igazgatóság tájékoztatója szerint mindebből az következik, hogy a készpénzes számla nyomtatványokon a számla felső részében (amennyiben 25 %-os kulcs alá tartozó értékesítés történik) 25 %-ot, a számla alsó részében az áfatörvény 83. § a) pontja szerinti 20 százalékértéket kell feltüntetni.

A százalékérték alatt az áfatörvény vonatkozásában mindig az áfa összegét is tartalmazó (bruttó) összegből kiindulva felülről számolva (25 %-os értékesítés esetén) 20 %-ot kell érteni.

Az Észak-Alföldi Regionális Igazgatóság szerint az Áfa tv. 83. §-a értelmében, az ellenértéket úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adót is tartalmazza, annak megállapításához 25 százalékos adómérték esetében 20 százalékot, 18 százalékos adómérték esetében 15,25 százalékot, 5 százalékos adómérték esetében 4,76 százalékot kell alkalmazni.

A hivatkozott törvényi rendelkezésnek megfelelően tehát az egyszerűsített számlában mind az áfával növelt ellenértéket tartalmazó oszlopban (felül), mind a számla alján az adó áthárított százalékértékének feltüntetésekor az Áfa tv. 83. §-ban meghatározott, a bruttó értékből visszafelé történő számításkor alkalmazandó adókulcsokat kell feltüntetni (25 %-os felszámítandó adómértéknél 20 %, 18%-os felszámítandó adómérték esetén pedig 15,25 %, 5%-os felszámítandó adómérték esetén pedig 4,76 %).

A kétféle értelmezés abból is fakadhat, hogy többféle szövegezésű egyszerűsített számlanyomtatvány kapható. Már csak azt kellene tudnunk, hogy a regionális igazgatóságok melyik számlanyomtatvány ismeretében hozták meg eltérő állásfoglalásukat.

 

Te hogyan tájékoztatod ügyfeleidet?

Milyen százalékértékeket írjanak az egyszerűsített készpénzfizetési számlára?