Mikor változhat év közben az ÁFA bevallások gyakorisága?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Könnyű a kérdés, ugye? És ha hozzáteszem azt, hogy abban az esetben, ha önellenőrzést is nyújtunk be? Bizony akkor már gondolkodni kell a válaszon.

Sokan kérdezték mostanában, hogy melyik időszakban kell először gyakoribb áfa bevallást adni, ha egy korábbi negyedévre önellenőrzést nyújtunk be.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a negyedéves bevallásról havi bevallásra kell áttérni, ha az év elejétől összesített elszámolandó adója pozitív előjelű és az 1 millió forintot elérte.
Az első havi bevallást arról a hónapról kell benyújtani, amelyet megelőző bevallással lezárt negyedévben az adózó az értékhatárt elérte.

Így ha a tárgyév 3 negyedévére beadott áfa bevallások alapján az elszámolandó adó meghaladja az 1 millió forintot, akkor októbertől havi bevallást kell benyújtani.

Nézzük mi a helyzet akkor, ha a 3 negyedév egyenlege még csak 900 ezer forint fizetendő áfa, de észrevesszük, hogy egy számlát helytelenül állítottunk be a bevallásba, és ezért önellenőrzést kell benyújtani. Példánk szerint a második negyedévi áfa bevallást önellenőrizzük, aminek hatására a fizetendő adó megemelkedik 200 ezer forinttal. Ezzel már meghaladnánk az 1 milliós határt, de az adózás rendjéről szóló törvény szerint a tárgyév valamely adóbevallására vonatkozó önellenőrzés, illetőleg az utólagos adómegállapítás nem érinti a tárgyévi adóbevallás gyakoriságát.

Azaz nem kell áttérni havi bevallásra, hanem a negyedik negyedévre is negyedéves bevallást kell beadni.

Lehet, hogy ez egyben egy lehetőség is a havi áfa bevallást elkerülni?


A bejegyzés címkéi

áfa


Hozzászólások

Fodor József  -  

Kérdésem a következő:
Mikor tudom az ÁFA bevallás gyakoriságát módosítani.
Jelenleg havi bevalló vagyok, de szeretnék negyedéves lenni, ebben az évben semmilyen forgalmam nem volt.
Köszönöm a segítséget

üdv: Fodor József

Ági  -  

Az lenne a kérdésem, ha egy alanyi mentes egyéni vállalkozó túllépte 2012-ben az 5 milliós árbevételt, de csak azért, mert a 2011. dec-ben kiállított számláit 2012-ben fizették ki, (egyszeres könyvelés, pénzforgalmi szemlélet)elveszíti-e a mentességét és áfásnak kell-e lennie (2012. dec. 10. szla teljesítés időpontja, amivel túllép) vagy mivel az áfa szempontjából a számlán szereplő teljesítés időpontja számít a 2011. teljesítésű számlája "nem számít" a 2012. évi 5 milióba és maradhat alanyi mentes?

Adrienn  -  

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig kell kérni a NAV-nál, ha 2012. január 1-jétől havi áfa bevallók szeretnénk lenne (nem cég vagyunk és negyedévesek lennénk). Én úgy tudtam, hogy decemberben, de a NAV-nál azt mondták, hogy január 20-ig, a decemberi bevallással egyidőben. Azt is mondták, hoyg novemberben már utasítottak el kérelmet, mert korán küldték be. Tavaly az ilyen kérelmünket december 22-én küldtük be. Szerintetek most is ezt tegyük? Félek, ha januárban küldjük, akkor azt mondják, hogy már késő.
Köszönöm.

Ocskó Erzsi  -  

Abban kérnék segítséget ha egy EVÁ-s a az sztv szerint könyvel
melyik összeg kifizethető számára /bevétel-evaadó/fennmaradt összeg vagy sztv szerint könyvelek /adóalap-evaadó/és az itt megmaradt összeg mely alacsonyabb mint az előző összeg.
Ha netán a maradék összeg az sztv könyvelés után negativ az
csökkentie az EVA elötti időszak eredménytartalékát illetve az evás bevétel-evás adó illetve a könyvelés után maradt különbség közti differenciával kell e lehet e az Evás időszak ellötti eredménytartalékot módosítani.Ha tud valaki segíteni a helyes megoldásra előre is köszönöm.

Anikó  -  

Ha Evás, és negatív lesz az eredménye, akkor miért Evás??? Kérdesedre a válaszom:
Sztv szerint mindent le kell könyvelni, ami megmarad azt úgy tekinted mint adóalap és abból kell adóként az Evát könyvelni.
A negatív eredmény is eredmény, tehát szt is könyveled. Ha viszont így van akkor nem értem az egészet

pmoncsi  -  

A záró kérdére a válasz egyértelmű, hogy igen. De van egy másik oldala is a témának, ha tévesen több áfát vallottunk be és átléptük az értékhatárt, akkor hiába önrevíziózunk marad a gyakoribb áfa arra az évre. Sajnos tapasztalat...

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, köszönöm a megjegyzést. A kérdést valójában egy gondolatindítónak szántam előnyökkel és hátrányokkal.

Szepesi Zoltán  -  

Üdv!

Lehet, hogy sokan élnének a helyzettel, de akkor viszont 2-3 év múlva kijönne a NAV és komolyan venné az önellenőrzési jegyzőkönyvet, valamint azt, hogy mikor is volt a feltárás?
Hát ha bebizonyosodik, hogy nem a feltárástól számított legkésőbb 15. naptári napon adtuk be az önellenőrzést, bünti.
Ha bebizonyosodik, hogy az eredeti időpontban is megvolt az információ, bünti...
Magunk alatt vágom a fát, de állandóan az jár az agyamban, hogy így lehetne inkább pénzt szereznie az államnak, hogy ilyeneket vizsgál.
Nem pedig azt, hogy egy cég tartozik 15eFt-tal, rögtön inkasszál.
De nem vagyok szerintem egyedül ezzel a véleménnyel.


Üdv: Zoltán