Mikor változhat év közben az ÁFA bevallások gyakorisága?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Könnyű a kérdés, ugye? És ha hozzáteszem azt, hogy abban az esetben, ha önellenőrzést is nyújtunk be? Bizony akkor már gondolkodni kell a válaszon.

Sokan kérdezték mostanában, hogy melyik időszakban kell először gyakoribb áfa bevallást adni, ha egy korábbi negyedévre önellenőrzést nyújtunk be.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a negyedéves bevallásról havi bevallásra kell áttérni, ha az év elejétől összesített elszámolandó adója pozitív előjelű és az 1 millió forintot elérte.
Az első havi bevallást arról a hónapról kell benyújtani, amelyet megelőző bevallással lezárt negyedévben az adózó az értékhatárt elérte.

Így ha a tárgyév 3 negyedévére beadott áfa bevallások alapján az elszámolandó adó meghaladja az 1 millió forintot, akkor októbertől havi bevallást kell benyújtani.

Nézzük mi a helyzet akkor, ha a 3 negyedév egyenlege még csak 900 ezer forint fizetendő áfa, de észrevesszük, hogy egy számlát helytelenül állítottunk be a bevallásba, és ezért önellenőrzést kell benyújtani. Példánk szerint a második negyedévi áfa bevallást önellenőrizzük, aminek hatására a fizetendő adó megemelkedik 200 ezer forinttal. Ezzel már meghaladnánk az 1 milliós határt, de az adózás rendjéről szóló törvény szerint a tárgyév valamely adóbevallására vonatkozó önellenőrzés, illetőleg az utólagos adómegállapítás nem érinti a tárgyévi adóbevallás gyakoriságát.

Azaz nem kell áttérni havi bevallásra, hanem a negyedik negyedévre is negyedéves bevallást kell beadni.

Lehet, hogy ez egyben egy lehetőség is a havi áfa bevallást elkerülni?


A bejegyzés címkéi

áfa