Mikor kell bejelenteni egy könyvelőirodát?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

"A könyvelőirodát csak abban az esetben kell bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), ha iratőrzési helyként funkcionál" - közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére.
Ez a kérdés borzolja a kedélyeket egy ideje, amióta egy adóellenőrzés hiányosságnak tárta fel a bejelentés elmulasztását. Nézzük hol tartunk.


Előzmény: az adóellenőrzési jegyzőkönyv


Az említett adóellenőrzés kapcsán szó szerint ezt jegyzőkönyvezték az ellenőrök:
„Ellenőrök az ügyvezető tájékoztatása szerint, hogy a székhelyen nem végeznek könyvelési tevékenységet az elektronikus adatok ott nem érhetők el, ezért az adatokat a könyvelő irodájában kapták meg. Ellenőrök felhívják adózó (képviselője) figyelmét az elektronikusan rendelkezésre álló nyilvántartási őrzési helyének adóhivatal elé való bejelentésének teljesítésére.”
A helyzet tehát az, hogy a könyvelőiroda tudta az ellenőrök rendelkezésére bocsátani a programból kinyomtatott főkönyvi kivonatokat, kartonokat, partneri folyószámlákat, tárgyi eszköz listákat, bérkartonokat, stb… A külső szolgáltatóként működő könyvelőiroda nem a vállalkozás tulajdonában és székhelyén működő szoftvert használja, hanem a könyvelőiroda saját, illetve bérelt szoftverét.
depositphotos_55088445_original-4.jpg

A NAV válasza


A témában az Adótanácsadók Egyesülete által feltett kérdésre Tamásné Czigene Csilla, a NAV szakmai ügyekért felelős vezetője ezt válaszolta:
„A bejelentési kötelezettség a jogszabályban megfogalmazott feltételeknek megfelelő valamennyi címre kiterjed, vagyis, amennyiben a Art. hatálya alá tartozó adónemekkel kapcsolatos iratait több, a székhelytől különböző címen tárolja, úgy valamennyi őrzési helyet külön-külön be kell jelenteni. … ez a bejelentési kötelezettség csak az Art. hatálya alá tartozó adónemekkel összefüggő iratok, bizonylatok, nyilvántartások megőrzési helyének bejelentését foglalja magában.

 

Ennek következtében a megkeresésében jelzett termékdíjat intéző vállalkozás irodáját szükséges bejelenteni az állami adó- és vámhatósághoz (figyelemmel a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 8.§ (1) bekezdésére), de nem terjed ki a kötelezettség a vámügyintézés elektronikus iratainak őrzési helyével kapcsolatos bejelentésre.”
Ez a megfogalmazás maszatolja azt a kérdést, hogy mi is az az elektronikus irat. De a válaszban azért benne van, hogy nemcsak a könyvelők irodáját, hanem a termékdíj-ügyintézők irodáját is be kell jelenteni.  Merthogy a kérdés arra is irányult, hogy mi van a bérszámfejtőkkel, a termékdíj-ügyintézőkkel stb.

És a legfrissebb


A 2016.11.04-én az MTI közölt egy NAV nyilatkozatot (a NAV oldalán is kerestem, de nem találtam rá „eredetiben”) mely így fogalmaz:
„Az, hogy az ügyfél bevallásait/bejelentéseit egy külső könyvelőiroda készíti el, még nem eredményezi, hogy az irodát iratőrzési helyként be kellene jelenteni a NAV-hoz. Erre csak abban az esetben van szükség, ha a könyvelőirodánál lelhetők fel az adózással kapcsolatos iratok, nyilvántartások, bizonylatok.
Valójában ez a nyilatkozat sem teszi egyértelművé, hogy a könyvelőirodákat nem kell bejelenteni, mert egy könyvelőiroda nemcsak bevallást készít, hanem azt megelőzően a könyvelőprogramjában előállítja a hozzá szükséges nyilvántartásokat.

Amit mindhárom forrásból tudunk:

  • az iratőrzési helyet be kell jelenteni
  • csak az art hatálya alá tartozó adónemekkel összefüggésben lehet bejelentési kötelezettség
  •  az iratőrzési hely az, ahol adózással kapcsolatos iratokat, nyilvántartásokat, bizonylatokat tárolnak, akár elektronikusan is.

Tehát a kérdés még mindig:
Elektronikus iratnak minősülnek-e a könyvelőiroda számítógépén tárolt adatok?