Mi lesz a telefonadó hatása?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Újabb adó kerül bevezetésre, amely elképzelhető, hogy a telefonálási szokásaink megváltoztatására ösztönöz. Már egy ideje rendelkezésünkre állnak azok a technikai megoldások, amelyekkel jelenetős összeggel csökkenthetjük telefonköltségünket.

telefonado.jpgA törvényjavaslat szerint a telefonhívások után percenként és SMS-enként 2 Ft-ot kell majd fizetnie annak, aki ezek után is telefonhálózaton intézi beszélgetéseit, és üzenetküldéseit. Persze a benyújtott törvényjavaslat szerint nem a felhasználó, hanem a szolgáltató fizeti az adót, de ennek hatása könnyen megjelenhet a számlánkban.

A rendes hálózaton való telefonálást és SMS-ezést könnyen kiválthatjuk internetes adatforgalommal. És ez nem a jövő, hanem már a jelen is. Interneten keresztül telefonálásra és SMS küldésre is van lehetőség, méghozzá INGYEN. Nem kell hozzá más, mint a telefonnal rácsatlakozni az internetre, amit minden gond nélkül meg lehet tenni egy okostelefonnal.

Vajon beválik a kormány számítása?


Ha az irodádban, otthonodban van WiFi hálózat, akkor a telefonoddal rácsatlakozva minden egyéb költség nélkül telefonálhatsz, SMS-t küldhetsz, csupán valamelyik ingyenes alkalmazást kell letöltened a telefonra (pl. Skype, Viber), és a hívott fél okostelefonjára. Így nemcsak a 2 Ft-os különadót kerülöd el, hanem a szolgáltató sem számláz a hívásért/SMS-ért áfás szolgáltatási díjat, hiszen számára is ellenőrizhetetlen módon, adatforgalomban jelentkezik a telefonálás.

Vannak ellenérvek


A csatlakozás lehet WiFi-n keresztül vezetékes internet kapcsolathoz, vagy mobilinternet előfizetés alapján. Tudom, hogy az előfizetések többsége tartalmaz valamennyi telefonpercet és SMS-t, ezeket mindenképpen kifizeted a havi számládban. Ha még nincs mobilinternet előfizetésed, érdemes utánanézni, és kiszámolni, egy olyan tarifacsomagra váltás lehetőségét, amelyik tartalmaz internetes adatforgalmat is. Ezzel mobilhálózaton is internetezhetsz fixköltségen, akár korlátlan adatforgalommal (minimum havi 500 MB ajánlott).

VIGYÁZZ!

Külföldön ne telefonálj a magyar mobilinternet előfizetéseddel, mert az adat-roaming díjak nagyon drágák!

Ha több infót szeretnél az internetes telefonálásról, keresgélj a neten, kérj tanácsot a gyermekedtől, unokádtól, esetleg a szomszédod kamasz fiától. A fiatalok ebben nagyon otthon vannak...


SZAVAZZ!

A kormány, évi 44 milliárdos bevételt tervez a távközlési adóból. Szerinted be fog folyni ez az összeg?



A bejegyzés címkéi

telefonadó


Hozzászólások

Marcsi  -  

Kedves Zsuzsi!
Tanácsot szeretnék kérni! Azon vitatkozunk, hogy a társasházaknak letétbe kell e helyezni május 31-ig a 2011. évi pénzügyi beszámolóját. Egyik állítás, hogy igen, mert a civil tv. szerint csak akkor kaphat állami támogatást ill. pályázhat, ha letétbe helyezte. Másik állítás a szvt. szerint nem kell. Szerinted mi a helyes?
Előre is köszönöm a választ
Marcsi

Mari  -  

Kedves Zsuzsi!
Más témában szeretném kérni a tanácsodat.A bolti kiskereskedelmi tevékenység különadó fizetési kötelezettsége kiterjed mostmár azokra a vállakozásokra is akiknek nagykereskedelmi tevékenysége van, de nem különíthető el a kisker.tevékenység, és így a teljes n.árbevétel +engedmények-500 m után meg kell fizetni. Ennek a különadónak a hatálya aggaszt engem. Másokkal is konzultáltam, de megnyugtató egyértelmű választ nem kaptam. 2012-től kell eszerint a definíció szerint előleg bevallást tenni a 1291-es bevalláson, vagy már 2011-ben is kellett volna bevallást tenni?
Válaszodat előre is köszönöm: Mari

Szabó Zsóka  -  

Nem valószínű, hogy az adó visszatartó erő lenne, hogy a telefonálási szokásaikat megváltoztassák az eberek, sokan telefon függők és ilyenkor nem számít semmi, csak a telefonálási vágy. :)

Erzsi  -  

Én az internetes beszélgetést már bevezettem. Sokkal jobb és olcsóbb.