Mérlegképes továbbképzések reformja...?

  |   írta:   |  

A Nemzetgazdasági Minisztérium oldalán találtam erre a felhívásra>> A szövegét bemásoltam ide is:

FELHÍVÁS
a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásában szereplő mérlegképes könyvelők részére a kötelező éves továbbképzés rendszerének fejlesztésével kapcsolatba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felül kívánja vizsgálni a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásában szereplő mérlegképes könyvelők jelenlegi – kötelező tematikán alapuló – kötelező éves továbbképzési rendszerét. A kezdeményezés célja, hogy a jelenlegi kötött rendszert felváltsa egy rugalmasabb, a mai kor követelményeinek és a regisztrált mérlegképes könyvelők egyedi igényeinek is jobban megfelelő továbbképzési rendszer.

A rugalmasabb továbbképzési rendszer bevezetésének lehetőségeit vizsgálva a Nemzetgazdasági Minisztérium ezúton felhívással fordul a regisztrált könyvviteli szolgáltatást végzőkhöz, hogy a jelenlegi továbbképzési rendszerhez kapcsolódó tapasztalataikkal és a jövőbeli továbbképzési rendszerre vonatkozó elképzeléseikkel, javaslataikkal segítsék elő a továbbképzési rendszer tervezett átalakítását.



Bár a javaslatok és vélemények beküldésének határideje november 30-án jár le, remélhetőleg elolvassák az egy-két nappal később érkező e-maileket is.


A hozzászólásokba is fogalmazd meg a továbbképzéssel kapcsolatos észrevételeidet!


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

A büntető joggal többet kéne, hogy foglalkozzanak a mérlegképes könyvelők számára, különösen az aláírásokkal kapcsolatosan. Nem ártana azt sem jobban tudni, hogy egy halállal végződő súlyos betegség esetén a rosszindulatú emberek miatt milyen teendők ajánlatosak. Mindig beüthet a krakk.

Attila  -  

Létre kellene hozni egy olyan interaktív weboldalt, amely a kötelező regisztráció díjáért ad hozzáférést ahol, egész évben oktatásban lehet képezni a regisztrált könyvelőket.Előnyei többek között, hogy a kötelező tananyagot bármikor vissza lehet olvasni, állandó frissítési lehetőség, nincs tanfolyamon eltöltött két nap. Ilyan típusú szolgáltatást már több vállalkozás is üzemeltet, de egy a hatóság által támogatott oldal igen nagy népszerűségnek örvendene, amely komoly reklám lehetőséget is rejt magában.

csak a keresztnevét...  -  

 Minden évben november végén járok el a továbbképzésre. A képzés után az előadók fel is kínálták, hogy a leadott anyagot e-mail címre elküldik, a helyszínen pendrive-ra fel is töltik (menedzserpraxis)

Másrészt pl. a természetgyógyászok is kötelesek továbbképzésen részt venni, és x-valahány kreditpontot megszerezni ezekkel a továbbképzésekkel, úgyhogy nem mi vagyunk az egyetlen továbbképzésre járó társaság. Tudtommal némely mérnöki munkánál is működik ez már.

Nem látok gondot abban, hogy relatíve olcsón van egy céltanfolyam, mert persze el lehet menni több önálló tanfolyamra is a naprakész tudás/munkavégzés érdekében, de az biztos drágább lenne.

Persze a céltanfolyam milyensége döntő. Csodálkozom, hogy itt páran még mindig ugyanahhoz az oktató céghez járnak, amit aztán szidnak ezerrel. Így persze nem tud kitermelődni az a kevés cég, ahol tényleg minőségi oktatás folyik jó szakemberekkel, ha mindenki ezt nyűgnek érzi és csak "tudjuk le a kötelező továbbképzést" mottóval megy el, és nem keresi a jó cégeket.

Éva  -  

A mérlegképes továbbképzéssel az a tapasztalat, hogy egyáltalán nem megfelelő az előadás, mivel nem foglalkoznak a jövőbeni változásokkal.

Több könyvelő társammal konzultálva akik külnböző helyeken végzik a továbbképzést, ugyan így vélekednek. Nem az elmult rendeletekkel kell foglalkozni, hiszen azt tudjuk. Ez az egész továbbképzés csak arra szolgál, hogy pénz beszedés történjen. Ez nem változtat azon, hogy a könyvelő elég képzet-e. Ugyanis egész évben folyamatosan képezzük magunkat, mivel mindig van változás.

 

csak a keresztnevét...  -  

egyébként én az állam helyében kiépítenék egy automatikus könyvelési rendszert és a vállalkozásoknál kellene csak valaki aki berögzíti a gazdasági eseményeket

a szoftver kiszámolná az adót és értesítőt küldene róla, hogy fizesse be arra az egyetlenegy számlára amit oda pakolgatnak ahová akarnak

ezer számlaszám

persze nem lenne ennyi könyvelő

nem lenne ennyi vállalkozás

jajj akkor mi lenne

úgyis jön egy jobb világ

rozalinda  -  

Jó  a felvetésed. Minek ennyi számlaszám, egy-kettő is elég lenne. Ezt már régebben kezdeményeztük, volt is rá törvény javaslat.  De  a bankok megvétózták. A  sokféle bankszámla fenntartása a bankok érdeke, ez alapján téritjük  nekik a költséget!!!  Jelentősen csökkenne  a bankok bevétele, ha a vállalkozás csak egy adó és egy járulékszámlára  fizetne, majd a havi  bevallások alapján szétosztanák.

Én nem hallottam olyan könyvelőről aki a sok bankszámlaszám  fenntartását támogatja.

csak a keresztnevét...  -  

mi lenne ha simán csak szolgáltatna a kormány

a könyvelőknek mondjuk lehetne írásban kérdezni és hivatalos választ kapnának

amik kérdések felmerülnek név nélkül kérdezhetnék és azt publikálnák egy honlaon témák szerint kategorizálva

és mondjuk az apeh foglalná össze gyakorlati nyelvre a törvényváltozásokat...

persze sajnos ehhez több mindent kellene megváltoztatni

pl. hogy az állam bevétele ne a bírságokból tevődjön össze, hogy ne kapjanak jutalékot a bírságért ( apeh, parkoló cégek, rendőrök - alibi gyorshajtásos ügyek...stb. )

la könyvelés már nem egy szakma, hiszen egy szakmát egyre jobban tud művelni valaki mesterszinten...a változások követhetetlenek...tönkretettek nagyon sok lelkes könyvelőt az előző generációból az állandó technikai változásokkal...

szerintem egy egyszerűbb adózással lehet, hogy nem kellene annyi könyvelő ( agyonbonyolítva az adózási és bevallási rendszert...) - a felszámoló cégeket miért lehetett limitálni...a könyvelőket miért nem? akkor legalább nem lenne annyi kókler...én még 3 évig tanultam, és kellett főiskolai vagy egyetemi szakirányú végzettség...vagyunk ezzel sokan...szakmai gyakorlat is kellett...ma már...na ezért van a sok kókler...és mi is útáljuk ezt a munkát...az állandó változásokat lehetetlen követni...csak, hogy hibázzunk és bírságolhassanak

...

na abbahagyom...nem biztos, hogy érdekel bárkit is valójában a véleményem...és remélhetőleg nem megint egy IP cím alapján nemzetbiztonságis adatgyűjtés folyik...

nem hiszem, hogy sikerül valami értelmeset kitalálniuk és visszahozni a kedvünket, hiszen nem ez a cél

ágyő

Rozalinda  -  

Jó az ötlet, ez a kérdés felelet. Adó és törvényhelyek értelmezésének  megbeszélése akár a PM, akár az Apeh honlapján. Csak nem müködik, nem müködtetik.

Az Apeh-hez inzéuhetsz kérdést, most is, meg ez már régebb óta  müködik.  Vagy  válaszolnak gyorsan és  szószerint  idézik a jogyszabály helyet különösebb magyarázat nélkül.  Főleg nem olyan gyakorlatias  magyarázattal, amire számitasz.

PM honlapján is volt egy fórum pár éve, a  feltett kérdésekre még az elején adtak semmit mondó választ.  Később már nem is válaszoltak, többünk szerint nem is olvasták.

A  Te véleményed sokunkat érdekel!.  Tudom, hogy  sokan olvassák ezt az oldalt. Sokkal többen, mint  ahányan hozzászólnak.

  -  

Az utolsó bekezdéshez:  hát  ez van.  És ha adatot gyüjtenek, gyüjtsenek.  A mérlegképes továbbképzésen elhangzott, hogy az uj szervezetnek  NAV  milyen uj jogositványai vannak, lesznek.

A  könyvelőkről már  korábban is gyüjtöttek adatot, az elmult két-három évben az helyszini  ellenőrzési jegyzőkönyvekben rögzitették a könyvelő személyét, nyugtaadás ellenőrzés, foglalkoztatási ellenőrzés, környezetvédelmi termékdij, stb

Rozalinda  -  

Valóban van éhány  szakmákát nem szerető, felületes, kókler könyvelő, és  van továbbá néhány friss diplomás, kevés ismerettel rendelkező mérlegképes könyvelő.  Ez a könyvelői társadalom selejtje. Minden szakmánál van ilyen, hazudik aki az ellenkezőjét  állitja. Viszont felháboritó, hogy ez alapján több 10 ezer  könyvelőt kényszeritenek a mérlegképes továbbképzésre. Kikérem magamnak, hogy  az én tudásomat és hozzáállásomat a kókler  könyvelők minősitése  alapján kérdőjelezze meg bárki!!!

Még  valami a mérlegképes  továbbképzés eltörlése  melett. Sérült a versenyszabadsága, a határtuli szolgáltatatás  leszabályozásával. Vagyis  Európai Uniós könyvelők jöhetnek hazánkba  könyveli, csupán bejelentési kötlezettségük van még a diplomájukat sem kell honositani.

A határon átnyuló szolgálató könyvelőknek számára nem kötelező a mérlegképes továbbképzést végig  hallgatni magyar nyelven minden évben.  Ez felháboritó, és  kizárólag  a multik érdekeit  szolgálja.  

Mi magyar polgárok és könyvelők csak arra vagyunk jók, hogy  adót  fizessünk,  meg az oktatási dijat   ( kb 1 milliárd forint  a regiszttrált 55-57000  fő  mérlegképes  könyvelőtől)  fizessünk és ezáltal oktatási intéznényeket  tartsunk fenn.  Meg kell nézni az mérlegképes képzésre  akreditált  felnőttképzési inzézményeket - PM  honlap - elvétve  van  köztük magyar.  Elképesztő mekkora  szolganép lettünk!

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Ne legyen, én is azt mondom. Nem ettől lesz valaki jó könyvelő úgyse. Rengeteg "előadó"-nak nevezett, tán nagynevű valakihez volt szerencsém, akinek minimális affinitása sincs ahhoz, hogy hogy kell előadni, figyelmet fenntartani. A könyvből felolvasás elég gáz ennyi pénzért. A munkánk miatt mindenképpen képezni kell magunkat, hadd döntsük el, hogy hogyan. 18 ezer Ft-ért naphosszat regényt olvasni egy kényelmetlen széke... luxus.

Laci  -  

Egyet értek Babyval és a többiekkel, akik a KÖTELEZŐ továbbképzés ellen szólnak.

A 18 ezer/fő bevétel, hatalmas összeg, nagyon nagy üzlet. Miért kell nekünk vállalkozásokat eltartanunk?? Valakiknek, akik ezt kitalálták, hatalmas jövedelemhez hozzásegitenünk?

Tiltakozom! Ne legyen kötelező!!! Aki akar természetesen járjon. Hisz ez is a demokráciához tartozik.

 

Baby  -  

Miért nem hiszik el, hogy a szakmáját (hivatását) szerető könyvelő, saját érdekében képezi magát.

Miért kell kötelezővé tenni? A piac szelektál. A nem naprakész könyvelőt az ügyfelek ott hagyják, és olyan kollégát választanak, akik felkészültek.

A mérlegképes könyvcelőt felnőttnek kell tekinteni.

 

Anita  -  

Az Online kepzes jo otlet, de csak akkor, ha utana valami kis online vizsgan bizonyitanod kell, hogy tenyleg meghallgattad, elolvastad az anyagot.

A kredites rencer igen jo otlet. Sokszor szoktunk jarni csak ugy eloadasra, mert mondjuk evkoszben valtozik valami, jo lenne, ha ezt beszamitanak.

Anita  -  

Mar ideje lenne.

Szerintem a legfontosabb, hogy szektorokra kellene bontani a tovabbkepzest, igy mindenki oda jelentkezne, ahova tartozik.

- Mezogazdasag

- ipar

- szolgaltatas

EMI54  -  

Nekem valószínűleg szerencsém volt, mert 2 hete igen jó kötelező továbbképzésen voltam, a 2011-es változásokkal sokkal többet foglalkoztunk, mint az idei törvényekkel. Kérdezni is lehetett az előadóktól. A kreditpontos megoldás igen jó lenne, de hogy választhassunk az előadások között, az kiváló ötlet, de a legjobb az online megoldás volna szerintem. Szuper lenne, ha "meghallgattatnék" a kérésünk...

Nekem egyébként csak az nem tetszett, hogy azok is megkapták az igazolást, akik csak a névsor aláírására jöttek be...

Magdi  -  

Az én javaslatom az lenne, hogy különböző témákban tartott előadásokra lehessen bejelentkezni és - mint több szakmában a képzések esetében - kreditpontok megszerzésével lehessen teljesíteni a képzési kötelezettséget. Ez akkor lenne igazán hasznos, ha a témák a jelen és közeljövő feladatairól (is) szólnának és pl nem decemberben "oktatnák" a januári változásokat

Rozalinda  -  

Tisztelt....

Jelenleg folyamatban van az eddig beérkezett javaslatok feldolgozása. Az NGM honlapján kívül a felhívás megjelent a Számvitel-Adó-Könyvvizsgálat c. folyóirat novemberi számában is, ahol a határidőt december 13-ig meghosszabbítottuk (tekintettel arra, hogy a folyóirat később jelent meg, mint a honlapon szereplő felhívás).

A fenti határidőig szívesen várjuk a további észrevételeket, javaslatokat is.

Köszönjük szépen segítő közreműködését.

Üdvözlettel:

Voicsek Éva

főtanácsos

NGM Számviteli főosztály

Rozalinda  -  

Még van mondanivalóm  a témával kapcsolatban:  ugye 2000-től kötelező a továbbképzés!  Eltelt  tiz év.  Meg lehetne vizsgálni  a képzés  hatékonyságát és értelmét. Tud-e  valaki róla, hogy vizsgálták-e???  Ha  megvizsgálta a minisztérium a kötelező felnőttképzést, akkor milyen szempontok alapján tette, milyen következtetést  vont le  belőle. Volt-e értelme a kötelező képzés  elrendelésének, javult-e  következtében a könyvelői munka minősége, csökkent-e a hibaarány. Vagy egyáltalán milyen mutatók alakulása indokolja a felnőttek: 20-30 év szakmai gyakorlattal rendelkezők sanyargatását a kötelező mérlegképes továbbképzési gyakorlat fenntartásáváal.

Milyen szervezet végezte a vizsgálatot? Ha nem történt hatásvizsgálat, utó vizsgálat az miért nem történt meg.?

Szeretnénk ezt  a tanulmányt megismerni! Kérjük a minisztériumot tegye  nyilvánossá a tanulmányt, hogy  mi mérlegképes könyvelők is megismerhessük a rólunk alkotott  véleményt, statisztikákat, mutatószámokat, grafikonokat.

Vagy egyszerüen  csak azt a következtetést kell levonnunk, hogy  tul erős az a lobby, amelynek érdekében áll a képzés  jellegének kötelezővé tétele??? 

Sok-sok kérdés, amire nem  biztos, hogy lesz válasz.

 

Márti  -  

Szerintem minden regisztrált mérlegképes könyvelő e-mail címére kellene küldeni egy előadássorozat-tervezetet.

Ebből mindenki kiválaszthatná az őt érdeklő témákat, és a neki megfelelő időpontokat, és erre jelentkezne is.

Így könnyen kideríthető, hogy mikor és milyen témákra van érdeklődés, és eszerint kelle megtartani az előadásokat.

...ha már fizetünk azt hallgassunk ami érdekel és hasznosítható!

Rozalinda  -  

Az egész  kötelező továbbképzés a pénzről szól.  Ez  nyilvánvaló.  Még egy kis számtan. Ahol én képeztettem magam az idén, ott összesen 12000 fő is képeztette magát tavaly, az oktatás  dija  18000 Ft.  Tehát a  bevétele 216 millió Ft, a kötelezővé tett felnőttképzésből.  Ezt több  kisebb vállalat megirigyelné  bevételként. Miközben biztos  piac, hisze a könyvelők kényszeritve  vannak!!!

Zsu  -  

Én nagyon szívesen fogadnám, ha online képzéssel megoldható lenne a kötelező továbbképzés. Azt is el tudom képzelni, hogy éves tagsággal folyamatos konzultációkkal, online konferenciával működne.

 

 

Rozalinda  -  

Én  a mérlegképes továbbképzés megszüntetésére  szavazok!!

Nincs  még egy  szakma kis  hazánkban, amelyet  erre kényszerítenek.  Leértékelve ezzel  a diplomáját. 

A  könyvelők,  adótanácsadók aktivitása a különböző  fórumokon  azt  mutatja,  hogy  fontos  nekik az ismeretszerzés, kényszer nélkül is  naprakészen tartják  tudásukat.  Itt is  megnyilvánul sok autodidakta, nagyon  szellemes  és  szakmailag kifogástalan  írásokban.  Van  aki több fórumon  is ir, esetleg honlapot  üzemeltet mások segitésére.  Ismerjék el ezt a törekvést  is.  Ismerjék el  szakmánkat.  

 

Rozalinda  -  

Mekkora  üzlet a mérlegképes  könyvelőket oktatni??  Az oktatást  kötelező  jelleggel előirni.  Kiszámolta  már valaki??   Hát  Egy  milliárd forintos  piacot  jelent, biztos  piacot az oktatóknak, oktatás  szervezőknek.

Vegyétek a fáradtságot és  gyűjtsétek le a PM honlapján a regisztrált mérlegképes könyvelők számát:  55 – 57.000  Fő.   A  továbbképző cégek 16 – 18 – 20.000 Ft-ért kínálják a képzést. Gyors  szorzás  és  kijön az egy milliárd.  Ez  az a konc  amin most marakodnak. Ezért kell fenntartani a képzés  kötelező jellegét.

Már  több helyen elmondtam, hogy  ellenzem a továbbképzés  kötelező voltát.  Ez  megalázó a könyvelői szakma számára, leminősiti azt. 

Andi  -  

Zsuzsi,

én most voltam az éves kötelező továbbképzésen, és nekünk már kellett ilyen tesztlapot kitölteni, javaslatokkal, milyen téma érdekelne, milyen oktatási stílusban, milyen segédeszközökkel, stb., amit küldenek tovább a hivatalos szervhez.

Jó munkát mindenkinek!

Gabi  -  

Szerintem elképesztő pofátlanságnak tartom hogy 2012.12.31 után (ha jól emlékszem a dátumra) már nem fogják elfogadni az ezirányú diplomát illetve a főiskolát ha be szeretnél regisztrálni magadat mint regisztrált mérlegképes könyvelő hanem csak a sima OKJ bizonyítványt ami szerintem kevesebbet ér mint egy diploma.

Megint csak pénz körül forog minden??!!

Andi  -  

Gabi,

Van olyan főiskola, amit el fognak ezután is fogadni, itt az olyan diplomásokra gondoltak, akik ugyan tanultak valami  ügyvitelt, pénzügyet, de nem olyan mélységben, ahogy azt ez a szakma megköveteli. A BGF-es diplomát ezután is el fogják fogadni pl. Ezenkívül, akinek egyéb szakirányú diplomája van, ami 2012 után már nem lenne alkalmas erre, az regisztráltassa magát, és menjen a kötelező továbbképzésre, mert azok nem fognak "kiesni" a kosárból.

Ezenkívül én olyan továbbképzésen voltam, ahol nem a múltról beszéltek az előadók, hanem a jelenről és leginkább a jövőről, valamint nagyon hasznos információkkal láttak el minket. Lehet nem megfelelő időben, és nem a megfelelő helyre mentél továbbképzésre.

Üdv.

marcsi  -  

Miből gondolod, hogy kevesebbet ér? Én mindkét képzésen részt vettem. A főiskolán tanított számvitel elég kevés...

Gabi  -  

Jó lenne ha a továbbképzés mint ahogyan a nevémben is benne van nem a múlttal hanem a jövővel foglalkozna....

csak a keresztnevét...  -  

Tegyék kötelezővé az adóhatóságok részvételét is! pl. a 2. napon konzultáció, vagy a problémák felvetése, és lehetőség szerint illetékes, érdemben is hozzászóló képviselje hatóságot. Mert mi lenne, ha esetleg egymás segítését, az együttműködést próbálnánk meg javítani???? Utópia?:)

ERZSI  -  

Szeretném ha a jövőben a képzések az aktuális év változásaival is foglalkoznának, hiszen a továbbképzés alapvetően ezt fogalmazza meg.

Éva  -  

Tisztelt Címzett!

Egyáltalán nem igazságos, ha valaki a mérlegképes vagy ahol elfogadott a főiskolai diploma elvégzése után több évig a 3 év után nem regisztrál és így tanfolyamokon sem vesz részt, ugyanolyan feltételek mellett tud regisztrált mérkegképes könyvelő lenni, mint aki már több éve fizet a kötelező oktatásokért. Ezen mindeképpen változtani kellene illetve, lehessen interneten is előadásokat hallgatni esetleg kedvezményesebben, mint a helyszínen.

üdvözlettel: Éva

Marcsi!  -  

Én azokhoz csatlakozom, akik a kötelező továbbképzész eltörölnék.Az idei devizás témaban pl. a mi csoportunkban senki nem volt érdekelt. Nálunk az előadók nagyon jók voltak és azért nem volt unalmas.Én is már 25 éve könyvelek és már év végén figyelem a következő évi változásokat, mint ahogy gondolom mindenki. A Változásokból kellene online kiküldeni oktatási anyagot és esetleg ebből egy felmérőt visszaküldeni. Ez alapján lenne meg a "kötelező" továbbképzés.Biztosan mindenki jobban "átrágná", hogy ki tudja tölteni a felmérőt.

Vica  -  

Aki nem lóg állandóan aNMG honlapján, az honnan tudhatja, hogy kíváncsiak a véleményére? :-)

Én már megszoktam a jelenlegi  továbbképzési formát, az egyetlen kifogásom,hogy év elején "kőbe vésik" a tananyagot, aminek az év végere kevés köze van a valósághoz.  Személyszerint jobban örülnék egy kis jogbiztonságnak mint a rugalmasan kezelt évközben változó rendeleteknek, törvényeknek. Komolyra fordítva, tavasszal lenne jó, egész évre érvényes, gyakorlati életben használható tananyag alapján előőadást hallgatni.Egymás kérdéseiből is tudunk okulni.

Viola  -  

Nekem az időponttal van mindig a problémám,mert év elején még nem megyünk mert nincs is nagyon időpont meg a beszámoló készítéssel bajlódunk.Nyáron szünet van,mindenki nyaral...Ősszel meg már lejárt lemez ugyis tudunk a ránk vonatkozó dolgokról...Ugyhogy én is kb.okt.-nov.-ben jutok el a továbbképzésekre sajnos,holott az lenne a célszerű ha év elején el tudnánk menni amikor épp aktuális lenne.

Lord.  -  

Véleményem szerint, egy korhatárt kellene huzni a  kötelezettek életkora szerint, és ez felett elégségesnek tartanám az irott anyag kiadását a kedvezményezetteknek. Feltételezhető, hogy például  55 év betöltésével és kellö pl. 30 éves számvitelben eltöltött év tapasztalataival rendelkező számvíteli szakember az írott anyag alapján értelmezni tudja a leírtakat. Esetleg számitogépes teszt kitőltésével lehetne ellenőrizni az írott anyag elsajátítását. Hasonlóképpen kellene eljárni a mozgáskorlátozottak esetében is.

csak a keresztnevét...  -  

Én nem értek egyet azzal, hogy mindenféle alternatív megoldásokkal (pl. szaklap előfizetésről számla bemutatása) lehessen kiváltani egy oktatást. Csak egyszerűbben interaktívabá kellene tenni. Igen, legyen egy nap, amit végig kelljen ülni,és meg kelljen hallgatni az éppen aktuális változásokat. De a másik napért cserébe lehetne felajánlani a legjobb szakértők ingyenes segítését (jogásztól kezdve számvitelen, adózáson át, bérszámfejtésig minden). És fel lehetne ajánlani, hogy vagy végigülik a könyvelők a 2. napot a kötelező témával (ami voltaképpen csak a felevenítése általában annak, amit az ember úgy is tud, pl. hogyan kell saját tőkét könyvelni..stb), vagy B) verzióként kapnak mondjuk  20 kérdésnyi ingyenes tanácsadás igénybevételére feljogosító kupont, vagy bármit, amit az ember olyan témában használna fel, amire igenis kiváncsi, és valóban nem tud. És ha igénybevette az ember adott évben a 20-at, a továbbképzés letudva.

Anikó  -  

Kedves Zsuzsanna!

Szemezgettem a hozzászólásokból sok-sok problémás részt felvetettek, mint nagyon sok minden nálunk gyermekbetegségektől hemzseg és abba is hal bele. Személyszerint nagyon jó dolognak tartom a továbbképzés intézményét, de mint azt sokak  hozzászólásában olvastam, jó lenne a jogszabályok gyakorlati oldalához közelíteni az oktatást gyakorló oktatókkal. Olvasni az már megy értelmezni sokkal nehezebb átültetni a valós helyzetekre az már gyakori probléma. Az esetek 99%-ban az  APEH is csak a büntetésre megy, még akkor is ha az messziről látszik félreértelmezett jogszabály használatból adódik és nem szándékosság áll a háttérben. Erre lehetne a megoldás a továbbképzés átszervezése. És természetesen mindent a megfelelő időben.

csak a keresztnevét...  -  

2010. évben a Pénzmosás,stb. megelőzésére praktikus, online továbbképzést vettem igénybe. Előadás meghallgatását és a teszt kitöltését követően kaptam egy visszaigazolást a szakmai felkészültégemre vonatkozóan. Az eredményes teszt elvégzését követően kaptam egy tanúsítványt , hogy a továbbképzést elvégeztem.Nagyon jónak tartom, ezért a Mérlegképes kötelező továbbképzésre is a speciális képzési programok szervezésével az online továbbképzést javasolnám. Minden szempontból nagyon előnyös !!!!    Ilona

 

 

 

Edit  -  

Kedves Zsuzsa!

Évek óta Versal-os előadásra járok (csupán azért mert a közelemben ez a cég szervez előadást) mérlegképes kötelező képzés gyanánt. 2 dögunalmas nap és az előadó (Dr. Báthory Emőke) is borzalmas. Kioktató , lenéző stílus.... stb csak a lényegről nem beszél, állandó önfényezés van műsoron. Egyszóval időpocsékolás.

Régebben mikor még Te is dolgoztál a Versal-nál nagyon jó előadásaid voltak.  Ezeket a mostani tematika és szervezés meg sem közelíti.

 

Üdv. További jó munkát!

 

Anna  -  

Kesves Zsuzsi! Úgy gondolom éppen itt az ideje ennek a reformnak is. Teljesen felesleges decemberben oktatni mondjuk az idei évet, ez a dolog  így már régen túlhaladott, hiszen akkor nem is tudott helyesen könyvelni, ha nem tájákozódott év elején, csak évvégén.Én mindenképpen azt javasolnám, hogy legyen egy nap év elején ami az elmúlt év zárásaival foglalkozzon, 1 nap szintén év elején ami az új hatályos jogszabályokkal foglalkozna, és netalán tán 1-1 nap évközben, ami olyan fakultatív programokat tartalmazna , ami nem általános érdeklődésre tarthat számot, hanem ágazati sajátosságú. 

Irén  -  

Javaslom, hogy szaklap előfizetésről szóló számlával lehessen kiváltani a kötelező oktatást.

Hajnalka  -  

Hát igen, kötelező... Több éven keresztül "hűséges" voltam egy képzést szervező céghez. Az írásos anyaguk nagyon jól használható, de addig, míg nem váltottam, azt hittem, hogy a kötelező továbbképzés mindenhol egyforma, unalmas, pusztán időrabló tevékenység. Most már tudom, hogy ez hasznos dolog még akkor is, ha a tematika cca. 75%-a "nem nekünk szól". Lehetne még ez ügyben fejleszteni, és pl. vállalkozási szakon belül több tematikát is kidolgozni, hogy választhasson szegény könyvelő annak érdekében, hogy a továbbképzésen elhangzottakat a napi munkája során alkalmazhassa is. A "kötelező rész" lehetne rövidebb, nem ilyen részletes (akit ez a téma bővebben érdekel ill. érint, az hozzájuthasson az anyaghoz egyéb formában) és az aktuális változásokra, gyakorlati proklémákra nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.    

 

Eta  -  

Szia Zsuzsi! több véleményt átolvastam és mindben találtam "velős" dolgot.;nekem az adna sokat, ha jelentős, szakmát érintő módosítás után lenne egy -egy nap amin átrágjuk hozzáértő előadóval, mi a mi dolgunk a változás miatt.Nem tudom kreditként, vagy más módon összegezve teljesítsük e a kötelező részvételt, de sok segítséget igénylünk és hálásan fogadnánk, mert ma már kevés az egyedül végzett törvényolvasás. Köszönöm, hogy vagy nekünk "a Zsuzsink" aki segít sok mindent megérteni.Köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Böröczki Zsuzsa!

Én az ajánlatát kérném, hol tudnám kedvezményes áron profin  megcsinálni a Mérlegképes könyvelői vizsgát, és mik a feltételek, milyen árak vannak, Budapesti lakos vagyok.

Várom viszont válaszát

Tisztelettel: Kiss Erzsébet

Kati  -  

Lehet, hogy nem leszek népszerű, de én a két napot teljesen külön időpontra tenném. Az egyik mindenféleképpen még mérlegkészítés előtt "figyelemfelhívás", vagy nevezhetném "mi az amit éppen elfelejtettem", a másik nap már a következő évi változásokra hívná fel a figyelmet. Évközbeni változások esetén is lehetne 1 napot beiktatni, mert nem hiszem, hogy napokban lehet mérni a "tudás megszerzését". Úgy is elmegyünk előadásokra, miért ne lehetne ez netán kötelező is, vagy a három napból legalább kettőn meg kellene jelenni (mint eddig). Csak egy javaslat volt!

Noémi  -  

Én is a kredit rendszert tartanám jónak, hogy mindenki megválaszthassa a számára fontos témákat.

Krisztin  -  

Véleményem szerint jobb lenne ha hagynák, hogy olyan előadásra menjünk el, amelyikre mi akarunk ha már fizetünk érte. A mi környékünkön egyetlen cég tartja a kötelező továbbképzést - tehát választani nem tudsz - másrészt szeptember-októberben van az első előadási nap. Ez még nem lenne baj, de ekkor kezdik el nekünk magyarázni a 2010-es változásokat, amiket ekkorra már mindenki ismer, aki a szakmában ténylegesen dolgozik. Sokszor olyan előadók vannak, akik csak felolvassák a könyv szövegét. Ennek semmi értelme. Ilyen erővel befizettethetnék ezt a bizonyos összeget valamilyen nyilvántartási díjként, én meg mehetnék valamilyen színvonalas előadásra. Szóval szerintem mindenképpen célszerű lenne változtatni a jelenlegi rendszeren.

Márta  -  

Úgy gondolom célszerű lenne kredit rendszerben tartani a továbbképzést. Véleményem szerint egyik nap a következő év adóváltozásairól kellene szólni, a másik napot pedig mindenki döntse el mire van szüksége , miben "gyenge " Tanfolyamokban nincs hiány ! 

Éva  -  

Szia Zsuzsi!

Én csak olvasó vagyok. Most megragadom az alkalmat ,hogy gratulájak Neked.Nagyon jó amit csinálsz és ahogy csinálod.

24 év óta vagyok a pályán sok mindent megértem,még azt is ,hogy oktatás cimszó alatt ,hogy szedik el  a pénzünket.

Továbbképzésre szükség van.Tematikára szükség van,de olyan tematikára ami nem csak a multi cégek könyvelésésvel foglalkozik.

Az idő megválasztás fontos lenne. Az év harmadik negyedéve ,hogy mindenki tudjon javítani ha kell.  

Megfelelő oktatóra volna szükség,elhívatottra ,nem olyanra aki felolvassa a könyvet ,de van amikor még azt sem tudja.

Akik ott vannak azok gyakorlott könyvelők,nekik nem olvasni kellene,hanem gyakorlati példákkal  oktatni,kérdésekre válaszolni,de sajnos még azt sem tudnak.

Ugy gondoltam ezután résztveszek a forumaidon.

Szia

Erzsi  -  

Nagyon jó lenne, ha átszerveznék az egészet és nem olyan kérdésekkel foglalkoznának ami csak egy-egy multit érint.  Jónak tartanám, ha az aktuális törvényi változásokról azok elfogadása után az év vége felé tartanának egy előadást. Gondolom ez mindenkit érdekelne és használni is tudná a munkája során.

Margit  -  

Regisztrált fórumon pl 20 db. 1 oldalas hozzászólást írnék elő, olyan érdésben, melyek a mindennapi munkában felmerülnek kérdésként.

G  -  

Na, most megint úgy csinálnak, mintha érdekelné őket a véleményünk. Ezzel már tele van a ... padlás!

Erzsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Szerintem a célnak megfelel a kötelező tematikán alapuló továbbképzés.

Habár minden ami kötelező unalmas és reformra vár,de! Az előadok

rugalmassan alkalmazkodnak a továbbképzésen résztvevők egyéni kívánságaihoz.

Szerintem nem ez a legfontosabb feladat most.

Ilus  -  

A jelenlegi - a könyvelőket érintő -  jogszabályok állandó változása miatt nem a könyvelők igényeihez kellene igazodni, hanem időtálló jogszabályokat hozni, hogy legyen elegendő időnk a megértésre és alkalmazásra. A mostani formában ez csak felesleges pénzkidobás a könyvelőknek is, meg az oktatást végzőknek is, bár Ők azért alószinüleg némi hasznot is elkönyvelhetnek. Arról nem is beszélve, hogy például a pedagógusok kötelező szakmai továbbképzését aZ állam fizeti.

Sándor  -  

 A továbbképzések céljának azt az utat tartom helyesnek, mely legalább 80-90%-ban lefedik a magyar vállalkozók (mikro- és kis) adózással és könyveléssel kapcsolatos problémáit. Nem a multik speciális adózására vonatkozó szabályokat kell a továbbképzésen megtárgyalni, hiszen ezen cégeknek fizetett jogásza, könyvvizsgálója van. Gyakran olyan adózási információk kerülnek leadásra, melyek hatályukat vesztették. A továbbképzés napjait pedig külön bontanám 1-1 napra, számvitelre (mérlegbeadás előtti időpont, illetve adózásra, az adótörvények parlamenti elfogadása utáni időpontra)

csak a keresztnevét...  -  

A évenként képzésre szükség van. Tapasztalatból tudom.

Szükség van ismétlésre is és az aktualitásokra is

ÉVA  -  

A mérlegképes továbbképzések  előadásai mivel két naposak, meg kellene osztani  az elméleti minden témát /adót / érintő  változásokat, második napon a valós gyakorlati kérseket. Nagyon szép, hogy az unios irányelveket  ismerjük, a gyakorlat az, hogy a kisebb vállalkozások sajnos ezt kihasználni nem tudják. Azok a speciális témákat érintő vállalkozások más forrásokból is kapnak továbbképzést,amely a területük. Fontosnak tartanék gyakorlatiasabb témákat, nemcsak a diák felolvasását előadónként. Olvasni mi is tudunk.

 

Szilvia  -  

Örülök neki. Sokszor voltam kénytelen olyan dolgokról órás előadásokat hallgatni, amivel még gyakorlatban akkor és azóta sem találkoztam. De rajtam kívül még sokan mások sem.

Bár ez nem az Adónavigátor előadásain fordult elő, hanem kezdetben más szervezőknél. Azt is szeretem benned Zsuzsi, hogy a kötelező tematikában "lényegtelenebb" témáról csak dióhéjban, míg a többeket érintő témákról bővebben beszéltél. Ez valószínűleg azért van, mert te aktívan foglalkozol a gyakorlatban is a dolgokkal, míg sok más előadó csak elméletben. Ezt az előadásokon nagyon észrevenni.

Köszönet mindenért, csak így tovább.

 

Söndör  -  

Természetesen jónak tartom a továbbképzés bevezetését, mert igen sok kokler dolgozik a szakmában igazolvány birtokában, ezek kiszűrése saját érdekünk lenne.

Kredithez kötném a részvételt és nem egymás utáni kettő napra tenném.

Szilvi  -  

Az a baj Söndör, hogy a kóklereket ezzel nem lehet kiszűrni, csak akkor venni észre Őket, amikor elhozzák tőle az anyagot, hogy baj van.

Söndör  -  

Természetesen jónak tartom a továbbképzés bevezetését, mert igen sok kokler dolgozik a szakmában igazolvány birtokában, ezek kiszűrése saját érdekünk lenne.

Kredithez kötném a részvételt és nem egymás utáni kettő napra tenném.

Zsóka  -  

Én szükségesnek tartom a könyvelők képzését, mert így is nagyon sokunknak elég hiányos az ismerete még a rutin jellegű kérdésekben is. Egyetértek azokkal akik a tematikát kifogásolják. Én nem utólagos képzést tartanék, mert az már értelmetlen. A következő évit tehát a 2011-est tudnám le 2010.IV. és 2011.I.negyedévében, akkor mindenki kamatoztathatná az ott szerzett ismereteket. Ha nem lenne kötelező tegyük szívünkre a kezünket hányan futnánk  utána.  A díj mértékét lehet vitatni ez tény.  Emellett nem ártani az előadók ismereteit is bővíteni, többször előfordult már hogy téves infót kaptunk.  Az egyben két napos képzés szerintem azért nem jó, mert délutánra már senki nem tud koncentrálni, fáradt az előadó és mi is. A kreditpontos rendszer lenne szerintem is megfelelő, de ahogy látom a hirdetéseket többe kerülne, mint így. Esetleg fix összegű befizetés mellett 4-4 órás kötelező, 4-4 órás szabadon válaszott témakör számomra elfogadható lenne. Üdv. mindenkinek.

Ági  -  

Amikor az első kötelező továbbképzés volt akkor már jeleztük ,hogy nem igazán szolgálja a mérlegképes könyvelők szakmai fejlődését.Jeleztük hogy mely témákban szeretnénk inkább bővebben hallani.A válasz erre az volt hogy ez továbbképzés és nem felzárkóztató tanfolyam.Épp ideje lenne tényleg változtatni mert ez csak pénz kidobás részünkről az ablakon.

Katalin  -  

Egyetértek azzal, hogy a képzési rendszerünk megérett a változtatásra, de félő, hogy  ez a véleménygyűjtés  nem a valós irányba  viszi el a dolgokat.   Szükségesnek tarom a rendszeres továbbképzést, de  a nevében is benne van :  nem alapképzés, hanem   továbbképzés,  és annak a mindenkori aktuális kérdésekről kellene szólnia.   A képzéseken kiadott  írásos tananyagokból az alapokat mindenki pótolni tudja. Ezt meghagynám. A továbblépést szolgáló szakmai információkat viszont az amúgy sem olcsó képzési költségek ellenében az előadóknak kellene szolgáltatni. A munkánk jelentős részét a szinte folyamatosan  változó  adójogszabályok , salátatörvény(ek) tanulmányozása, értelmezése teszi ki. Ebben méltán elvárhatnánk a konkrét szakmai segítséget.

Azt is el tudnám képzelni, hogy a kétnapos képzés helyébe két egynapos képzés lépne, - persze  nem dupla részvételidíj mellett - figyelembe véve, hogy a mi gazdaságunkban  az év első felében  aktuális kérdések az év második felében már aktualitásukat veszitik, de legalábbis jelentősen módosulnak.

A szolgáltatást is nyújtó továbbképzési rendszer valószinűleg a szervező cégeket és az előadókat is megrostálná, ami szerintem  szintén minőségi javulást ereményezne.

 

 

Erika  -  

Én az évek során két dologra jöttem rá. Megpróbálom az első félévben letudni a továbbképzést (talán több új dolgot hallok, mintha évvégén veszek részt az előadáson - egyszer ez is megtörtént, nem volt már minden aktuális az oktatási anyagban). Másik, amire figyelek, hogy kit hallgatok. Kolléganőimmel együtt évek óta 100 km-t utazunk, hogy az általunk favorizált :) előadót hallgathassuk. (tudom, ez nem a reklám helye, de rólad van szó Zsuzsi). Ha ez a két dolog összejön, már nem is érzem a "kötelező" súlyát. Úgy gondolom, kell olyan témákkal is foglalkozni, ami nincs minden könyvelő mindennapjaiban jelen (pl. devizás könyvelés, átalakulás stb.) - mert ha ma nincs is, lehet holnap és nem lesz olyan kétségbe ejtő a dolog. Szerintem több időt kellene hagyni az aktuális problémákra. Talán a kreditpontos rendszer a mi esetünkben is működhetne.

 

csak a keresztnevét...  -  

A befektetésekkel kapcsolatosan hiányosak az ismereteim, a cégek adás-vétele lenne fontos.

Továbbra is a felszámolás, végelszámolás megszünés, beolvadás, szétvállás lenne fontos.

Az Adó Hivatallal kapcsolatos gyakorlati ismeretek lennének fontosak, nagyon kellemetlen az, hogy folyton a betonba döngölik az embert.

Társadalmi megbecsülést, hogy a számláimat kifizesség, be tudjam fizetni az adómat, és maradjon még az 5 előadásra is.

35 éve csinálom és nem tudom, hogy lesz az idei karácson, hogy fognak

fizetni és be tudom-e fizetni az EVA-t

 

 

 

Klári  -  

Miért kell pl. októberi tanfolyamon már a 2010-es változásokról beszélni, stb., amit már év elejétől kell alkalmazni. Az SZJA-val kapcsolatban is a legalapvetőbb dolgokról volt szó, amit az életben már régóta használunk, hiszen nem is tudnánk ezek nélkül dolgozni. ( pl. mennyi az adójóváírás stb. meg az szja kulcsok. )

Anyi  -  

El kellene törölni a kötelező továbbképzést.  Az előadásoknak általában csak figyelem felkeltő szerepe van. Megfelelő jogi háttér nélkül nem lehet hibátlan munkát végezni, ezért a kellő felelősséggel dolgozó könyvelőnek rendelkeznie kell valamilyen jogi segítséggel (pl. Jogtár, Magyar közlöny, vagy egyéb forrás)  A napra kész segédanyag jelentős kiadással jár, és ezt tetézi a kötelező továbbképzés költsége, ami ugyancsak jelentős összeg. Mindent nem lehet az ügyfelekre terhelni. Aki a munkája során csak a továbbképzésen hallotakra hagyatkozik, előbb utóbb pórul járhat.

Etus  -  

nagyon jó lenne a rugalmasabb képzés, ha mai gondokkal foglalkoznánk, nem a kötelező előírt anyaggal. Szerintem a vidéki tovább képzéseken nagyon sok ember csak kisvállalkozásokkal foglalkozik, vagy egyéni vállalkozókkel legalább 4 órát  a kötelező időből ezekkel kellene foglalkoznia

Kata  -  

Kedveseim!

Én úgy gondolom, hogy nem baj az, hogy van egy kiadott tematika. Ezt megtartanám. Már csak azért is, mert fontosnak tartom, hogy egy kötelező továbbképzés ugyanazon az elven működjön.

Esetleg nem szigorúan 4x4 órában határoznám meg a 16 óra felosztását, mert az már beigazolódott, hogy van amire kevés, van amire bőven sok.

Beiktatnék egy szabad sávot, egy szabadonválasztottat, amely témájának kiválasztását a szervezőkre bíznám. Ők pontosan tudják mik a sláger témák.

Tegyétek a szívetekre a kezeteket, eddig is úgy volt - jobb helyeken -, hogy úgyis a kötelező után hamarosan rátértünk az aktualitásokra.

Arról nem is beszélve, hogy ha évvége felé voltál a továbbképzésen és már mötöttetek volt a a bevezetett törvények újabb módosítása is, sőt egyébb tapasztalatok, amiket már a gyakorlatból megismertünk, akkor azért azt kitárgyaltuk. Hasznos információkat kaptunk az előadóktól.

Én legalábbis kaptam, ahova kezdektől járok nagyon jó előadók vannak különösen egy közűlük, akit nem cserélek le amig ő tartja!

Kata

 

 

Zsuzsa  -  

Javaslom, hogy a könyvvizsgálókhoz és az adószakértőkhöz hasonlóan, a mérlegképes könyvelőknek is krediteket kelljen gyűjteni. A képzésekhez már most is társítanak kreditszámot, tehát nem járna nagy szervezéssel. Sokkal jobb lenne, ha mindenki maga választhatná meg, hogy milyen előadás meghallgatásával szeretné teljesíteni a kötelező képzést, hiszen az a lényeg, hogy mindenki friss információk birtokában legyen.

Andi  -  

...kapcsolatban

Bocs kollégák, de ez a helyesírási hiba fáj. 

A kötelező továbbképzés csak pénzbeszedésre megy. Minden évben túlesünk rajta, mint az influenzán.  

 

B.FERENC Budapest  -  

Ezt az egész megalázó kötelező rendszert meg kell szüntetni, aki igényli a szakmai továbbképzés szervezet formáját és tud rá áldozni az úgyis megtalálhatja a piaci kinálatból a számára megfelelőt.

Aki nem igényli és képzi magát akár saját erőből azt pedig az ügyfélköre úgyis elismeri , aki pedig erre nem hajlandó azt a piac kirostálja rövid időn belül.

Majd ha az autószerelőktől az ügyvédeken át a 900 irószövetségi tagig a kötelező szakmai továbbképzést bevezetik akkor lehet , hogy az én véleményem is megváltozik. 

Azt a jogi drillt amit az ügyvédi lobbi képvisel a nyelv  és logika megcsúfolásával, mintegy saját maguknak piacot és keresletet teremtve, nagyon gyorsan fel kell számolni....

 

ICA  -  

kEDVES ZSUZSA !

A továbbképzések sokkal gyakorlatiasabbak lehetnének.Esetleg külön választanák a csak pénztárköny vezetését végzők továbbképzését a számvvitelesek képzésétől.

Szeretnék továbbra is regisztrált könyvelő maradni, de csak a számvvitelre alapozott könyvszagú továbbkápzés számomra unalmas.

csak a keresztnevét...  -  

És a felülbírálat következtében netán majd rosszabb lesz?

A sok okoskodástól.....

Az idei a Penta Unió szervezésében nagyon színvonalas volt, 2 nagyon jó előadót választottak ki nekünk.

Félő, hogy rosszabb lesz, s csak ülünk ott, csak ülünk, hogy nőjön a hátsónk......

A változásokat még úgyis át kell venni otthon, azért ott nem mindent tud az ember megtanulni......

Gyöngyi

Rozália  -  

Szerintem többet kéne forditani az adózási kérdésekre,adóváltozásokra, adójogszabályok értelmezésére. Ma már a  könyvelő inkább ' adótanácsadó ' - papir nélkül. 

csak a keresztnevét...  -  

 új infó, köszi, de nagyon későn kaptuk .. szerintem... :(((

csak a keresztnevét...  -  

 új infó, köszi, de nagyon későn kaptuk .. szerintem... :(((

Vali  -  

Ne az alapokat szajkózza,készítsen fel a jogszabályi változások értelmezésére. A könyvelőket éríntő kérdéseket ,gyakori problémákat segítse megoldani.Adjon értelmes magyarázatokat,melyet minden Magyar APEH elfogad.

Márta Debrecenből  -  

Nagyon szívesen venném az újjítást az előadások nagyon könyvszaguak.Nem lehet kérdéseket feltenni a témával kapcsolatosan

mert nem adótanácsadással foglalkoznak nem is azt kérnénk.

Köszönöm a lehetőséget.

 

  -  

Nem árt, ha az ember figyel  a helyesírásra is..

M józsef  -  

Véleményem szerint a kötelező oktatáson kiemelten kell szerepelnie a számvitel (kettős könyvvezetésűek miatt) valamint az egyszeres könyvvitel aktuális kérdései. Új előírások elszámoláási lehetőségei. Az adó törvényekre részletesen legalább egy-másfél napot kellene szánni. Az adók elszámolására kötelezettségek megállapítására stb. Ismereteim szerint sajnos sok esetben "lendületből" és bátran vállalnak el feladatokat, aminek nem mindig tudnak  megfelelni.

Ildikó  -  

Nekem személy szerint inkább negatív tapasztalataim vannak a továbbképzéssel. Vagy olyan témát hoznak, hogy az adott csoportból senkit nem érint és előre láthatóan nem is fog az elkövetkező 50 évben... (ezért nem is igazán érdekel), vagy lerágott csontokról beszélünk órákat, ami tényleg a napi rutin, azaz szinte mindenki kívülről fújja. Jó, persze, van egy-egy mondat, ami hasznos, de az utóbbi években továbbképzésenként nem írtam összesen 1 A4-es odalt... ez azt hiszem, magáért beszél. Ami pedig érdekelt volna, mint például a környezetvédelmi termékdíj, azt az előadó elintézte egy mondattal, hogy " ez nem a könyvelő feladata" és semmit nem mondott róla. Szóval őket sem (tisztelet a kivételnek) ártana néha ellenőrizni. Illetve az aktualitása is gond néha, a sokat változó jogszabályi háttér miatt.

Üdvözettel: Ildikó

 

anna  -  

Ildikó!

Örülj, hogy nem hallottál a termékdíj témaköréből... Én 3x futottam neki, mindannyiszor az anyag 1/3-áig jutotam el, ott mindíg kaptam egy görcsöt és nem tudtam tovább menni. Abban a törvényben annyi a "ha", hogy megfejthetetlen. Csak az foglalkozzon vele, aki kizárólag azzal akar foglalkozni. És fontos, hogy ez a törvény mindíg csak évközben változik, de azt is rendszertelenül, következetlenül... Év végével sohasem. Szóval ezt az egyet ne sajnáld. És az sem véletlen, hogy egy önálló  100 órás tanfolyamhoz kötötték a termékdíj bevallás/elszámolás gyakorlati alkalmazási lehetőségét... És igaza van az előadódnak, az már tényleg nem a könyvelő feladata!!!!!

Mariann  -  

Anna, igazad van!

Sajnos nem örülök, hogy semmit nem tudok a termékdíj bevallásáról, de az ügyfeleinket nem tudom kihez küldeni jelenleg, így hát nekem kell mégiscsak kitaposni ezt a nyamvadt ösvényt. Bevallani kell, sajnálom az ügyfelet is, nehogy megbüntessék, így visszamenőleg kb. egyhetes kutakodás, millió telefonhívással próbálom pótólni a hiányosságokat. No, ezt nem érti meg  sok ügyfél, hogy ez egy külön szakma, mint régen a vám-ügyintézők voltak jó pénzért.

Már azon gondolkodom, hogy ebben üzlet is van, hát megcsinálom, megtanulom, és külsősöknek is dolgozom jó pénzért. Ha már kitaposom az utat, eredménye is legyen, elvégzem a tanfolyamot! (mellette órákat töltve a kutakodással, mert a tanfolyam is gyenge, mint a harmat)

Üdv mindenkinek::))) Mariann

Éva  -  

Véleményem szerint futunk az események után.Ez csak arra jó,hogy az erre szakosodott cégek plusz bevételhez,illetve az Apeh és a Pénzügyminisztérium dolgozói plusz jövedelemhez jussanak.

Az anyagok évek óta olyanok,ha azt egy könyvelő nem tudja (pl követelések,kötelezettségek)dolgozni sem tud.Két egész napot végigülni

semmiért, igen drága mulatság.

Minden könyvelő ,ha jól akar dolgozni,megkeresi azokat a konferenciákat,ahol tanulni is lehet (pl Adónavigátor).

Ezen kívül  sok cég szervez aktuális továbbképzéseket,ahol tanulni is lehet. Nem a 16 órás továbbképzés jelenti az "okosodást",lehet ezt 3-4 órában is.

Én ebben látom a fejlődést.

 

E.Kati  -  

Tökéletesen egyetértek Éva hozzászólásával!

A regisztráció azt garantálja, hogy megfelelő képesítéssel rendelkezünk a feladat ellátásához.

A folyamatos önképzés a  "gyakori"jogszabályi változások miatt  elengethetetlen.

A megfelelő, szinvonalas munkavégzéshez pedig saját szakmai önbecsülésünk a garancia és nem a kötelező továbbképzés!

Antalfi Csilla  -  

A tematika alapján ne a múltat oktassák, hanem legyen lehetőség az aktualitásokra.

Jelenleg szinte nap mint nap változnak a törvények, így ehhez kapcsolódóan kellene a tamatikát és az oktatást megtartani.

Ezen felül soha nem volt még szó a hatósági eljárásokról. Nagyon sok könyvelőnek fogalmi nincs, hogy egy adóvizsgálatnál milyen lehetőségekkel lehet élni. Milyen kötelezettségek vannak mindkét fél számára.

 

Anikó  -  

Én örülnék annak - legyen továbbképzés -  de inkább az akkor aktuális dolgokkal foglalkozzon. Igaz normális körülmények között az áprilisban megírt anyagnak jónak kellene lenni egész évben és aktuálisnak. No de hol vagyunk mi ettől, amikor két havonta, vagy hetente vannak változások.Vagy reménykedjünk abban, hogy megállapodik a törvényhozás, bár hiú ábránd. Ezért szeretném, ha a továbbképzésen az aktuális dolgokból lenne az előadás. A vizsgáz nem javasolnám, azt hiszem vizsgázunk minden nap, és sajnos ha rosszul sikerül, elmennek az ügyfelek, vagy az APEH büntet. Nekem ez lenne a véleményem

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Már megint rohanunk, kapkodunk. Ez egy kicsit több gondolkodást igényelne. Én a változtatással egyetértek, mert nekünk is vannak rossz tapasztalataink az átvett cégekkel, a végzett mérlegképesekkel , sőt a szakmai fórumokon / akik a jobbak/ feltett kérdésekkel kapcsolatban is.

A továbbképzésnek gyakorlatiasabbnak adóközpontúnak kellene lenni és sokkal aktuálisabbnak mint a sokszor sok pénzért leketlenül eldarált - mikor mehetünk már haza - előadások.

Így hirtelen ennyit, mert holnap áramszünet miatt nem tudok írni.

Szép, sőt szebb napokat

K.Ildikó

 

Zoltán  -  

Üdvözlök Mindenkit!

Akinek nem inge, ne vegye magára! Én, személyszerint egy kicsit bekeményítenék, mert hihetetlen mélységgekkel találkozom, - pl.: a hozott anyagoknál -   egy jól összeállított emberséges kis vizsga a végén, az igen. Akinek háromszor ötös, azt nem ellenőrzi az adóhatóság!

 

 

anna  -  

Zoltán!

Igazad van! Ahol én voltam az idén az adós témakörben egy 13+1-es totót kellett megfejtenünk a blokk végén. Mindenki saját magának írta a választ , és saját magának értékelte azt. Nagyon tetszett a dolog... A legjobb eredmény 2 hallgatónak lett 10-ese. Nekem csak 9-esem lett, nem voltam rá büszke.Viszont több olyan pontja is volt, amit a gyakorlatban nem végzek - pl. a devizás, vagy a külföldi napidíj... - amihez hozzá sem tudtam szólni... érdekes volt. És itt jöttem rá, mi az, ami a hiányosságom... Ha értékelték volna hivatalosan és lett volna tétje, szerintem rázós lett volna...

Andi66  -  

Szerintem eddig is jó és használható volt a kötelező továbbképzések anyaga. Ami pl. nekem unalmas volt, az azért volt, mert eleve nincs olyan cégem, amihez kötni tudnám (pl. idén a devizás blokkot untam, de nincs is devizás cégem).

Nekem megfelel így, ahogy van, de kíváncsi leszek, mások mit írnak:)