Magánnyugdíj decemberben?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A korábbi ismereteink szerint a 2011. decemberi nyugdíjjárulékot a magánnyugdíj-pénztári tagokat fenntartó munkavállalók esetében már a pénztárnak kell utalni. A december 30-án megjelent 164-es Magyar Közlöny azonban megváltoztatta ezt.

A módosítás szerint természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg.

A Tbj. jelenleg hatályos 19.§ (2) bekezdése szerint:


A biztosított, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék.

Ezzel kikerült a törvényből, hogy kizárólag a tb rendszer hatálya alá tartozók fizetnének nyugdíjjárulékot, azaz mindenkinek fizetni kell.

A módosítás további részében minden egyes törvényből kiszedik azt a szót, hogy "tagdíj".
A módosítással megjelent indoklás nem kertel: megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést.

A decemberi bérszámfejtéssel tehát továbbra is nyugdíjjárulékot kell vallani.

Akinek szükséges, frissítse bérprogramját!



Hozzászólások

Katona Ágnes  -  

Kedves Bozai Attila!

Köszi, hogy közzé tetted az APEH-os telefonszámot. Ma felhívtam, és én is beszéltem a hölggyel, mitöbb, egy szakmai véleményhez is sikerült hozzájutnom, amely szerint:2011. december 1. és 2011. december 30. között a magánnyugdíjpénztár tagja részére kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem után a tag 10 tagdíj, a 2011. december 31-én, vagy azt követően kifizetett járulékalapot képező jövedelem után 10 százalék nyugdíjjárulék fizetésére köteles, függetlenül attól, hogy az adott járulékalapot képező jövedelem mely időszakra vonatkozik!
Azaz pl.:
• Amennyiben a magánnyugdíj-pénztári tag 12.30-ig járulék köteles kifizetésben részesül, akkor ebből a járandóságból magánnyugdíj-pénztári tagdíjat kell levonni.
• Amennyiben 12.30-át követően fizetnek ki a magánnyugdíj-pénztári tag részére járulékköteles jövedelmet, akkor abból 10% nyugdíjjárulékot kell levonni, az időszakra való tekintet nélkül, tehát ez azt jelenti, hogy ha a magánnyugdíj-pénztári tag a decemberi munkabérét 12.30-át követően kapja meg, akkor abból nem magánnyugdíj-pénztári tagdíjat, hanem nyugdíjjárulékot kell levonni.
• Amennyiben pedig ugyanez a magánnyugdíj-pénztári tag hóközben, 12.31. előtti időszakban hóközi kifizetésben részesült, a hóvégi járandóság elszámolására pedig december 30-át követően kerül sor, akkor a hóközi kifizetéséből magánnyugdíj-pénztári tagdíjat, a hóvégi kifizetéséből pedig nyugdíjjárulékot kell levonni.

lmpraxis  -  

Most már csak két kérdés:

- talált-e valaki magánnyugdíjpénztár bevallási nyomtatványt, mert sem PSZF-on ahol lenni kellene, sem az ING és OTP-nél nem találok.

- melyik dátum az érvényes? Munkáltató leterhelve bankszámlán 30-án, dolgozó kapja a bankszámláján január 2.

Gazdasági Fórum  -  

Magán-nyugdíjpénztári bevallást azért nem találsz a pénztárak ill. a PSZÁF honlapján, mert a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV.törvény 48. § (2) bekezdés g) pontja 2011. december 31. napjától hatályon kívül helyezte a Tbj. 33. §-át, mely a magánnyugdíjrendszer keretében fizetendő tagdíjra vonatkozott. (Ez az a bizonyos szakasz, amely ugyanezen naptól módosította a Tbj. 19. § (2) bekezdését úgy, hogy "a biztosított, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 10%."

Emiatt a NAV újra megnyitotta a 1108-ason a tagdíjbevallási lehetőséget, ezért is írja a 08-as kitöltési útmutatója pirossal, hogy "amennyiben 2011. december hónapban nyugdíjjárulék és tagdíjfizetési kötelezettsége is keletkezik, úgy december hónapra vonatkozóan – az érintett lapból – két dinamikus lapot kell kitöltenie ugyanazon időszakra."

(Röviden tehát: a 2011. decemberi tagdíjat - a régi módon, a 1108-ason kell vallani - már amennyiben van tagdíj, azaz legkésőbb december 30-án a járulékalapot képező jövedelem kifizetésre került.)

Faragó Gábor  -  

Gazdasági fórum által írtakat csak megerősíteni tudom, hogy jogértelmezése helyes.

A NAV (Adójogi Főosztálya) hiteles forrása is ezt támasztja alá, igaz csak telefonon !!

Gazdasági Fórum  -  

Kedves Gábor, köszönjük a megerősítést!

Valóban a leírtak szerinti álláspontot képviseli a NAV is.

Gazdasági Fórum  -  

A 08-as bevallástól sajnos nem várható, hogy hibajelzéssel lesz, hiszen a programba nincs beépítve annak figyelembevétele, hogy a bér, jövedelem mikor került kifizetésre.
Itt viszont éppen ez az, ami lényeges:
- december 30-ig (beleértve december 30-át is), vagy
- december 31-én, illetve azt követően.

Bozzai Attila  -  

Most beszéltem - 2012.01.09. 15:50 - a NAV-ban egy hölggyel Jurányi Benedekné telefonját vette fel: 428-5464 - s azt mondta, a lentebb említett 1108 kitöltési útmutató első oldalán pirossal kiemelt sorok jelentése a következő: Amennyiben a kifizető / munkáltató 2011. december folyamán a december hóra vonatkozóan fizetett ki bért/jövedelmet.., akkor abból magán nyugdíjpénztári tagdíjat kell vonni, ha ugyanerre az időszakra de már 2012. január hónapjában történt meg a kifizetés, akkor abból már nyugdíjjárulékot kell vonni, bevallani stb.

Gazdasági Fórum  -  

Az, hogy decemberben, talán nem is elégséges. Nem mindegy, hogy 30-áig, vagy 31-én. (Gondoljunk csak arra, hogy a gyakorlatban sok helyen előfordul, hogy a tagi jövedelmeket, vállalkozói kivéteket a hó utolsó napjára állítják be...)


Ugyanis a 2011. évi CXCIV. törvény Magyarország gazdasági stabilitásáról, amely módosítja a Zsuzsi által hozott Tbj.19.§.(2) bekezdést, december 30-án került kihirdetésre.

A törvénynek ezen módosító szakasza a kihirdetést követő napon, tehát december 31-én lép hatályba.


A Tbj. 18.§. (5) bekezdése szerint "A járulékokat a járulékalapot képező jövedelem kifizetésekor irányadó járulékmértékek szerint kell megfizetni."


Ebből következően a biztosított a részére 2011. december 31-én, vagy azt követően kifizetett, járulékalapot képező jövedelem után 10 % nyugdíjjárulék fizetésére köteles, függetlenül attól, hogy az adott járulékalapot képező jövedelem mely időszakra vonatkozik.

Átmeneti rendelkezés hiányában a december 30-áig (30-án is) kifizetett járulékalapot képező jövedelmek járulékmértékére még a december 30-ig hatályos rendelkezést kell alkalmazni: azaz a magánnyugdíjpénztári tagsággal rendelkezőktől tagdíjat kell vonni.

No de erre kérünk még egy ráerősítést... :-)

lmpraxis  -  

Még mindig magánnyugdíj járulék/tagdíj

Most akkor, ha a munkáltató mivel dec .23-31 ig zárva volt, és a dolgozók szabadságon, ezért az utolsó munkában töltött napon kifizette a béreket. Dolgozó megkapta /a magánnyugd.pénz.tag is/ és úgy vette fel, hogy a 10 % már a magán kasszába megy. A módosítás szerintem kihirdetés napján lép életbe. Mikor jelent meg a Magyar Közlöny 164. száma? Akkor most akinek korábban kifizették, vagy felmondás, szerződés lejárat, vagy egyéb volt decemberben 30.-a előtt? Na ez a következménye a visszamenőlegeseknek!

Gazdasági Fórum  -  

Mostanra már biztosan világos, de hadd erősítsünk rá:

A december 22-én kifizetett járulékalapot képező decemberi jövedelem számfejtése a pénztártagok esetében a 10-%-os tagdíj levonásával helyesen történt, a jelenlegi álláspont szerint nincs vele teendő.

Bozzai Attila  -  

A 2012.január 5-én 18. óra körül közzé tett ABEV 1108 leírása szerint az 569. sor kitöltési útmutatója az alábbiakat tartalmazza:
" Ebben a sorban kizárólag a magánnyugdíjpénztár tagjától levont nyugdíjjárulék összegét kell feltüntetni. A 2011. december 31-ig esedékes nyugdíjjárulék mértéke 10% Ezt követően – a 2011. december havi bevallási időszakra vonatkozóan –, a magánnyugdíjpénztár tag 10% tagdíjat fizet, melyet az 570. sorban kell feltüntetni."
A fentiek szerint decemberre tagdíjat kell vonni, fizetni, bevallani.
Hol az igazság? Pontosabban az már lassan érdektelen; mi a teendő?

lmpraxis  -  

Én most este 22.39-kor úgy döntöttem, miután a fent idézett kitöltési egyik mondata üti a másikat -decemberbe, és azt követően nem lehet tagdíjról beszélni/
Ezért az 569. sorba beírtam a járulék/volt tagdíj összegét
570. sorba a pénztár kódját és O összeget
Ezt is elfogadta. Mivel tagdíj már nem lehet, az 569 sorának a szövege meg pont megfelel. Viszont az elment dolgozónál nálam nem ilyen egyértelmű. Miköze a 20-án lejárt szerződés szerint kifizetett bérnek, a 30.-án visszamenőleg megjelent módosításnak? Szerintem annak viszont tagdíj és mehet a pénztárba, győzzenek meg az ellenkezőjéről....... Ezért várok még a beadással.

Tuncee  -  

Én is beküldtem, nekem is elfogadta, de szerintem önrevíziózni kell. A baj csak az, hogy elkezdtem megcsinálni és azt írja ki, hogy ezt közvetlenül a pénztár felé kell revíziózni. Na de akkor, hogy javítsam a beküldött bevallást?
Én abban bízom, hogy 12-e után felszólítanak a javításra és úgy egyszerűbb lesz.

LM-Praxis  -  

Én is ezzel küzdök, az 5-én közzétett frissités mindent elfogad! Nincs hiba üzenet! úgy is ha a régi módszer szerint csinálom, úgy is ha az "átírt program" szerint /eredeti tv. decemberire/, de nézzétek meg a kitöltésit, ott pirossal, mintha semmi nem történt volna! Úgy hogy én még mindig várok, mert megint úgy járok, mint legutóbb, hogy az önell.-ből nem lehetett kikeveredni!

Csehné B.Krisztina  -  

Én ma küldtem be a bevallást (1108) mnyptagdíjat is tartalmazott és befogadta a rendszer. Most akkor önrevízióznom kell?

Bea  -  

Eszerint a magánnyugdíjpénztári tagdíjfizetés is átmegy önkéntes jellegbe?
Illetve aki tag maradt, és ennek ellenére vonják tőle a 10%-ot, továbbra sem formál jogot ezen az alapon nyugdíjra? Akkor miért is kell fizetnie?

fesztra  -  

Legelőször köszönöm a sok értékes információt és BUÉK!
A magánnyugdíj tagdíjjal kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptam ma a NAV Info Centertől, hogy akinek december hóban számfejtésre és kifizetésre került a munkabére arra még a régi szabály vonatkozik.

Erika  -  

Ezt én is szeretném megerősíteni!

Egyéni vállalkozó dec.28-án kivett vállalkozói kivétje után (a járulékokat is megfizette ezen időpontig) van tagdíj. A 1158-as bevallás is elfogadta a mai napon.

Tehát a dec.31.előtt kifizetett béreknél van tagdíj. A dec.31. vagy azutáni kifizetett béreknél már nincs tagdíj.

Erzsi  -  

Én is megerősítem. Nekem is ezt mondták. A 1108 és 1158 decemberi bevallást így lett elküldve, a bérszámfejtési program alapján, és nem lett hibás. Elfogadták.

LM-Praxis  -  

de ha decemberre számfejtett bért, január 3-án fizetnek ki, akkor melyik sorba mi a bánatot írjak, elfogad ez mindent, nem jelez ki hibát. De nem mindegy hova összesíti a fő lapba! A gond megint csak az hogy mint múltkor még mindig nem értik, hogy a bevallások és kifizetések általában a tárgy hót követően történtek, másrészt miért nem lehetett egyértelműen hatálytalanítani a réginek azt a részét, amely már a dec. - bevallás
"tagdíj" részére vonatkozott volna. És egyébként sem mindegy, hogy befogadja, mert amikor ezt a változást anno behozták, akkor is befogadott mindent, aztán olyan bonyolult volt az önell.se, hogy a T. hivatal segítségével is sikerül 3x mire
ők maguk javították kézzel, hogy az legyen amit látni szerettek volna. A bevallás sohasem arról szólt hogy mikor fizették ki, hanem arról, hogy melyik hónapra kell elszámolni, különben egyes cégeknél akik hónapokig tartoznak sohasem kellene bevallást csinálni! :D Csak ezt a beterjesztő nem igen érti!

Erika  -  

Az én bérszámfejtő programom azt nézi, hogy mikor lett kifizetve a bér. Ha a decemberi bér január 3-án lett kifizetve akkor nem tagdíjat számol hanem nyugdíjjárulékot.

Szerencsére nálam 1 cég van akit érint. Én elküldtem tagdíjként és kíváncsian várom, hogy hogyan fog az adófolyószámlán megjelenni. De nem irigylem azokat a kollégákat ahol nem 1 ilyen ügy van.

Sági Judit  -  

Nem jó hír, de nagyon köszönöm!