Lakásáfa: 5%

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A lakáspiacon csökkenő árakat (?) eredményező törvénymódosítást nagyon gyorsan, megkockáztatom, hogy csekély előkészítés után fogadta el a jogalkotó. A november végi adócsomagban még nem is tudtunk róla, de aztán decemberben mégis törvénybe került.

A lakások áfájának 5%-ra való csökkentése egy „nyúlfarknyi” rendelkezés az áfatörvényben, viszont annál nagyobb kérdésözönt generált, hiszen egy-egy lakás értékében már jelentős tétel az áfa és sok esetben az építtető magánszemély nem helyezheti levonásba az áfát.

lakasafa5.jpgHa a szabályozást önmagában vizsgáljuk, akkor arra a következtetésre lehet jutni, hogy viszonylag szűkös az alkalmazási terület. Ugyanakkor a jogalkotói szándék egész biztos széles körű alkalmazást tett volna lehetővé. És itt van még a támogatás formájában adható áfa-visszaigénylés is, ami szintén erősen bezavar a történetbe, magyarul, most elég nagy a káosz a témában.

A lényeg, hogy az 5%-os lakásáfa termékértékesítésre jár, szolgáltatásnyújtásra nem, tehát a különféle építőipari vállalkozások szolgáltatásai továbbra is 27% áfa alá tartoznak. Az áfatörvény viszont rafinált: ami a polgárjogban szolgáltatásként értékelhető, az az áfatörvényben lehet akár termékértékesítés is.

Tipikusan arról van szó, amikor az építtető magánszemély a saját tulajdonában lévő telken építtet vállalkozóval házat.
Az áfatörvény 10. d) pontját
(építési-szerelési munkával létrehozott ingatlan, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha az anyagokat a megrendelő bocsátja rendelkezésre) nemcsak abban az esetben kell alkalmazni, ha a ház készre építéséről állapodnak meg a felek, hanem akkor is, ha csak egy-egy készültségi fok tekintetében történik meg az átadás-átvétel.

Ezt a szabályt akkor is alkalmazni kell, ha több vállalkozóval szerződik a magánszemély, tehát mondjuk az egyik vállalkozó szerkezetkészre építi, a következő pedig a belső munkálatokat vállalja el. Mindkét vállalkozó az általa vállalt készültségi foknak megfelelő ingatlan átadását fogja teljesíteni, tehát a magánszemély megrendelő számára termékértékesítésként kezelhető az ügylet, azaz lakóingatlan esetén 5%-os áfamérték alkalmazható.

Ugyanígy kell eljárni abban az esetben is, ha a magánszemély félkész ingatlant vásárol, majd egy vállalkozótól megrendeli annak befejezését.

Az 5%-os áfát tartalmazó számlákkal kapcsolatban viszont nincs lehetőség áfa visszaigénylésére. Sőt. Ha egyetlen 5%-os áfás számlánk is van, akkor az ingatlanra vonatkozó egyéb, 27%-os áfát tartalmazó számla esetében sincs levonási jog.

Megpróbálunk néhány tipikus esetet összegyűjteni a témában, amiről a márciusi Irányadó Magazinban olvashatsz.

im_banner.jpg


A bejegyzés címkéi

lakásáfa