Lakásáfa: 5%

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A lakáspiacon csökkenő árakat (?) eredményező törvénymódosítást nagyon gyorsan, megkockáztatom, hogy csekély előkészítés után fogadta el a jogalkotó. A november végi adócsomagban még nem is tudtunk róla, de aztán decemberben mégis törvénybe került.

A lakások áfájának 5%-ra való csökkentése egy „nyúlfarknyi” rendelkezés az áfatörvényben, viszont annál nagyobb kérdésözönt generált, hiszen egy-egy lakás értékében már jelentős tétel az áfa és sok esetben az építtető magánszemély nem helyezheti levonásba az áfát.

lakasafa5.jpgHa a szabályozást önmagában vizsgáljuk, akkor arra a következtetésre lehet jutni, hogy viszonylag szűkös az alkalmazási terület. Ugyanakkor a jogalkotói szándék egész biztos széles körű alkalmazást tett volna lehetővé. És itt van még a támogatás formájában adható áfa-visszaigénylés is, ami szintén erősen bezavar a történetbe, magyarul, most elég nagy a káosz a témában.

A lényeg, hogy az 5%-os lakásáfa termékértékesítésre jár, szolgáltatásnyújtásra nem, tehát a különféle építőipari vállalkozások szolgáltatásai továbbra is 27% áfa alá tartoznak. Az áfatörvény viszont rafinált: ami a polgárjogban szolgáltatásként értékelhető, az az áfatörvényben lehet akár termékértékesítés is.

Tipikusan arról van szó, amikor az építtető magánszemély a saját tulajdonában lévő telken építtet vállalkozóval házat.
Az áfatörvény 10. d) pontját
(építési-szerelési munkával létrehozott ingatlan, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha az anyagokat a megrendelő bocsátja rendelkezésre) nemcsak abban az esetben kell alkalmazni, ha a ház készre építéséről állapodnak meg a felek, hanem akkor is, ha csak egy-egy készültségi fok tekintetében történik meg az átadás-átvétel.

Ezt a szabályt akkor is alkalmazni kell, ha több vállalkozóval szerződik a magánszemély, tehát mondjuk az egyik vállalkozó szerkezetkészre építi, a következő pedig a belső munkálatokat vállalja el. Mindkét vállalkozó az általa vállalt készültségi foknak megfelelő ingatlan átadását fogja teljesíteni, tehát a magánszemély megrendelő számára termékértékesítésként kezelhető az ügylet, azaz lakóingatlan esetén 5%-os áfamérték alkalmazható.

Ugyanígy kell eljárni abban az esetben is, ha a magánszemély félkész ingatlant vásárol, majd egy vállalkozótól megrendeli annak befejezését.

Az 5%-os áfát tartalmazó számlákkal kapcsolatban viszont nincs lehetőség áfa visszaigénylésére. Sőt. Ha egyetlen 5%-os áfás számlánk is van, akkor az ingatlanra vonatkozó egyéb, 27%-os áfát tartalmazó számla esetében sincs levonási jog.

Megpróbálunk néhány tipikus esetet összegyűjteni a témában, amiről a márciusi Irányadó Magazinban olvashatsz.

im_banner.jpg


A bejegyzés címkéi

lakásáfa


Hozzászólások

CapitalInvest  -  

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne.
Adott egy 3M törzstőkével most alapult -nem ÁFA koros - új cég - főtevékenység: TEÁOR 6810 - Saját tulajdonú ingatlan adásvétele -

A cég vásárolna egy új építésű lakóingatlant 5% ÁFAval továbbértékesités céljára
1.,Kérdésem, hogy ilyenkor az eladót (beruházó cég) kell kérni hogy fordított ÁFAval számlázza ki nekem és en majd befizetem az AFAt vagy simán szamlázzon és fizessem neki az 5% Áfával növelt árat?
1.a.,Nyilván az első ilyen tranzakciót követően automatikusan ÁFA koros lesz a cég (kb.25M készpénzes vásárlás) de mi a helyzet az értékesítésnél én ott 27% ÁFAs számlát kell kiállítanom? Vagy ilyenkor mi a helyzet az ÁFA fizetéssel, en vásároltam 5% tartalommal, de értékesítésnél 27% lesz ilyenkor a 22% különbözettel mi történik, vagy hogy működik ez?
2.,Az ingatlan vásárlása 25+5%Afa, eladása meg kb. véleményem szerint majd 27M+???Áfa vagy esetleg fordított Áfával érdemes értékesíteni?
3.,A várakozás szerinti 2M forint nyereséget még milyen adók terhelik, hogy kivehető legyen a cégből?
4.,A cég törzstőkéje 3M vagyis 22M egyéb forrásra lesz szüksége a cégnek, hogy megvegye az ingatlant, mi ilyenkor a legcélszerűbb? Tagi kölcsön? Vagy milyen más módok léteznek arra hogy pénzt tegyünk a cégbe?

Magony Istvánné  -  

Nagyon sok boldog névnapot kívánok és köszönöm az információkat

Tilliné Marika  -  

Szervusz Zsuzsi! A kivitelezéssel foglalkozó társaság 3 lakásos társasházat épített, amelynek 2 lakását és az azokhoz tartozó telekhányadot 2016 január 1 előtt értékesítette. A harmadik lakást 2016 januárban adta el a hozzátartozó telekhányaddal. Kérdésem hogy a telekhányadot ami természetesen tartalmazza a beépítésre eső hányadot is milyen mértékű ÁFÁval kell számláznia 5 vagy 27%-kal, meg kell e bontania a számlában? Válaszod előre is köszönöm.

Hajni  -  

Kedves Zsuzsi! Ez akkor is igaz, ha cég vesz lakást bérbadás céllal ? "Az 5%-os áfát tartalmazó számlákkal kapcsolatban viszont nincs lehetőség áfa visszaigénylésére. Sőt. Ha egyetlen 5%-os áfás számlánk is van, akkor az ingatlanra vonatkozó egyéb, 27%-os áfát tartalmazó számla esetében sincs levonási jog."

LÁZÁRNÉ VIDA ERIKA  -  

Üdvözlöm!
Az utolsó mondatot nem értem. Miért ne lehetne visszaigényelni a 27%-os Áfát ha van 5%-os is? (nyílván nem vásárlásról hanem építtetéskor)

Molnár Attiláné  -  

Tisztelt Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna!

Először is engedje meg, hogy boldog névnapot kívánjak Önnek.

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha nekem használt családi házam van, amit éppen bővítünk, korszerűsítünk (tetőtérbeépítés, teljes víz-fűtés szerelés, gyakorlatilag olyan, mintha új házat építettünk volna, mindent a nulláról kezdünk, csak a falak állnak) stb., akkor nekünk jár e ez az áfa visszatérítés pl. a víz és fűtésszerelés, gipszkartonozás, falazás, lépcsőkészítés, stb. után? Illetve ha terméket veszünk (pl. nyílászáró, burkolóanyag, stb.) és 27 %-os számlát kapunk, az után visszaigényelhetjük-e az áfa különbözetet?

Megtisztelő válaszát köszönöm előre is.

Köszönettel:
Molnár Attiláné