Kis értékű vagy csekély értékű? …avagy az ajándékok adókötelezettsége

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az ajándékok adókötelezettségeit a különböző törvények egymástól függetlenül szabályozzák. Így amikor megajándékozunk egy magánszemélyt, minden törvényt önállóan kell értelmezünk.

A személyi jövedelemadó-törvény szerint 2007-től csekély értékű ajándékot csak a munkáltató adhat munkavállalójának. E tekintetben a munkavállalóval azonos besorolás alá esnek még a következő magánszemélyek:
- közös háztartásban élő közeli hozzátartozó
- elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozója
- kötelező gyakorlatának ideje alatt a szakképző iskolai tanuló.

Adómentes továbbra is a csekély értékű ajándék a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, ha a juttató a volt munkáltató vagy annak jogutódja.

Változatlan az a szabály, hogy évente legfeljebb 3 alkalommal adható, az adóév első napján érvényes minimálbér 10%-át meg nem haladó értékben. Ha az ajándék értéke meghaladja a minimálbér 10%-át, de a 3 alkalomra vonatkozó korlátnak megfelelünk, akkor az ajándék értékében a minimálbér 10%-a adómentes, felette pedig adóköteles természetbeni juttatásról beszélünk.


Az általános forgalmi adóról szóló törvény 33. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében nem vonható le az előzetesen felszámított adó, ha az adóalany a terméket és a szolgáltatást teljes egészében az adóalanyiságát eredményező gazdasági tevékenységi körön kívüli célra használja fel.
Néhány kivételes esetben nincs levonási tiltás:
- ha az ajándék kis értékű ajándéknak minősül, vagy
- az átadás vállalkozási célból ingyenesen nyújtott értékesítésnek minősül (kivéve utóbbinál a gazdaságilag nem független felek közötti termékátadást [áfa-törvény 13. §-a (1) bekezdésének 5. pontja].

A kis értékű ajándék fogalmát az áfa-törvény 13. §-a (1) bekezdésének 6. pontja adja meg. Kis értékű ajándék a másnak ingyenesen és alkalmi jelleggel juttatott termék, nyújtott szolgáltatás, melynek az egyedi, áfát is tartalmazó forgalmi értéke - ilyen érték hiányában pedig az adóval együtt számított beszerzési ára vagy előállítási költsége - nem haladja meg az 5000 forintot.

A vállalkozási célból ingyenesen nyújtott értékesítés gyakorlatilag a korábbi áruminta fogalmat váltotta fel. Ezalatt olyan ellenérték nélküli termékátadást, illetve szolgáltatásnyújtást kell érteni, amelynek célja az értékesítésre szánt termék, illetve szolgáltatás ismertetése, kipróbálása. Természetesen fontos, hogy ez az adóalany gazdasági tevékenységének érdekében, bevételének növelése céljából történik.

A vállalkozási célból ingyenesen átadott termék esetén annak áruminta jellegét csomagolásán fel kell tüntetni [áfa-törvény 13. §-a (1) bekezdésének 35. pontja].

Amennyiben a fentieknek megfelel az ügyfelek részére átadott ajándék, a társaság levonásba helyezheti az ajándék beszerzése kapcsán rá áthárított előzetesen felszámított adót.

Mindezektől eltérő annak az esetnek az adójogi megítélése, ha az ellenérték fejében történő termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz közvetlenül kapcsolódik a térítésmentes termékátadás, szolgáltatásnyújtás. (Például, ha egy termék megvásárlása kapcsán jut térítésmentesen az ajándékhoz a vevő.)
Ilyen esetben ugyanis árengedményről van szó, és az áfa-törvény 22. §-ának (9) bekezdése alapján csökkenthető az általános forgalmi adó alapja.


Hozzászólások

MarisaWiggins  -  

Don't you know that it's the best time to get the loan, which would make you dreams real.

Katie18Buck  -  

That's well known that money can make us autonomous. But what to do if one does not have money? The one way only is to receive the mortgage loans or sba loan.

Feri  -  

Én úgy tudom, hogy a munkáltatón kívül a szakszervezet is adhat adómentesen ajándék utalványt.

Kati  -  

Kedves Zsuzsa,

Olyan kérdésem lenne, hogy cégünk megajándékozná dolgozóit egy alkalommal, milyen értékben adhat ajándékot adómentesen? 6900 vagy 20700 ft értékben? Teljes áfa levonható?

Válaszát előre is köszönöm.

 

Melocs  -  

Kedves Zsuzsa!

A pontos értelmezés kedvéért.A munkáltató 3X6900 Ft-ot adhat adómentesen az alkalmazottainak, a cég nevére szóló költségszámla ellenében?Levonásba csak a bruttó 5,OOO,-Ft-nak megfelelő ÁFÁ-t helyezheti?Ha ez igy van,  akkor célszerü  5,000 Ft-kat adni , hogy levonásba is tudjuk  tenni az egészet.

 

Előre is köszönöm a választ.

Zsuzsa  -  

Nem találtam a 22.§-nak 9. bekezdését. Vajon melyik másikról van szó?

Anita  -  

Olyan kérdésem lenne, hogy csekély értékű ajándékot szeretnénk adni dolgozóink hozzátartozóinak. Ilyen esetben a hozzátartozó nevére kell számfejteni, vagy a dolgozó nevére? Azonos munkahelyen dolgozó házaspárnak adhatok egy éven belül 3x dolgozóként és 3x dolgozó hozzátartozójaként is. Így házaspárok esetén 6x - 6x? Előre is köszönöm a választ!

zsuzsi  -  

Köszönöm az információt,ha a munkáltató 3*6550Ftot juttat dolgozóinak és 2 közeli hozzátartozóinak akik közös háztartásban élnek, és erről nyilatkoznak , összesen 19650 ft akkor is adómentesen számolható el

Zsuzsa  -  

Most jalantkezett nálunk az alábbi probléma. Mi van akkor ha férj-feleség egy munkahelyen dolgozik. Mindketten megkaphatják mundnyájukra a kisértékű ajándékokat? Ebből is látszik, közeledik a karácsony. Megoszlanak a vélemények, mert az szja.8.19. pontja ebből a szempontból nem egyértelmű. Valóban értelmezhetjük úgy,hogy összességében háromszor jár csak. Nyilatkoztatni is kell akkor az átvételnél, hogy ezt nem lépi túl? Köszönettel

1  -  

ez

sesso con cavalli  -  

pagine piuttosto informative, piacevoli =) http://www.obiettiv4i64.info/sesso-con-cavalli

Marika…  -  

Nyugdíjazással kapcsolatos kérdésem lenne 1951-ben születtem, 1968. VI. hótól dolgozom.Úgy tudom jövőre tudnék korkedvezményes nyugdijba menni, de rosszabb kondicióval, mintha még ebben az évben kerülne sor a nyugdijazásra. Kérdésem lehet-e ebben az évben kérni a nyugdijazásomat, vagy csak jövőre?

Kiss Zsuzsanna (andzseli@t-online.hu)  -  

Kedves Zsuzsi! A cikk felkeltette érdeklődésemet, mivel a cégek igyekeznek plussz juttatást adni az alkalmazottaik részére. A kérdésem az lenne a cikk olvasása után, hogy ez mikor minősül járulékköteles juttatásnak? Egyik cégem Tesco utalványokat adott dolgózóinak és családtagjainak. A számlán csak ennyi van Tesco utalvány. Ez esetben ennek SZJA és járulék vonzata is (a természetbeni juttatás szabályai szerint)? Mert így nem azt érte el a vállalkozás, hogy a cég részéről adómentes legyeen a 3*5000,- Ft utalvány juttatás. Előre is köszönöm szépen a szíves tájékoztatást. Kiss Zsuzsanna Orosháza Könd utca 13.

Némethné Marcsi  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm a tájékoztatást, igazán klassz volt! Nagyon jó, hogy egy helyen megtalálok minden információt!

Hamarné Anikó  -  

Köszönöm az infót!!!

M.Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Díjazni tudom, amikor 2 tv. azonos témára vonatkozó §-ának értelmezéséhez nem kell az adótv-ek között ide-oda lapozgatni. Mint tudjuk az idő pénz, s így sokat tudunk spórolni. A legkevesebb, amit ezért és a többi infóért írhatok: KÖSZÖNÖM. Érdeklődéssel várom a tájékoztatásait.M.Magdi

J. Ildikó  -  

Olyan információm van a csekély értékű ajándékkal kapcsolatban, hogy 2007 évtől kikötés, hogy 3 különböző hónapban kerüljön átadásra a csekély ért. ajándék. Eddig elegendő volt a három különböző nap megjelölése átvételkor. Szeretném tudni, hogy ez valóban így változott-e 2007 évben. Egyébként nagyon örülök a tájékoztatásnak és szívesen fogadok minden információt legyen az új vagy általam már ismert. A megerősítés számomra ugyanolyan fontos, mint egy teljesen új információ. Köszönöm.

anonim  -  

Nagyon örülök a tájékoztatásnak.Sok időt tudok vele megspórolni. Nagyon köszönöm a munkáját és érdeklődéssel várom a következőkben is.