Kiegészítő tevékenység 2012-ben

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az egyik legtöbb kérdést generáló változás, hogy a korábban nyugdíjas vállalkozók 2012-ben nyugdíjasok-e. Persze jó lenne, ha ez fiatalodással is járna, ezt azonban még az adójogszabályok sem tudják elérni.


Nézzük a fogalmak láncolatát, hogy megfejthessük: ki is lehet 2012-től kiegészítő tevékenységű vállalkozó.

Kiegészítő tevékenységet folytató az az egyéni illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Saját jogú nyugdíjas
az a természetes személy, aki
1.
a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény, illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával a 14. § (3) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott saját jogú nyugellátásban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), Magyarországon nyilvántartásba vett egyháztól egyházi, felekezeti nyugdíjban vagy növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,
2.
a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül,
3.
az egyéni vagy társas vállalkozó e) pont szerinti jogállását nem érinti, ha az 1-2. alpontokban említett nyugdíj folyósítása szünetel.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó saját jogú nyugellátások
- az öregségi nyugdíj,
- a külön jogszabály alapján járó rehabilitációs járadék.

A 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő, és az öregségi nyugdíjkorhatárt 2011. december 31-éig betöltő – azaz az 1950. január 1-jét megelőzően született – személy rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíját 2012. január 1-jétől a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjat öregségi nyugdíjként folyósítják tovább.

Rehabilitációs járadékra az a személy jogosult, aki:
1.
50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és
 - a) kereső tevékenységet nem folytat, vagy
- b) a keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete jövedelme havi átlagánál, továbbá
2.
rehabilitálható, és
3.
az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte, és korábban nem utasították el a rehabilitációs járadéki kérelmét.

A témával kapcsolatban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétett egy részletes tájékozatót, melyben további kérdéseidre is választ kapsz.

Letölthető itt >>


Hozzászólások

Laczó Jánosné  -  

T.Cím!
Kedves ismerősöm 2012-ben megkapta a nyugdíjfolyósítótól arról a változásról szóló értesítést, mely szerint rokkantsági nyugdíj helyett rokkantsági ellátásban fog részesülni, ez semmiféle következménnyel nem jár, minden marad a régiben. Ismerősöm viszont 2011-ben, és napjainkig is egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkezik, bevétele és szem. jöv. kivétje nem volt. 2012-től milyen mértékű járulékfizetési kötelezettsége van.
Köszönettel: Laczó Jánosné

Fürth György  -  

Nyugdíjam 2012-bn63200ft volt, netto :éves árbevételem 64 500ft .Az éves EÜ hozzájárulás 75 600ft .Több hozzájárulást kell fizetnem ,mint akiegészítő tevékenység jövedelme.
Ez nagyon rossz jogszabály. Miért nem bevétel arányosan állapitják meg? Kérdésem ,nincs erre vonatkozó valamilyen jogszabályi kivétel?

Farkas István  -  

Kedves Zsuzsa.
2012.november 1 től vagyok előrehozott nyugdíjas. 60 évet betöltöttem, 42év 44 nap alapján. 1996-tól egyéni vállalkozó is voltam mellék állásban, amit a nyugdíjazás miatt vissza kelett adnom. Azt szeretném tudni, milyen feltételekkel válthatok újra engedélyt, hogy a nyugdíjam is meg maradjon. Sajnos kénytelen vagyok dolgozni, mert az ellátás nagyon kevés. Tisztelettel Farkas István.

Farkas László  -  

Szeretném megkérdezni, hogy van-e mód a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az egészségügyi hozzájárulás (jelenleg kb. 6300 Ft/hó.) mérséklésére, ha olyan kevés tevékenységet folytat, ebből eredően a bevétele is jelentéktelen, és a nyugdíj összege is csupán 60000,- forint?

Farkas László  -  

Szeretném megkérdezni, hogy van-e mód a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az egészségügyi hozzájárulás (jelenleg kb. 6300 Ft/hó.) mérséklésére, ha olyan kevés tevékenységet folytat, ebből eredően a bevétele is jelentéktelen, és a nyugdíj összege is csupán 60000,- forint?

MARGÓ  -  

Kedves Zsuzsi!

2012-től öregségi nyugdíjas vagyok. Van egyéni vállalkozási engedélyem 2004-től/ Pénzügyi szolgáltatásokra/ de csak 3 vet tudtam vele dolgozni. 2007-től semmilyen tevékenységet nem végeztem, így járulékokat sem fizettem csak mint volt alkalmazott.
kérdésem, amíg nincs a vállalkozási munkám /ill. abból származó jövedelmem a nyugdíj mellett, mert ez kiegészítő tevékenység lenne/ kell e egészségügyi járulékot fizetnem.
Köszönettel : Margó

Derzbach Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi!

2012. szeptember 01-vel a 40 éves szolgálati idővel nyugdíjba megyek.
a fizetni valókat tudom - én 10 % nyugdíjjárulék, vállalkozásom 6.390 ft - nincs 27 % sem.
a kérdésem az, hogy rám is vonatkozik a kereseti korlát vagy csak az előrehozott nyugdíjasokra? 93000x18 max.
milyen formában jelentsem be magam - társas vállalkozó - csak hogy azt írja a rendelet, hogy az ügyvezetést társas vállalkozóként nem lehet végezni. hogyan írjuk bele a határozatba, hogy mit csinálok és miért és mennyiért, hogy ne tudjanak bele kötni a TB-nél és a NAV-nál.
Köszönettel várom válaszod.

Derzbach ZSUzsa

Godó Ferenc   -  

Szeretném megtudni, hogy ha az idén betöltöm a 62 évemet -jelenleg rokkantsági ellátott vagyok - kötelező-e öregségi nyugdijba mennem -jelenleg dolgoom , de ott csak csökkent munkaképesek dolgozhatnak .

Éva  -  

Kedves Zsuzsa!

2010 óta rehabilitációs járadékot kapok. Óvónői végzettséggel szeretnék heti kétszer egy órás óvodai gyerek foglalkozást tartani. Milyen lehetőségem lenne erre. Lehetek egyéni vállalkozó? Milyen költségekkel jár ez? Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Éva

Gr.Zsóka  -  

Kedves Zsuzsa!
Saját jogú nyugdíjas vagyok (betöltött 62. év). 2012. márciusától kiváltottam a kiegészítő egyéni vállalkozói engedélyt (pénzügyi tanácsadói tev.-re). Szeretném tudni, hogy melyik nyomtatványon kell bejelnteni a NAV-nak a havi tevékenységet, s mely számlára kell utalni a 6.930 Ft-ot.
Sajnos a választott könyvelőm nem tudja, mert idáig céges munkákat végzett.
Válaszát előre is köszönöm, Zsóka

L. Csilla  -  

Kedves Zsuzsi!
Egyéni vállalkozó 2012-től rehabilitációs járadékot kap, (2011-ig rokkant nyugdíjas), aki mellette egy Kft tagja ( nem ügyvezető)ha 2012-től szünetelteti az egyéni vállalkozását vállalhat-e a Kft-jébe 4 órás munkaviszonyt? Vagy itt a 36 óra után kell megfizetnie a járulékokat? Tagsága alapján, vagy lehet munkaviszonyos? Kell-e társasági szerződést módosítani?
Válaszodat előre is köszönöm: Csilla

Prieglné  -  

Kedves Zsuzsi!

Ha valaki korhatár előtti nyugdíjba megy áprilistól, és egy eva-s bt kültagja, akkor is társas vállakozónak számít, és meg kell fizetni a járulékokat?
a válaszod előre is köszönöm: Judit

Bugyi Zsolt  -  

Rehabilitációs járadékon vagyok 2012.decemberéig.Kérdésem az lenne,hogy a járadék mellett lehet e munkát vállalni,mert kevés járadékomból a gyógyszereimet,a rezsit a havi megélhetésemet nem tudom megoldani. Tisztelettel:Zsolt

Boruzs Sándorné  -  

Egy bt-ben két ügyvezető van.A munkáltatói jogokat 40 órás munkaviszonyban álló másig cégnél lévő ügyvezető gyakorolja.
Megtehetem e, hogy a másik beltagot részmunkaidős munkaviszonyban foglalkoztatom, mivel bányászjáradékos.A foglalkoztatást taggy.jegyzőkönyv alapján gondoltam, így nincs cégbírósági módosítás.A választ előre is köszönöm.

Brandtné Szalai Veronika  -  

folytatom:
Saját jogú nyugdíjas az, aki
1.) öregségi nyugdíjas
2.) rehabilitációs járadékot kap

Az ONYT Tájékoztatójában a következő áll:
"VI. Felhívjuk az ellátásban részesülő, keresőtevékenységet folytatók figyelmét, arra, hogy a rehabilitációs és rokkantsági ellátás nem nyugellátás, ezért 2012. január 1-étől a foglalkoztatottak nem minősülnek nyugdíjasnak, az egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkezők, illetőleg társas vállalkozás tagjai nem minősülnek kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társasvállalkozásnak."
Most akkor mi van?
Segítségeteket megköszönöm.

Buriánné  -  

Sziasztok!
Most értekeztem az NAV-al a rehabilitációs járadékban részesülővel kapcsolatban. Azt mondták, hogy nem az ONYF. tájékoztatás a mérvadó, hanem a NAV. által kiadott. Abban pedig az van, ha rehab.járadékban részesül, akkor nyugdijas, vagyis kieg.tevékenységű. Ezt úgy lehet leellenőrizni, hogy az ONYF kiküldte minden nyugdijasnak az éves elszámolást, és hogy mennyi lesz 2012-ben a nyugdija, és milyen jogcímen kapja. Annak a hátoldalán van a tájékoztató a rehabosokra vonatkozóan.
Remélem tudtam segíteni.

Brandtné Szalai Veronika  -  

Jól értem?
Az lehet kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó, aki saját jogú nyugdíjas.
Saját jogú nyugdíjas:

Salgóné Piliskó Mariann  -  

Bt- beltag fizetési kötelezettségével kapcsolatos a kérdésem:
nem nyugdijas , 2011 évben külföldön vállalt munkát, a bt-je nem működött , van-e fizetési kötelezettsége ?

2012-ben továbbra is külföldön dolgozik - van-e változás a járulékfizetésével kapcsolatban?

Kell-e igazolni a külföldi munkavégzést ?

Köszönettel: Mariann

Talpas István  -  

1951-ben születtem, 1997. óta szolgálati nyugdijban vagyok, kiegészitő tevékenységként vállalkozásom van. 2012. évtől
fizetési kötelezettségeimet hogyan érinti a törvény változása?
Marad-e a kiegészitő tevékenység, vagy vagy főállásu vállalkozóként kell folytatnom tevékenységemet?

Zeller Jenőné  -  

2008.11.08-tól mentem nyugdíjba az akkori törvények szerint 57 évesen a megfelelő szolgálati idővel rendelkeztem, a papírom szerint saját jogú nyugdíjas vagyok. 1951.11.08-án születtem.Akkor is és ma is egy Bt beltagja vagyok eddig kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősültem. A mostani törvény szerint akkor most mit kell tennem mivel még nem vagyok 62 éves.

Giláné Molnár Rózsa  -  

2010-ben nyugdíjba jöttem. 2005-től kiegészítő tevékenységet végző EVÁ-s vállalkozó voltam. Mivel átkerültem a korhatár előtti ellátásba, sürgősen leadtam a vállalkozói igazolványom. Most itt vannak azok a Kft -k akiknek eddig dolgoztam. Hogy tudnék nekik dolgozni tovább? A bevételem nem haladta meg a minimálbér másfélszeresét egy évben. Ebből én nem tudom fizetni azokat a járulékokat mint egy fő állású vállalkozó. Heti egy-két nap dolgoznék.

Ibolya  -  

Szeretném megkérdezni az alábbiakat:
2008.08.22.-től saját jogú öregségi nyugdíjat állapítottak meg részemre. Az ellátás jogcím kódja : 22010 A szolgálati időm, 40 év 231 nap. Az öregségi nyugdíjkorhatárt 2013. 11.22.-én érem el. Jelenleg vállalkozó vagyok,(korábban kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó) de nem tudom értelmezni a jogszabályt. Most nekem, mint vállalkozónak kell-e fizetni a 27 % szolidaritási járadékot. A jogszabályt nem egészen tudom értelmezni. Kérem segítségüket, melyet előre megköszönök...

Kati  -  

Ha az öregségi nyugdíjkorhatárt 2013-ban éri el, akkor idén nem minősül kieg.tev. egyéni vállalkozónak.

Katka  -  

Bevallom katonásan, én ezt az egész korhatár előtti nyugdíjasokra vonatkozó változásokat egyáltalán nem tudom követni és nem is tartom igazságosnak.
Bízom benne, hogy lesz ezen a területen ésszerű változás.
Aki 1950 előtt született az kereshet bármennyi jövedelmet, havi 6390 Ft járulékért, aki kb. 1951-1955 között született hatályos jogszabály szerint ment nyugdíjba, az nem is szerezhet nyjár. köteles jövedelmet és még a TB-i is fizesse, mint főállású vállalkozó.

Péter  -  

Tisztelettel kérem a segítségüket abban, hogy tegyék egyértelművé számomra:61 évesen - megszűnt kiegészítő tevékenységem - helyett a 2011-ben alakított egyszemélyes kft-mnek lehetek-e részmunkaidős ügyvezetője. Össze kell-e vonnom az így kapott összeget a korhatár előtti ellátásommal az adózás szemponjából./60 évesen 43 év munkaviszonnyal mentem csökkentettt összegű előrehozott öregségi nyugdíjba./
Köszönettel várom válaszukat!

Kati  -  

Ha a társdasági szerződés szerint az ügyvezetés ellátható munkaviszonyban, akkor lehet részmunkaidős, bérjövedelemmel. Ha tagként ügyvezető, akkor legalább a min.bér után számolt járulékokat meg kell fizetni (kb. 60 eFt/hó).
Véleményem szerint a "nyugdíjjal" - ami idén már nem nyugdíj - össze kell számolni a Kft-től származó jövedelmet.

Kati  -  

Az összeszámításnál az ellátás folyósítási határára gendoltam.

anikó  -  

A nyugdíj ezután sem bevallandó, mint ahogyan az utóbbi években azt megszoktuk.
Nem kell sehol sem figyelembe venni, nem adódik hozzá semmihez, és ha mellette kereső tevékenységet végez, akkor nem "tolja fel" a 2.424 e Ft-hoz a (nem létező) "sávot".
Tehát a nyugdíj összege mint olyan gyakorlatilag (a 18 x-os mértékig...) nem létezik, ha valaki az öregségi korhatárt már betöltötte és mellette jövedelme van!!!!!!!!!!!!!!

Tündi  -  

Szeretném megkérdezni. A Férjem december 30. napjával korengedményes nyugdíjba ment. Egy cégben tulajdonos. 2011 dec. 30 napjával ott megszüntettük a munkaviszonyát. Engedi -e azt a jogszabály hogy nem munkabért, de tiszteletdíjat a saját cégéből kivegyen. Osztalékot lehet , jól tudom?
Köszönettel:
B. Tünde

Ilona  -  

Kedves Zsuzsi!
kieg.tevékenységű ev. voltam, III. rokkantsági fokozatú rokkant, 2011. ben véglegesítették az állapotomat, idén leszek 56 éves.
Kérdésem, hogyan folytathatom tovább? Főállásúnak át kell jelentkeznem, és a 108 E Ft után minden járulékot meg kell fizetnem? Segítségedet előre is megköszönöm. Ilona

Marika  -  

Kedves Zsuzsi!
Öregségi nyugdíjas vagyok. 1951-ben születtem, 41 év szolgálati idő után mentem nyugdíjba. Egyéni vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatok.Társadalombiztosítási járulék köteles jövedelmem nincs.
2012-ben a nyugdíjam lemondása nélkül dolgozhatok e, mint kiegészítő tevékenységet folytató?
Köszönöm a segítő választ:
Marika

Egyszeres Egyed  -  

Kedves Zsuzsa!
2012-től hogyan alakul annak a 600 e Ft alatti őstermelői bevételt szerző II. fokozatú /62 év alatti/ rokkantnyugdíjasnak az adó- és járulékfizetési kötelezettsége. Eddig semmit nem kellett fizetnie, sőt semmiféle bevallást sem kellett adnia.
Természetesen érvényesített őstermelői igazolvánnyal és betétlappal rendelkezik.
Előre is köszönöm a választ.
Egyed

Tilda  -  

Kedves Zsuzsa!

Számomra nem derül ki a jogszabályból, hogy a korengedményes "nyugdíjas" minek is számít. Szeretném kérdezni, hogy szerinted a korengedményes nyugdíjas bt beltag után mit kell befizetni az állambácsai felé.
Válaszodat előre is köszönöm.

Tilda

Török Marcsi  -  

Zsuzsikám! Nagyon jó, hogy foglalkozunk ezzel a témával, mert az őrület határán állunk. A bt egyik tagja 36 éves, rehabilitációs járadékot kap jelenleg, októberben hosszabbították meg a járadék folyósításról szóló határozatát 2 évre. EVÁ-s bevételi nyilvántartásos bt vagyunk, az említett tag e Bt kereteiben számláz s veszi fel az osztalékát. November óta 4 órás munkaviszonyban is dolgozik, alkalmazottként. Eddig a Bt-ben kieg. tev.-nek számított és havonta az eü-i szolg. járulékot fizettük utána. Most hogyan kell januárra jelenteni és mit kell utána fizetni? Erre szeretnék választ kapni, köszönettel

Egyébként szörnyű disznóságnak tartom, hogy ezeknek a beteg embereknek a béka feneke alá leviszik a jövedelmüket, de már nem nyugdíjas kategória, tehát pl. nyugdíjas bérlet sem jár nekik.30-40e Ft-ból 10e Ft-os bérletet vegyenek?Elveszti az utazási kedvezményét is, ugyanakkor a fizetendő terheket utánuk megnövelik. Teljesen ellehetetlenítik az életüket.

Szabián Ferencné  -  

Kedves Zsuzsi!
Kérdésem az lenne, hogy a kieg tev. ev-ts.-váll jogviszonyát 201201.01-től főállásúvá teszem és fizeti a járulákokat vagy amíg nem kap határozatot a sorsáról addig 6390Ft-o és majd 2012.07.01-től lesz járulékfizetésre kötelezett?
Nem találok erre sehol kielégítő információ és mivel elég sok kiegesünk van nem tudok nekik mit mondani
Köszönöm válaszod és további szép napot

Böbe  -  

Én is az előrehozott öregségi nyugdíjas egyéni vállalkozóra lennék kiváncsi aki még nem töltötte be a reá irányadó nyugdíjkorhatárt (62 év).

Kellner MArcsi  -  

Kaptam egy tájékoztatást a MKOE-től amiben szintén az szerepel,hogy (ide nem értve azokat a nőket,akik számára
40 éves jogosultsági idejükre tekintettel állapitottak meg
nyugellátást)/ Kenyeres Sándor adószakértő ugyan azt mondja mint a Futó Gábor.

Ocskó Erzsébet  -  

Olvastam a rendeletet de nem igazán egyértelmü számomra, hogy a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező Nök saját jogú nyugdíjas-nak számítanak e. Futó Gábor azt mondta hogy Ök a kivételek akik igen,de ezt sehol nem olvasta. Sajnos ez engem is érint ezért kérnék sürgős segítséget.
Erzsi

Erzsi  -  

Igen, saját jogú nyugdíjasok. Ők a kivételek.

Varga Eszter  -  

Szia Zsuzsi

Akkor az a vállalkozó, aki előre hozott nyugdíjas, járulékot kell, hogy fizessen?

Rózsa  -  

Olvastam én is a rendeletet, de sehol sem találtam választ arra, hogy a volt kiegészítő tevékenységű vállalkozók jogviszonyát a 1041-es nyomtatványon át kell-e jelenteni? L
Kérlek segíts ebben a kérdésben.
Üdv. Rózsa

Marika  -  

Egyértelmű, hogy a változást le kell jelenteni, és ha eddig az előrehozott nyugdíjjal rendelkező továbbra is dolgozott, mint kiegészítő tevékenységű vállalkozó, akkor a továbbiakban vissza kell jelenteni főállásúba, és majd ha betölti az öregségi nyugdíj korhatárt akkor lesz újból kiegészítő tevékenységű.Az ONYF.hu lehet erről bővebben olvasni.
Az NAV-hoz pedig csak jelentsd le a változást, mert aztán a mulasztási bírságot könnyen osztogatják.Innen, hogy nincs kiegészítő tevékenység a nyugdíjkorhatár betöltése előtt, indul a járulékfizetés elölről(vagy szünetelteted, vagy megszünteted a vállalkozásodat addig).

Böbi  -  

Szia Rózsa!
A 1041 mellett add le a 101E nyomtatványt is hiszen nem leszel nyugdíjas, és ezért is jár később a bünti.
Én is most adom le mindkettőt.