Kapcsolt vállalkozások 2010-től

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Ismerős a következő helyzet?
Egy házaspár férfi tagjának van egy cége ahol többségi tulajdonos, feleségének pedig egy másik társaságban van többségi befolyása. A társaságok egymással szerződéses kapcsolatban állnak...


A bemutatott cégekben sem a férj nem rendelkezett érdekeltséggel a feleség cégében, sem a feleség nem volt tulajdonos a férj vállalkozásában, abban az esetben a két vállalkozás 2009 december 31-ig nem minősült kapcsoltnak.

2010-től mindez megváltozott, ami számos további kötelezettséget is jelent.

A tao törvény 4§ 23.pontja szerint kapcsolt vállalkozásról beszélünk, ha

a) az adózó és az a személy, amelyben az adózó - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,

b) az adózó és az a személy, amely az adózóban - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,

c) az adózó és más személy, ha harmadik személy - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik azzal, hogy azokat a közeli hozzátartozókat, akik az adózóban és a más személyben többségi befolyással rendelkeznek, harmadik személynek kell tekinteni;

d) a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye, valamint a külföldi vállalkozó telephelyei, továbbá a külföldi vállalkozó belföldi telephelye és az a személy, amely a külföldi vállalkozóval az a)-c) alpontban meghatározott viszonyban áll;

e) az adózó és külföldi telephelye, továbbá az adózó külföldi telephelye és az a személy, amely az adózóval az a)-c) alpontban meghatározott viszonyban áll;

Az adózás rendjéről szóló törvény előírásai szerint az adózó köteles a kapcsolt vállalkozásával kötött első szerződés létrejöttét követő 15 napon belül bejelenteni kapcsolt vállalkozása azonosító adatait az APEH-nak. E rendelkezés figyelmen kívül hagyása fél millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Azaz, ha a kapcsolat már korábban is fennállt, de csak január 1-től minősülnek kapcsolt vállalkozásnak, akkor január 15-ig kellett a bejelentést az adóhatóság felé megtenni.

Nagy kockázatot jelenthet még azokban az esetekben is, amikor egy családon belüli – korábban nem kapcsolt – EVA-s cég számláz egy kapcsolt vállalkozásnak, akkor a kapcsolt vállalkozásból származó bevételt az EVA alanynak, mint adóalapot növelő tételt kell nyilvántartania, azaz „kétszeresen kell megadóznia”.

 

Minden, amit a 2009. évi társasági adó bevallásról tudni kell
e-könyv

Több infó, megrendelőlap ittÚj hozzászólás

az e-mail címe nem fog
az oldalon megjelenni
SPAM robot hozzászólások kiszűrése miatt szükséges


Hozzászólások

Györgyi  -   válaszolok erre

Jó lenne, ha valahol találnánk egy szabályzat mintát, mankónak.

csak a keresztnevét...  -   válaszolok erre

Szervusz Zsuzsi!

A céltartalékkal most kerültem kapcsolatba, és nem tudom, hogy jól értem-e?

Amikor képzem : T 8 - K 4

Itt nem számolok adóalap módósítás.

Amikor megszüntetem akkor T 4 - K 9  itt már adóalapcsökkentőként

beállítom.

köszönöm. Vali

 

csak a keresztnevét...  -   válaszolok erre

Kapcsolt vállalkozás szerintem az alábbi esetben nem áll fenn, de légyszíves válaszoljál, jól alkalmazom-e a törvényt:

" A " Kft, EVA-s Kft-ben: Anya 50 %, Apa 50 %-os tulajdonos.

" B " Kft-ben közös gyermek: 50 %-os, az ő be nem jegyzett élttársa 50 %-os tulajdonos.

Mivel a " B " Kft-ben nem kell összeszámítani a tulajdoni részeket, ezért szerintem a "B" Kft-nél nincsen többségi befolyás, ezért a kapcsolt vállalkozás nem áll fenn.

 

Köszönöm előre is a választ:

Ili56

 

Gyöngyi  -   válaszolok erre

Köszönöm az infót, éppen időben kaptam!

Tudtok segíteni, hogy milyen nyomtatványon kell ezt bejelenteni? Előre is köszönöm, további sikeres munkát kívánok, Gyöngyi

Szilvia  -   válaszolok erre

Kedves Zsuzsi!

Véleménye szerint, mi a teendő a különadó előlegekkel? Mindjárt itt van 20-a és az előírt előlegeket fizetni kell. Várom válaszát!

Attila  -   válaszolok erre

Valami nagyon össze van keverve!!!!                        Az a) és a b) esetben nem kell "összeadni" a közeli hozzátartozók tulajdonrészét !!!!!! Csak a c) esetben!! Magyarul pl. ha adózóban is, és más személyben is ( aki szintén adózó) többségi befolyással bír a "Szabó család " . Azaz a válasz az eredeti kérdésre: NEM !!!!!

ÁGI  -   válaszolok erre

Kedves Zsuzsi !

Kérlek segíts eldönteni, van-e kapcsolt vállalkozás.KFT tagjai

férj 40% feleség 40% gyerek 5% gyerek 5%.  A 4o % tuladonrésszel rendelkező férj adja bérbe  magánszemélynként    a  saját  ingaltanát a KFT müködéséhez.

Ez bejelentésköteles kapcsolt vállalkozás-e ?

Köszönet a sok értékes információért.

 

csak a keresztnevét...  -   válaszolok erre

Őszintéán szólva nem olvastam az art-ot, hogy történt-e valamilyen változás, de azt a kapcsolt vállalkozás kellett csinálni. Saját tapasztalatból 2005-ben már a két cégünket ezen elvek alapján a 05202/T jelentettem be. Gyors ránéztem a mostani nyomtatványokra, a 10T201T nyomtatvány B02-es lapján lehet kapcsolt vállalkozást bejelenteni.

Imre  -   válaszolok erre

ha az apeh alaposan végigvizsgálná a vállalkozásokat kapcsoltság szempontjából, hogy ki teljesítette a bejelentési kötelezettségét, tele lenne a bukszája.

most nem azért, de ki gondol arra az első szerződéskötéskor, hogy "hú, de hiszen ő kapcsolt nekem, gyorsam bejelentem."

 

Ibolya  -   válaszolok erre

Kedves Zsuzsi ! Az előbbi levelemhez még szeretnék kiegészítés tenni ( nem szeretnék kukacosnak lenni , de....)

Kapcsolt vállalkozások:

Általános alaphelyzet:  Alapvetően minden cég, minden kapcsolt vállalkozása, tulajdonhányada be van jelentve a cégbíróságnál,( normál piaci áron számolva minden) ebből kiindulva:

-mi a helyzet a korábban ( pl. 2005-ben) megkötött ingaltan és gépbérleti jogviszonyokkal,

-mire( mekkora összegre  vonatkozik) összegre vonatkozik a bejelentési kötelezettség , ha az előző levelemben leírtak szerint az kötelező.  Hol van erre jogszabályi hivatkozás!( A Taó csak a kapcsolt vállalkozások foglalmát szabályozza, külön bejelentési kötelezettséget nem. ) 

-milyen nyomtatványon ? ( Mert én ilyet nem találtam!! Pedig az APEH honlapját végig átnéztem a mai nap !!!  ) 

Szóval nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget , de azért nagyon örülnék ( gondolom a sostársaimmal együtt) ha segítséget nyújtasz , az legyen teljeskörű. Igazán nem szeretnélek megbántani , de nagyon jó lenne , ha tanácsot adsz, az egyértelmű és érthető legyen.  Egyebekben a munkádhoz további jó erőt, s sok sikert kívánok. Tisztelettel:  Ibolya

 

thzs  -   válaszolok erre

Véleményem szerint változatlanul érvényes a 1635/2008. PM-állásfoglalás, mely szerint a kapcsolt vállalkozási viszonyt a szerződés megkötésének időpontjában kell minősíteni. Amennyiben - a 2010.jan.1-től hatályos változások miatt már kapcsolt vállalkozásnak minősíthető vállalkozások még előző években megkötött szerződések alapján teljesítenek egymásnak termékértékesítést, vagy szolgáltatást, akkor még nem áll fenn ezekre az ügyletekre a kapcs.váll. viszony, így azokat be sem kell jelenteni.

lásd:  www.apeh.hu/adoinfo/tarsasagi/kapcsvall_szerzodeskor.html

Ibolya  -   válaszolok erre

Kedves Zsuzsa ! Nagyon szépen köszönöm a sok-sok hasznos infót. Amit viszont a kapcsolt vállalkozás témakörében nem értek:  Az én agyam szerint már korábban is kapcsolt vállalkozásról beszéltük, (2010 előtt) ha a felek egymás között rokoni kapcsolatban álltak. Ezzel kapcsolatban számos információt kaptam az APEH-től illetve a neten is, emlékezetem szerint tőled is.  Ez idáig tudomásom szerint e jogviszonyokkal kapcsolatban a normál piaci ár, illetve az egymás közti kp,fizetésnek volt jelentősége. Véleményem szerint a kapcsolat vállalkozás fogalmában új változás nem történt, ezt a Ptk. meg a Gt. -is már korábban egyértelműen szabályozta. Szóval nem értem , hogy mit is kell most bejelenteni.

Konkrétan: van két cégem , ahol az egyik szálláshely szolgáltatást biztosít, a másik ehhez étkezést. A két cég tulajdonosa testvér, illetve a szállástnyújtó cégben érdekelt a felek édesapja is. A szállásnyújtó cég étkezéssel együtt számláz a vevőnek, az étkezést nyújtó pedig visszaszámlázza a szállásnyújtónak annak költségét. Ez idáig is normál piaci áron volt az elszámolás , illetve ha előfordult esetleg  a legalább 1 millió Ft-ot meghaladó kp. fizetés a két cég között, az annak rendje szerint be vont jelentve az APEH-nak. ( mint kapcsolt vállalkozások közti kp.fizetés) Ha jól értelek akkor, megint, és újra még azt is külön kell bejelenteni, hogy a szerződéses felek között fenn áll ez a jogügylet. De egyáltalán miért , mikor az egész kapcsolat már korábban is kapcsolt vállalkozások közötti szerződéses kapcsolatnak minősült.  Bár én , évek ( több 10 év óta) a szakmában dolgozom, de nem is egyszer ( mint most is) nem értem mit írsz, jelen esetben azért nem mert meggyőződésem, hogy a kapcsolt vállalkozás fogalma nem új keletű,  ebből következően 2010-ben sem minősülhet új fogalomnak. Azt eltudom képzelni , hogy az Art. most igazodott a Ptk.-hoz és a Gt.-hez, de innentől fogva: alapkérdés: most akkor mit kell bejelenteni ?  

Aranka  -   válaszolok erre

Van egy Zrt, melyben az egyik részvényes 60%-ban tulajdonos. Másik két részvényesével nem áll közeli hozzátartozói viszonyban.

A Zrt. fő részvényes felesége egy másik Bt-ben /EVA-s/ 40 % tulajdonosi viszonnyal rendelkezik, többi taggal nem áll közeli hozzátartozói viszonyban.

A Tao értelmezése szerint csak az egyik cégnél /Zrt/  van többségi befolyásoltság, a Bt-nél nincs.

Így szerintem a kapcsolt válalkozás a két cég között nem jön létre.

Jól értelmezem?

 

 

Alajos  -   válaszolok erre

Kedves Zsuzsi !

Köszönöm az infót !

Melyik nyomtatvány számon kell a bejelentést megtenni, és melyik kapcsolati félnek ?

A mi cégünk nem tulajdonosa semmilyen más cégnek. Viszont a mi cégünknek a tulajdonosa (90%) egy másik belföldi cég akinek szolgáltatunk.

Melyikünknek kell a bejelentést megtenni. Nekünk, vagy Nekik ?

Tisztelettel várom válaszát

 

petteny Alajos

 

 

csak a keresztnevét...  -   válaszolok erre

Kedves Zsuzsa!

Sziveskedjél válaszolni az alábbi kérdésemre, (ha van egy kis időd ):

  BT      1. Testvér   50 % tulajd. Ügyvezető

               2. Testvér   50 % tulajd. Ügyvezető

KFT      1. Édesanya  50 % tulajdon

              1. Testvér    25 % tulajd.

              2. Testvér    25 % tulajd.  Ügyvezető

Ez kapcsolt vállalkozásnak minősül-e?

Előre is köszönöm válaszod. Tisztelettel Zsuzsa

 

Zsuzsi  -   válaszolok erre

Igen, kapcsolt vállalkozás. Ha a két cég üzleti kapcsolatban áll egymással, akkor az ert szerint azt be is kell jelenteni.