Kamarai regisztráció

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A korábbi hírekkel ellentétben nem kötelező a kamarai tagság, de mindenkinek regisztráltatni kell magát a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. A már működő vállalkozásoknál a határidő 2012. február 29. !

2012. január 1-jétől kezdődően a cégbejegyzésre kötelezett gazdálkodó szervezet a cégjegyzékbe való bejegyzését, az egyéni vállalkozó pedig a nyilvántartásba vételét követő öt munkanapon belül köteles a székhelye szerint illetékes területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásba való bejegyzését kérni.

A kamarai törvény szerint gazdálkodó szervezet, azaz regisztrációra kötelezett:

- a gazdasági társaság,
- az egyéni cég,
- az egyesülés,
- az egyes jogi személyek vállalata,
- a leányvállalat,
- a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe,
- a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezet,
- az egyéni vállalkozó.

Lényeges, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá.

A kötelező regisztráció alól a törvény nem ad felmentést azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, akik valamilyen szakmai kamarák tagjai. Számukra akár a kötelező kettős kamarai nyilvántartás is fennállhat.
(A szakmai kamarák ezt természetesen szeretnék megváltoztatni, melynek érdekében számos egyeztetés van folyamatban.)

Nem kell bejelentkeznie a kamarába a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző szervezeteknek és az őstermelőknek. Ezeket a vállalkozásokat várhatóan az agrárkamara fogja nyilvántartani, azonban az agrárkamara egyelőre kötelező nyilvántartást nem vezet.

A már működő vállalkozások 2012. január 1-jétől számított 60 napon belül kötelesek kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni


A kamarai közfeladatok ellátásához minden, a fentiekben felsorolt gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni. A hozzájárulás összege évi 5000 forint, amit az a vállalkozás, amely tagja a kamarának, a kamarai tagdíjból levonhat.
A kamarai hozzájárulást a tárgyév március 31-ig kell megfizetni a kamarai nyilvántartást vezető területi kamarának, azaz először 2012. március 31-ig. A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül és azt az állami adóhatóság adók módjára hajtja be.

A papír alapú regisztrációhoz adatlap letölthető itt >>



A bejegyzés címkéi

kamarai tagság


Hozzászólások

Mikemal  -  

professional essay writing service

Zsolt  -  

Helló, tehát akkor nem főállású őstermelőnek kell regisztrálni vagy nem?

aniko  -  

Bármilyen jogállású őstermelőnek annak okán, hogy a kezében van az érvényesített őstermelői igazolványa, kötelező Agrárkamarai regisztráviója van.
Első alkalommal 2012.november 30-ig (kitolt határidő volt...) kellett regisztrálni és fizetni.
A 2013-as évről eddig kettő féle verziót hallottam...
Az egyik szerint idén is 5000,-Ft-ot kell majd fizetni, ugyanúgy, mint a gazdasági kamaráknál a vállalkozásoknak.
A másik változat szerint a rgisztrációs felállást tagdíjasítják, tehát a bevétel bizonyos százalékában kell feléjük majd fizetni.
Még nem lehet tudni, melyiket fogjuk "megnyerni"...

Bodnár Csilla  -  

A türelmi időn belül, 2012 jan. megszüntettem egyéni vállalkozásomat, így álláspontom szerint nem tartozom a tv. hatálya alá, nem regisztráltam. Ennek ellenére, érvelésemre nem is reagálva, a kamara már másodszor szólít fel fizetésre, jogorvoslat feltüntetése nélkül. Már azon gondolkodom, az Ombudsmanhoz fordulok.

Vné Edit  -  


100-200 ezer forint árbevételre szert tevő - nem főállású - őstermelő kérdezi:kell-e neki regisztrálni. Ha igen ő is 5000 Ft-ot fizet? Miért? Milyen határidő van szeptember végén?

Jankovics Zoltán  -  

Tiszteletem!
Én kb. két hónapja olvastam a kamarai tagsáról egy pályázat kapcsán. Mivel tudtam, hogy nem volt tavaly és az idén sem tettem lépéseket, mert úgy olvastam,hogy csak gazdálkodó szervezetek és vállalkozók részére kell.Viszont így, mint főfoglalkozású őstermelő nem nyújthatok be pályázatot,mert nem vagyok tag.Akkor most kinek kell ill. kötelező a kamarai tagság??

Sala  -  

Küldjenek egy e-mail címet a XII.ker kamarához, ahova el lehet küldeni

Tom  -  

Ez csak egy újabb rablás, hogy a senkiházi kamarai tisztségviselőknek legyen miből utazgatni.
A sok birka magyar meg be is fizeti ezt a nyilvánvaló lenyúlást. Legalább 4 adatbázis létezik már, a kamarai teljesen felesleges. Ez csak duma, elvégre azt mégsem mondhatják, hogy "piócák vagyunk, fizessetek a nagy semmiért"...
Szánalmas ország...

Szilvia  -  

Kedves Zsuzsi!
Ha a maga módján rendjén van, hogy a kamara nem ad számlát, mert az átutalás ténye számviteli bizonylatnak felel meg, akkor nekünk könyvelőknek az átutalással érkező díjakról miért kell számlát kiállítani? Számunkra is felesleges adminisztráció, hiszen 27% ÁFA terheli és az utalásba minden alkalommal beírhatja a megbízó, hogy milyen jogcímen fizet. A kamarai regisztrációs díj ezek szerint 27% ÁFA tartalommal bír? Le is vonhatjuk, ha nincs számla, akkor is? Ha nem áfás, akkor meg miért nem kötelező a számla kibocsátás? Elnézést az akadékoskodásomért, de újabban csak azzal szembesülök, hogy Orwellnek igaza volt, mindig vannak egyenlőbbek....
Üdvözlettel: Szilvia

HABERLAND jenő  -  

1.) Hogyan lehet a regisztrációnkat ellenőrizni?

2.) Az 5.000,- Ft-ot utalni mikor? hova? kell.

3.) Miért évente? Mit kapunk ezért cserébe?
Ha nyilván akarnak tartani,
azt a cégbíróság már megtette.
Minek is ez a másod nyilvántartás?
Mi értelme?

Üdv.: Jenő
.

Németh György  -  

Jenő komolyan kérded?
Ez is egy adó, csak más nevet adtak neki!
Ilyen egyszerű!
Üdv,
Gy

ZSÓKA  -  

A REGISZTRÁCIÓT ÉRTEM, MÉG AZ 5 EZER FT BEFIZTÉSÉT IS ELVISELEM EGYSZER, DE MIÉRT KELL ÉVENTE 5 EZER FT-OT FIZETNI,? NEM KELL ÉVENTE UJ REGISZTRÁCIÓ?!

Mucza László  -  

Február 8-10 körül elektronikusan regisztráltam, majd febr.10-én átutaltam 5000-ft-ot a ker.-és ip.kamarának, de eddig semmi visszajelzés nem jött.Mi a teendő?
cim:Mucza László
egyek csalogány út 4
e-mail:csalogany@dunaweb.hu
Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács Ferencné  -  

Sajnos gyógyíthatalan betegségem van. Abba akartam hagyni - a férjem unszolására -,a boltot. De azt mondtam, hogy inkább a vevőkkel foglalkozok, mintsem a betegségemmel, még akkor is,ha a bolt nem hoz semmit. Nos ebből a semmiből miket kell még fizetnünk??????????
Egyébként megtaláltam a HKIK egri bankszámla számát, ahová az 5000,-Ft-ot utalni lehet: 10300002-46800905-49020023
Bár engem a csekkes befizetés érdekelne!

Póra Éva  -  

Tisztelt Kamara

Szeretném megtudni milyen módon lehet befizetni az 5.000 ft
regisztrációs díjat?

Számlaszám? Csekk? stb.....

Köszönettel:Éva

Panikó  -  

Szépjóreggelt, én már az első mondaton fennakadtam..
Ha nem kötelező a kamarai tagság, csak a regisztráció, és a regisztráltaknak a kötelező hozzájárulás 5000 ft, akkor a mondta első fele számomra érthetetlen..akkor hogy hogy nem kötelező???

Réka  -  

Hova kell utalni az 5.000,- Ft-ot? Mert azt sehol sem találom....

A tájékoztató nagyon hasznos. Köszönettel: Réka

Rácz László  -  

Tisztelt Hölgyeim! Ez a kamarai regisztráció is olyan mint a pápa pöcse: nem jó semmire!Ez az 5000 Ft is valami hasraütött "kalkuláció" erdménye, és örüljünk hogy nem 50000, mert ezzel az erővel akár annyi is lehetne!
Öreg Sas

Pásztor József  -  

A regisztrációs díj ha köztartozás és adók módjára behajtható miért nem adó?

Józsáné Maja  -  

Nekem kérdésem lenne, az online reg-gel kapcsolatban:
Amikor megnyitom a nyomtatványt és beírom az adószámot, jelszót kér...,de azt honnan kellene tudnom.

Köszönettel: Maja

kezdőcske  -  

Kérdésem az lenne. A társasági szerződésben ügyvezetői feladatokat ellátó tag, főállású munkaviszonnyal rendelkezik, mely meghaladja a 36 órát. A járulékok a főállású munkáltatónál megfizetésre kerülnek. Saját cégében ügyvezetőként megbízási szerződéssel havi bruttó 10.000 ft-al volt jelentve, melynek a 27 %-os eho-t, és szja-t fizette meg.
tudom hogy sok gondot okoz a törvények besorolása szerint megállapítani január 1-től kit , hogyan, hova, és milyen járulékkal, de én még mindig nem látom tisztán, hogy az ügyvezető tagot a saját cégében hagyhatom-e a fentiek szerint megbízásosként, és milyen járulék fizetési kötelezettség van után.
Segítségeteket előre is köszönöm.Éva

KIB  -  

Andrési Attilának:

SEMMIT!!!!!

Bozáné Fekete Edit  -  

Kell-e kamarai nyilvántartás annak a Kft.-nek, Bt.-nek amely 2012 ben végelszámolással megszűnik.
Köszönettel Edit

földvári éva  -  

Tisztelt Cím!

Milyen számlaszámra kell utalni a kamarai regisztrációs díjat, illetve készpénzben hol tudom befizetni.

Köszönettel:
Földvári Éva

Andrési Attila  -  

Kedves Zsuzsa!
Szeretném megkérdezni, a befizetett 5.000 Ft-ért milyen szolgáltatást nyújt a kamara?

Köszönöm!
Szeretettel: Andrési Attila

Böröczky Zsuzsi  -  

Az iparkamara honlapján közzétett tájékoztató szerint:

"További kivételt az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2.§ (2) bekezdése állapít meg, mely szerint a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatók szintén nem kötelesek nyilvántartásba vételüket kezdeményezni."

Tehát nekik sem kell regisztrálni

Gazdag Erika  -  

Kedves Zsuzsa!

Szeretném megkérdezni, hogyan könyveljem majd le az 5000 Ft-ot számla hiányában! Úgy látom, a többieknek is problémát jelent!

Köszönöm: Erika

Böröczkyné Zsuszi  -  

a bizonylat maga a banki terhelés vagy a csekk. Ez megfelel a számviteli bizonylatnak, az áfa szempontjából pedig nem bír jelentőséggel.
Szerintem nem ez a legnagyobb problémánk, hogy nem küldenek számlát. A regisztrációs lap, és a pénzügyi terhelés elegendő bizonylat.

Fáy Andrásné  -  

Kedves Zsuzsa!

Mivel a számítógéppel kitölthető kamarai regisztrációs lap az ígéret ellenére nem került fel a BKIK honlapjára, e-mailben kértünk tájékoztatást arra, hogy mikor lesz a nyomtatvány elérhető. Azt a választ kaptuk, (írásban) hogy február 7.-én várható. Eddig még nem elérhető.
Üdvözlettel Fáy Gréti

Détár Marianna  -  

A regisztrációs lap letöltését nem engedi a program,, gondolom, más is jelezte már. Köszi: DM

Nagy Terézia  -  

Marianna!
Ha rákattintasz a letöltésre word-ben megnyílik a lap. Igaz, hogy kirja, hogy nem lehet menteni, de nem igaz. Word-ben el tudod menteni és kitölthetővé is válik.
Nekem legalábbis sikerült.
Üdv. Teri

Kurucz Istvánné  -  

Kedves Zsuzsa ! Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást ! Én tévesen tudtam,hogy kötelező lesz a kamarai tagság,de Te jóvoltodból mindenkinek mondhatom,hogy csak a regisztráció az.Szeretettel:Eti

anikó  -  

Csak regisztráció, de minden évben fizetni kell az 5 e HUF Kamarai hozzájárulást!!!!!

Hegyesi  -  

Ha elküldtem mg.főtevékenységű vállalkozás regisztrációs adatlapját és a díjat is befizettem, mit lehet tenni ? Kérelmezzem a visszafizetést, vagy lehet 1 x még szükség lesz rá ?

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Megint nagyon jól jött a tájékoztatód. Biztos voltam benne, hogy március 31-ig kell elvégezni a regisztrációt. Köszönöm mégegyszer.

Maria  -  

Cégünk non-profit kft, tevékenység kizárólag szociális tevékenység, tehát semmilyen ker. vagy ipari tevékenységet nem folytat, a kínált kamarai szolgáltatás pedig nonszensz. Ráadásul egyéni vállalkozó is vagyok így már 2x5000 Ft a semmiért. Soha nem fog ügyfelet küldeni. Könyvelőként nem tudom milyen tanácsot tudna pl. adóügyekben adni egy odaültetett díszpinty. Különben is ott van a jogszabálykereső és a google:)

judit  -  

Cégünk tagja az Agrárkamarának. Telefonon felhívtam a területileg illetékes Ker. és Iparkamarát, hogy vajon be kell-e jelentkeznünk. A főtevékenységünk 3821. Azt a választ kaptam, hogy ez mezőgazd.tev.-nek minősül, így nem kell hozzájuk bejelentkezni. Nem tudom, később elég lesz-e a telefonos válasz annak aki majd ellenőrizni jön??? :)

Ildikó  -  

Kedves Judit! Ilyen esetben - és a későbbiekben is mindig - írásos választ kérjél; főleg, ha az APEH-tól kérsz állásfoglalást... A szó elszáll, az írás megmarad:-) Örök igazság!

Gizi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen a figyelem felkeltést a kamarai regisztrációra. Történt velem egy olyan eset, hogy a vállalkozóim sorban fizetik be az 5.000, -Ft összegeket és számlát nem ad a kamara róla, csak egy bevételi pénztárbizonylatot (ÁFA nincs feltüntetve, honnan tudjam, ha nem derül ki a pénztárbizonylatból.) A vállalkozónak ez is költség. Telefonon megkérdeztem miért nem adnak számlát? Válaszuk a következő volt. A kamarai tv.re hivatkozva nem adunk.Szakmabeliek mi a véleményetek róla szabályos ez így? Könyvelők mi meg majd megmagyarázhatjuk NAV-nak esetleg egy ellenőrzés során, hogy miért ilyen bizonylatról könyveltünk.

Orsi  -  

Kedves Mindenki!
Igaz a hír,hogy csak regisztrálni kell és nem kell fizetni kamarai tagságot?
És még egy kérdés,hogy az alapítványoknak kell ilyen regisztráció?

Köszönettel

Zsuzsa  -  

Orsi! Ha nem folytat gazdasági tevékenységet az alapítvány,akkor rá nem vonatkozik a reisztráció.A többi gazdasági társaságnak nem csak regisztrálni,hanem fizetnie is kell.
A kamarai közfeladatok ellátásához minden, a fentiekben felsorolt gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni. A hozzájárulás összege évi 5000 forint,ahogy Zsuzsi ítra a tájékoztatóban.

Erzsi  -  

Rádióban azt mondták, hogy az ügyvédeknek sem kell.

EFA  -  

Kedves Erzsi! Nem tudok a hozzászólásodhoz hozzáírni, de remélem itt is látod majd:
A kamarai törvény szerint gazdálkodó szervezet, azaz regisztrációra kötelezett:
- a gazdasági társaság,
- az egyéni cég,
- az egyesülés,
- az egyes jogi személyek vállalata,
- a leányvállalat,
- a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe,
- a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezet,
- az egyéni vállalkozó.

Azaz itt nem sorolják fel az ügyvédi irodát azok között, akik regisztrációra kötelezettek lennének, tehát valami véletlen baleset folytán, ők ebből megint kimaradtak, azaz rájuk szerintem NEM vonatkozik.

Betti  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönjük a tájékoztatást, de most kis kavarodás van fejemben.
Működő vállalkozás 60 napon belül regisztrál és 2012. március 31-ig fizeti meg a kamarai hozzájárulást.
A kamara honlapján olvastam az alábbit:
"A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulásnak a területi kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített bankszámláján történő jóváírást követően teljesíthetők."

A fentiek alapján a regisztráció feltétele az 5.000 Ft-os hozzájárulás megfizetése vagyis befizetés határideje is március 01.

Jól gondolom?

Gabka  -  

A szüneteltető egyéni vállalkozóknak nem kell, ugye?

Veszprémi Mari  -  

Oké!! Még egy feladat! Kérdés tavaly az építőipari kivitelezői munkákat végző vállalkozók, társaságok már
5.000.- Ft regisztráltatták magukat szakmakódok megjelőlésével.Nekik is kell regisztrálni, vagy elég ha befizetik megint az 5.000.- Ft-ot ?!

Mari

Marika  -  



Zsuzsika!
Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást

Ani  -  

Zsuzsi! köszönöm az emlékeztetést.
Az építőipari kivitelező vállalkozásoknak már kötelezően kellett a kereskedelmi és iparkamaránál regisztrálniuk. Ez elég, vagy újra meg kell tenniük?

Émi  -  

Én rákérdeztem, és a kamaránál azt mondták, hogy az építőipari regsiztráció más célt szolgál, úgyhogy az nem mentesít a regisztráció alól.

Kriszta  -  

Köszönöm a tájékoztatást.
A szünetelő egyéni vállalkozásokkal mi a helyzet?
Aki január 1-én már szünetelt úgy tudom ott nincs probléma.
Aki január 3-tól?

Zsuzsa  -  

Sajnos aki jan.1-e után kezdi a szüneteltetést annak fizetnie kell.

Eszter  -  

Köszi Zsuszi ! Máskülönben, jó a kép a piros szőnyeggel. Igaz az Oscar dijjal sem jár pénz jutalom, a kamarai tagságért sem kapunk semmit. Szóval nem leszünk kamarai tagok (mondjuk mikor pár évvel ezelőtt azok voltunk akkor is nagy segítség volt...), de az 5000-et be kell fizetni. Jó !