Hogyan vonhatjuk le a parkolási díj áfáját?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Legutóbbi levelemben arra hívtam fel figyelmét, hogy a személygépkocsi bérleti díjának áfáját egyes esetekben levonásba helyezhetjük, hiszen mint bérleti díj nem esik tilalom alá. Ehhez kapcsolódóan érdemes végig gondolni a parkolási díjak áfa tartalmát is.

Gyakran előfordul, hogy egy társaság egy irodaházban béreli székhelyét vagy telephelyét. Az irodaház alagsorában a cég tulajdonában lévő gépkocsikat tárolja. Ezért a tárolóért is - ugyanúgy mint az irodahelyiségekért - bérleti díjat fizet. Felmerül tehát a kérdés, hogy ezen bérleti díj áfája visszaigényelhető-e.

A gépkocsi tárolóért fizetett bérleti díj levonhatósága kapcsán két dolgot kell vizsgálni.

tekinthető-e a szolgáltatás parkolási szolgáltatásnak, mely az Áfa-tv. 33. §-a (2) bekezdésének h) pontja alapján levonási tilalom alá esik, illetve
a szolgáltatás igénybevétele kizárólag az adóalany adóköteles gazdasági tevékenységét szolgálja-e.

A parkolási szolgáltatás meghatározása kapcsán - mivel azt a Ptk. nem nevesíti, de tartalmát tekintve leginkább a bérlethez hasonlít - a KSH Szolgáltatások Jegyzékét tekinthetjük irányadónak.
Az SZJ 63.21.24 alá tartozó parkolási szolgáltatás tartalmi meghatározása szerint ide tartozik a parkolás fedett, nyitott parkolóban, parkolóházban, garázsban. Azonban nem ide tartozik a zárható helyiség bérbeadása havi, éves bérleti díj ellenében (70.20.12.2), meghatározott parkolóhely - függetlenül attól, milyen tárolóhely (pl. parkolóház, közterület) - rendelkezésre bocsátása.

Egy konkrét, meghatározott parkolóhely alatt azt érjük, amikor például egy irodaház parkolójában kapunk egy beállási lehetőséget, mely kizárólag a mienk, azt más nem használhatja. Ezeket általában rendszámmal meg is jelölik.

Amennyiben tehát meghatározott parkolóhelyek, illetve egy adott helyiség, vagy annak egy részének bérbeadása történik, a szolgáltatás áfája nem esik a levonási tiltás alá. A továbbiakban a cég tevékenységének, illetve a cégautók magánhasználatának függvénye, hogy az áfa levonható-e, vagy a 38. § (2) bekezdése szerinti megosztás alkalmazandó (részbeni magánhasználat).

Nehézséget okozhat, hogy az SZJ számok alkalmazása nem minden esetben kötelező tartalmi eleme a számlának. Ebben az esetben pedig mindenképpen kérjék meg a számla kiállítóját, hogy szolgáltatásukat konkrét statisztikai besorolással számlázzák le, így könnyen eldönthető, hogy az az áfa törvényben milyen besorolás alá esik.


Hozzászólások

Lilla  -  

Kedves Zsuzsa,

Szeretném megtudni, hogy a fenti leírás még állja e a helyét? Sajnos irodabérletünkhöz tartozó parkolóhely bérléssel (ami ügyfeleink részére történik) kapcsolatban éppen most szeretnék cégünket megbüntetni, mivel azt mondja az adóhatóság, hogy nem vonhattuk volna le az áfát. A parkolók az irodaház alatti parkolójában helyezkednek el, ahol egyedi számjelzéssel (pl.D3) azonosítható a cég által bérelt parkolóhely. A számlán az SZJ szám sajnos helytelen.

Válaszodat előre is köszönöm,

Lilla

winvpztn  -  

SzYbJLbHXZi Michael Kors Outlet hXonen

Éva  -  

Köszönöm az információkat, szerintem fogom tudni hasznosítani.

Edit  -  

Köszönöm az új infókat, nagyon hasznosak !!!

katalin  -  

Mindig találok benne részemre frissités és új információt is.

laci  -  

Köszönöm!

Szilvia  -  

Köszönöm! Engem is érdekelne az autópálya matrica elszámolása!

csak a keresztnevét...  -  

Hasznos ifó,köszönöm! Az autopálya matrica elszámolása érdekelne még. Tisztelettel!Alina

PIRI  -  

kÖSZÖNÖM ÚJ INFORMÁCIÓT KAPTAM

Juli  -  

Mint mindig, most is érthető megfogalmazással kaptam az uj infót.Köszönöm.További jó munkát, magunknak pedig további hasznos segitséget kivánok.

ildiko  -  

Köszönöm az infót!

Judit  -  

Köszönöm az információt, - mint mindíg- most is segített a kézzelfogható magyarázat egy homályos probléma megvilágításában.

Gizus  -  

Köszönöm az infót hasznos, el lehet gondolkodni, mi a jobb megoldás

Ibolya  -  

Köszönöm.

Kecsi  -  

A cégautóadós kollégáknak az a javslatom, hogy próbáljanak meg áttérni az útiköltség-nyilvántartásra. Kalkuláljanak, megéri! Ez itt nem a reklám helye, ezért nem mondok nevet, hogy kinek a programját ajánlom, de nagyon jó program és nagyon gyors!

Kecsi  -  

Új info, köszönöm szépen! Nekünk ugyan tárgyi mentesen adják bérbe a parkoló helyíséget, így külön nem tudunk ilyen módon ÁFÁ-t visszaigényelni, de ettől függetlenül igen szemléletes és figyelemreméltó volt a két szolgáltatás közötti különbségre való rávilágítás. Mégegyszer köszönöm! Üdv: Csaba

Ági  -  

Ez most akkor azt jelenti, hogy ha a cég megfizeti a cégautóadót, akkor az irodaházban történő parkolásnak nem vonható le az ÁFÁja? Mi másért mennénk az irodába, ha nem dolgozni?

MARI  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm a korrekt tájékoztatást. További szép napot és jó munkát Neked. Üdv. Mari

Csilla  -  

Ha fizetek cégautó adót, akkor ezek szerint nem vonhatom le.

PANNI  -  

Köszönöm az új információt. További jó munkát.

Gabi  -  

Most gond nélkül átjött a cikk. Köszönöm szépen. Vidám Napot kívánok!

csak a keresztnevét...  -  

etelka