Helyi adó a kata választása mellett

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A kisadózó vállalkozás az állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén választása szerint jogosult az adó alapjának egyszerűsített meghatározására. Fontos azonban, hogy ehhez ezt az adóalanyiság kezdetétől számított 15 napon belül be kell jelenteni.

15 nap?

valasztas2.jpgIgen, aki 2013. január 1-jétől a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya január 15-ig nyilatkoznia kell az önkormányzat felé ha a helyi adót is „tételesen” akarja megfizetni.
Természetesen aki később csatlakozik a katások táborához, annak a belépés hónapjának 15. napjáig áll fenn ez a lehetőség.

A katás vállalkozások az iparűzési adó alapjának meghatározásához a főszabály, és az ún. 80%-os szabály mellett választhatják azt is, hogy székhelyre és telephelyre önkormányzatonként 2,5 millió forint adóalap után fizetnek iparűzési adót.

Azonban ha ezt a harmadik variációt választják, akkor ezt már most be kell jelenteni, míg ha nem ezt választják, akkor az iparűzési adót a bevallásban kell levezetniük.
Az adó mértékét az adott település önkormányzata határozza meg, de maximum 2%. Egy 2 %-os adómérték mellett az éves iparűzési adó 50 ezer forint.

Fontos, hogy ez a választás-bejelentés a teljes katás időszakára szól, nem módosítható, és a bejelentkezési, bejelentési, bevallási nyomtatvány végrehajtható okiratnak minősül.

A kisadózó vállalkozásnak ezen nyilatkozatát követően nem lesz
  • adóelőleg-bejelentési, -bevallási, és -fizetési kötelezettsége, valamint
  • adóbevallás-benyújtási kötelezettsége.

Így csak az arányosítás miatt lenne szükség további bevallásra, azaz, ha az adóalanyiság év közben megszűnik, vagy ha a vállalkozás szünetelt.

Figyeljünk a telephelyekre egyéni vállalkozóként, betéti társaságként egyaránt. Ha külön önkormányzat illetősége alatt van bejegyezve a székhely és a telephely, akkor a 2,5 millió forintos adóalapot minden önkormányzat meg fogja állapítani.
Így nem biztos, hogy megéri ezt a módszert választani.

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol csak a székhelyen történik a tevékenység, ott akkor érdemes ezt a módszert választani, ha több mint 3 millió forintos éves bevétellel kalkulálunk. Ez alatt ugyanis olcsóbb a „80%-os” módszer, felette viszont olcsóbb a 2,5 milliós adóalap.



A bejegyzés címkéi

kata, helyi adó


Hozzászólások

Bakosné  -  

Kisadózó egyéni vállalkozó vagyok. Iparűzési bevallást szeretnék leadni.Kettő Önkormányzati körzetben van telephelyem.Az általános ( bevétel-ktg ) elszámolást választanám, de nem tudom ,hogy milyen megosztást alkalmazzak az Önkormányzatoknál.Egyedül dolgozok, nincs alkalmazottam.Fodrász vagyok, ezért mindkét telephelyemen ugyanazok az eszközök vannak.
Köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel:
Ica

László  -  

Sziasztok.
Katás kisadózó vagyok. Engem az érdekel, hogy ha a HIPA megállapításának hagyományos módszerét választottam, akkor annak van valami kihatása a számlázásra? Eddig 0%-os adókulcsot kellett a számlára írni, meg hogy alanyi áfamentes kisadózó. Van a kettőnek köze egymáshoz?
Köszönöm előre is a választ.
Üdv. László

Cica  -  

Szervusztok!
KATA-s főállásu egyéni vállalkozó a 6 millió Ft-otos árbevételt túllépte.
Büntető adóként a 6 millió Ft feletti összeg után a 40 %-os adót megfizette a NAV_nak. A kérdésem a következő: Ebben az esetben sem kell az önkormányzat felé hipa bevallást benyújtani? Az évi 2 x 25.000 Ft-os adófizetési kötelezettségével rendezte az adóját?

János  -  

Sajnos ugyanebben a cipőben vagyok. Árbevétel meghaladta a 6 millót, felettes részre befizettem a 40%-ot. Viszont az önkormányzat most a 6 millió feletti részre ki akarja vetni a 2%-os adót. Még abban sem vagyok biztos, hogy nem a 2,5 millió feletti részre. Eléggé improvizatív volt a dolog, ugyanis szinte a beszélgetés során találta ki az osztályvezető, hogy nekem hogyan is kellene adózni. Sajnos vagy sem "kihúzta" belőlem, hogy több lett az árbevételem, mint 6 millió. Ezt mint később kiderült meg sem tudta volna, mivel az önkormányzati adóosztály nincs bekötve a NAV rendszerébe (ami nonszensz valahol). Kérdésem volna, hogy vajon helyesen jár el az önkormányzat a felettes adó megfizettetésével. Akkor amikor én annak idején a 2,5 milliós adóalap utáni adózást választottam, mint KATA vállalkozó?

Marcsi  -  

Sziasztok!
És mi van akkor, ha a KATA-s 02.01-én kezdett és 09.30. kitették, mert tartozása volt. Most megint "sima" egyéni vállalkozó. Beadhatom az IPA-t mint vállalkozó? persze a ktg-eket nyilvántartva és mint ezelőtt a sima EV egész évre.

Buza Bálintné  -  

Üdvözlet!
A férjem egyéni váll., én csinálom a könyvelését, bár nem vagyok könyvelő. 2013.jan, l-től KATÁ-s, és most szembesültem vele, hogy nem jelentettük be a Főv. Önkormányzatnál a változást. Itt állok a 1012 évi bevallással és nem tudom mit kellene tennem. Előre is köszönöm a segítséget.

Edit  -  

Én úgy értelmezem, hogy aki a hagyományos módon szeretné az IPA-t fizetni, annak egyáltalán nem kell semmi változást bejelentenie az Önkormányzat felé, és ekkor lehet a 80%-os adóalap megállapítást használni.
Ha változást jelentünk be, akkor kell a tételes 50 ezret fizetni székelyenként, telephelyenként.

Erről mi a véleményetek?

És ekkor igaz a budapesti önkormányzat állítása, miszerint csak a tételes 50 e van. Ma nekem is ezt mondták!

Klári  -  

Szia!

Ma én is pontosan ugyanígy jártam a helyi adósoknál vidéken. Közölték velem, hogy örüljek, hogy a NAV-nál megnyerem az adót, nem kell, hogy helyi adóban is jól járjak. Az én vállalkozóim ugyanis vagy a tételes levezetéssel, vagy a 80 %-os szabállyal jobban járnak, mint az 50.000 Ft-os tételessel. Közölték velem, hogy a programjuk nem is tud mást beállítani egy KATA-snak. Azért még futok egy kört (beviszem a tanult kollégáknak a törvényt), mert a törvény mindenhol azt írja, hogy választhatja, ...ha ezt választotta, ...döntése szerint (39/B (3) - (4)). Ha ez nem győzi meg őket, nem fogom beadni a változásbejelentőt (03.01-től lépnek át), és az önkormányzatnak nem is lesz tudomása semmiről...
Szomorú, hogy ezt így kell esetlegesen megoldani 2013-ban...

DB  -  

Szerintem vagy az 1. vagy az 1.2-est kell választani.

Aglent  -  

Segítséget kérek a hipa katás kitöltésénél:

1. A kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adóalanyként az iparuzési adóban a kisadózó vállalkozások tételes adójára vonatkozó, egyszerusített adóalap-megállapítást választom

1.1. A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyaként jogosult vagyok rá és igénybe kívánom venni az önkormányzat által biztosított adóalap mentességet

1.2. Tudomásul veszem, hogy a Htv. 39/B. § (4) bekezdése szerinti esedékességi idopontokban az általam fizetendo adó összege 2,5 millió forint adóalap*az önkormányzat által megállapított adómérték*az adóévi adókötelezettség idotartamának napjai/365 nap/2

Ha a fix 50000 ft ipa-t szeretném fizetni, akkor a 1.2 pontot kell beixelnem, vagy a ("sima") 1. pontot is?

Kriszta  -  

Az 1. és 1.2-ot kell bejelölni.

Süvegh Júlia  -  

Csak azt nem tudom, honnan tudom, hogy a KATA-ba való bejelentkezést a NAV elfogadta, ha erről se kép se hang nem érkezett, a NAV törzsadatban semmi nem látszik, pedig már dec 20-a elött megtettem néhány cégnél ill. egyéni vállalkozónál ezt a bejelentést?!
Szerintetek hogy merjenek ezek a vállalkozások 2013-ban már ebben a szellemben számlázni? Hogy tudják jan.15-ig az önkormányzatnak bejelenteni, hogy a 2,5 milliós adóalap szerint kivánnak adózni?

Mariann  -  

Látszódik a törzsadaton legalul keresd a legutolsó oldalon

Ági  -  

Segítség!
Most beszéltem a Fővárosi adóosztállyal, a NAV tájékoztatási vonalával és egy Önkormányzati adóssal.
Főváros:
A kérdésem az volt, hogy csak akkor fizetünk 50.000 Ft adót, ha az Önkormányzatnál bejelentkezünk, vagy /Úgyis megnézik a nyilvántartást/ ha nincs KATA-s változás bejelentés akkor választhatom a régi adózási módokat.
Válasz:
A KATA-ba bejelentkezők minden esetben 50.000 Ft adót fizetnek! Nincs választási lehetőség.
NAV válasz:
Helyi adó törvény 39/B § (3)..........bla-bla -bla
(4)Ha a kisadózó... (3) bekezdés szerint VÁLASZTJA.....!!!
De nem tudjuk hogy be kell e jelenteni, ha KATA-s, de nem az 50.000 Ft-os adót választja. Hát igen a törvény megint nem fogalmaz egyértelműen.
Önkormányzati válasz:
Hagyd a fenébe az egészet, majd a májusi bevallásban számolsz, vallasz stb.

Igen, de mit mondok a vállalkozónak, ha utólag kiderül a Budapestieknek van igazuk.Egy 1,5 milliós vállalkozónak nagy segítség a havi 50.000 Ft fix Nav adó, de érvágás az 50.000 Ft IPA.

Nektek már adtak korrekt tájékoztatást? Ha igen kérem írjátok meg.

Előre is köszönöm:
H.ági

Kati  -  

Kedves Zsuzsi,
mi a helyzet azokkal a vállalkozókkal, akik eddig is egyszerűsített módon, a 80% szabály alapján készítették az ipa bevallásukat?
Épp most jött egy hírlevél, hogy akik áttértek a Kata-ra, azoknak a bevallásukat is be kell adni 30 napon belül. Létezik ilyen?
Köszönettel: Kati

Éva  -  

Köszi az infót, nagyon jókor jött! A bejelentés módjának a szépséghibája itt nálunk Pécsen , hogy hiába van elektronikus meghatalmazás, ezt a bejelentést csak papíron lehet megtenni!
No comment!

Tilda  -  

Kedves Zsuzsi és a munkatársak!

Köszönöm az infót, nekem egy fő egyéni vállalkozom van, ennek ellenére "fent jártam" a honlapon láttam, hogy már a változás-bejelentőn szerepel is.
Jelenleg szünetel, ugy tudom elég utána bejelenteni !
Remélem nem késünk el ??????
Üdvözlettel Tilda

Márti  -  

Köszönöm Zsuzsi..

Én úgy értettem, hogy a 2012. évi CXLVII. TÖRVÉNY 32 § -a módosította az 1990. évi C. törvény 39/B §-t.
H most újból megnézem a hatályos 2012. évi CXLVII. törvényt akkor azt látom hogy a 32 §-t "Hatályon kívül helyezve: 2010. évi CXXX. törvény 12. § alapján. Hatálytalan: 2013. I. 2-től.=

Tehát én ezért gondoltam, hogy hatályon kívül helyezték....

Üdv: Márti

Böröczky Zsuzsi  -  

Ha egy módosítás beépül abba a törvénybe, amit módosít, akkor a módosítás hatályon kívül helyeződik. Nem túl egyszerű, de ez a jogalkotás rendje

Márti  -  

KÖSZÖNÖM :)

Ági  -  

Sziasztok!
Elöször is BUÉK mindenkinek.
Budapestieknek szerencséjük van, a változás bejelentőn kell
megjelölni a KATA-t.
Az Ország "összes" önkormányzata nem készítette el az új változás bejelentőt.Én már 8 önkormányzatot hívtam fel, mind mást és mást mond.
Nektek már minden KATA-nak visszajött az igazolás hogy APEH nyilvántartás szeint KATA-s? Én a 26-ból csak 3 befogadást kaptam. Szerintetek ettől függetlenül KATA-nak vegyük?
Ha ilyen döcögősen kezdődik az új év mi lesz később!?
De ne legyünk pesszimisták, bízva egy jobb évben:
Jó munkát mindenkinek

Fenyves Jánosné  -  

a NAV törzsben a legutolsó adatnál nézd meg . Az egyéni vállalkozóknak ott, a Bt-nek az első oldalon van bejegyezve

Ági  -  

Köszönöm

Márti  -  

A 2012 évi CXLVII .törvény 32 § (9) pontja rendelkezett erről a választásról, de ahogy nézem a hatályosat... a 32 § ahogy volt egy az egyben hatályon kívül is lett helyezve 2013. 01. 01-től. akkor most mi is van ? Átkerült máshová ?

Mit is kéne most csinálni ??

Üdv.
Márti

Böröczky Zsuzsi  -  

Nem a 32.§, hanem a 39/B.§ (9) bekezdése rendelkezik erről. Azt nem helyezték hatályon kívül.

BETTI  -  



Most érdeklődtem a helyileg illetékes önkormányzatnál, ahol nem is hallottak erről a dologról, az ügyintéző hölgy azt mondta,hogy majd a májusi bevalláson kell a választott módszert jelölni és márciusban még az előző évben kiközölt adóelőleget kell megfizetni. Nem tudom szerintetek valóban így van ez, nem szeretnénk emiatt lemaradni a 2.5 m ft-os adóalap választásának lehetőségéről. Mi tévők legyünk? A válaszokat előre is köszönöm.

Kondor Tamás  -  

Köszönet a figyelmeztetésért, DE jó lett volna egy olyan nyomtatvány sablon is az anyag mellé, (önkormányzat független) amin ennek eleget lehet tenni, mert bizony az önkormányzatok igencsak felkészületlenek ebben.

Böröczky Zsuzsi  -  

Írsz egy sima nyilatkozatot, melyben valami ilyesmi szöveg legyen:
"..hivatkozva a 1990. évi C. tv. 39/B. § (9) bekezdésében előírt bejelentési kötelezettségemre ezúton tájékoztatom a Tisztelt Önkormányzatot arról, hogy 2013. január 1-től KATA-s adóalany vagyok, és iparűzési adóm tekintetében a helyi adó törvény 39/B. § (3) bekezdés szerinti adó megállapítási módszert (önkormányzatonként 2,5MFt) választom.".

Márti  -  

Köszönöm az információt! Igen, jelenteni kell az Önkormányzatnak a kata választását, de a helyi adócsoport semmi infot nem tud adni ezzel kapcsolatosan, hogy milyen nyomtatványon, milyen formában kell ezt megtenni.

Tőke Zsuzsa  -  

Olyan hírlevelet olvastam (Könyvelői Praktikum), ahol a bejelentkezés mellett rendkívüli bevallást (30 napon belül)is említenek.
Megkérdeztem az önkormányzatot Pesten, nem hallaottak "még" róla. Tehát egyelőre nem kell bevallani, csak bejelentkezni 15-ig!

Ferike  -  

És azt bevallanád mennyi ideig voltál a szeretőm???

Borsa  -  

A Fővárosi Önkormányzat 2013-01 nyomtatványán szerepel és be lehet küldeni. Hatvanba pedig saját kézzel szerkesztett változatot elfogadják, mert nem készítettek erre adatmódosító lapot.
Szép havas napot mindenkinek!