Határidő: február 13.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az év első hónapjának bérszámfejtése mindig nagy kihívás a könyvelők és bérszámfejtők számára. Figyelem! Az idén új szabályok alapján kell bevallani a szakképzési hozzájárulást.

1208


A magánszemélyeknek kifizetett jövedelmekről és a magánszemélyekhez nem köthető adókról szóló bevallás mindenki számára ismert. Akinek nincs alkalmazottja és nincs semmilyen „jelentendő” jogviszonya, annak nyilatkozattal (NY) helyettesíthető.

1212


Erre hívnám fel a leghangsúlyosabban a figyelmet, hiszen a legjelentősebb változás a tavalyi évhez képest, hogy a szakképzési hozzájárulást havonta kell bevallani és befizetni. A bevallása nem a 08-ason történik (bár logikus lett volna), hanem a 1212-es nyomtatványt kell leadni minden hónap 12-ig. A tanulókat is foglalkoztató vállalkozók valószínűleg nem érzik az adminisztráció egyszerűsítésének hatását….
Természetesen, akinek nincs ilyen kötelezettsége, ezt a nyomtatvány is helyettesítheti a nyilatkozattal.

(A bejegyzés végén belehallgathatsz a legutóbbi Adónavigátor Konferencia hanganyagába, amelyen Lászlóné Szép Györgyi beszél a 1212-es bevallás kitöltéséről)

1258


Az egyéni vállalkozók saját járulékait tudja bevallani. Aki mellette társas vállalkozóként biztosított, annak a társas vállalkozás adószámát is fel kell tüntetni. Nekik ezt nyilatkozattal sem lehet helyettesíteni, hiszen ezt a tényt minden hónapban közölni kell (legalábbis a NAV tájékoztatása szerint).

1201


Ennek a bevallásnak az előbbiektől eltérően 20-a a határideje, viszont levették róla a szakképzési hozzájárulást, így ezt a bevallást leginkább a cégautóadó miatt tartjuk meg emlékezetünkben.
Akinek ezen a bevalláson nincs kötelezettsége, ráadásul ezt havonta vagy negyedévente kellene bevallania, annak javaslom, hogy vigye rá az NY jelű nyilatkozatra.
Ha van a nyilatkozaton 12-ig esedékes adónem is, akkor még ma ezt is el kell küldeni.


lszgy.jpgA szakképzési hozzájárulás bevallásának kitöltésével kapcsolatban töltsd le a „1212 BEVALLÁS a szakképzési hozzájárulásról” nevű nyomtatványt, és hallgasd meg Lászlóné Szép Györgyi előadásában a kitöltési útmutatót!

1212 bevallás-nyomtatvány >>

Előadásrészlet a 1212-es kitöltéséről  (Mp3) >>
(A teljes előadás CD-csomagja hamarosan megrendelhető...)


A bejegyzés címkéi

bevallás, szakképzési hozzájárulás


Hozzászólások

Antal  -  

Kitöltési útmutató
a 1201-es számú bevallási nyomtatványhoz

"kérjük az adózókat, hogy amennyiben az adózónak nem
keletkezett egyik adónem tekintetében sem adófizetési kötelezettsége az adott idıszakban
(hónap, negyedév, év), akkor ebben az esetben nem kell benyújtania (pl.: havonta) az NY jelzésű nyilatkozatot sem."

Gabi  -  

1201 bevallást július 20-ig most is be kell adni az első félévről?

Timi  -  

Egészségügyi asszisztens 36 órás munkaviszony mellett egyéni vállakozó szeretne lenni.
Tevékenységi köre: Szabad foglalkozású egészségügyi tevékenység egyéb humánegészségügyi ellátásban (kivéve: orvosok, fogorvosok) (869003) lenne.
Mit kell tudni erről a szabad foglalkozásu tevékenységről.
Engedélyek, adózás stb.?

Hugi  -  

Segítséget kérnék. Gyakorlati oktatók vagyunk így havonta visszaigénylünk a szakképzési terhére. Ha a nyári szünetben együttműködési megállapodással foglalkoztatunk tanulót akkor valóban elveszítjük a visszaigénylési jogunkat? Azt tudom, hogy abban a hónapban amikor együttműködési megállapodás is van a tanuló szerződés mellett akkor csak 0-ig juthatok el a bevallásban, de évvégén sem igényelhetek vissza? A választ előre is köszönöm.

Évi  -  

Segítséget kérnék! Az olyan egyéni vállalkozónak, aki öregségi nyugdíj mellett egyéni vállalkozó, ügyfélkapuja nincsen, nem áfás, nincs alkalmazottja, neki milyen gyakorisággal kell beadnia a 1212-t? Eddig évente egyszer beküldte papír alapon és kész.... Most?

gabi  -  

Az Ny jelű nyomtatványt most is küldheti egyszer egy évben, csak határidőben kell beérkeznie. Ha már késő, akkor nullás 1212-eseket kell havonta adni.

gabi  -  

Az Ny jelű nyomtatványt most is küldheti egyszer egy évben, csak határidőben kell beérkeznie. Ha már késő, akkor nullás 1212-eseket kell havonta adni.

Gazdag Erika  -  

Kedves Zsuzsa!

Szeretném megkérdezni, hogyha valaki ügyvezető egy Kft-ben, de a Kft-vel semmilyen jogviszonyban nem áll, máshol dolgozik teljes munkaidőben, akkor jól gondolom-e, hogy se bevallani, se járulékot fizetni utána nem kell a Kft-ben?

Ili  -  



Kedves Zsuzsi!


Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatót, sajnos elkerülete a figyelmemet ez a bevallás.

Üdvözlettel
Ili

Anikó  -  

Kedves Zsuzsa,

egy kérdése merült fel benne, ha valaki a 1208-ast nullásan adja be, miért kell neki 1212-est NY.esen beadni?

A 1212-es kitöltési útmutatója szerint, az Art 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallás benyújtására kötelezett adózó e kötelezettsége keletkezése időpontjától teljesít.

Ha nincs kötelezettsége azaza nem munkáltató vagy kifizető, akkor nem kell 1212-est beadnia szerintem.

Köszönettel,
Anikó

Ernő  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem erre a bevallásra is. Bevallom, kiment az eszemből.
Köszönöm!

Szilvi  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm, hogy mindig mindenről tájékoztatót küldesz.Egyedül dolgozom, így ez nagyon nagy segítség számomra.

rózsa  -  

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm a korrekt tájékoztatást!

ETA  -  

Zsuzsaika nagyon köszönöm, hogy felhívtad figyelmünket a 1212 feladására, őszinte vagyok nekem nem jutott eszembe. Mégegyszer is köszönöm, figyelmes vagy nagyon.

Szabó Mária  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon reménykedem, hogy ez évben is készítesz nekünk egy Kisvállalati adómegtakarítás abc-je 2012. könyvet.
A 2011-es is óriási segítség volt egy ilyen egyedül dolgozó nyugdíjas könyvelőnek. Ezúton is köszönök neked minden segítséget.
Üdv.: Marika

Gizus  -  

Kedves Zsuzs!

Ha a cégnek a bérszámfejtését outsoursingban látja el egy külsős cég, véleményed szerint kinek a faladata a szakképzési
havi bevallása, a megbízóé vagy a megbízotté?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Jó a kérdés. A körülményektől és a szerződéstől függ. Ha nincs meg az információd a tanulókkal kapcsolatban, akkor nem tudod elkészíteni.
Persze a szakképzési kötelezettség meg a bérszámfejtés eredménye, tehát ő meg enélkül nem tud dolgozni.
Meg kell állapodni, hogy ki adja át az adatot a másiknak.

Mari  -  

Kedves Zsuzsi!
Nagy tisztelőd vagyok a magasszintű felkészültséged, és a hozzánk való önzetlen tudásmegosztásod miatt.
A 1201-es bevallással kapcsolatban szeretném a véleményedet kérni. A kitöltési útmutatót úgy értelmezem , hogy csak abban a bevallási időszakban kell beküldeni amelyikben kötelezettség keletkezik, függetlenül attól hogy havi v. né. bevalló a vállalkozás. Válaszodat előre is köszönöm:
Üdv.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A bevallásokat nullásan is küldeni kell a megfelelő gyakoriság szerint. A haviaknak különösen érdemes az NY-est leadni, mert ezzel az egész évet letudhatja.

Timi  -  

Kedves ZsuzsiT
Mennyire lehet adni a NY-es kitöltési útmutatóra? Ugyanis azt írja, hogyha a rajta szereplő egyik adónemben sem keletkezik kötelezettség, akkor az Nyilatkozatot sem kell küldeni. A NAV törzsadatban szereplő bevallói típuskód különben a 01-es bevallásra vonatkozik? Mert akkor az ott leírt bevallási gyakoriságra küldeni kell a 01-est? Akko miért szól a kitöltési máshogy? Már lassan követhetetlen...
Köszönettel: Timi

B.Zs.  -  

Bocsánat, elírtam, Györgyi előadásán.

B.Zs.  -  

Szeretném megkérdezni, hogy mióta változott a határidő február 13-ra, mert én voltam a Gyöngyi előadásán és ott 25-e hangzott el határidőként?!
Köszönöm!

Marika  -  

A 2011 évi 1101 bevallás határidő: febr. 25.
2012 havi 1212 bevallás febr. 13.
Hogy ne legyen egyszerű.....

Éva  -  

Kedves Zsuzsi!
A 1208 bevallással kapcsolatban lenne kérdésem az ügyvezetővel kapcsolatban. Kell-e a 1208-on jelenteni nullásan, ha van másutt pl.heti 36 órát meghaladó mviszonya vagy lehet NY bevallást leadni?
Köszönöm: Éva

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az APEH hivatalos válasza az, hogy igen, kell adni minden hónapban a (ha jól tudom) 8-9-es lapon a jogviszony miatt. Még akkor is ha a jövedelem nullás.
Ettől függetlenül szinte mindenki ny-st ad erre az esetre, és én még nem láttam emiatt bírságot. Eddig....

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a naprakész információt. Igazán nagy ötlet volt egy új bevallást létrehozni, de hát nem tudunk Mi már semmin sem csodálkozni.Köszönöm!

Hirtne Gabi  -  

Kedves Zsuzsi !
Igazán örülök, hogy ilyen naprakész hirrel leptél meg minket.
További szép napot Hirtné gabi

Magony Istvánné  -  

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos és a mindig érthető világos tájékoztatásaidat A legfelkészültebb a legjobb vagy

Saci  -  

Zsuzsi!
Gondolom elírás a 1158, mert 1258 akar lenni.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Köszönöm, már javítottuk is!

Ágnes  -  

Kedves Zsuzsi!
Évek óta hűséges olvasója vagyok oldaladnak. Nem szokásom hozzászólni, de muszáj megdicsérnem téged! Köszönöm a sok friss és gyakorlati infót! A neten még mindig a legjobb szakmai oldal!