Gyermekek utáni pótszabadság új szabálya

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az új szabályok közül az egyik „legnépszerűbb” a gyermekek után járó pótszabadság igénybevétele. Tényleg igaz az, hogy 2012-ben mindkét szülő igénybe veheti?

A válasz röviden: igen

csalad.jpg
A Mt. 132. § (2) bekezdése értelmében 2012. január 1-jétől a munkavállalónak a 16 évesnél fiatalabb
• egy gyermeke után 2,
• két gyermeke után 4,
• kettőnél több gyermeke után összesen 7
munkanap pótszabadság jár.

A hatályos szabályozáshoz tehát nem arra van szükség, hogy kiderítsük, hogy melyik szülő vállal nagyobb szerepet a gyermeknevelésben.
Most inkább arra van szükség, hogy a munkáltató beszerezzen a munkavállalótól egy nyilatkozatot, hogy van-e, illetve hány gyermeke van, s azok mennyi idősek.

Egyes fórumokon ennek az ellenkezőjét is lehet olvasni.
Az ezt ellenzők tábora arra hivatkozik, hogy a törvényjavaslat indoklása a szabadság megosztásáról beszél.
A törvényjavaslat indoklása azonban nem minden esetben tükrözi az elfogadott törvény tartalmát. A törvény szövege szerint a pótszabadság jogosultja a munkavállaló, akinek legalább egy 16 évesnél fiatalabb gyermeke van, azaz mindkét szülőt alanyi jogon megilleti a pótszabadság.


A bejegyzés címkéi

munkaügy


Hozzászólások

Laposa Csaba  -  

Tisztelt Cím!
aszt szeretném kérdezni,hogy igényelhetem a gyermek után járó pótszabadságot, úgy hogy már 8-éve élettársi kapcsolatban vagyunk a párommal és ő neki van egy kislánya? mivel a régi munkáltatómnál ez nem volt kérdés, de az új munkahelyemen,aszt a választ kaptam,hogy nem,mivel nem vagyunk házasok! ki tudna nekem ebben segíteni? egy gyermek után szeretném igénybe venni. köszönöm a segítséget és a választ!

Bódi Zsolt  -  

Jó napot! kérdezni szeretném, 2013-tól igénybe vehetem e két gyermekem után járó pótszabadságot? úgy hogy nem egy háztartásban élünk,fizetem a gyermektartást rendesen és tartom velük a kapcsolatot! ezt azért kérdezem mert a munkahelyemen elutasították hiába töltöttem ki a nyomtatványt,azt mondták hogy nem jár mert nem egy háztartásban élek velük!! de sokan meg azt mondják hogy jár így is!! na most akkor mi az igazság?

Besenyei Jánosné  -  

A tartósan beteg gyermek után járó pótszabadság valóban 2012. január 01-től illeti meg a szülőket, vagy csak 2013.január 01-től fog életbe lépni?
Milyen módon lehet igényelni a munkahelyen? Milyen igazolást kell leadni hozzá?
Köszönettel

Buda Anikó  -  

Tartósan beteg gyermekem után járó pótszabadság után érdeklődnék.Úgy tudom 2013 januárban változott és 2 nap helyett 4 nap jár?Szeretném megtudni ez így van -e?
Köszönöm.

Fábián Anita  -  

Tisztelt Zsuzsa!
A kérdésem az lenne, ha egy munkavállaló munkaviszonya év közben kezdődik, és van két 16 évnél fiatalabb gyermeke, a gyermekek után járó pótszabadság időarányosan jár-e neki?
(éves 4nap, időarányos 3 nap) Kell-e az ilyen munkavállalót - vagy lehet-e - nyilatkoztatni az igénybevett ilyen pótszabadságról?
Válaszát ezúton is köszönöm.
Anita

Baranyai Rita  -  

Gyerekek utáni pótszabadság

Ibolya  -  

Az élettárs nem jogosult a pótszabadság igénybevételére,güggetlenül attól,hogy a gyermekkel egy háztartásban él.A vérszerinti szülőknek jár,mégha elváltak is.
Nemzeti ERrőforrás minisztérium Szociális Lakossági Tájékoztatási osztály szakmai állásfoglalása.

B.I.  -  

Új Mt. záró rendelkezések - 294 § (1) alapján:
c) gyermek: a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek,
h) szülő:
ha) a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, továbbá az együttélő házastárs,

Ahogy korábban is írtátok, a vérszerinti szülő, ha nem él együtt a gyerekkel nem jogosult pótszabira.

DANCS Andi  -  

akkor is megelleti mindkét szülőt, ha nem azonos a gyermekkel a lakcím? Magyarul elvált szülők esetében??

Ica  -  

Kértem írásos állásfoglalást ez ügyben. A válasz szerint igen, jár az elvált szülőnek is, mert a törvény csak szülőről beszél, nem teszi feltételül a közös háztartást.

Anikó  -  

Zsuzsinak mindig igaza van!

Borsika  -  

Akkor a másik hírlevél szerint:

Minden kommentár nélkül csatoljuk az Mt. módosítását előíró 2011.évi CXCI tv. 60-61.§-hoz fűzött kommentár idevonatkozó részét:

A törvény a 2010/18/EU irányelvvel összhangban - a gyermekek után járó pótszabadság igénybevételére bármely szülő vagy szülők egymásközt megosztva is jogosultak.

Nem tudom megállítani a fejem: ide - oda forgatom.......

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az a bizonyos másik hírlevél (nem tőlünk származik) a törvényjavaslat indoklásából idézett. Az elfogadott törvényben ehhez képest lehet eltérés.
2012. január 1-től mindkét szülőnek jár a pótszabadság, ez az új Mt. hatálybalépésével annyiban változik majd, hogy a háztartásban is kell, hogy neveljék a gyermeket.
Az elvált szülőnek (aki nincs már a háztartásban) neki már nem fog járni.

Judit  -  

Kedves Zsuzsa!

A kérdésem a következő:
élettársi kapcsolatban vagyunk a párommal, kettő közös gyermekünk van. (persze az Ő nevén mindkettő)
Szeretné igénybe venni a gyermekek után járó pótszabadságot, de a munkáltatója szerint élettársi viszonyban Őt nem illeti meg. Csak akkor, ha házasok, vagy elváltak lennénk.
Én ilyen kikötést nem olvastam a törvényben! Hát akkor is a gyermeke, és szülő!!!!!
Valóban nem veheti igénybe?

Ocskó Erzsi  -  

Ha a gyermek az idén tölti a 16.-ik életévét pl.I félévben, akkor is ját a pótszabadság.
Három gyerek esetén ha abból csak egy aki ennél a kornál alacsonyabb akkor hágy nap jár.
Erzsi

Ildikó  -  

Nagyon szép, támogassuk a gyermekes munkavállalókat!
Csak azt felejtik el, hogy mikró vállalkozásokban is dolgoznak gyermekesek. Az ő 2 -4 -7 napra járó bérét a közterhekkel ki fogja kitermelni? A fizetett ünnepekkel, meg egy éves átlagos szabadságnappal ez éves szinten szinte két havi munkabér, amit ki kell fizetni, és betegszabadságról még nem is beszéltünk! Legalább a szoc.ho adót ne kellene ezen napok után megfizetni! Könnyű más kontójára adakozni!

Kati  -  

"hogy mikró vállalkozásokban is dolgoznak gyermekesek"

Már nem sokáig:-(

Munkáltató  -  

E szabadság finanszírozásának semmi köze megint a munkához, a teljesítményhez. Szociális dolgokat a befizetett adóból kellene finanszírozni. Plusz megint egy csomó adminisztráció.