Ezt várja tőlünk a szakvezetés...

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Régen, igazolt sportolóként gyakran hallottam a csapattal szemben támasztott egyesületi elvárások után a következő mondatot: " Ezt várja tőlünk a szakosztály vezetése!" A novemberben megjelent SZAKma újságban olvastam egy riportot dr. Matolcsy Györggyel, aki megfogalmazta a könyvelőkkel, adótanácsadókkal, könyvvizsgálókkal szembeni elvárásokat.

Idézet a riportból:


Riporter:

A politikai elszántság és a mégoly jó szabályok mellett is nagyon sok múlik a tényleges megvalósításon. Milyennek látja a helyzetet hazánkban?

Matolcsy:

Fontosnak tartjuk, hogy az adózók megértsék a jogszabályokat és megfelelően tudják alkalmazni azokat. A szabálykövetésben óriási a felelősségük az adózókat segítő könyvvizsgálóknak, könyvelőknek, adótanácsadóknak. Amíg ugyanis a vállalkozó teszi a dolgát és az adminisztrációt ráhagyja a szakértőkre – mert lássuk be: sokan a könyvelést és az adóbevallásokat adminisztrációnak tartják – sok múlik a könyvelők szaktudásán és hozzáállásán a gazdaság fehérítése és az adóbevételek teljesülése érdekében vívott harcunkban. Keressük az eszközöket ahhoz, hogy garantálni tudjuk: az ország bármely pontján is fordulnak könyvelőhöz, könyvvizsgálóhoz, adótanácsadóhoz, biztosak lehessenek a vállalkozók abban, hogy szakmailag korrekt és etikus szolgáltatást kapnak a fáradtsággal megkeresett pénzükért.

Szerinted, milyen eszközökkel lehet garantálni a korrekt és etikus szakmai munkát?


Hozzászólások

Ruszin Zsolt  -  

Olvasom, hogy a minisztert valaki kontíroztatná a határidő előtt. Jelzem, hogy éppen a jelenleg regnáló miniszter alatt 2012.01.01-től lényegében eltörölték a számviteli törvényből a kontírozást, miután az egyetlenegy elektronikusan tárolt naplózással helyettesíthető lesz. Ezzel nem Matolcsy urat akarom dicsérni, azonban észre kell venni a sok sopánkodás között a valódi teherkönnyítést is.

Kati  -  

Hát ez tényleg könnyítés, bizony :-( Inkább kontírozok, mint nap mint nap változó törvények után kutakodok.

manna  -  

Ez tényleg jó lesz, mert sok időt vett (volna) el nem is a kontír, mert azt továbbra is ráírom, hanem az érkezett, könyvelve, dátumozva stb. Nekem ezekre nem maradt már cérnám.... de helyette jön majd a tételes ÁFA, így azért malmozni nagyon nem lesz időnk :)

lmpraxis  -  

Csak úgy megkérdezném, mert Ruszin Úr biztosan tudja, hogy most hányan foglalkoznak a T.minisztériumban egyáltalán a számviteli kérdésekkel, mert régen a PM-ben külön számviteli Főosztály volt jól képzett, gyakorlott szakemberekkel, akikkel nagyon könnyen lehetett szót érteni. Most tudomásom szerint 2 fő foglalkozik ilyennel, az sem mondható hogy gyakorlott a gazdálkodók számvitelében, ezért tartunk itt. Csak egyszer ülne valaki le, egy jó program mellett, és viszonylag "szófogadó" vállalkozás havi anyagát lekönyvelni 1-15-ig, majd akkor meg tudnák, hogy ha valakik, nagyon le vannak terhelve, akkor........ És akkor a média meg szajkózza az adminisztrációs csökkentést, nemcsoda ha tőlünk kérik számon, hogy ezt hallották.Mi nem vethetünk ki külön adókat, örülünk, ha a tavalyi díjat megkapjunk, közben.... Kérdezzék már meg valamelyik főokost, hogy a 08-as terjedelmes havi bevallásnak mi értelme, ha következő havi táppénz esetén már újra meg kell adni a bért, stb. Nem egy intézményhez tartoznak, nyugdíjnál ugyanez, munkanélkülinél megint, hol itt az értelmes adminisztráció! Régen egy nagy zöld lapot leadtunk, és mégis mindig meg volt minden. Erre Ruszin Úr még nem emlékezhet, most meg több tíz oldalból semmi haszon! Imádtam a szakmámat, de ma semmi megbecsülése nincs, még a vállalkozók részéről sem, mert már nem is akarják hallani mi változott, míg régen Ők kérdeztek, és büszkék voltak, ha olyan könyvelőjük van aki ellátja őket tanáccsal. Visszatérve Matolcsy Úrra, nézzük meg hol dolgozott, ilyen háttérrel hogy lehet KKv-kat segítő programokat kidolgozni, gőze sincs a gyakorlatról!

Kati  -  

Mi könyvelők igyekszünk minden törvényt betartani,tisztességesen dolgozni, de sajnos mindezt egy viharzó tenger hátán tesszük. Gyakran bennünket hibáztatnak a megbízóink a bonyolult szabályok, felesleges adminisztrációk miatt, és nem is értékelik a munkánkat. Kiszámíthatatlan, állandóan változó és bonyolult adótörvények mellett az életben maradásért, vagy csak nagyobb jövedelemért sumákoló vállalkozókkal birkózunk. A körülményeken kellene sürgősen változtatni, de sajnos napjainkban ezt a törekvést egyáltalán nem érezzük. Nem egyszerűsödik az adminisztráció, és sajnos az etika törvényei sincsenek betartva, nagy tisztelet a kivételt képező becsületes vállalkozóknak.

HG  -  

Egy színésznek egy szerepet több hónapos próbaidő alatt kell megtanulni és eljátszani, nekünk több ezer oldal egymással összefüggő jogszabályt napok alatt kell megtanulni és jól alkalmazni.
Ebben kellene az esély egyenlőséget biztosítani, mert ez utóbbi sokkal nehezebb és az elmúlt évek során sajnos nem javult a helyzet hanem csak romlott.

Ilus  -  

A feltett kérdésre nagyon rövid válaszom van: korrek és etikus törvényekkel, korrek és etikus törvényhozókkal, és azzal ha nem ámítják a vállalkozókat holmi "söralátétekkel", mert mindannyian tudjuk, hogy az évek során egyre bonyolultabb az a bizonyos adminisztráció. Akár a bérszámfejtésre, akár a könyvelésre, akár az adózásra, tb-re gondolunk. Egyre nagyobb az elvárás és egyre kevesebb a díjazás, mert ha a vállalkozónak nem megy jól, a könyvelőt, vagy adótanácsadót sem tudja kifizetni.

Selma  -  

Kedves Zsuzsi!
Nem ehhez a témához tartozik, de már nagyon régóta keresem a választ. Én márciusban leszek 62 éves, és rokk.nyugdijas vagyok. sehol nem találok rá paragrafust, hogy jövőre dolgozhatok-e tovább mint könyvelő, egy.vállalkozó. ill. ha dolgozhatok rám is vonatkozik-e, hogy főállásúvá nyilvánítanak és meg kell fizetnem a teljes járulékokat a min.bér után. Ebben kérem segítségeteket, hol találom meg a rám vonatkozó rendeletet, hiszen mindjárt évvége.
előre is köszi

Kati  -  

Sajnos a 2012-ben nagy kiszúrtak egyes nyugdíjas, kisebb jövedelmű kisvállalkozókkal, azokkal akik még nem töltötték be a jelenleg érvényes nyugdíjkorhatárt. Pontosan, akik már elmúltak 59 évesek, de még nincsenek 62 vagy 65 évesek. A többi nyugdíjas nyugodtan dolgozhat, hol itt az esélyegyenlőség.

selma  -  

kösz, már megtaláltam a választ

Anna  -  

Zsuzsi!
Remélem ezeket az észrevételeket eljuttatod a miniszter úrhoz. Nem lenne baj, ha tudná, hogy mi a véleményünk, ha arra ők más úton nem kíváncsiak.
Hol van az általa ígért 500 milliárdos bürokrácia csökkentés, amiből ugye majd munkahelyek fognak teremtődni??? Ugyan hol és nem kereslet kell véletlenül a munkahelyteremtéshez? Ennek a felismeréséhez nem kell gazdasági miniszternek lenni....A tételes áfa bevallás bevezetése pedig egyenesen agyrém!!!!Dolgozott életében már az, aki ilyet kitalál?
Már nem tudunk elmenni szabadságra, nincs hétvége, ünnep. Állandóan a fogyatkozó, de egyre több "adminisztrációt" adó vállalkozók napi kiszolgálásával kell foglalkozni évek óta változatlan vállalási díjért. Az idén pedig még a karácsonyt és az újévet is a még ki nem hirdetett jogszabályok böngészésével kell majd töltenünk.
Hol van a jogállam, hol van az, hogy megfelelő időt kell biztosítani a jogalkalmazóknak a jogszabályok megismeréséhez? Hány törvény és végrehajtási rendelete nincs még elfogadva és kihirdetve amit 30 nappal korábban a hatályba lépése előtt meg kellett volna tenni? A kötelezettségek és a szankciók csak ránk vonatkoznak??? A korrektség és az etika szintén???
Örülök, hogy hamarosan nyugdíjba mehetek, sajnálom a maradókat és az idegrendszerüket és egészségüket féltem.
Erre szavaztunk? Ezt akartuk? Ezt IGÉRTÉK????
Nyugodalmas jó éjszakát kívánok, célszerű lenne mára már a munkát abba hagyni.

Ruszin Zsolt  -  

A tételes áfa bevallást nem az MKOE találta ki, nem is az MKOE-hoz fűződik a legkorábban megismert megvalósítási szándék, csupán a kormányzati és hivatali körökből származó értesülések és a "hallgatólagos szándék" ismerete kapcsán akart az egyesület egy, a könyvelők érdekeit is szem előtt tartó koncepcióval a folyamat élére állni. Ez megtörtént 2011 februárjában. Azóta kormányzati körökből nem érkezett megkeresés, az MKOE-tól függetlenül született meg a döntés "valamilyenfajta" tételes áfa bevallás 2013-tól való megvalósításáról. Sajnos az egyesület által javasolt elemekről soha, semmilyen kormányzati szereplő nem adott visszajelzést. Az elmúlt hónapokban az informális válaszok felületesek és a lényeget mellőzőek voltak, de árulkodó tény, hogy az adóhatóság informatikai elnökhelyettese egyáltalán nem volt meglepve a javaslat kapcsán: http://hvg.hu/gazdasag/20110927_vargaarpad_NAV_afa. Az MKOE javaslatai nélkül a tételes áfa bevallás rövid időn belüli megvalósítása igencsak aggasztó lenne. Ezek összegzően:

az adószám, név, cím, stb. alapú azonosítás elvetése
napi, vagy tételes nyugta bevallás elvetése
a nyugtás magánvásárlások tételes bevallásának kizárása
bizonylatszámokra épülő azonosítási rendszer (CDV kóddal támogatva)
szükségtelenül elterjedt számlák (levonási tiltású szolgáltatások, adómentes szolgáltatások esetén) helyett a számviteli bizonylatok szélesebb körű alkalmazása a költségelszámolásban
a vevői kezesség alkalmazhatóságának bevezetése (jelenleg csak az alapelv van a törvényben)
a speciális adókezelési kérdések megoldására tett javaslatok figyelembevétele (több kulcs a számlán, arányosított áfa, levonási tiltások, stb.)
a feldolgozáshoz szükséges jó minőségű szoftver beszerzésének, frissítésének támogatása adókedvezménnyel (ami valóban érvényesíthető lenne, 2*100 eFt értékben)
a bevallási határidő kitolása (a hónap, vagy negyedév utolsó napjára)
a hibás, hiányzó tételek pótlására "parkolópályás" (30 napos) időszak bevezetése, ami bírság és pótlékmentes javítást tenne lehetővé
fokozatos bevezetés, amelyet az első 3000 adózóval kell kezdeni.

Mindezek nélkül a tételes áfa bevallás károkat fog okozni a könyvelők számára! Ezt megelőzendő született az MKOE koncepciója, amely elolvasható itt:

http://www.mkoe.hu/CMNewsViewNews.php?cmnewscmd=view&cmnewsid=MKOEc2d0bfb2fcf22f5b8648475c463f0db6

Mindazonáltal a 2010. év során tett 283 MdFt általános forgalmi adó adókülönbözetként való megállapítása, ami az összes megállapítás több, mint 83%-a volt, olyan körülmény, ami jelzi, hogy a jelenlegi áfa rendszer a törvényesen működő cégeket fojtogatja. Világos a helyzet tarthatatlansága. A 27%-os áfa kulcs bevezetése azonban még a tételes áfa bevallás azonnali bevezetésénél is nagyobb károkat okoz majd a magyar gazdaságnak. Sajnos az MKOE határozott fellépése ellenére se sikerült szakmai indokokkal a kormányt eltántorítani az adóemeléstől, sőt most a gazdaságot tovább lassító 75 napos áfa kiutalási határidő is "megérkezett".

Valójában a tételes áfa bevallás megfontolt bevezetése azonban éppen a jogkövető vállalkozásoknak nem fog adminisztrációs és költségbeli terheket jelenteni, ha az MKOE javaslatában szereplő elemek belekerülnek a talán már formálódó kormányrendeletbe. Erre azonban nincs garancia, éppen ezért lenne szükség a valódi szakmai véleményekre, hogy ne a könyvelők feje felett valósuljon meg valami olyasmi, ami a szakmánk számára káros lenne.

Majsa Istvánné  -  

Nagyon igazad van, hol itt a jogállam, régen december közepére minden vállalkozóm tudta, hogy mi vár rá a következő évbe. De most mi van? Olvasom a tervezeteket, de mire elfogasdják már teljesen más!!!! Vége a jogbiztonságnak?
A munkáról meg nem is beszélek!!! Mi lenne, ha mi könyvelők mennénk el egyszer sztrájkolni, hogy már elég a bizonytalanságból!!!!

Emmi  -  

Azért az a jelentős ÁFA megállapítás csalóka szám, nem feltétlenül valódi megállapítást tartalmaz.
Ebben van ugyanis az a megállapítás is, amit a NAV a felszámolást megelőző iratok ellenőrzésekor megállapít a felszámolási eljárás során olyan cégeknél, ahol iratanyagot a volt képviselő nem adott át a felszámolónak.
Ekkor a NAV a vállalkozás által bevallott összes visszaigényelhető ÁFA-t megállapítja a visszaigénylést megalapozó bizonylatok hiánya miatt.

Kati  -  

A könyvvizsgálóknál már alakul, hogy meg legyen állapítva egy minimális könyvvizsgálói díj, ami alatt senki nem vállalhat el munkát. Kérdem én a könyvelőkért miért nem emel szót senki e téren? Ahogy Hajni is írja, amíg lesznek ilyen emberek vagy cégek, akik hajlandók egy kft-t havi 5000 forintért könyvelni, addig mi hiába is mondjuk hogy a kft-k minimál ára havi 20 e forint akármilyen kevés számlájuk is van, mert sajnos a közvéleményben fogalma sincs arról, hogy nem csak két db számlát kell bepötyögnünk a gépbe és már meg is dolgoztunk azért a 20 e forintért. A felelősséget senki sem hajlandó megfizetni. Aztán ha véletlenül tényleg mi hibázunk - mert mi is emberek vagyunk - akkor talán még a lakásunk is rámehet, hogy a büntetést meg tudjuk téríteni az ügyfélnek. Ezek gyönyörű kilátások.

NM  -  

Korrekt és etikus törvényekkel!

Hajni  -  

Talán úgy, hogy időben megjelennek a törvények, hogy az APEH-nál megfelelő tájékoztatást tudnak adni, és úgy, hogy tisztelet a kivételnek, néhány kedves kolléga nem áron alul vállalja el a cégeket. Mert így elég nehéz bekalkulálni a felelősségbiztosítás és a továbbképzések árát, amikor az interneten olyan hirdetések vannak, hogy féláron elvállalom könyvelését, illetve KFT-t 5 eFt-ért könyvelek.
Nagyon nehéz tisztességesen és jól dolgozni, szakmailag felkészülni, úgy hogy nem tudunk egy normál árat elfogadtatni az ügyfelekkel.
Pld. Hétfőn felhívtam az APEH-ot, hogy milyen bevalláson kell beküldeni a TA feltöltést. Közölték, hogy a 1146-n, de még nem jelent meg. Kedden felhívtam őket újra, amikor is közölték, hogy a 1101-en, mert a 1146 nem jelenik meg. És ha adtam már be havi bevallást, akkor önellenőrizzem, mert úgy lesz jó. Ezek után a kitöltési utmutatóban benne van, hogy külön bevallást kell adni a feltöltésre, a havi 1101-es bevallóknak is.....:(
Na ennyit a segítségről... Még jó, hogy sosem hiszem el amit mondanak.

Szabó Zsóka  -  

Kedved Albert! Ez szakmai oldal, talán a politikát nem kellene bekeverni ide is! Szerintem a miniszter ugyanúgy végrehajtó mint mi mindannyian. Üdv. Szabó Zs.

QUOVADIS  -  

Kedves Szabó Zsóka!

Lehet valaki azért is boldog, mert nem tudja, hogy mi az amit nem tud...
...az ismeretlent felfedezni sohasem késő...
Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam a Riporter első szavait "A politikai elszántság"...
Matolcsy úrnak pedig az alábbi üzenetet ajánlanám megfontolásra „A megbízást a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően kell teljesíteni.”
(1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről 474.§ (2))
Nem irigylem sem Öntől sem Matolcsy úrtól a boldogságot, hanem kívánom Önöknek.

Szabó Zsóka  -  

Azt hiszem mint minden szakmában ebben is vannak jók és kevésbé jók. Ezt mindenkinek a lelkiismeretére kell bízni. Sajnos vettem át olyan anyagot előző könyvelőtől, aki igencsak megcsúfolta a szakmánkat.
Szerintem aki szereti a szakmáját, mint legtöbbünk, az megtesz mindent annak érdekében, hogy valós könyvvezetést produkáljon, persze a tőle elvárható módon, mert mint tudjátok, nemcsak rajtunk múlik a garantált korrekt és etikus szolgáltatás eredményessége.

Filiszár Györgyné  -  

Világosan, magyarúl, érthetően megfogalmazott törvényekkel,
melyek időben megjelennek, legalább egy naptári évben érvényesek.
Egyébként a vállalkozások eredményessége, vagy eredménytelensége nem a könyvelőkön múlik 100%-ban.
Nem kellene ezt a felelőséget is a könyvelőkre testálni.
Akkor tudunk eredményesen dolgozni, ha a vállalkozók is követnék a jogszabályokat. Mi a vállalkozás menetének a végén
vagyunk.Sokszor leutolsóként tudjuk meg a vállalkozó esetlegesen elhibázott lépését.
Üdv: Marika

Kata  -  

Magam nevében tudok nyilatkozni, tőlem mindig korrekt és etikus szolgáltatást kaptak a vállalkozók kb.. 21 éve.
Minden vállalkozást úgy kell megközelíteni, mintha a tied lenne.. bizalmat a vállalkozók felé nekünk kell megteremteni.A jogszabályokat az adózóknak nekünk kell sok esetben "tálalni"ez igen nehéz és hálátlan feladat, mert már-már úgy érzik, hogy a könyvelő az ellensége a saját ügyfeleinek. :(
A számviteli szolgáltatást végzők feladata nem egyszerű, állandóan tovább kell magát képeznie, amennyiben maradéktalanul teljesíteni szeretne. Bár minden szolgáltató olyan lelkiismeretesen végezné a dolgát, mint MI.. **

Albert  -  

Ha úgy végeznénk a munkánkat ahogyan Matolcsy végzi, már egyetlen ügyfelünk sem lenne. Vagy csődbe ment volna, vagy más könyvelőt keresne. Hogyan lehetne más miniszterhez menni, ha a miniszter nem akar máshova menni?

Kati  -  

Hát igen. Ez tipikus esete (és az egész kormány) amit szabad Jupiternek, nem szabad a Hatökörnek :-(((

Másik Kati  -  

Könnyű a foci pályáról bekiabálni, az erős csapat ellen nehéz esélyekkel játszó játékosoknak. Matolcsy már 2000-2002-ben sokat bizonyított, senki sem vitathatja, hogy akkor jó irányba ment az ország szekere. Sajnos ma egy eladósodott költségvetéssel, világméretű válsággal, a fél világgal kell küzdenie.
A jobbító szándékú, tájékozott kritika épít, a rossz indulatú demagóg kritika rombol.

Feri  -  

Jajj!
Akkor csak jól hallottam a rádióban, - de csak egyszer - a nyilatkozat időpontja körül, hogy 2012-ben egyik kiemelt ellenőrzési terület lesz a könyvelők ellenőrzése?
Más is hallotta ezt?
Még ez hiányozna?

Tibor  -  

Átlátható, közérthető és legfeljebb 10 évente változó törvények kellenek, valamint a kötelezővé tenném a számlák 8 napon belüli kifizetését! Megszűnne a kiskapuzás, a körbetartozás, egyszerűsödne a könyvelő és a vállalkozó élete is! Ez fehérítené a gazdaságot, nem az erőszak. Nézzünk egy kicsit Skandinávia felé, ott működik.

Zsuzsanna  -  

Sziasztok Sorstársak!
Számomra már többször bebizonyosodott, hogy bizonyos hatalmat kapott embereknek fogalmuk sincs róla mit beszélnek. Ez nevezett miniszter "Úr"-ra is áll.
Legjobb szándékunk ellenére sem sikerül a mai helyzetben megérteni a születő jogszabályokat, ugyanis naponta annyi új jogszabály jelenik meg, hogy csak egyszer végigolvasni sincs idő mindet, viszont a megértéshez és alkalmazáshoz ugyanis ennél több kell. Arról nem is beszélve, hogy a végrehajtási rendeletek hol vannak, még készen sincsenek.
Persze nekünk nincs időnk egész nap olvasni, valamikor dolgozni is kell.

Mi könyvelők, könyvvizsgálók, adószakértők szintén vállalkozók vagyunk, akik a fáradtsággal megkeresett pénzünkért kihez fordulhatnánk, aki a vállalkozásunkat úgymond adminisztrálja etikusan és szakmailag korrekten?
Talán Matolcsi úr? Hát nem bíznám rá.

A hivatásunk lesilányítását adminisztrációvá olybá veszem, mintha az orvosi szakmát vágóhídhoz hasonlítaná.

Nagyon feledékenyek a képviselő urak, noha nagy részük évtized óta ott ül a parlamentben. Itt volt például a TEÁOR kérdés. Évekig nem tudták lenyomni a vállalkozók torkán, az ügyvédek torkán, erre kitalálták, hogy akkor a könyvelők kötelessége bejelenteni az akkor még APEH-nak.
Mindezt azért tudták megcsinálni, mert ezt a szakmát úgymond semmilyen szervezet nem védi, érdekében senki nem tud hathatósan ellentmondani, vagy egyáltalán a szavát felemelni. Azt hiszem ideje lenne, hogy ez a három terület -könyvelő, könyvvizsgáló, adószakértő - valamilyen közös szakmai érdekképviseletbe tömörüljön és folyamatosan bombázza a mindenkori kormányokat és a jogalkotókat szakmai érvekkel, ötletekkel, javaslatokkal, kritikáival.

Az egész nyilatkozatnak az a célja, hogy a három említett szakma gyakorlati szakembereit egymás ellen uszítsa.
Ismeritek az oszd meg és uralkodj elvet.
Pedig milyen sokan vannak közülünk akik mindhárom területen jelentős szakmai múlttal és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek.
Szóval sorstársaim találjuk ki közösen, hogyan tudjuk a hivatásunk renoméját helyreállítani, hogy munkánk eredménye a jövőben ne silányodjon le az "adminisztráció" szintjére. Egyedül hadakozhatunk, siránkozhatunk, de kevés eredményre jutunk.
Mindehhez kívánok mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyt, az Új Évet meg majd meglátjuk!
Sziasztok!


Tenkely Tiborné  -  

A korrekt és etikus szakmai munkát, akkor lehet garantálni,
ha a törvények megfogalmazása ,értelmezése átlátható, és világos lenne.

Igy annak betartatása is egyértelmübbé válna.
Üdv. Tné

DZsuzsa  -  

A Kormány 266/2011. (XII.13.) Korm. rendelete (MK.150.szám 2011. december 13., kedd)

2.§ Az R.5/D.§-a a következő bekezdéssel egészül ki:
"(3) Az egyház a Tbj. 26. § (3) bekezdése szerinti tagdíjat a pénztártagok havi létszáma alapján negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig egy összegben utalja át az érintett magánnyugdíjpénztár részére..."

M.Gy. szokott közlönyt olvasni?

Rozália  -  

Nem igazán jó ez a mi szakmánk..... Tudtok valami mást, amit ugyanigy lehet művelni, ugyanilyen tisztességgel , de megbecsüléssel ...?

manna  -  

Sokkal egyszerűbb a könyvelőket ostorozni, zavaros törvényeket hozni, mint hozzányúlni a Gt-hez - az túl sok érdeket sértene. Az igazán nagy adóhiányt a vállalkozások elenyésző hányada hozza össze legális állami segítséggel. Ahogy itt be lehet dönteni cégeket, adótartozást hátrahagyva és holnap már megalapítani az újat, persze sértetlenül, azt már világszinten tanítani kellene. Ez az igazi hungarikum!!

Ági  -  

Kedves Kollégák!
Ne nagyon húzzuk fel magunkat tisztelt politikusaink nyilatkozatain, hiszen ha így folytatják nekünk már aligha lesz munkánk.Csak nekem ebben az évben 8 cégem ment tönkre.Rendes adófizetők voltak, határidőben adóztak, nyereségük is volt, eddig! Az elmúlt években sikerült a nulla alá csúszniuk.Tegnap már újabb 3 cég jelezte hogy januárban lehúzza a rolót. Ja azt elfelejtettem,hogy jött 2 cég, olyan 5.000 Ft/hó könyvelő irodából át és mint kiderült 2007.óta egy db bevallás nem ment be, a könyvelésről ne is beszéljünk, mert nem volt csak két kockás lapon egy két irka firka. Több könyvelő ismerősöm mondta már, nem érdemes dolgozni, mert ebből megélni nem nagyon lehet már, a felelősség meg egyre nagyobb.Van olyan is aki diktafont használ - ügyfelek tudnak róla - mert ha bármit mond az új szabályokról vagy nevezzük követelményeknek az ügyfél egyszerűen letagadja, hogy erről ő nem tudott.
Kíváncsian és félve várom a 2012-es évet,én már megemeltem a szakmai felelősség biztosításom összegét hisz a mai világban amikor csak a büntetésekre és a bírságokra hajtanak, az ember legyen nagyon óvatos!
Mindenkinek békés boldog ünnepeket kívánok!

Zsuzsa  -  


Azzal, hogy Matolcsy űr előrehozott nyugdíjba menne!!!

Nusi  -  

Annyira fel vagyok háborodva ennek az örökké rébuszokba beszélő affektáló majom kijelentéseinek,hogy szét robbanok .Mit akarnak még tőllönk.Úgyis ha adót kell fizetni mi vagyunk a hibásak,közbe a drágalátos vállalkozó állandóan sumákol.Képezzük magunkat követni kell az ők hozzánemértő,átnem gondolt jogszabályváltozásaikat,még meg sem jelenik egy jogszabály már változtaták.És hol van a vállalkozók kötelező képzése?Az átkosba addig még egy mezitlábas egyéni vállalkozónak is kötelező általános képzésen vett részt,hogy tisztába legyen vele ,hogy a müködésével kapcsolatban milyen kötelezettségeik vannak.Most azt hiszik,hogy ha van könyvelő nekik semmi felelősségük semmi dolguk nincs.Én szeretem a munkám-sajnos- de mit akarnak még tőllünk az ilyen matolcsi félék.Elnézést de nem is találom a megfelelő szavakat olyan elkeseredett és dühös vagyok.

Homoki Béla  -  

Először is a követendő minta kellene, erkölcsi, és etikai vonatkozásban. Én nem látok most ilyet, a Tisztelt hatalmon lévőktől. Hogy milyen eszközök lesznek azok, amikkel a T.Úr majdan rábírja a tisztességes könyvelőket arra, hogy szakmailag korrekten, és etikusan dolgozzanak, hisz eddig is ezt tették, hisz a jogszabályok közé voltak szorítva munkájuk során.Biztosan előfordulnak bizonyos el ítélendő esetek, de azért nem ez a jellemző, és talán kikérjük magunknak, hogy ne legyen általánosítás e kérdéskörben. Magukba kellene nézni, és nem magunktól venni a példát, hisz ha mi így csináljuk, biztosan más is.

Márta  -  

Végig gondolta ez az ember hogy mit mondott ? Hogyan is képzelte el hogy GARANTÁLNI fogja ....... Mit ? Hogyan ? Milyen eszközökkel ? Ez már több mint a vicc kategória. Ezen lassan már sírni kell.
Hozzátehetjük a többi hangzatos üres semmitmondó ígéreteihez.
A nagy baj az, hogy egyre többen vannak akik már elengedik a fülük mellett az ő kijelentéseit. Mondom én aki le mertem volna tenni a nagy esküt, hogy kormányváltás után pozitív változás lesz a vállalkozások életében.
Bocs a kiborulásért !!!!

Hajnalka  -  

Korrekt és etikus jogszabályalkotás megfelelő garancia lenne a korrekt és etikus munkavégzéshez. Ugyanis, ami rajtunk múlik, azt megtesszük.

Most néztem csak a hozzászólásokat. Úgy látom Zsuzsi, darázsfészekbe nyúltál!

Zsuzsa  -  

Elképesztő, amit Matolcsy válaszolt, főleg az utolsó mondat. Ehhez nem lehet mit hozzászólni. Olyan, mintha én a kohászatról kezdenék okosságokat beszélni, bár fogalmam sincs róla. Hát úgy gondolja, hogy ez is a kormányablaknál megoldható lesz - mert az ország bármely pontján próbáljuk, egyforma módón nem működik. Vagy államosítanak bennünket? Hogyan garantálhatna másként bármit is - mint valami központi irányításon keresztül. Milyen eszközzel?

P. ÉVA  -  

Keressék az eszközöket ahhoz, hogy garantálni tudják: az ország bármely pontján is fordulnak könyvelőhöz, könyvvizsgálóhoz, adótanácsadóhoz, biztosak lehessenek a vállalkozók abban, hogy szakmailag korrekt és etikus szolgáltatást kapnak a fáradtsággal megkeresett pénzükért.
Ebben egyetértek.Én most is ezt teszem, folyamatosan tanulok, képzem magam.De nem csak én.
De ez, hogy függ össze a fekete gazdasággal?
A könyvelők szaktudásától és hozzáállásától is függ a gazdaság fehérítése?
Közben eszembe jutott egy ötlet (remélem Matolcsi nem olvassa):
Alkossanak egy besúgó törvényt. Minden könyvelőt törvény kötelezze arra, ha tudomása vagy gyanúja van arról, hogy ügyfele fekete munkást alkalmaz, a vállalkozás kalapácsával szöget vert a lakása falába stb. nem elég a figyelmét felhívni, hogy nem jól érti a jogszabályokat és nem megfelelően alkalmazza azokat, fel is kell jelenteni (besúgni). De elég ha megfenyegetem????????

Kati  -  

Ó, Te szegény, aki még nem olvastad a már tavaly megjelent gyönyörűséget, amiben a mindenféle fedett nyomozó és alkalmazott ügynök és egyebek szerepeltzek. Ez már létezik, Te drága!

Eta  -  

Véleményem szerint következetes példamutatással lehet követelményeket támasztani, mindenkitől csak annyit lehet elvárni, amit magam is teljesítek. Még általános iskolában volt egy idős tanárunk, aki megkövetelte a világos, tömör beszédet a feleleteknél is. Nagyon mélyen belém rögződött, hogy aki hangzatosan, körmönfontan beszél bármiről, az mellébeszél. Egyszerű, egyértelmű törvénnyel lehetne lelkes adózást elvárni, példamutatással erkölcsöt emlegetni. Olyan szívesen lennék lelkes adózó és lelkes könyvelő! Köszönöm.

Brigi  -  

Lányok és fiúk!
Én 1988-ban kezdtem a szakmámat és nagyon szeretem. Kreatív, változatos mindig megújuló. Oktatom is, és a hallgatóknak megpróbálom átadni ezt az életszemléletet. Ha jók vagyunk, akkor meg tudunk élni belőle és nem kell kis pénzért kuncsorognunk. Az ügyfélnek éreznie kell, hogy lojálisak vagyunk hozzá, viszont nem szabad elefelejtenünk, hogy hányszor próbál meg mindet belerángatni mndenféle ügyletbe jobbnál jobb ötleteivel. Mert ugye ötletek azok vannak. Hányszor érezzük, hogy a mi farkunkkal verné a csalánt, ha hagynánk? Mert az amnézia bizony gyakori betegség, náluk. Gyorsan felejtenek. Nekünk kell megtalálni azt a középutat, ahol mindenki megelelégedésére tudunk haladni. A nagy asztalra mindenkinek le kell tennie a magáét és akkor vehet csak el róla. Én ebben a szemléletben adom át a tudásomat és végzem a munkámat.
Boldog Karácsonyt Nektek!

Kati  -  

Brigi, örülök hogy van még valaki aki ezt tudja érezni. Én már nem és ahogy így olvasom, nagyon sokunk már nem. Mindennek van határa. Az utolsó alja népnek néznek minket, mondhatni lábtörlőnek, és fogalmuk sincs mennyi vért izzadunk a munkánkkal. Az ember csak az várná el tőlük, hogy ne hülyézzék le ha már nem tud adóminimalizálási megoldást a problémára, és fizessék meg a munkánkat olyan mértékben, amennyit az ér. Az előző hozzászoló Monik is nagyon jól megfogalmazta.

88-tól könyvelő  -  

Brigi, én is nagyon örülök hogy ilyen optimista vagy.
Én is 88-ban kezdtem ezt a szakmát, meg is éltünk/élünk/ belőle és az ügyfelekkel is minimális bajunk volt.De ami mostanában történik, azt már nem lehet elviselni,pedig már rengeteg változást túléltünk, de ilyen átgondolatlan kapkodást, össze-visszaságot, amit ezek a " szakértő" 30-as mamelukok alkotnak a minisztériumokban, ahogy azért birságolnak mert a kts.vetésbe még decemberben kell, amikor azért háborognak a vámosok hogy a könyvelők miért nem jelentenek fel senkit, mikor az ügyvédek igen, akkor mit mondjak. Én már ott tartok, hogy megértem aki feketén takarítani megy, mert ott legalább nyugodtan alhat.

Monik  -  

Természetesen rá kell fogni valakire, hogy ki miatt kell sokat fizetni, a könyvelő a hülye, mert nem ismeri az adócsökkentési trükköket. Különben is elég csak 5%-ot emelni a béreken, hogy ne csökkenjen a nettójuk, persze, ha eddig is kétszáz körül volt a bruttó, mert ha csak a garantált bérminimumot kapta, vagy annyit sem, és feketén sem kapott mellé semmit, annak nem tudja a munkáltató 20-30%-kal emelni a bérét. Ennek természetesen a könyvelő hozzánemértése az oka.

Judit  -  

Azt,hogy Ők majd valami féle szabályozással akarják majd garantálni abban nincs kétségem.Olyan követelményrendszert írnak majd elő ,ami nekünk majd sok pénzünkbe kerül,hogy megszerezzük,aki meg majd megszervezi/valami cimbi/annak meg nagy bevétel lesz.Én elsősorban A NAV-nál dolgozókra állapítanék meg követelményeket és etikát,hogy az infó vonalukon ne csak azt szajkózzák,hogy nem tudnak segíteni kérjünk állásfoglalást írásban.A szegény kis vállalkozó néha még a könyvelőjével együtt sem tud kikeveredni a jogszabályok tengeréből.Úgy túlszabályoznak mindent,hogy egyszerűen az élet képtelen követni!

Gigi06  -  

Hú...most sok minden eszembe jutott, csak éppen egyik fele nem nyomdaképes, a másik fele pedig annyira hosszú, hogy órákig írhatnám.
A gazdaság fehérítése? Éppen a kormény tesz az ellenkezőjéért, de nagyon.

Márta  -  

Ez eddig igaz is volt. De mikor olyan törvényeket hoznak amit maguk sem értenek, akkor mit várnak a könyvelőktől. Hogy lehet az ország költségvetését ennyire alultervezni? Őket ezért senki sem bünteti? Ha egy könyvelő csinálna ekkora hibát, nem uszná meg ennyivel, sem Ő sem a vállalkozó.
Az a meglátásom, hogy minél nagyobb káoszt kell csinálni, mert így lehet igazán nagy büntetéseket kiróni, és a zavarosban halászni a Fidesz közeli vállalkozásoknak. Matolcsynak még a szeme sem áll jól, hozza a lehetetlen törvényeket, és az ostor a könyvelő irodában csattan. Minden ügyfél rajtunk kéri számon, hogy miért járt megint rosszabbul, mikor Orbán és Matolcsy megmondta, hogy senki sem járhat rosszabbul.

csakegykönyvelő  -  

Mindamellett jövő évben nagyon szívesen látnám Matolcsy urat két havi munkára, amikor is elkészíti a bérelszámolást és járulékbevallást a 3 féle járulékalappal, az egy kulcsos, ámde két adóalappal.
És amikor egy hónap múlva az egészet, visszamenőleges hatállyal módosítják úgy, hogy még a NAV sem tudja, hogyan kell a gyakorlatban megoldani.

Szóval szeretettel várom egy kis korrekt és etikus szakmai munkára.

Ilus  -  

B...ni is meg szűznek is maradni... ugye ismerjük a mondást? Én annak az érdekét képviselem aki fizet. Tehát az ügyfél érdekét. Majd ha Matolcsi Úr fog fizetni, akkor természetesen hozzá leszek lojális. Olyan nincs, hogy mindkettőhöz. Vagy az egyik oldalon állok, vagy a másik. Már jó, hogy arra nem kérnek, hogy kémkedjünk, vagy történetesen besúgjuk az ügyfelünket! Még ha bármilyen aljas módon belénk törli a lábát sokszor és néha mi vagyunk az utolsók, akit kifizet akkor sem. Ezt minden könyvelő jól tudja, mint iratlan szabályt.
A könyvvizsgálattal kapcsolatosan annyit: még soha egyetlen könyvvizsgálót nem láttam a vádlottak padján, mert nincs ilyen jellegű szakmai felelősségük. Könyvelőt már igen. Ki kellett volna lobbizniuk maguknak azt, hogy ha egyszer egy céget könyvvizsgálnak és rendben találtak mindent, akkor ezt egy revizor már nem bírálhatná ezt felül. Max. felülellenőrzés esetén. Nem vagyok irígy, de több százezerért megírja a "mindenki más felelősségéről szóló" záradékot. Ti olvastatok már olyat, hogy az Ő felelőssége hol van leírva? Én soha. Majd ha ezt felvállalják, akkor több cég önként és dalolva fog könyvvizsgáltatni, mert meg fogja érni!

csakegykönyvelő  -  

A korrekt és etikus szakmai munkát példásul azzal lehetne garantálni, hogy:

1. A vállalkozók ezért a szolgáltatásért hajlandóak megfelelő árat fizetni, mert mi nagyon sokszor csak fáradtságok kapunk, de a korrekt és etikus munkánkért fizetni egyáltalán nem akarnak!

2.A tisztelt vállalkozókat is kötelezzék alapvető ismeretek megszerzésére a bizonylatolás, adminisztráció és uram bocsá', adózás témaköréből, hogy amit ezerszer is elmondunk, leírunk és kérünk, ne legyen pusztába kiáltott szó!

3. A szakmai érdekképviseletek (van olyan?), helyesebben egyesületek, meg ilyesmik ne a saját nagyobb hasznuk érdekében dörgölőzzenek a mindenkori hatalomhoz, lejáratva nyilatkozataikkal a szakmát, a tisztességesen dolgozókat, hanem talán ha kiállnának mellettünk. De jó is lenne!

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Ha már ezek a kívánságok teljesülnének, akkor semmi gond sem lenne.
Üdv.

Marika  -  

Ehhez a témához regényt lehetne írni, de csak annyit, hogy ezek a politikusok hogy mernek egyáltalán hozzászólni ahhoz amihez nem értenek. Elvégezték az egyetemet állami pénzen, most elveszik adó formájában azoktól az emberektől a pénzt ( vállalkozók, könyvelők,alkalmazottak) akik kemény munkával megdolgoznak érte, és élnek mint Marci hevesen. Hozzák a lehetetlen törvényeket, és a világon semmihez sem értenek, mert csak politizálnak egész életükben ( azt is etikátlanul)
Teljesen mást csinálnak, mint amit mondanak, például tavaly a vízcsapból is az folyt, hogy mindenki jól jár az egykulcsos SZJA-val, szegények nem fogták fel, hogy csak ők járnak jól vele, vagy a Zembereket nézik hülyének. Hát ennyit a közérthető és megalapozott törvényhozásukról.

Terhesné Miletin Katalin  -  

Az biztos, hogy nem azokat a könyvvizsgálókat kellene "munkanélkülire" küldeni, akik lelkiismeretesen, a cégek életébe folyamatosan bekapcsolódva látják el tanácsadói feladatukat. Ezzel semmit sem fognak nyerni a társaságok, mert az ügyvédi díjakon keresztül háromszorosan fogják megérezni, ha nem látja őket el folyamatos tanácsadással könyvvizsgálójuk! A NAV jövőre 200 %-os bírságot számol fel, ezt sem feledjük! Én már most együtt dolgozom ügyvéddel, mert a jövőben biztosan szükség lesz rájuk! (Már azzal kezdhetik az év elejét a társaságok, hogy kijelentsék könyvvizsgálójukat a cégből-ami szintén az ügyvédeknek jelent bevételt! Ha nem teszik meg, akkor kötelezően tovább foglalkoztatják őket és a jövő évet is könyvvizsgáltatniuk kell majd!)

Zsuzsa  -  

szerintem még nem jöttek rá arra, hogy 100%-ból csak százat lehet elvenni, többet nem. vajon miért van a Mózesi törvényben 10%? el kéne rajta gondolkodniuk!!!

Kati  -  

Én csak állok és bámulok! Az adóhatóság látja, hogy hány ügyfelem van hozzám elektronikus bevallásra bejelentve. Az ügyfeleim 96 %-a tisztességgel fizet is határidőre. A 4 % nem tud fizetni, de sajnos nem fogom tudni a jövőben vállalni a könyvelésüket, mert a 96 % biztonsága így kívánja. Azt nem tudom, hogy miért nem keresik ellenőrzések során, hogy a bevitt anyagon szereplő "xy" programmal készült könyvelés programját megvásárolta-e az ügyfél vagy éppen egy feketén könyvelő könyvelő van mögötte? Összesen ennyit kellene megnézni és nem bennünket, a hivatalosan könyvelő és mindenki által látott és látható könyvelőket összemosni mindenféle fekete könyvelővel.

B.Eszt  -  

Én meg azt gondolom, hogy bárki vállalkozásba kezd, céget alapít, legyen kötelezett mielőtt elkezdi a tevékenységét legalább egy két napos tanfolyamra (amit megszervezhetne a PM például)és ott magyarázzák el miből áll és mivel jár egy vállalkozás. Mit kell tenni, hogy fehér maradjon és mit nem szabad tenni,milyen bevallások, milyen nyilvántartások kellenek,mi a felelőssége a tuljdonosnak stb.stb. És azután lehet megkezdeni a tevékenységet.Hátha így mindenki jobban értékelné a könyvelők munkáját és nem lennénk azért is felelőssek, hogy magas a pénztár egyenlege !

Zsuzsa  -  

valaki valahol egyszer azt mondta, hogy a szakember csinálja, azt amit tud, aki pedig nem tudja csinálni, az oktatja. Mi is Matolcsi úr eredeti szakmája?

zso  -  

"sok múlik a könyvelők szaktudásán és hozzáállásán a gazdaság fehérítése és az adóbevételek teljesülése érdekében vívott harcunkban."

Ez nem úgy hangzik, mintha azt várná el, hogy ne adóminimalizálásra törekedjünk, hanem "felejtsünk el" egyes kedvező lehetőségeket és legyünk a végsőkig fafejűek és megbízóellenesek?
Főleg, hogy már a NAV is leszokott arról, hogy az adózó számára kedvező körülményeket figyelembe vegye a megállapításoknál?

Szigetvári Anikó  -  

Amikor nem íróasztal mellől döntenek tapasztalat nélküli "szakemberek" az adópolitikáról. Amikor szakmai egyeztetés történik és hosszútávon egységes egymást segítő és kiszámítható törvényeket alkotnak. Amikor az állásfoglalás nem tartalmazza "a szakmai vélemény" feliratot, mert,ha Ők nem tudják értelmezni a törvényben foglaltakat, akkor mi honnan tudjuk. Nem utolsó sorban a régi bevált közmondások alkalmazását is törvénybe iktathatnák pl. "élni és élni hagyni", illetve "jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok".
De azért optimista vagyok ebben az esős időben is. Üdvözlet mindenkinek!

Abigél  -  

Az idézet alapján a vállalkozó valami szent tehénnek tűnik és mindenért a csúnya gonosz könyvelő a hibás!
Egyrészt amíg a vállalkozó fizeti a könyvelőt, addig hiú ábránd elvárni a könyvelőtől, hogy széllel szemben az adóhatóság érdekeit képviselje. Másrészt nem hiszem, hogy a könyvelők saját szakállukra azzal szórakoznak, hogy adóbevallásokat hamisítanak.
A világon sehol, semmilyen területen nem lehet garantálni az etikus és szakmailag korrekt szolgáltatást, mert mindenhol emberek dolgoznak. Ha az Arthur Andersen belebukhatott a könyvelési botrányba, hogy akarja garantálni az etikusságot??

Szilvi  -  

Nekem egyre többször a következő gondolat jut eszembe. 1995-ben a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán, az első számvitel előadáson a tanár az alábbi gondolattal indította el az évfolyamot:
"Remélem, hogy mire maguk végeznek, akkor a számviteli szakma mind anyagilag, mind erkölcsileg megbecsült lesz. " Ez volt 1995-ben!!!!! Azóta is várom!!! Lehet, hogy a Matolcsy már tudja a választ?

nekem is van öteletem  -  

Fehérítsük ki a gazdaságot, vessük le az Orbán kabátot

Joli  -  

Pontosan megfogalmazott, jól értelmezhető jogszabályok, megfelelő gazdasági környezet, ahol a könyvelőnek nem kell 2X annyi Partnert vállalni, hogy egyszer megkeresse a hidegvízre valót! 20 évi könyvelőiroda vezetéssel a hátam mögött büszkén mondhatom, sem átfogó ellenőrzésnél, sem áfa ellenőrzésnél, sem a rengeteg megszűnő cég záróellenőrzésénél még nem kaptunk büntetést! Szerintem nem vagyunk egyedül, és akkor hol vannak az inkorrekt etikátlan szolgáltatást nyújtó könyvelők? Ellenőrzésnél azt is kellene nézni, értékelni, hogy az eddigi ellenőrzések során milyen eredményeket találtak. Nemcsak mindig a rosszat feltételezni és büntetéssel riogatni bennünket.

János  -  

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujra_elveszi_a_nyugdijpenzeket_a_kormany.505070.html

ennyit a korrekt és etikus viselkedésről. hiába írták ki magukat a rendszerből a manyup tagok mégis kell a pénzük?

Ildiko  -  

Szerintem olyan egyértelmű és érthető törvényekkel, amiket kb fél évvel az életbe lépésük előtt kihírdetnek.

Tilda  -  

Hihetetlen ez a pofátlanság! Én türelmes ember hírében állok, de az utóbbi idők történései és az azt kísérő kommunikáció kiakasztanak. Most már jó lenne, ha nem hárítanának mindent ránk, hiszen így is az összes hivatal helyett elvégezzük az adminisztrációt. No és aki az én adópénzemből tölt be állami pozíciót, attól elvárom, hogy több tisztelettel viseltessék azokkal szemben, akiknek a nem kevés jövedelmét köszönheti. Egyébként meg azt gondolom, hogy azt kellene törvénybe foglalniuk, hogy aki 5 éven belül legalább 2 év könyvelőirodai (lehetőleg vidéki) gyakorlattal nem rendelkezik, az ne tölthessen be ilyen pozíciót. Azt sem tudják, hogy miről beszélnek és hogy ami neki csak egy tollvonás az mivel jár egy vállalkozásra nézve, a könyvelőről nem is beszélve.

Kókai Györgyné  -  

A mi elvárásunk pedig az, hogy most már pihenjék ki magukat, mert amíg alszanak és nem dolgoznak, addig legalább nem rontják tovább a gazdaságot meg az ország hitelességét!
Kevesebb adójogszabály-változást kérhetnénk?

Eszter  -  

Közhely, hogy ki mit ad, azt kapja vissza. Szerintem ezen a Matolcsy is elmerenghetne.
Én úgy érzem magam, mint egy tolmács, aki kifogott egy nagyon ritka tájszólást és , bár szakember, de alig ért pár szót.

Krisztina  -  

a jövő évre a kiemelt ellenőrzési terület a könyvelőcégek lesznek, ellenőrizendő a szakmai tudás és jogkövetés ( mi lettünk a közellenség ) ? vagy évente a kötelező oktatás után vizsgáznunk kell , bizonyítandó a tudás? mi jöhet még??

Mari  -  

Igen, nagyon is igaza van minden hozzászólónak. Én várom,hogy a M.Gy. most is ideüljön mellém és segítsen kontirozni és könyvelni 20-ra. Garantálnám neki a biztos munkát és azt is,hogy éjfél előtt fel nem állna(állhatna) az asztal mellől.

További szép napot és munkát!

Kati  -  

Úgy gondolom nem azt kell nézni mit mondtak, hanem ki mondta! Én - meg Ti is - még lehet hogy mindig könyvelők lesztek, míg Ő?

Batisz Ildikó  -  

Szerintem a vállalkozóknak el kéne fogadni a könyvelők, adótanácsadók intelmeit. A anyagokat havonta le kéne, hogy adják. Ezt én igazán nem nevezném adminisztrációnak, szerintem akár egy könyvelő munkája is több ennél,és tőlünk várnak mindenre megoldást a minimális fizetségért.
Szerintem nagyon kevés vállalkozó van, aki megbecsüli ezt a munkát, mert ugye csak ülök az asztalnál - és óránkét csepegtetek a szemembe - azt is meg kéne érteniük, hogy mindent nem lehet elszámolni.
Tudom, hogy az adóterhek nagyok, de erről sem mi tehetünk. Minél magasabbak lesznek az adók szerintem annál kevesebb fog befolyni az államkasszába.

Erzsi  -  

Valóban a jó jogszabályok esetén is nagy súly van a könyvelökön.Vajon Matolcsy úr milyennek ítéli meg az utobbi évek jogszabályait,melyek még ki sem jönnek máris több módosító inditványt nyujtanak be. Vagy a visszamenőlegesen alkotott szabályok hatása.Ember legyen a talpán aki minden követelménynek meg tudjon felelni.Egy könyvelőtől elvárják,hogy jogász-adószakértő-tb-munkaügyi szakértő legyen és talán a végén kullog a könyvelői tevékenység. Természetesen mindezért a fizetés nevetség tárgyáva alacsonyodott le.A gazdaság fehérítését ne ettől a területtől várják.A hozott rendeletek legyenek olyanok mely mindenkire egyformám vonatkozzanak és ne keressék a kiskapukat a megmaradás érdekében.Az adminisztráció csökkentése csak egy szlogen semmi több.

Csöre  -  

Ja! A söralátét.
Van söralátét már, csak még a méretével baj van!

Egy asztalon egy sör!!!!!!!

Szép napot mindenkinek!

Svantek Andrea  -  

Vajon mikor fehérítik ki a bürokráciát?

Soha el nem gondolkodnak azon az illetékesek a bürokrácia mibe kerül az adófizetőknek? Csak azon, hogyan lehet még több teljesen felesleges új terhet a vállalkozókra és ez által a szakemberekre terhelni. Csak 1 példa. A 2011 évben nyugdíjba menő alkalmazottak után kérik a 2010, 2011 évi NYENYI lapokat, 2 pld-ban, 1pld NyUFIG, 1 pld NYENYI nyílvántartó, mindez azért, mert a NAV nem hajlandó adatot átadni és képtelen az ügyintéző 1 szobával arrébb átballagni.Sok kidobni való pénzünk van továbbra is. Valaha elgondolkodott valaki azon, miért küldik a könyvelők a 08-as bevallásokat? Minek az információ, ha az nem hasznosítható azért, mert szervezetlen és bürokratikus a rendszer. Elsősorban a bürokrációt kellene fehéríteni, mert káoszt okoz.

Csöre  -  

Matolcsy urat ideültetném egy bevallási időszakra magam mellé, hogy lássa:
-hogyan küzd a rendes könyvelő minden egyes napon vagy az adóhivatallal, vagy a vállalkozóval vagy a kusza jogszabályokkal.
-Ahhoz, hogy meg tudjon élni reggeltől éjfélig könyvel.
-Hó elején /2-án/ bért számfejt, 12-én járulékokat vall, 20-án ÁFA bevallás és társai.
-Nem tud egybefüggően két hét szabadságra menni, mert az idiótán kitalált határidőkben kell élnie az életét.

Azokat az elemeket kéne kiszórni közülünk akik miatt ez a kép kialakult rólunk tisztességesen helytálló könyvelőkről! Aki már bizonyított, azt el kellene ismerni.

(Sajnos akkor hígult fel a szakma, amikor mindenkiből válogatás nélkül, minden előképzettség nélkül lehetett mérlegképes. Jelentkezett fodrász, óvónő, sőt velem kezdett egy lelkész is. Ő befejezni természetesen nem tudta.Szerencsére.)Az egyik helyről azt hallom, hogy a vállalkozó 2 millió köztartozást halmozott fel, a másiknak felfüggesztették az adószámát...ebben tuti vastagon benne kell legyen a rossz könyvelő. Húsz év alatt egyszer sem büntették meg miattam egyik céget sem, de tartozást sem halmozott fel ilyen szinten. Mert odafigyelek és ha kell más megoldást keresünk együtt. De ehhez topon kell lenni és állandó készenlétben. Többet tenni mi már nem fogunk tudni....

Gabi  -  

Mélyen egyetértek Zsuzsóval és a többi kollégával.

zsuzsó  -  

Talán nekünk is egyértelműen le kellene írnunk, hogy mit várunk el tőlük ...
Egyértelmű jogszabályokat, amiket kellő felkészülési idő előz meg, és nem az egyértelmű pénzbeszedés motivál. Talán először a gazdasági környezetet kellene nagyban rendbe tenni, utána elverni a port azokon, akik minderről vajmi keveset tehetnek.
Naponta szembesülünk mindannyian azzal, hogy aki ezeket a szabályokat, törvényeket megszavazta, fogalma sincs róla, hogy mire emelte fel a kezét (nyomta meg a gombot). Le kellene ültetni őket 1-2 napig az asztal mellé és addig nem állhat fel, amíg ki nem tölti az adott nyomtatványt vagy bevallást. Segédletként meg használhatja a jogszabályt és a nav telefonos ügyfélszolgálatát. Kíváncsi lennék mire jutnának!
Aztán az elvárásokhoz még annyit, hogy nem kellene bennünket, könyvelőket eleve csalóknak tekinteni, akik segítenek eltüntetni a vállalkozások adóját. Mindannyian tudjuk, hogy mennyi energiánk megy rá arra, hogy a vállalkozásokat rábírjuk némi adófizetésre. Amit pedig a jogszabály megenged, az nem adócsalás. Tesszük mindezt nagyon sokan nagyon kevés díjért, hiszen ha elmondjuk pl. a jövő évi változásokat, már sanszunk nincs, hogy jusson egy kis plusz a mi díjunk emelésére.
Szóval mgy söprögessen csak a saját háza táján!

Sura  -  

A DVD ráfér a söralátétre! Itt tartunk lassan:(

csakegykönyvelő  -  

No, igen. Most büszke vagyok magamra, mert rögtön az első söralátétes bejelentésnél ezt mondtam. :-)))

Kati  -  

Undorító, az ember már csak menekülne ebből a szakmából. Nem elég hogy az ügyfelek tőlünk várnak el mindent, ami nem a mi dolgunk lenne, még kedves Matolcsy úr is ellenunk uszít. Ha ők fáradtsággal keresik meg a pénzüket, akkor mi mivel???

Júlia  -  

Mondjuk, ha nem változtatnák a szabályokat reggel,délben és este, egymásnak ellentmondóan.
Én még úgy tanultam, hogy a társadalom széles rétegeit érintő jogszabályokat (lásd: adó,tb,) nem lehet év közben változtatni. Most már visszamenőlegesen is lehet.
Te meg, mint könyvelő a "minimálisra csökkentett" adminisztráció mellett légy szíves az állam helyett naponta több órát felvilágosítani, sőt! meggyőzni a vállalkozóidat.
Cserébe azért, hogy ha nem jó helyre teszed a vesszőt, vagy a vállalkozód hibáját nem tudod bizonyítani, akkor te fizesd a bírságot.

Kati  -  

Mélységesen felháborodtam rögtön ahogy olvastam. Aztán végigolvastam a hozzászólásokat és megnyugodtam,hogy mi szakemberek, mi könyvelők egyformán látjuk a dolgokat. Nem is értem mit képzelnek magukról, hogyan merészelnek ilyen dolgokat kijelenteni. Kedves Matolcsy urat beültetném napi 10-11 órába magam mellé, vagy bármelyikünk mellé, és keményen befognám a munkába. Meglátjuk, egy év múlva hogyan nyilatkozná le ugyanezt!!!

Mari  -  

Erre csak azt tudom mondani, mint ahogy a mondásunk is tartja: "fejtől büdös a hal" . Nem tudom akkor mit várnak a vállalkozóktól?

Gyuri  -  

Szerintem megint valami nagy szívatást terveznek nekünk. Államosítják a könyvelőirodákat, fix árasak lesznek a szolgáltatási díjaink, esetleg nekünk kell majd az ügyfelek helyett az adót befizetni és azt bérkompezálhatjuk a könyvelési díjból, vagy csak az lehet könyvelő, aki belép a fideszbe és örök hűséget fogad... a hülyeség raktára a kormánynál kimeríthetetlen!

Kati  -  

En nagyon tetszik. Simán el tudom képzelni róluk.

zso  -  

végülis ha bevezetik azt, hogy a számlákat egyesével mellékelnünk kell az ÁFA bevallások mögé (és az ebben lévő bármely hiba - akárcsak egy számlaszám elütése, önkényes rövidítése is a teljes bevallás hibájával egyenértékű szankciókra számíthat), akkor akár már könyvelhetné az állam is az egészet... plusz 1-2 vegyesnapló, már smafu.
Bankot meg a bankok úgyis átadják nekik, házipénztárt meg meg kell szüntetni...

Rita  -  

Hát eddig is tudtam, hogy az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen... bár a világegyetem végtelenségében már nem vagyok biztos!

Laci  -  

:) Einstein idézet, ha jól emlékszem...

zsuzsa  -  

Ha pontosan azonos szöveggel teszek fel egy kérdést a NAV telefonos ügyfélszolgáltatásának, de az ország két különböző pontjáról , kétféle választ hallok. A tájékoztatást végző, hatóságnál dolgozó szakemberek általában egy adónemben kell hogy napra pontosan tájékozottak legyenek. Mi az adón kívül legyünk naprakészek számvitelben, cégjogban, helyi rendeletek és egyéb jogszabályok között.
A fáradtsággal megkeresett pénz kifejezés miért nem vonatkozik ránk? A megbízók az elektronikus bevallások bevezetése óta azt hiszik a lábunkat lógatjuk, mert mióta nem kell aláírniuk az eléjük nyújtott bevallást, az számukra olyan, mintha nem is lenne.

zso  -  

ezt sem értem. Már a multik/biztosítók/bankok rég kitalálták, hogy regionális, globális help-desk szolgáltatást adnak, csak hiperprofi NAV nem...
vigyék az egész kócerájt valahova vidékre (ahol olcsóbb a megélhetés - kisebb a bér - takarékosabb az állam) és egységes elvek szerint menjenek a dolgok.

Kiss Katalin  -  

Túl vagyok egy jövő évi változásokat bemutatni "akaró"
szakmai képzésen!! de csak akaró. mert a jogszabályok ugyan
megjelentek csekély 4 ezer ....ft-ért, de még bármi változhat
év végéig..Ez az egyik röhej!!!!!!!!!!

A másik, hogy mindent lehet, ami nem tilos elven alapul.

Konkrétan: jövő évtől, ha minden igaz, élhet a vállalkozás
azzal a lehetőséggel, ha bizonyos feltételek mellett NEM
biztos a DOLGÁBAN, / jogszabályok helyes értelmezésében/, mert bonyolítani a végtelenségig lehet, akkor bejelentheti ezt
csekély 300, 500 e ft-ért és mentesül az esetleges bírság alól, ha mégis kiderül, hogy tévesen értelmezte a jogszabályt és ezt felrótták neki.


Az én SZAKMÁM véleménye az, hogy az égvilágon már mindent
ránk KÖNYVELŐKRE hárítanak, mert ugyanis ezt ha elmondom
az ügyfeleimnek, egyszerűen kiröhögnek. És ez is bennünket terhel, mert magunkat kellene ezzel is védeni, ugyanis az ügyfelet kizárólag az érdekli, hogy minden jó legyen és büntetést nem fizet, levédik magukat a jogalkotók ilyen
rendeletekkel, és ha probléma adódik, biztosan szóvá teszik
hogy miért nem élt a vállalkozás ezzel a lehetőséggel!!!!!

Mármint a bejelentéssel e csekély összeg fejében, és még egyéb apróság mellékelésével, amit a törvény leírt.

Nem tudom, hogy ezt ki hogy látja, de azt hiszem a jéghegy csúcsa!!!

kati

Ági  -  

Matolcsy Úrnak sem ártana jobban felkészültnek lennie, nem velünk kikapartatni a gesztenyét.

A megbecsülés ismérve lehet: egyrészt megfelelő törvények meghozatala, nem össze-vissza kapkodott, csak a büntetésre koncentráló ellenőrzések.

Könyvelési munka elismerése dicsérettel és honoráriummal.
Ha még az ország pénzügyminisztere is mindent ránk hárít, akkor mit várjunk a vállalkozótól.

Hirtné Gabi  -  

Nagyon igaza van mindegyik hozzászólónak, sajnos nem vagyunk istenek, nem tudunk megváltoztatni semmit ,hiszen a 2/3-on nem tudjuk magunkat átverekedn.Sajnos naponta változnak a törvények különféle módositásokkal, melyeket alig lehet követni,ill alkalmazni.

Üdvözlettel
Hirtné Gabi

kata  -  

Eszközök már vannak (fenyegető bírságok) források még hiányoznak, miből fizessék a vállalkozók a szakmailag korrekt és etikus szolgáltatást nyújtó könyvelőket.
Én pedig azt várom MGy-től, hogy vegye már észre, nincs több bőr a vállalkozókon amit még le lehet nyúzni, ne magukból induljanak ki.

Szkeptikus  -  

Stabil jogszabályi háttér kellene, nem folyamatos ötletelés. Lehetetlen alkalmazkodni a folyamatosan változó, átláthatatlan, a gyakorlattól teljesen elrugaszkodott csak elméleti síkon "átgondolt" szabályozáshoz. Érdemes lenne a gyakorlati szakemberekkel is véleményeztetni a tervezeteket, talán akkor működhetne, így esélytelen...

István  -  

Majd ha a gazdasági miniszterek is szakmailag korrekt és
etikus szolgáltatást nyújtanak, kezdhetnek foglalkozni másokkal.
Sajna nem bírtam meghatódni, ha mi a századát megpróbálnánk,
mint nagyjaink, nem lennne már ügyfelünk.

Krisztina  -  

Amíg a jogszabályokat nem a gyakorlathoz "való világhoz" igazítják, és ráadásul oly módon fogalmazzák meg, hogy nem érthető a szövege, vagy több könyvelőtársammal együtt olvasva sokszor eltérően értelmezünk, és amíg a könyvelőké a felelősség az ügyfélkapus regisztrációval, és amíg a pénzmosásról szóló törvény is felelősségre von, addig mi nem tudjuk a munkánkért a megérdemelt javadalmazást elkérni az ügyfelektől, mert az ügyfelek (legalábbis vidéken) nem tudják megfizetni a díjunkat. Amíg saját pénzünkből képezzük "kötelezően" magunkat, addig még nem tudom, mit kívánnak tőlünk.
Egy könyvelő értsen kb. 10 munkaterülethez, de profin ám, és legyen naprakész! Hát persze! És a joganyagokat talán ingyen szerezzük be? Sok munka és idő létünk fenntartásáért. Hát ma erről szól sok könyvelőiroda élete!

Dia  -  

Sziasztok!
Kitartás kollegák!!! Ne fogjon ki rajtunk senki! :-) Békességbe töltsük el ezt a pár igen nehéz napot! Mondjon amit akar. :-)

Mária  -  

Ilyen kijelentés nem tudom hogy lehet tenni, napra készen vagyunk törvény változásokból ráadásul a vállalkozást érintő teületeken mindről tudunk mert tudnunk kell, és tájékoztatjuk az ügyfélkörünket. NAV ellenörizbenünket
(TAO, ÁFA TB stb területen de teljeskörű vizsgálatoknál) és azt lehet mondani, hogy a könyvelés hibájából nem állapit meg hiányosságot akkor nem etukusan végezük a munkánkat csak jól ? lehetséges, hogy a munkánkat majd pontozzák?
Bocsánat de kissé feláborodtam amit nem lenne szabad.

Matusné Tóth Marianna  -  

Ez még csak tovább borzolja az egyébként sem éppen nyugodt kedélyeket.Matolcsy úr véleménye felháborító, amikor a munkánkhoz szükséges tudást igen drágán tudjuk biztosítani az árakban pedig nem lehet érvényesíteni a szaktudás és felelősség árát. Arról már nem is beszélek , hogy amikor Matolcsy úr már régen pihen,nyaral mi javában dolgozunk éjjel nappal , hogy eleget tudjunk tenni az elvárásoknak.

Gergelics Aranka  -  

Zsuzsi!

A számviteli szolgáltatást végzőkkel szemben vannak követelmények a miniszter úr szerint. Nekünk véleményem szerint olyan jogszabályokra lenne szükségünk, ami könnyen követhető! Nem kellene egy új jogszabálynál vagy a régiek módosításánál hivatkozni pl. 2-3 más törvényhelyre.
Érthetően és világosan kellene megfogalmazni a teendőket mind a vállalkozók mind a könyvelők felé.
Ezenkívül kellene idő az új felkészülésére, nem pl. 20-25 nap vagy még kevesebb. Lásd EVA, minimálbél és még sorolhatnám!!!
Üdvözlettel:
Aranka

Zsuzsa  -  

korrekt és etikus törvényekkel!!!

Balogh András  -  

A véleményem az, hogy Dr. Matolcsy először elgondolkodhatna azon, hogy a vállalkozásoknak a könyvelőknek milyen jogszabályi környezetben kell megvalósítani az elvárásokat! De, ha nincs tisztában az Ország első számú gazdasági"szakembere" a dolgokkal, akkor segítek neki! Kezdjük azzal a vizsgálódást, hogy mennyire vannak összhangban a különböző jogszabályok, ezek a jogszabályok milyen gyakran és mélységben változnak, valamint mennyire egyértelműek és az sem mindegy, hogy a kihirdetés és az alkalmazás között mennyi idő telik el! Fontos, hogy mit és mennyit adminisztrálunk! Már lassan a statisztikából csinálunk statisztikát! Fontos lenne azon is elgondolkodni, hogy a gazdaság fehérítését, adó emelésekkel kell-e megvalósítani, az ígértekkel ellentétben! Igaz a mondás! "Nagyot akar a szarka, de nem bírja a farka"! De ne is törekedjünk mi ötleteket és megoldásokat adni, hisz egy "2/3-on kellene átverekedni" magunk!

János  -  

Garantálni a korrekt és etikus szakmai munkát azzal lehetne talán, ha az adótörvények nem évente változnának gyökerestől, nem egykulcsos lenne millió egy adóalappal, de ha már mégis, akkor legalább jó előre tervezhetően kidolgoznák ezeket nem pedig ötletszerűen. Hagyva időt az alkalmazásra való felkészülésre, a vállalkozás gazdálkodási környezetének átalakításához. Így talán kevesebb lenne a stressz, átláthatóbban és mélyebben fellehetne dolgozni a jogszabályváltozásokat. De szerintem jelen pillanatban az M.GY féle szöveg, csupán marketing szöveg és érdemi tartalom soha nem lesz mögötte.

Kati  -  

Szerintem a szakmák közül a fenti területen dolgozókat már
mind a két oldalról (vállalkozók, törvényalkotók) olyan meg-
próbáltatások elé állitották, hogy csak a nagyon elhivatott
emberek maradtak ebben a szakmában és szerintem ezek a szolgáltatók eddig is mindent megtettek a korrekt és etikus
munkáért de a törvényalkotókra és a szolgáltatásainkat igénybevevőkre ugyanezt nem tudom elmondani.
Nem tudom a miniszter úr még mit szeretni a nyakunkba rakni
de elég súly cipelünk már.

Miki  -  

Ehhez az elváráshoz azért nem ártana betartható, a valósághoz legalább közelíteni akaró szabályozó környezetet teremteni. Nem naponta, hetente változtatni azokat...

Szerintem mi meg ezt várjuk el.

Szilvi  -  

Csak legyen aki követni tudja ezt a sok változást...