Ex-evások nyitó mérlege

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A téma szinte minden évben visszatér. 2011 végén viszont sokan döntöttek úgy, hogy kilépnek az evából. Ha van olyan bt vagy kkt ügyfeled, aki tavaly év végén az eva hatálya alól kijelentkezett, és a bevételi nyilvántartás alól visszatért a számviteli törvény hatálya alá, akkor nyitó mérleget kell készítened, melyet könyvvizsgálóval is ellenőriztetni kell. Mire figyelj, ha még nem vagy kész teljesen ezzel a feladattal?

eva_nyitomerleg.jpgTermészetesen a nyitómérleg készítési kötelezettség minden olyan esetben kötelező, amikor a bevételi nyilvántartásból a számviteli törvény hatálya alá visszakerül az adózó. Így ha az evás ügyfeled az idén pl. a végelszámolás mellett dönt, akkor automatikusan megszűnik az eva alanyisága.


A szűkszavúan rendelkező számviteli törvény mindösszesen annyit mond, hogy a nyitómérlegben szereplő minden eszközt, forrást tényleges leltárfelvétel alapján készített leltárakkal kell alátámasztani.


A nyitómérlegben:
  • az eszközöket piaci értéken,
  • a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő összegben,
  • a céltartalékokat számított, a számviteli törvény előírásai alapján meghatározott összegben,
  • a saját tökét az eszközök és a céltartalékokkal növelt kötelezettségek különbözetének összegében kell kimutatni.

Néhány szempont a nyitómérleggel kapcsolatban

  • a nyitómérlegben mérleg szerinti eredmény nem szerepelhet. Ha esetleg a korábbi évek eredményét nem vettétek ki osztalékként (ami nagy hiba, hiszen az evás osztalék adómentes volt), akkor azt az eredménytartalékban kell szerepeltetni.
  • a nyitómérlegben értékelési tartalék nem szerepelhet. Ha a könyv szerinti érték feletti eszközzel rendelkezik a társaság, akkor az első számviteli beszámolóban azt már fel lehet értékelni. Ekkor lehet először értékelési tartalék.
  • a jegyzett tőke összege a cégbíróságon bejegyzett (fordulónapi) összeggel kell hogy megegyezzen. Ettől semmilyen esetben nem lehet eltérni.
  • Ha van, akkor a jegyzett, de még be nem fizetett tőkét a számviteli törvény szabályai szerint kell szerepeltetni.
  • A társaság tulajdonában levő befektetett eszközök értékcsökkenését az evás időszak alatt is el kellett számolni, és ennek következtében a nyitó mérlegbe a piaci értéken kell szerepeltetni.

A nyitómérleg összeállításakor mindig tartsd szem előtt, hogy ha az evás időszak alatt is beszámolót kellett volna készíteni, akkor most vajon az milyen adatokat tartalmazna. Mert a nyitómérlegedben is ennek kell lenni.

A legegyszerűbb esetben a nyitómérlegben az alábbi tételek szerepelnek

  • jegyzett tőke soron a cégbíróság által jegyzett alaptőke
  • pénzeszközök között a bankszámla év végi záró egyenlege,
  • pénztárban az év végén leltározott érték (lehet, hogy ezt a többi tétel különbségeként fogod meghatározni….),
  • vevők és szállítók között az év végéig ki nem egyenlített számlák
  • kötelezettségek között az apeh folyószámlán levő tartozás
  • alapítókkal szembeni kötelezettségként a megelőző évre jóváhagyott, és osztalékelőlegként még ki nem fizetett rész. (ha minden évben jóváhagytad az osztalékot, akkor mérleg szerinti eredmény nem volt, így eredménytartalék sem lesz.)

 



allas_5.jpg



A bejegyzés címkéi

eva


Hozzászólások

R.Ági  -  

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm szépen a tájékoztatást!
Nálam egy Bt-t érint a visszatérés, és nagy értékű ingatlan van a tulajdonában. Hogy tudom piaci értéken szerepeltetni az ingatlant? Felértékeltetem értékbecslővel? És hova teszem a különbséget? Vagy csak a könyv szerinti értéken szerepeltetem figyelembe véve az elmúlt évek écs-jét? De akkor nem piaci érték!
Köszönöm előre a válaszodat!

EMI1954  -  

Köszönöm a választ!

Gabi  -  

Kedves Judit,Szilvia!
Bár nekem még nincs olyen mikrovállalkozásom, amely kilépett, vagy ki kellett lépnie az EVA-ból, de ha elgondolkodom, nekem
pontosan ilyen problémám lenne a pénztári egyenleg kapcsán.
Vajon, mi a megfelelő megoldás erre, vagy mi a gyakorlata nyitómérleg készítésekor? Mert ahogy olvasom, ahány könyvvizsgáló, annyi követendő lépés. Köszönöm a választ, válaszokat.

Kovács Piroska  -  

Kedves Zsuzsa! Nálam egy Kft. lépett ki az EVÁ-ból 2011 év végén. Megkérdeztem a NAV-ot, több helyről is , és azt az információt kaptam, hogy könyvvizsgáló csak akkor szükséges , ha a cég amúgy is könyvvizsgálatra lenne kötelezett .Csak az EVA-ból való kilépés miatt nem kell könyvvizsgáló.
Mi a véleménye?...
Köszönöm.

Éva  -  

Kedves Piroska!
Az EVA alól kilépő KFT-d az EVA hatálya alatt is a számviteli tv. hatálya alá tartozott és kettős könyvvitelt vezetett. Könyvvizsgálat azoknak szükséges, akik EVA alanyként bevételi nyilvántartást vezettek, és az EVA alanyiság megszűnésével egyidejűleg visszatérnek a számviteli tv. hatálya alá!!! Ezért kaptad azt a választ - helyesen - a NAV-tól, amit kaptál.
Üdv:
Éva

Kovács Jánosné  -  

Kedves Zsuzsa!
Az alábbi problémámra szeretnék választ kapni. Bevételi nyilvántartást vezető BT tárgyi eszközei és bérelt ingatlanon elkezdett befejezettlen beruházásait hogyan kell a nyitó mérlegben szerepeltetni? EVA választásakor adó alapot csökkentettek, már nem lesznek üzembe helyezve. A piaci értéke nulla lehet? Köszönöm Zsuzsa

EMI1954  -  

Hihetetlen, hogy mindig rátapintasz, éppen mi foglalkoztat!!! Ezzel kapcsolatban van egy dilemmám, nagyon fontos lenne a válasz rá: EVÁ-ból kilépés után vannak számlák, amiket a vevő csak 2012-ben egyenlít ki, de már 2011-ben kifizettük utána az EVÁ-t. Hogyan kell lekönyvelni, hogy ne legyen duplán megadóztatva ez az összeg? Eddig sehol nem találtam erre utalást. Köszönöm előre is a választ!!

Böröczkyné Zsuzis  -  

Azok a számlák, amiket még az eva ideje alatt állítottál ki, a 30 napos szabálytól függetlenül eva alapot képezett tavaly. Így a nyitó mérlegben követelésként fogod kimutatni, és amikor kiegyenlítik már nem lesz még egyszer bevétel..

Zazi  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm az értékes információt. Az evás bevételi nyilvántartást vezető osztaléka eho-mentes is volt? És már nem adómentes? Az osztalékadót kiváltó adó mit váltott ki?
Köszönöm még egyszer!

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon örülök, hogy foglalkozol ezzel a témával is. Én már egy éve dilemmában vagyok e téren. Nekem már tavaly is volt néhány cégem akinél ilyen nyitómérleget kellett csinálnom. Én is úgy gondoltam ahogy Te írtad, hogy a pénztárat a többi tétel különbségeként határoztam meg. DE a könyvvizsgáló visszadobta, hogy nem jó. A számviteli tv. 2/A § (4) bek.-re hivatkozott. Úgy utasított, hogy a pénztárat nullával kell megnyitnom - mivel a bevételi EVA alany nem vezetett pénztárat tehát értéke sem lehet - és az eszközök és források különbözetét az eredménytartalékra kell könyvelnem. Ez felvetette bennem a következő kérdést: Ha a 413-ra könyvelem a különbözetet akkor tartozik egyenleg esetén ez egy feltölthető veszteség? Illetve követel egyenleg esetén netán osztalékként mégegyszer le kell adózni? Hát ez nekem sántit.
Kiváncsi lennék a véleményedre illetve a többi olvasó véleményére.
Légyszi segítsetek tisztán látni.
Köszönöm előre is :)

Szilvia  -  

Kedves Judit!
Az én könyvvizsgálóm szerint az áttérést követő naptól fel kell vezetni a pénzmozgásokat (holott ez egy bevételi nyilvántartást vezető EVA alanynak nem volt kötelező)a pénztár tekintetében pl. egy excel táblában, és így megállapítani a pénztár záró egyenlegét. Ki kell munkálni a követelések és a kötelezettségek mozgását, majd az eredménytartaléknak ezekből a kimutatásokból kell összeállnia valahogy, matematikailag. Iszonyatos munka lenne ez ha valaki már 8 éve EVA alany volt, bár van benne logika, hiszen ha az EVA-s időszak alatt beruházott a vállalkozás, akkor annak lehetett esetleg tagi kölcsön vonzata, melyet csak ezzel a módszerrel lehet kimutatni. A könyvvizsgáló pedig ragaszkodik ahhoz, hogy ellenőrizhetőek legyenek a nyitómérlegben szereplő adatok. Ehhez viszont kettős könyvvitelt kellett volna vezetni. Véleményem szerint egy EVA alanynak a pénztára csak nulla lehet, mivel minden belekerülő forint le van adózva. Gondot csak az ilyen, valószínűleg nem gyakori helyzet okozhat, mint a tagi kölcsön. Egyébként az áttéréssel kapcsolatban azt olvastam valamelyik szaklapban, talán az Önadózóban, hogy úgy kell kezelni a helyzetet mint egy induló vállalkozást. Akkor viszont tényleg csak a tárgyi eszköz analitikát, a követelések és kötelezettségek analitikáját, a bankszámla egyenlegét és a jegyzett tőkét kell figyelembe venni a vállalkozás által fellelt, leltározott értékben. Az eredménytartalék pedig egy számított adat marad, úgy mint a régi, naplófőkönyves időszakban összeállított beszámolóban.

Hankó Andrásné   -  

EVA társassághoz kapcsolódó kérdés:

EVÁ-s Bt ügyvezetőjét át kell-e jelenteni 1041-en nyomtatványon. Kell-e adni 1208-as bevallást, jövedelmet nem vesz fel. A tevékenységét munkaviszony mellett végzi, a 36 órás munkaviszonya meg van. Mi a véleményetek?
Évelején adtunk NY-es nyomtatványt.
Köszönettel Marika