Evából kilépők beszámolója

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Azok a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, akik 2010-ben eva alanyok voltak, de 2011-re kiléptek, és korábban bevételi nyilvántartást vezettek, azoknak a számviteli törvény szerint nyitó mérleget kell készíteni.

A lecsökkentett társasági adó és az olcsóbb személyi jövedelemadó mellett sokan döntöttek úgy, hogy kilépnek az evából. Nem jelent a változás eltérő nyilvántartást a jogi személyiségű gazdasági társaságoknál (kft-knél).

Azoknak a bt-knek és kkt-knek, akik az eva ideje alatt bevételi nyilvántartást vezettek, most vissza kell térni a számviteli törvény hatálya alá.

Nekik egy tételes leltározással alátámasztott leltár alapján nyitó mérleget kell készíteniük.

A nyitó mérlegbe:
  • az eszközöket piaci értéken,
  • a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő,
  • a céltartalékokat a számított, a törvény előírásainak megfelelő összegben,
  • a saját tőkét az eszközök és a kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat is) különbözetének összegében kell figyelembe venni.

A nyitó mérlegbe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.

A kiegészítő mellékletben utalni kell arra a tényre, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alól visszatérve először készít beszámolót.

Nincs törvényi előírást arra, hogy a nyitó mérleget milyen határidővel kell elkészíteni. Az biztos, hogy az első, már nem evás időszak beszámolójában az előző évi adatokhoz a nyitó mérleg adatait kell feltüntetni.
A nyitó mérlegben szereplő adatok közzététele is ennek a beszámolónak a közzétételével valósul meg.


A bejegyzés címkéi

eva, számvitel


Hozzászólások

Eszterle Gábor  -  

Azok a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, akik 2010-ben eva alanyok voltak, de 2011-re kiléptek, és korábban bevételi nyilvántartást vezettek, azoknak a számviteli törvény szerint nyitó mérleget kell készíteni. A nyitó mérlegbe felvett eszk-özök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni. Ez az előírás továbbra is érvényben van?



Margit  -  

Kedves Zsuzsi!
EVA-s Bt 2011.12.12-ig bevételi nyilvántartás vezetésével működött, alkalmazott nem volt.2011.12.13-tól egyszerűsített végelszámolási eljárást indított el a Bt, mely 2012. 04.06-án lezárult. A NAV felé a kötelező bevallásokat beadta.
Kérdésem: 2011.12.13-12.31-ig terjedő időszakra, milyen beszámolót, vagy mérleget kell készíteni és ennek mi a határideje, meddig kell leadni a cégbíróság felé?
Válaszodat előre is köszönöm!

Erzsi  -  

Sziasztok!

űHa valaki tud abban segíteni, hogy az EVA-ból kizárt egyéni vállalkozónál mi a pénztár nyitó értéke? Ugyanis a vállalkozónak nem volt könyvelése, csak a pénztárkönyvbe beírta a bevételeit és annak alapján fizette az EVA-t.

Előre is köszi a segítséget 

Magdi  -  

Köszönöm ,nagyon jó kis emlékeztető !

Krisztina  -  

Kedves Zsuzsi!

Evás Bt. bevételi nyilvántartással át tud alakulni év közben, v. meg kell várnia a decembert, kilépni, s csak utána alakulhat át?

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Természetesen át tud alakulni, ezesetben az eva alanyisága meg tud szűnni év közben is.

Kati  -  

A nyitómérlegben a befektetett eszközök értékének meghatározására vonatkozóan milyen előírásokra kell tekintettel lenni?

Moni  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszi az infót! Konkrét kérdésem is lenne ez ügyben:

Mit kell tenni az EVÁ-s időszak alatt kapott fejlesztési célú támogatással?

Ugye a nyitó mérlegben ez nem szerepelhet elhatárolásként?  És a támogatásból beszerzett eszközök  értékcsökkenését sem kell elszámoltnak tekinteni?

Ha segítenél, nagyon megköszönném, mert nem találtam erre semmilyen íránymutatást!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Kérdésem lenne a cikkel kapcsolatban:

A  "könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni" azt jelenti, hogy bejegyzett könyvvizsgáló által záradékkal el kell látni és ilyen módon kell közzétenni, avagy csupán a cégnél maradó példányhoz kapcsolódik egy aláírás és jegyzőkönyv. Vagy értelmezhető úgy is, hogy OKLEVELES könyvvizsgáló is elvégezheti ezt a feladatot, nyilvánvalóan közzétételi kötelezettség nélkül?

A nyitómérleg készítésre vonatkozóan a SZT mely szakasza tartalmazza az előírást?

Köszönettel: Blaskó Éva

Nanita  -  

Kedves Éva!

A nyitómérleget-beszámolót könyvvizsgálói záradékkal-jelentéssel kell közzétenni.

csak a keresztnevét...  -  

Igen, minket is érint.

Köszönjük a segítséget Zsuzsi. :))

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt.

Végh Margit