Érdemes lesz-e a KIVA-t választani?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2013-től több új adózási lehetőség kerül bevezetésre. A KIVA nem csak a legkisebb vállalkozások számára lesz elérhető, de kérdés: érdemes lesz-e választani. Te már számolgattál?

kiva.jpgA kisvállalati adót (KIVA) a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás helyett kell megfizetni.
Szándékosan nem azt írtam, hogy ezeket váltja ki, hiszen a KIVA alapja egyik esetben sem az, ami ezen három adónem alapja.

A társasági adó egy eredményszemléletű adónem, míg a KIVA a pénzforgalom változását adóztatja, illetve a foglalkoztatással járó kifizetéseknél sem azonos az alapja a szociális hozzájárulási adónak és a KIVÁ-nak.

Sokan támadják az új lehetőséget, de előfordul olyan is, aki lát benne fantáziát.

És Te hogy gondolod?



Az eddigi számításaid és kalkulációid alapján Te, mint könyvelő, fogod ajánlani az ügyfeleidnek a kisvállalati adót?



Válaszodon túl kíváncsiak vagyunk a véleményedre is.

A hozzászólásokba szakmai érveket írj a kisvállalati adó mellett vagy ellen!


A bejegyzés címkéi

KIVA


Hozzászólások

Márti  -  

Sajnos a cégek /az én környezetemben/ a veszteséges határt
súrolják, ezért a TAO 10 % kevesebb mint a munkabér 16 %-a.
A szoc.hj. 2013.évben csökkenthető a nettó érték megőrzését
célzó adókedvezménnyel,+ a 25 és 55 éves páros valamint a képzetlen munkaerő alkalmazási kedvezményekkel.
A szakképzési hj. tanulók foglalkoztatása esetén nagyon furcsa és hihetetlen, de anyagilag is előnyös a cégeknek.

Sasvári Ági  -  

Kedves Andi!
Én is várom erre a kérdésre Zsuzsi válaszát.
Nekem az a véleményem, hogy a folyamatos szolgáltatás decemberre vonatkozó, de januárban kiállított, és januárban kifizetett számláját már Katásként kell kezelni.
Az Evánál sem számítottad bele ezeket a számlákat az előző évbe, annél is inkább, mivel ezeket a számlákat már áfa mentesen kell kiállítani ( ha ezt választottad ) Az Evás időszak zárásánál csak arról van szó, hogy a decemberi számláknál már nem lehet a 30 napos halasztással élni, akkor is evás bevétel, ha nem fizették ki.
De lehet, hogy nincs igazam:))

Krajnyák Jánosné Anid  -  

Ági! Többféle véleményt olvastam arról, hogy a vevételi evás jan. 1-től katába lép, akkor a januárban kiállított szlája az evás, vagy katás bev. lesz. Eltérően írnak róla. Van aki azt mondja, hogy az eva-megszűnés felül ír mident, én azt gondolom, hogy a bevétel már a kata időszak nyilvántartása lesz. A kibocsájtott számlákat kell nyilvántartani. Már az is gondot okoz nekem, hogy az én teljesítésem ténylegesen január, mert akkor végzem a munkát, hiába decemberi könyvelési anyagot dolgozok fel. Egyre jobban belebonyolódok. A januári katás bevétel gondolata nagyon vonz, de nem szeretnék hibázni, az nem cél. Minden véleményt szívesen veszek.

Hildus  -  

Kedves Mindenki :)
Egy főállású társas vállalkozó (egyszemélyes kft-ben), ha egy bt beltagja és jelenleg EVA-zik, választhatja-e a KATA-t a bt-ben havi 25.000.-Ft-os fizetési kötelezettséggel?

manna  -  

"biztosan nem lehet törvényes, hogy ugyanolyan munkabér mellet valaki más ellátást kapjon,attól függően, hogy az őt alkalmazó társaság milyen adózási módot választ"
Hogy valami nem törvényes, az az utóbbi időben nem szokott akadály lenni. Nem attól van a különbség, hogy milyen adózási módot választ, hanem attól, hogy kevesebbet fizet a bér után, Ingyen ebéd nincsen, ennek az árát valakinek meg kell fizetnie. Valóban kell a bővebb tájékozódás ezügyben.

Lilla  -  

KIVA - Első ránézésre én is ijesztőnek találtam a KIVA-t. A számítások után azonban más a véleményem. Mindenkit bíztatok, hogy számoljon!
A 2011.-es mérleg adatok alapján átszámoltam a 2011.-es évet olyan vállalkozásoknál, ahol egyáltalán szóba jöhetett.
Meglepő eredmények jöttek ki, még olyan esetekben is, ahol nagyobb osztalékot fizettek ki, mint a bérköltség. A nettó osztalék kifizetést növelő tételként kezeltem. A 2011-es pénzforgalmi eredményt az előírt tételken túl növeltem a megfizetett 28,5% nyb,egb és szakk. járulékkal és a tao-val (ezeket nem lettek volna kiadások).
Szerintem nem nagyobb a felelősség, mint a tao adóalap növelő és csökkentő tételek megállapításánál.
Az adóelőleg számítás valóban fegyelmezettebb bizonylat szolgáltatást követel az ügyféltől. Talán pénzért több a hajlandóság.
Ami a nyugdíj, táppénz aggályokat illeti, biztosan nem lehet törvényes, hogy ugyanolyan munkabér mellet valaki más ellátást kapjon,attól függően, hogy az őt alkalmazó társaság milyen adózási módot választ. Pontos tájékoztatást kell kérnünk!

ica  -  

és ha marad az ÁFA körbe?
akkor is kell áfa miatt könyvelni, és bevallani.
Mert sok cég elvárja hogy Áfásak legyenek a kisvállalkozók, nem tudom miért?

Ilona  -  

Könyvelőirodánk két kis kereskedelmi Bt-nek (vásározók) könyvel amelyiknél megérné a KIVA-t választani, de nem javasoljuk nekik, mert többször előfordult már, hogy megbüntették a dolgozót a piacon nyugtaadás elmulasztása miatt.
Abban a hónapban csinálhatnánk is a záróbevallásukat erre az adónemre. Ilyen rizikók mellett hogyan válasszák a cégek, ha egy-két ezer forintos nyugtán múlik az adónem élete? Félre ne értsen senki, nem helyeslem a nyugtaadás elmulasztását....Megkapták érte a fejmosást, de ez nagyon könnyen előfordulhat bárkinél.

Sasvári Ági  -  

Kedves Zsuzsi!
Kérdésem az lenne, hogy a Katás bt kültagja, ha nincs kisadózóként bejelentve, mentesül- e az osztalék után fizetendő SZJA és Eho kötelezettség alól, ha osztalék kifizetés történik a számára, ( szerintem nem ) ha nem, akkor hogyan állapítjuk meg az osztalékot bevételi nyilvántartás alapján , köteles - e azt a BT kifizetni,vagy erről dönthet a taggyűlés? El lehet-e têriteni a kifizetendő osztalékot a tulajdonosi hányadoktól?
Köszönöm.
Ági

Krajnyák Jánosné Andi  -  

Szia Zsuzsi! Eddig még nem kérdeztem, de most szeretnék. Evás bevételi nyilv. Bt. decemberben feltölt a várható eva összegére. Áttér 2013. 01. 01-el Katára. Amit januárban kiszámláz kp. szla. (pontosan decemberre vonatkozó könyvelési szolgáltatást) az melyik adózási mód alá esik majd. Lehet, esetleg egy kicsit taktikázni? A számla befogadójánál időbeli elhatárolás már katás számla lesz elhatárolva, vagy még decemberben ki kellene állítani minden evás időszak számláját és leadózni evásként? Ez nekem dilemma, kérném szíves válaszodat. Köszönöm, üdvözlettel Andi.

Lord  -  

Szerintem a KATA előnyösebb mindenkinél aki EVÁ-s volt.Föleg akkor ha van egy kieg. tev. végző, egy-két alkalmazott van és kevés a dologi költség,a nyilvántartás nagyon egyszerű stb.
A 37% EVÁ-t az ÁFA után is meg kellett fizetni A tételes havi adóval kiváltod a társ. adót, szoc. hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, melynek alapja pl. az EVÁ-nál a minimálbér kétszerese. Megtakarítás jelentkezhet az iparűzési adónál is 2,5 Mft/telephely adóalap után fizetheted az adómérték szerinti iparűzési adót. Tehát egy telephely esetén 1,5% iparűzési adónál ez 50 eFt adót jelent./(Htv.39/B§ (4)/

ibatisz  -  

Ez egyik hozzászóló írta, hogy a KATA-nál nem kell könyvelő. Én úgy értettem, hogy aki ezt választja, akkor is kell havi bevallás. Melyik vállalkozó fogja magának megcsinálni?, vagy tényleg nem kel, csak átjelentkezni? Lécci írjátok meg a véleményeteket róla, mert én bárhol néztem a neten, nincs egy értelmes cikk róla. Köszönöm.

Kata  -  

A KATA :) hatálya alá történő bejelentkezéskor a NAV fogja
előírni a kötelezettséget. Bevallás csak következő év február
hónapban kell, illetve nem is bevallás, hanem nyilatkozat.
DE !! Nagyon oda kell figyelni (pl.táppénz esetén)a 30 napra,
ami= 50.000 Ft/hó. Ezt is be kell jelenteni a NAV-nak, 13T1041, 13T101.
Sommásan fogalmazva : szerintem kell könyvelő,akinek elsődleges feladata a változások ,értékhatárok figyelése.

Irina  -  

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Bértámogatást EV-ál adóalapba beszámító bevétel? És a Kft.-nél?
Előre is köszönöm!!!
Szép estét mindenkinek:)

Both Márta  -  

Kedves Zsuzsa!

Jól értelmezem, hogy ha valaki eddig EVÁ-s Bt volt (bevételi nyilvántartással), de most szeretne átmenni a KATA alá, akkor neki először vissza kell térnie a számviteli elszámolás alá (leltár, könyvvizsgálói ellenjegyzés), be kell jelentenie hogy nem lesz ÁFA alany, és majd ezt követően lehet KATA szerinti vállalkozó? Ha ez így van, sokan nem gondolták végig.

Böröczky Zsuzsi  -  

nem, a bevételi nyilvántartásos evás közvetlen lehet katás. Bejelenti, hogy kilép az evából, hogy belép a katába és hogy alanyi mentességet választ.

Both Márta  -  

Köszönöm!

Ildikó  -  

Választhatja.A mi ügyvédünk már meg is nézte.a tv-t.

alma  -  

Kedves Zsu, nem csak a vállalkozók keverik, a média is oktatja rendesen a sületlenségeket, a rádióban KATI-ról és ÉVÁ-ról beszéltek ( KATA és EVA) de néha állítólagos szakember sem tudja szétválogatni, mi is tartozik a KATA-hoz és mi a KIVA-hoz. Nem gondolom, hogy mindent értek, de sokat olvastam ezekről az adónemekről. Minden eset egyedi, s nem hiszem, hogy valaki látatlanba meg tudja mondani, hogy adott vállalkozásnak meg fogja-e érni, vagy sem.
Van a neten kalkulátor is, (megéri-e katát, vagy kivát választani című) bizonyos weblapon, amit itt nem reklámoznék, de kíváncsi lennék, mennyire lehet adni rá. Van aki használta már? Nem biztos, hogy megbízható szerintem......... De azért, az is gyanús, ha valaki kapásból lebeszéli a vállalkozásokat ennek a választásáról...

Anita  -  

A szolgálati idő mindig az éves aktuális minimálbért alapul véve számolódik, az arra vetített nyugdíjjárulék megfizetésével. Ha az alap kevesebb, a szolgálati idő is arányosan annyival csökken. Egyszerű.

Zsu  -  

"Általában nem, kivéve azt a nagyon ritka 1-2 esetet, amikor egyértelmű az előny".

Nevetséges, hogy a vállalkozók mennyire keverik a két adónemet, és egymást oktatják a "sületlenségekkel". Én még csak 6-án megyek továbbképzésre, de azért próbálok addig is számolgatni, nyomozni.
Esetleg, ha valaki tudna egy összehasonító táblázatot küldeni nagyon megköszönném!

Eta  -  

Kedves Zsuzsi!

Én is próbálom ügyfeleimnek a legjobb ajánlani, így igyekszem tájékozódni. Első meg látásom, hogy a KATA annak lehet jó aki nem ÁFÁ-s, nincs alkalmazottja és nem számol azzal, hogy beteg, illetve nyugdíjas lesz. A KIVA már érdekesebb szerintem annak lehet jó akinek az eredménye a nullához közelít és igen nagy bérköltsége van. Azt vettem észre, hogy akinek nagyon nagy a bérköltsége, de az eredménye sem kicsi ott már nehéz számítani, mivel nem lehet arányt meg állapítani, hogy az adóalapnak 67% bér, 33% nyereség és ez végig jó lenne. Ugyan is a számításoknál nem veszik figyelembe, hogy a bér után meg nem fizetett járulék különbözet meg marad nyereségben és 16%-t kell utána fizetni. Te mit gondolsz erről?

manna  -  

A KIVA-nál sarkalatos kérdés, hogy a csökkentett szochó miatt mennyi a szolgálati idő és a nyugdíj alap?? Szerinetm az is csökkentett... így saját magával és az esetleges munkavállalókkal is jól ki....szik, aki ezt választja. Ezt az "aprócska" részletet nem ártana pontosan tudni, mert csak a KATA-nál van egyértelműen kimondva, hogy így van.
Beleugrani egyirányú útca, ha már benne vagy, azt csinálnak veled, amit akarnak, addig módosítgatnak menet közben, amíg jól fel nem nyomják a terheket és menekülni belőle csak plusz költségekkel lehet. Én senkinek nem ajánlom, nem beszélve a plusz könyvelői macerával,, amit meg nem fizet meg senki.

Évi  -  

Kedves Zsuzsi !
Először is a konferenciáról. Szuper volt, mint mindig. Először csak én mentem, tavaly 1 kollégámat vittem, idén már hármat. Nem tudom mit mondtak a többieknek, de kijelentették, hogy nem igazság, hogy Ők itthon maradtak. Tehát jövőre mindannyian megyünk.
Kérdésem: Jól olvastam-e ki a 2012 évi CLXXVIII Tv-ből, hogy végül is nem került bele, hogy nem elismert költség a kisadózó által benyújtott számla.
Köszönöm szépen
Nyul Éva

erzsi  -  

KATA-val kapcsolatban kérdezném. BT aki csak Ausztriába számláz - szolgáltatást, mindig ugyan annak a cégnek EUR-ban az választhatja a KATA-t? (most EVAS) A közel ft-ban 6 milliós bevétele egy kifizetőtől származik. A külföldi partner is jelent 1 millió ft után? És esetleg azt is munkaviszonnyá minősitik. Válaszod előre is köszönöm

ERZSI  -  

KEDVES ZSUZSI!

VOLTAM MOST TÖBB ELŐADÁSON IS ÉS SAJNOS MINDENHOL AZT HALLOTTAM, ÉS AZ ÁLTALAM VÉGZETT BIZTOS NEM TÖKÉLETES SZÁMÍTÁSOK IS AZT MUTATJÁK, HOGY NEM IGAZÁN ÉRDEMES VÁLASZTANI. VISZONT LENNE EGY KÉRDÉSEM, EGYÉNI ÜGYVÉD, AKI UGYE NEM EGYÉNI VÁLLALKOZÓ, VÁLASZTHATJA A KATÁT? ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZOD!

Tilda  -  

Kedve Zsuzsi, Zoli és minden munkatársad !
Fantasztikus volt az előadás, a szervezés, nagy-nagy hála és köszönet érte.
A KATA tetszik nekem, Akinek /1 vállalkozó/ könyvelek tetszik az elmondottak alapján. Havi közel 25000.-Ft-ot megtakarithat, és "nem kell könyvelő"! Úgy legyen
A KIVA 1 vállalkozónak tetszik, de én nem szívesen ajánlottam neki. Számomra bonyolultnak tűnő számításokat ezután végzem el. Kereskedő cégről van szó, építőanyagokat árusít.
A remek előadásod után is nagyon sok bennem a kétség!

Kati  -  

Nehéz ugy kalkulálni felelősséggel, amikor egy egyenletben szinte csak ismeretlen van.

Kata  -  

Nagyon frappáns volt a megfogalmazásod ! Sajnos igaz is...

Mórocz Attiláné  -  

Zsuzsi! Először is had mondjak köszönetet az előadásért, nagyon szuper volt!!!

KATA-val kapcsolatban kérdezném. Egyéni vállalkozó aki csak Ausztriába számláz - szolgáltatást, mindig ugyan annak a cégnek EUR-ban az választhatja a KATA-t? (most átalányadós) A közel ft-ban 6 milliós bevétele egy kifizetőtől származik. A külföldi partner is jelent 1 millió ft után? És esetleg azt is munkaviszonnyá minősítik?

Köszönöm előre is a válaszodat!

Evicsek  -  

Azért megdöbbentőnek tartom, hogy a "szakmát" nem kérdezték meg erről megint .Úgy tűnik a többség azon a véleményen van mint én . Én még számolásokat nem végeztem , de nem tartom jó konstrukciónak a KIVA-t. KATA jó lehet egyéni vállalkozóknak . Vagyis létrehoztak valamit , ami szintén nem fogja beváltani a kívánt reményeket . Tényleg azt gondolom hogy "bolond" egy országban élünk sajnos.

Holovár Olga  -  

Kedves Evicsek!
Engem az döbbent meg, hogy Te ezen megdöbbensz! :-((((

Moncsina  -  

Én ma voltam továbbképzésen és ott azt mondták, hogy a pénzeszköz változásnál a cash flow-val kell számolni.

Decsi Zsuzsa  -  

Olvasva a hozzászólásokat, keveredik a KIVA a KATÁ-val. A KIVA nekem talány, még nem teljesen értem, de azt már most tudom, hogy nem akarom bonyolítani vele az életemet. Nem tervezhető előre, sok a könyvelő felelőssége.
A KATA is csak annak éri meg, aki rövidesen nyugdíjas lesz, előre láthatólag nem lesz táppénzes, 6 millió ft körüli a bevétele, kevés a költsége, családi kedvezmény miatt sok az szja. De hol van már nagy nyereségű kisvállalkozás? Az ügyfeleimet korrektül tájékoztatom, aki kéri kiszámolom, hogy mennyit nyer az új adóval (persze csak a 2012. évi tényadatok alapján, mert a jövő bizonytalan). Aki írásban nyilatkozik, hogy kéri, annak természetesen elmondom az előnyeit és hátrányait az új adóknak.

Szalay László   -  

Mit szóltok ehhez a matekhoz?
Ha nem számolok a pénzeszköz változással (mert meglepő de sok olyan kkv van, ahol 5 évre ha visszanéztem jelentősen nem változott a pénzeszköz) és egy alkalmazottra számoljuk 150 000 ft bruttót bért, (kafatériával nem számolok).
Akkor kiváltom egy év alatt: 150 000 x 28,5 % x 12 hó=513 000
A KIVA összege: 150 000 x12x 0,16= 288 000 Ft
Megtakarítás 1 alkalmazottnál: 513 000 - 288 000= 225 000
Megtakarítás 5 alkalmazottnál: 1 1250 000 Ft

Ki lehet azt is számítani, hogy mennyi lehet a pénzforgalmi növekményem, korrekciós tételek nélkül, hogy 0-án legyek (kb 7 millió), de a TAO-t még akkor is megnyerem.

Szóval nem biztos hogy nem éri meg, sőt vannak esetek ...


Angyal József  -  

Egy kicsit hiányos a számpélda. Ha nem fizetem meg a 28,5% szochot és szakképzésit, akkor ennyivel nő az adóalap. Tehát a számpéldában számolni kell az 513 eFt 16%-val (82 080 Ft-tal is). Ezen felül ha a cég nyereséges, akkor az eddig 10% társasági adó helyett 16 százalékot kell fizetni. Figyelembe kell venni továbbá, a szocho kedvezményeket is. 2013-tól az elvárt béremelés kedvezménye már mindenkinek jár, és új kedvezmények is belépnek a meglévők mellé. Ha csak 1 fő 25 év alatti foglalkoztatott van, akkor már nem lehet 28,5% megtakarítással számolni. A KIVA-s nem veszi igénybe a szocho kedvezményeket, mert nem fizet szochot.
Angyal József okleveles adószakértő, matematikus

ÁGI  -  

Kedves Zsuzsa!
" oroszedit" könyvelő társunkhoz hasonlóan jártunk el mi is.
Még akinek esetleg megérte volna átállni a KIVA-ra az sem kérte,mivel nem hajlandó magasabb könyvelési díjat fizetni.- szerinte igy is úgy is le kell könyvelni az anyagát, miért fizetne többet. Az nem érdekelte, hogy eleve 12-19 között hozza az anyagát, / havi áfás/ és hogy mennyivel macerásabb az új adózás kiszámítása -
A KATA nálunk az egyéni vállalkozóknál lehet érdekes és egy két BT-nél.
Kitartást mindenkinek: Ági

Fekete Antalné  -  

Azoknál a cégeknél ahol nincs alkalmazott, vagy a vállalkozó nyugdíjas, nincs sok alkalmazott, alanyi adómentes, a bevétele messze van a 6MFt-től - választottuk. A többinél egyenlőre nem mert igazán nem teljesen tiszta.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A 6 milliót gondolom a KATA-ra értetted.

Ivády Valéria  -  

Sajnos egy nagyon komoly betegség miatt le kellett mondani a könyvelésről ebben az évben, ezért érdemben nem tudok válaszolni, illetve véleményt mondani.
Ettől függetlenül mindig olvasom a leveleidet, figyelemmel kísérem nagyjából a változásokat.
Nagyon jó munkát, kevesebb adózással kapcsolatos gondot kívánok. BUÉK. Valéria

Illés Magdi  -  

Nem ajánlom, mert nagyon kockázatos és ha valamit nem jól veszek figyelembe én leszek az oka.

gyuri  -  

Szerintem elég bonyolult a kiszámítása, akkor lenne nyerő , ha az osztalékra eső ehót is kiváltaná. Az ügyfelek többségét a KATA érdekelné inkább, de magasabb árbevételi határral.

MJános  -  

A KATÁ-t az EVÁ-s (szabad szellemi) vállalkozóknak ajánlom kb. 1,5 milliós éves árbevétel felett. Korlátozó tényező, persze, ha nem tud elhatárolódni a munkaviszonytól, mert akkor "csak" átalányadós egyéni vállalkozó marad.
Úgy tapasztaltuk a számítások alapján, hogy a KIVA a nagy bértömegű vállalkozásoknak lehet előnyös, de ilyen nálunk nincs.
Egyetértünk a hozzászólókkal, hogy a KIVA működési módja is átláthatatlan, megfoghatatlan első olvasásra. Ez az év amúgy is egy "fekete" év volt a változásokat tekintve (tagi, különösen a többes jogviszonyok tisztázása, kötelező kamarai tagság, KOCKERD, jövő évi februári kötelező cégbírósági változások, nem beszélve az inkasszókról, a megemelt fővárosi iparűzési adóelőlegekről illetve az EVÁ-ból kilépettek társasági adóelőlegéről, amelyek jövedelem csökkenések esetén is csúnya meglepetéssel jártak az ügyfélnek...)

Batisz Ildikó  -  

Nekem van 2 egyéni vállalkozóm, az egyik átalányadós, a másik áfa mentes. Ezeknél gondolom megéri. 6 milliós éve bevétel csak álmunkban létezik.

Szabó Emese  -  

Tisztelt Zsuzsa!
Az én vállalkozóimnak azért nem ajánlottam, mert az áfát nem "váltja ki". Illetve a kiszámítása sem egy egyszerű dolog.

Szabó Emese

Magdus  -  

6 MFt-ig nincs ÁFA, tehát nem kell kiváltani és feltétel hogy AM-es legyen a vállalkozó. hallott-e már valaki arról, hogy csak azok választhatják akiknek nincs adótartozása?

Kancsal Zsuzsa  -  

Az eredmény szemléletű beszámolóról a pénzforgalmi szemléletű beszámolóra való átállásnál óhatatlanul adódnak anomáliák, amelyeket a törvény igyekszik több-kevesebb sikerrel korrigálni. Maradtak lyukak, pl.:több éves kötelezettség, követelés állomány kezelésénél - a tv. csak egy évet korrigál-, vagy eddig és még pár évig elhatárolt bevételek, kiadások is kérdésesek,...
Tehát induló cégnél megfontolandó, tevékenységtől függően, vagy elsősorban szolgáltatást végző cégeknél, ahol nincs nagy készlet, követelés állomány,..... de még sok minden kiforratlan.

Erika  -  

Az hol van leírva, hogy a szolgálati idő nem lesz ez esetben 1 év?
Ez tényleg egy fontos ismérv lehet a döntésben!

oroszedit  -  

Nállunk az ügyféltájékoztatás nagyon rövidre sikeredett.

1. Van új lehetóség
2. Nem tervezhető
3. Nem nagy a megtakarítás (TA 16 % alatti, szochóra kedvezményük van)
4. Könyvelőként dupla munka (teljes kettős könyvelés + cash-flow minden időszakra), így díjat emelek ha választják

Ezután megkérdeztem, hogy számoljak-e pontos számokat. Senki sem kérte. :)

Varga Krisztina  -  

Szervusz Zsuzsi!

Én is a tegnap éjszakát számolgatással töltöttem, de nagyon képlékeny még ez az egész dolog. Az biztos, hogy van 2 olyan Bt-m is, akinek első ránézésre a KATA álmaik adója, azután egy kicsit utánaszámolva rájön az ember, hogy 5-6 MFt árbevételnél
a KIVA sokkal kedvezőbb, egy 1 beltagos Bt esetében, hiszen így megmarad a költségelszámolási lehetőségük is és ha úgy gondolják, így nyugdíj előtt 1-2 évvel nem 81.300,- Ft, hanem az általuk meghatározott magasabb fizetés is igénybe vehető. Viszont a befizetendő adók 150-200 eFt-tal kevesebbre jöttek ki nekem.
Üdv.
Krisztina

Babarczi Imre  -  

Annyira értelmetlen a kettős könyvvitel mellett a pénzforgalmi szemléletű adózás, hogy felelősséggel javasolni senkinek sem lehet. Lesz egy éves beszámoló és eredmény, amit esetleg könyvvizsgáló is ellenőriz, amit leadunk a cégbíróságra, és lesz egy adózás, melynek a kiszámítása köszönőviszonyban sincs az adózás előtti eredménnyel.Olyannak tűnik ez, mint amikor kutya helyett macska őrzi a nyájat. Szétszéled, mint a cégek adóalapja.
Babarczi Imre

Thalerné Margit  -  

lEHET, HOGY NINCS IGAZAM, de ha az ellátás - pl. táppénz - alapja 81.300,- Ft a KATA esetén, akkor valószínüleg ez lesz a nyugdíjszámítás alapja is. Ez a tény a nyugdíjazás előtt álló tulajdonosokat nagyon rosszul érintené.

Dús Lajosné  -  

Mi is sokat számolgattunk a cégek vonatkozásában és úgy látjuk, hogy nemigen éri meg az áttérés a KIVA-ba.
Abban az esetben ha a jelenlegi cég EVA-s és a 6 millió ft bevételt nem haladja meg az éves bevétel, ekkor az áttérésnél illetve az EVA-ból való kilépésnél majd a KIVA-ba való belépésnél az ÁFA-ban alanyi adómentességet választja. Csakis ebben az egyetlen esetben éri meg az áttérés számításain szerint. Jól gondolom?
Megkérhetném az a jó kis összehasonlító táblázatot ha nem probléma.
Előre is köszönöm.
Eszter

KGyuri  -  

Mi is sokat számolgattunk és kezdettől fogva figyelemmel kisértük a törvény alakulását. Legalább az osztalék utáni EHO-ra vonatkozó részt meghagyhatták volna. Bár az is csak jelzés értékű lett volna. Mi is úgy gondoljuk, hogy 40 % bérköltség körül, afelett érdemes vele foglalkozni. Volt olyan eset, hogy először kedvezőnek tünt, aztán ha kiszámoltuk a munkahely védelmi akció szerinti kedvezményekkel is egyértelműen megfordult a dolog. A saját cégünkre kipróbáljuk, nálunk valami előny van, de leginkább a tapasztalat szerzés miatt. Minden ügyfélre készítettünk kalkulációt, tényleg egy-két esetet leszámitva nem érdemes vele foglalkozni. A tapasztalatunk az, hogy bár az ügyfeleinket alaposan tájékoztattuk nem is érdekli őket.

Th.Kata  -  

Egy adóév biztosan kell ahhoz, hogy kiderüljön, hogy kinek éri meg. KATA nem éri meg a veszteséges vállalkozásoknak, a kiegészítő tevékenységűeknek, valamint a járulék alap miatt, annak, aki valamilyen ellátásra lesz jogosult a közeljövőben, (GYÁS, GYED, táppénz, nyugdíj stb. A nyugdíjnál, ha nem változik semmi, akkor a szolgálati idő sem lesz teljes év.
Aki tud és képes ön-gondoskodni (ez nem könnyű a mai helyzetben) annak igen.
KIVA ellen szól a szűkre szabott határidő, a tervezhetetlen pénzügyi helyzet, a bizonytalan gazdasági környezet.

Edit  -  

Szia! Érdekelne, miből gondolod, hogy kieg.tev.vállalkozóknak nem éri meg a KATA-t választani.Lehet, hogy én számoltam el valamit? Köszi!

Th.Kata  -  

Aki eddig a 6390 Ft-ot fizette, pl egy Bt, és minimális volt a nyeresége, ott nem éri meg havi 25.000,- Ft-ot fizetni.
Természetesen a nagy nyereséggel, egyedül személyesen közreműködő vállalkozásnál már megéri választani.

M. Ildi  -  

Az EGYÁLTALÁN NEM felé hajlok: bonyolult, nem tervezhető, kiszolgáltatott a partnerek fizetési ütemének az adóalap. Nem variálható, rugalmatlan, csak "hamisítható" az eredmény. Nehéz, szinte lehetetlen kapásból válaszolni az ügyfél kérdésére: "hogy állunk?" Fő ok a NEMre: mit is adózok le? Egy mondva csinált valamit. Semmi köze a vállalkozás gazdasági működéséhez, sem nem üzemgazdasági, sem nem pénzforgalmi szemléletű. Továbbá: JOGBIZTONSÁG (fogalma 2012. január 01 előtt még olvasható volt Alkotmányunkban) = a JOG viszonylagos STABILITÁSA. Már változott is a KIVA... Az időnk többet ér bármilyen KIVÁnál!

Sz  -  

Vállalkozásonként elvégeztük a számításokat a vállalkozókkal közösen, hiszen nekik is világosan kellene látni, hogy miről is döntenek. A számítások azt mutatták, hogy az általam könyvelt vállalkozások rosszabbul járnak a KIVA választásával.

A bevételek bizonytalansága miatt a kiegészítő tevékenységet folytató kisvállalkozásaim a KATA vállalkozásával is rosszul járnak. Ehhez egy stabil havi rendszeres bevétel kell. Van olyan hónap, hogy a 25 ezer forintot sem sikerül kitermelni.
Nálam nem változtat senki.

Szakács Zsuzsanna  -  

Minden cégemnél elvégeztem, ezt a számítási módszert, de érdekes, nem tapasztaltam a kedvező hatását.

KÁLLAI ILONA   -  

A KIVA tervezhetetlen,kiszámithatatlan a következő évekre, sajnos a vállalkozók többségének beruházásra nincs lehetőség, kevés alkalmazottat foglalkoztatnak, alacsony jövedelemmel, ezért a KIVA nem jöhet számításba, mivel az osztalék után a terhek megmaradtak.

d  -  

Még nincs határozott véleményünk, de nem egyszerű, az biztos.

dr.Pótári Mihály  -  

Nagyon komplex és bonyolult a Kiva.Azoknak érdemes választani akik akövetkező években beruháznak,de sajnos ilyen vállalkozásom nincs!A tervezetben még az szerepelt,hogy kiváltja az osztalék után fizetendő terheket,de ez nem valósult meg.


Üdv.Misi

Marcsi  -  

Szerintem nagyon bátor az a könyvelő aki bevállalja az ügyfél meggyőzését KIVA ügyben. Kevés olyan esetet tudok elképzelni, ahol egyértelmű, hogy jobban jár az ügyfél. 40 évig dolgoztam a számvitelben. Mindig voltak jogszabályi és törvényi változások, de ahogyan az utóbbi években működik, az már több a soknál. Ember legyen a talpán aki ezt becsülettel követni tudja.

Sz.Judit  -  

Én sokat számolgattam. Van egy jó összehasonlító táblázatom is, de mivel kiforratlan és sok a kérdőjel még a rendszerben és nálam főleg az EVA-sok gondolkodnának a választásán. Lehet inkább jövőre fogjuk sokkal átgondoltabban a már látható eredmények és kalkulációk után választani több cégnél.

Szirom Antalné  -  

Véleményem szerint akiknek magas az ELÁBÉ értéke nem szabad ezt választania


üdv. Sziromné

Frastyáné  -  



Szerintem a törvényalkotók közelről sem láttak könyvelőt, nem hogy azt tudnák hogy mi a munkájuk. A könyvelésre marad a legkevesebb idő évek óta csak a törvény módosításokat magyarázzuk az ügy feleknek, és tanácsokat kell adni olyan dologról amikről még tapasztalatunk nincs.
Felelősség teljesen ezt hogy lehet csinálni ?

Négyesi Gáborné  -  

A könyvelőkre ismét nem gondoltak, mint általában. Néha még 20-ra is nehéz az anyagot megkapni, nem még 10-re.
A számítások alapján rettentően változó, bizonytalan az eredmény. Nem hiszem, hogy van cég ahol biztonsággal mondhatjuk, igen, megéri áttérni. Egyértelmű, stabil eredménnyel még nem találkoztam. Én biztos nem fogom ajánlani.

Csuhai Imréné  -  

Én ott ajánlom biztonsággal a KIVA-t, ahol magas a személyi jellegű kifizetések összege és nem tudnak kedvezményt igénybe venni a szociális hozzájárulási adóból.

Zsédenyi Gyuláné  -  

Kedves Zsuzsa!
A KIVA -t nem ajánlom a vállalkozóknak ,nem fizetnének kevesebb adót. Képtelenség
12-ig lezárni az előző hónapot .Megszokták , hogy 10-e környékén hozzák az anyagot.A KATA -t azt igen 1-2 vállalkozónak /fodrász és cipész/.
Kati

móni  -  

Azoknál a cégeknél, ahol nincs más költség csak a bér/személyes közreműködés díja, akkor éri meg, ha a "bérköltség" legalább 35%-a a bevételnek. Legalábbis én így számoltam. Dehát ezt is csak azoknak tudom mondani, akiknek egyenletes, tervezhető az élete. Azok az ügyfeleim, akik azt sem tudják, hogy a jövő héten lesz-e munkájuk, maradnak az eddigi adózási formában. Egyiknél az jött ki, hogy a 2011-es adatai alapján 1 millióval jobban járt volna, de a 2012. 1. FÉLÉVI adatai alapján pedig 1 millióval rosszabbul, ha már akkor kivázhatott volna. Erre felelőtlenség lenne a váltást ajánlani.

Mónika  -  

A KIVA számítást jónéhány cégünknél elvégeztük, és
van is 2 amelyiknél jónak tűnik.
Viszont a társasági adóról KIVA-ra áttérés elvégzendő feladatai egyrészt homályosak (számomra), másrészt lehet, hogy a KIVA választás adóelőnyét jelentősen csökkentik az első évben.
Valaki számolt már az áttérés hatásaival is ? Milyen eredményre jutott ?

Ibolya  -  

Nem tudom merjem e vállalni vannak pontok amiket nem értek illetve bizonytalan vagyok már minden kalkulátort végig probáltam mindig más eredmény jött ki 30 éve könyvelek de annyi bizonytalanság van bennem mostanában hogy félek hogy rossz tanácsot adok az ügyfélnek és utánna erkölcsileg nem tudok szembenézni hogy hibás tanácsot mondtam.

konyvelozona.HU  -  

Úgy látjuk, nem vagyunk egyedül a véleményünkkel; "Általában nem, kivéve azt a nagyon ritka 1-2 esetet, amikor egyértelmű az előny".

Figyelemmel kísértük a törvénytervezet benyújtásától kezdve a folyamatot, és már akkor el kezdtünk mérlegelni. A kihirdetéskor neki is láttunk becsülettel, egyenként elemezni a vállalkozásokat (KATA és KIVA szempontból egyaránt)tegnapelőtt fejeztük be az elemzéseket, tegnap értesítettük róla az Ügyfeleinket.
A hősies munkánk eredménye az volt - legnagyobb megdöbbenésünkre - szinte szó szerint, amire szavaztunk is: alig pár esetben volt határozottan előnyös a KIVA.
Túl azon, hogy eléggé elbonyolították, a számok is azt mutatják, hogy a mikro és kisvállalkozások esetén nem olyan nagy előny, mint ahogyan azt elképzeltük.

Hab a tortán: a tegnapi Magyar Közlöny 159. számában megjelent adójogszabály-változások között a KATA és a KIVA is módosult... :(
Adótervezés? Adóbiztonság? Csak az iskolai oktatásban létezik. Családi vállalkozások életét így megalapozni, felépíteni? De ez már más kérdéskör... :(

Szegedi Edit  -  

Magam is nehezen tudom kikalkulálni, így az Ügyfeleimnek nem tudom meggyőzően ajánlani. A jelentős új és régi szochó kedvezmények miatt én talán várok egy évet, hogy kiforrja magát a rendszer. Bizonytalan vagyok!!! 1986 óta foglalkozom könyveléssel.....