Elérkezett a katások első adatszolgáltatása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Február 25-én első alkalommal kell a kata-alanyoknak bevallást adniuk. Az adatszolgáltatás tejesítése körül számos kérdés vetődik fel. Sőt. Ennek most nem is lesz vége, hiszen a katástól számlát befogadó vállalkozásoknak március 31-ig kell teljesíteni az egymilliót meghaladó kifizetésekről. A következő „kérdés-válasz” a márciusi Irányadó Magazinban lesz olvasható, de a katások közeledő határideje miatt közkinccsé tesszük.

Kérdés:


adatszolg.pngA kisadózó vállalkozástól számlát befogadó adatszolgáltatási kötelezettségét 2014. március 31-ig kell teljesíteni. Az adatszolgáltatás azokra a kisadózókra vonatkozik, akinek egymillió forintot meghaladó összeg lett kifizetve. A kérdésünk az, hogy hogyan kell értelmezni a katv. 14.§ (4) bekezdését? Mit jelent az, hogy az adatszolgáltatásra köteles személyt és az azzal kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket egy személynek kell tekinteni?
Ha nekem, mint katástól számlát befogadó adóalanynak az egymillió alatti kifizetésről is adatot kell szolgáltatni, ha a velem kapcsolt vállalkozás is fogadott be tőlem számlát?
Egy példán áttekintve:
„A” és „B” vállalkozások. „C”, mint katás vállalkozás, bizonyos szolgáltatást számláz „A” vállalkozás felé 600 ezer forint értékben, és „B” vállalkozás felé is 600 ezer forint értékben.
Kinek milyen adatszolgáltatást kell küldeni a nav felé?


Válasz:


A Kata tv. valóban furcsa kijelentése az adatszolgáltatásról szóló nyomtatványon egyáltalán nem köszön vissza. A jogszabályhely alapján azt várhattuk volna, hogy kapcsoltság tényéről legalább egy kódkockában nyilatkozni lehet. A válasz megírásakor (február 20.) letölthető 13K102-es nyomtatvány az 1 millió forintnál kisebb értéket is elfogadja, még az 1 forintot is, és még csak „sárga” figyelmeztetést sem ad. Az ominózus jogszabályi rendelkezés több megoldásra is enged következtetni:
• „A” és „B” cég egyaránt 1,2 millió forintról szolgáltat adatot, ugyanakkor ez a valóságot nem fedi.
• „A” és „B” cég egyaránt 600 ezer forintról szolgáltat adatot, ez a valóságnak megfelel, de nem éri el az 1 millió forintot.
• Csak az egyik cég ad adatot 1,2 millió forintról.
Véleményem szerint a második verziót kellene alkalmazni a kérdésbeli esetben. Ha az adóhatóság hibajelzést ad, akkor sajnos nem lehet elkerülni a „nem elektronikus” egyeztetést. Egyébként a dolog még ott is érdekes, hogy Kata-s részéről nem fog menni adatszolgáltatás, - mert a 13KATA nyomtatvány nem fogad egymillió alatti összeget -, tehát a NAV-nál nem fog a kép ebből a szempontból sem összeállni

Még több kérdés-válasz a havonta megjelenő Irányadó magazinban



Bővebb információ, próbaszám letöltés, előfizetés itt>>



Hozzászólások