Egyszerűsített számla

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Már megszokott, hogy minden év elején a számlák kiállításával kapcsolatban felröppen valami rémhír. A vevő adószámának kötelező feltüntetésén már meg sem lepődünk. Szerencsére hamar bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Az idén a 100 euró alatti számlák okozták a pánikot. Alaptalanul…

szamla-kiallitasa_2.jpgAz áfatörvény 176. § (1) bekezdés d) pontja azokra az ügyletekre teszi lehetővé az egyszerűsített számla kibocsátását, ahol a számla adóval növelt végösszege nem haladja meg a 100 eurónak megfelelő pénzösszeget. Még akkor is, ha a számla nem kerül azonnal kifizetésre.

Lefordítva: egy 25 ezer forint alatti egyszerűsített adattartalmú számlánál egyáltalán nem biztos, hogy az ki is van fizetve.

Ha a könyvelés során találkozol egy olyan számlával, ahol csak a bruttó végösszeg van, és az áfa kulcsa felülről számolva, akkor azt hogy könyveled?


Mert ha automatikusan készpénzesre, akkor vigyázz, mert ha nincs ráírva, hogy fizetve, vagy nincs mellette egy pénztárbizonylat, akkor lehet, hogy hibás a könyvelésed!

Amikor pedig az áfabevallás főlapján egy visszaigénylési jogosultsághoz nyilatkozol, akkor tudnod kell, hogy melyik számla mikor és milyen módon lett pénzügyileg rendezve.
Egy adóellenőrzés kapcsán is vizsgálat alá kerülhet a kiegyenlítés módja.

Mit tanácsolj az ügyfeleidnek?

Ha eddig nem volt szokás az ilyen számlákra ráírni, hogy fizetve, akkor ezt mostantól ne mulasszák el!
Ha pedig egy átutalásos számla kerül kiállításra ilyen típusú számlatömbbe, akkor érdemes a megjegyzés rovatba beírni egy fizetési határidőt. Bár ilyen mező nincs az ilyen nyomtatványokon, de biztosan találunk még üres mezőt, ahova elfér ez a kiegészítés.


A bejegyzés címkéi

egyszerűsített számla


Hozzászólások

Ági  -  

Üdvözlöm!
Üzlethelyiségemet bérbe adtam és azután szeretnék érdeklődni, hogy az egyszerűsített adattartalmú készpénzfizetési számlán a vevő címénél a lakcímet, vagy az üzlet címét kell írni? A közösségi adószámhoz pedig a rendes adószámot írjam, mivel nincs se nekem se a vevőnek közösségi adószáma.
Válaszát előre is nagyon köszönöm: Ági

aniko  -  

Ági!
A számlán a vevő címét a Vevő körülményei határozzák meg. Ha az adóhivatalhoz be van jelentve az üzlet címe, mint telephely came, akkor mehet arra a címre a számla. Ha nincs bejelentve az üzlet az adóhivatalhoz, akkor a vevő székhelye szerinti címre kell szóljon a számla. A számla szöveges részébe fel kell/lehet tüntetni az üzlethelyiség címét, amire a bérleti díjat fizetik.
A vevő nevéhez csak akkor kell adószámot feltüntetni, ha az adóelszámolási időszakban az adótartalom eléri a 2 mill Ft-ot.
És ami nincs, azt nem lehet feltüntetni (=közösségi adószám)a számlán.

Irén  -  

Szeretném megkérdezni, hogy milyen rendelet, vagy törvény írja elő, hogy a számlán fel kell tüntetni a fizetendő végösszeget számmal és betűvel is?

Mirike  -  

Kedves Zsuzsi

Szeretném,megkérdezni,hogy például ha vásárol nálunk egy vevő többszázezer Ft összegben és kp fizet kiállithatom-e a számlát készpénzfizrtési tömbbe, vagy átutalásiba amire ráirom.hogy kp fizetve.Többen mondták,hogy jan 1-től csak 100euró összegben lehet kp-s számlát kiállitani

Válaszodat várva köszönettel Mirike

Tóthné Kertész Mária  -  

Kedves Zsuzsi!
Lehet, hogy nem kötelező a vevő adószámának feltüntetése, de szükséges akkor, ha KOCKERD-et, vagy esetleg tételes áfa bevallást kell beadnunk!

Böröczky Zsuzsi  -  

A KOCKERD kérdőív kitöltése valóban problémás, a tételes bevallás meg csak 2 millió áfa felett írja elő az adószámot. A törvény tehát nem teszi kötelezővé valamennyi számlán az adószám feltüntetését.

Déné  -  

Az nagyon jó lenne, ha közösségen belüli beszerzésekről is tudnál írni, viszonteladókra vonatkozóan, használt cikkek kapcsán.
Különbözeti adózáshoz kapcsolódó számla tartalmak, nyilatkozatok.

Anikó gazdasagiforum  -  

Kedves Zsuzsi és Kollégák!

Igen, az Áfa tv. ezen módosítása, amellyel szélesedett az egyszerűsített adattartalommal történő számlakibocsájtási lehetőségek köre, év elején okozott némi felfordulást :-)

Én arra lennék kíváncsi, hogy találkozott-e már valaki olyan nyomtatvánnyal, amely egyszerűsített adattartalmú, de nem készpénzfizetési számla?
Az én emlékeimben csak olyan elnevezésű tömbök élnek, mint "Készpénzfizetési számla" vagy "Egyszerűsített készpénzfizetési számla", azaz az egyszerűsített adattartalom a nyomtatványok esetében összekapcsolódott a készpénzfizetési móddal.

Biró Zsóka  -  

Kedves Zsuzsa!
Tudom, hogy ez más téma, de megtennéd, hogy írnál egyszer részletesen a külföldre történő termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás számlázásáról is? Olyan kevés információ van arról, hogy pl EU-s, illetve 3. országbeli export-import esetén milyen speciális számlakiállítási , illetve áfa bevallási szabályok vannak( pl: ha az illető alanyi mentes egyébként, akkor is kell-e adni pl 13A60-as bevallást ) Milyen árfolyamon kell számolni az áfát, és milyen árfolyamon adózik, ha pl szja alá tartozó egyéni vállalkozó az illető? Stb stb.. Köszönöm előre is mások nevében is!!! Szép napot!