Egyszerűsített foglalkoztatás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A törvényalkotók gondoskodtak arról, hogy az év elejét is Magyar Közlöny olvasásával töltsük. Az év utolsó módosításai között is van olyan, ami már a 2012-es bevallásokat is érintheti. Ilyen az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem bevallásának változása.

idnymunka_1.jpg
Először is egy „érdekesség”. A szóban forgó 180-as Magyar Közlöny változása többnyire 2013. január 1-jén lépett hatályba. Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó paragrafus nem ekkor, hanem a kihirdetést követő 5. napon. A kihirdetés napja pedig 2012.12.27.

Nem értem. December 27-e után az ötödik nap nem 2013. január 1? Miért kellett erre vajon külön szabályt alkotni? Na mindegy...

A lényeg, hogy a változás 2013. január 1-jén hatályba lépett


Két változásról olvashatunk.
  • új szabályt kaptak a filmipari statiszták
  • megváltozott a bevallás alá nem eső jövedelem nagysága

A filmipari statiszták, mint egy teljesen új kategória a törvényben kivételes szabályokat kapott:

  • Esetükben nem kell alkalmazni a létszámkeretet
  • Számukra fizetett díjazás nem haladhatja meg a napi 12 ezer forintot
  • A fizetendő közteher 3000 Ft naponta
  • A magánszemélynek az ebből származó jövedelmét semmilyen körülmények között nem kell bevallani


Mindenki más számára az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet akkor kell bevallani, ha a foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének szorzatát meghaladja.
2013-ban a napi minimálbér 4510 Ft.
Így ha valaki egyetlen nap sem kap többet, akkor nem kell a bevallásában az összeget feltüntetni. Még akkor sem, ha van mellette más jövedelem.

Átmeneti rendelkezés, hogy ezt a 2012-ben megszerzett efo-s jövedelmekre is lehet alkalmazni, ha az a magánszemély számára kedvezőbb.
Természetesen akkor a 2012.01.01 napján érvényes napi minimálbérrel kell számolni, ami 4280 Ft volt.


A bejegyzés címkéi

Egyszerűsített foglalkoztatás


Hozzászólások

Balog éva  -  

Tisztelt cím!Azt szeretném kérdezni,hogy kell-e adót fizetnem,vagy fel kell tüntetnem az adózásnál az egyszerűsíttet foglalkoztatást, ha munkanélküli tanfolyam mellett aminek az éves összege: 380.695.- ebből adóztam 60.912.-. Egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoztam 9 hónapon keresztül kb. amíg a tanfolyam tartott 29 napot. Az összeg: 124.030.- amit kézhez kaptam.Tiszetelettel Blog Éva

Puruczkiné  -  

A fiam a munkáltatónál 564 Ft/órabérben dolgozott egyszerűsített foglalkoztatottként, ami azt jelenti, ha 8 órát dolgozott, akkor 4.512,- Ft-ot kapott, de ha (ami több alkalommal is előfordult) 12 órát volt munkában akkor 6.768 Ft volt a napi bére.
Lehet hogy csak figyelmetlen vagyok, de nem érzékelem, hogy lebonthatnám a kötelező legkisebb munkabért órabérre, és így állapíthatnám meg az adóköteles részt. Nagyon durva lenne, ha a gyerek azért adózzon mert 12 órát dolgozott folyamatosan.
Kérem nyugtassanak meg, hogy csak nem vettem valamit észre a mentesített keretösszeg kiszámításánál. Köszönettel

szikszainé  -  

Sajnos Kedves Puruczkiné nincs jó hírem.Az egyszerűsített foglalkoztatásnál nincs meghatározva, hogy mennyi órát dolgozik. Fixen van megállapítva, hogy nem kereshet többet napi 4.510,- forintnál, mivel ezt az összeget váltja ki az 1.000,- Ft-os közteher. A felette eső összeget bizony 16%-os szja terheli. Sajnálom!
Tisztelettel: Szikszainé

Vicuska  -  

Én nem találom hol van meghatározva, hogy többet nem kereshet, mint 4.510,-/nap. Törvény szerint akkor kell bevallást adni, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének szorzatát (e szorzat a továbbiakban: mentesített keretösszeg). Így akár lehet neki adómentes is a keresete attól függ hány napot és mennyi összegért dolgozott. Pl. 1nap 4512,- 2nap 6768,- 3nap 2256,- összesen 3 nap 13.536,- / 3 = 4512,- Nem kell bevallás!!

Tóth Sándorné  -  

Kedves Zsuzsi!

Kérem szives segítségüket abban, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmi foglalkoztatás, illetve mezőgazdasági idénymunka esetén hogyan kell kiszámítani a szabadság megváltást, hiszen azt a munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatás ideje alatt azt nem tudja kiadni, pontosan az egyszerűsített foglalkoztatás jellegéből adódóan. Például évi egy alkalommal történő 1 napos alkalmi foglalkoztatás esetén, de még ha 5 napos is ezen foglalkoztatás, hogyan állapítom meg az időarányosan járó szabadságot? Vagy folyton számolom azt, és valószínüleg soha nem éri el az ilyen módon számított idő még arányosan sem a fél napot, akkor nem kell semmit fizetni, csak megőrízni a számítást? Hogyan kell ugyanebben a foglalkoztatási formában eljárni, ha a szabályokat betartva, de egész évben összesen nyolcvannyolc napot foglalkoztat a munkáltató egy embert? Alkalmanként a maximum öt napra ki kell-e számolni az időarányos szabadságot, hiszen az ötödik napon megszűnik a "munkaviszony"? Véleményen szerint összevonni nem lehet, hiszen egy-egy időszaki munkaviszony egy és öt nap közötti időtartamú lehet. Kérem, hogy válaszukban a mezőgazdasági idénymunka esetén számítandó szabadság megváltás elszámolására is sziveskedjenek kitérni.

Köszönettel:
Tóth Sándorné

Margit  -  

Tisztelt Cím!

Arra szeretnék választ kapni,hogy a férjem 2012-évben 2 napot dolgozott előrehozott nyugdíj mellett.19000.- Ft-ot kapott munkabérként.
Kell-e adóbevallást készíteni?
SZJA köteles az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel?

Czifra Lászlóné  -  

Tisztelt Cím!
Arra szeretnék választ kapni,hogy 2012 évre az egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett jövedelmem nem haladja meg a 840 ezer FT-t, kell-e utána adóznom?
Válaszát előre is köszönöm!

Márta  -  

Tisztelt Cím!

Amennyiben
valakinek volt egyszerűsített foglalkoztatáson kívül rendes munkaviszonya is 2012-ben, akkor az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet teljes egészében be kell vallani, és adót fizetni utána, vagy elegendő csak a mentesített keretösszeg feletti részt bevallani és befizetni utána az adót?

Válaszát előre is köszönöm!

Zsuzsa  -  

Tisztelt Cím!

Amennyiben ha valakinek volt egyszerűsített foglalkoztatáson kívül rendes munkaviszonya is 2012-ben, akkor az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet teljes egészébe be kell vallani, és az adót fizetni utána, vagy elegendő csak a mentesített keretösszeg feletti részt bevallani és befizetni utána az adót?

Válaszát előre is köszönöm!

Szilvia  -  

Tisztelt Cím!

Amennyiben valakinek volt egyszerűsített foglalkoztatáson kívül rendes munkaviszonya is 2012-ben, akkor az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet teljes egészében be kell vallani, és az adót fizetni utána, vagy elegendő csak a mentesített keretösszeg feletti részt bevallani és befizetni utána az adót?

Válaszát előre is köszönöm!

nyugdíj előtt  -  

Nyugdíj előtti álláskeresési segélyt kapok, havi 28.080 ft.-ot, emellett 2012-ben tudtam alkalmi munkát végezni, 13 napot, amiből az összes éves netto jövedelmem 34.240 ft volt. A napi 1000 ft-os közterhet is levonták a bérből.
A Munkaügyi Központ szerint ezeket mind be kell vallanom, és adóznom is kell utána. Valóban így van?
A választ előre is köszönöm.

Károly  -  

Tisztelt Cím!

Egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett jövedelmem 222560 Ft. Napi 4280 Ft-t kaptam. Volt munkaviszonyból is jövedelmem 750000 Ft. Be kell vallanom a 222560 Ft-t is?
A válaszukat előre is köszönöm.

Szabina  -  

Tisztelt Cím!

Arra szeretnék választ kapni, hogy kell e a 2012.évre az egyszerűsített
foglalkoztatásból szerzett jövedelmemből adóznom.
Egy napra 4280 Ft-ot kaptam, és mellette volt más jövedelmem is. A 1253-as kitöltési útmutatója szerint a napi 3100 Ft feletti összegből kell adózni. Voltam a NAV ügyfélszolgálatán és szerintük elírták, és azt mondták, hogy mivel volt más jövedelmem, ezért be kell vallanom ezt a jövedelmet. Már semmit sem értek. Mindenhol más információt kapok.
Kérem, segítsen valaki, aki biztosan tudja.

A választ előre is hálásan köszönöm.

Szabó Éva  -  

Csak arra szeretnék választ kapni hogy 2013.febr.8-án kezdtem el dolgozni, 12 órás váltott műszakban.Volt 148 ledolgozott órám (a 16o-ból).Arra szeretnék választ kapni, jár-e nekem műszakpótlék? Válaszuka előre is köszönöm: Szabó Éva

cszoli  -  

Tisztelt Cím! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy cégünk alvállalkozóként dolgozik egy biztonsági szolgálatnak, 24 órás rendszerben. A fővállakozó 10 napot, tehát 240 órát teljesít, a mi cégünk a hónap fennmaradó óráit látja el. Ezeket efoval oldjuk meg, mert szabadidős,engedéllyel rendelkező rendőröket alkalmazunk.A munka készenléti munka, mivel csak a kivonuló szolgálatot lát el a foglalkoztatott. Kérem útmutatását, hogy ha és amennyiben én 500 ft-ban állapodok meg a munkavállalóval akkor az nem sért-e törvényt? A munkaidő 08-08-ig tart.További kérdésem az lenne, hogy az napi 5.250 ft feletti jövedelmet köteles adózni a munkavállaló vagy a napi 4.510 ft feletti jövedelmét. Várom válaszát! Tisztelettel: cszoli

Deli Katalin  -  

Az a kérdésem, hogy hogyan kell az adókedvezményt kiszámolni 4 órás munkaviszony után , ha a munkáltató olyan igazolást állított ki, hogy ... munkaviszony megszűnésének időpontját megelőző négy naptári negyedév kezdőpontjától számított négy teljes naptári negyedévben elért azon hónapok száma amelyekben a munkavállalónak volt járulék alapja (az érintett hónapok száma:) 6.00

A munkaviszony megszűnésének időpontját megelőző négy naptári negyedév kezdőnapja:(az időszak kezdete) 2011.07.01.......
Válaszát előre is köszönöm.

Komka Géza  -  

Tisztelt Cím! Érdeklődni szeretnék!

Egyszerűsített munkaszerződéssel dolgozom. Idén is csak 90 napot lehet dolgozni? Ha több napot dolgozom akkor mi változik? 2012-ben 840000 Ft volt adómentes. Ez idén változik? Ha többet keresek mi a következmény?

Köszönöm a fáradozásukat: Tisztelettel Komka Géza

DMargit  -  

2012.évben gyes-en voltam és év elején néhány alkalommal 4 illetve 5 napra munkát kaptam. Augusztusban lejárt a gyes és nagy örömömre visszavettek munkahelyemben. 2012. évre van egyszerüsitett foglalkoztatásból jövedelmem és munkaviszonyból jövedelmem. A kettőt teljesen össze kell -e számitanom és annak a l6 %-a az szja, vagy az egyszerüsitett foglalkoztatásból származó jövedelmemnél a 3100 ft feletti rész csak adóköteles. Nem értem a kitöltési utasitást.
Köszönöm a választ.

Abigél  -  

2012-ben napi 3.638,- foritért dolgoztam alkalmi munkavállalóként. Aztán közfoglalkoztatottként kerestem 798.900,- forintot. A leírtak alapján úgy gondolom, csak a 798.900,- forintot kell bevallanom. Jól gondolom?

Tibor  -  

Ha valaki az alábbi munkakörben volt 2012-ben foglalkoztatva akkor a 4281 ft helyett lehet alkalmazni a 4970 ft összeget?


* A garantált bérminimum a legalább középfokú iskolai végzettséget, középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalót illeti meg (Korm. rend. 2. § (2) bek.).
Garantált bérminimum* Korm. rend. 2. § (2) bek. 108.000 24.850 4.970


Köszönöm szépen a választ.

Sándliné Kiss Erzsébet  -  

Segítséget kérnék az EKHO-s foglalkoztatással kapcsolatban.
Az EKHO-s díjat kifizető cég 2013-ra a kiva-t választotta, ez esetben milyen járulékot kell fizetnie a kifizetés után mint "munkáltanak" ?

Előre is köszönöm a segítéset!

K Móni  -  

Mi a teendőm, ha biztonsági őr 24 órás szolgálatot lát el? Nem fizethetek neki kevesebbet mint 24 óra * garantált bérminimum óradíj * 87% ( 2013-ban 571,-/óra )= 13.704,- Ebből költségként a minimálbér kétszerese vehető figyelembe ( 2013-ban 9.020,- ), a többi növeli az adóalapot. Jól gondolom? Nem a kifizetés van szabályozva, hanem a költségként elszámolható rész. Ami a dolgozót megilleti, azt ki kell fizetnem. Kérdésem az lenne még, hogy a költségként maximalizált összegnél a minimálbér 1/30-ad részét vehetem figyelembe, vagy a kormányrendelet szerinti egy napi minimálbért, ami ugye kedvezőbb??? Köszönöm előre is, ha valaki megírja az álláspontját!

Eta  -  

Útmutató a 2012.évi SZJA bevalláshoz 9. oldalán a napibérként meghatározott összeget 93000/30=3100 Ft/nap írnak, akkor hogy van ez?

Böröczky Zsuzsi  -  

A kitöltési útmutató hibás, viszont azóta a kérdés megoldódott: a legfrissebb 1253-as kitöltőben (nem a pdf-es verzióban, mert azt nem cserélték még ki) már 4.280 Ft szerepel.

SZ. Éva  -  

Kedves Zsuzsa!
A segitségét szeretném kérni az egyszerűsitett foglalkoztatás adózásával kapcsolatban. Soha nem voltam önadózó, igy számomra ez az egész, már bocsánat a kifejezésért, de hottentotta. 2012-ben 2x 1 napot foglalkoztattak hosstesként egy rendezvényen. Alkalmanként 6.000 ft-os munkabérről kaptam kifizetési papirt.A múlthéten megkaptam a NAV-tól a 1253NY-es bevallásra vonatkozó nyomtatványát és nem igazán tudom, hogy mit kezdjek vele.Ha jól értelmezem, itt az egyszerűsitett közteherviselés hozzájárulást kell megjelölnöm ill. az egy gyermek után járó adóalap kedvezményre vonatkozóakat kell kitöltenem?
Várom szives válaszát! Köszönöm: Éva

Fenyves Jánosné  -  

szia ! a 8 óra feletti kötelező túlmunka utáni 150.-ról hol lehet olvasni? köszi Mari

Eszter  -  

Sziasztok,
na akkor én ezt most kezdem nem érteni. Nekem van ügyfelem aki alkalmaz alkalmi munkavállalót 12 órában és a napi bére 5350 Ft. Akkor most nekem mi lesz a teendőm? (Ő le fogja "fogyasztani" a 90 napot! )

Köszönöm:

Eszter

Csilla  -  

Akkor, hogy is van ez?
2012.-re azért él a régi szabály, hogy ha 840 000 Ft-ot nem haladja meg és nincs más bevallás alá eső jövedelem mellette, akkor nem kell bevallani a magánszemélynek?
Ugyan ez áll 2013 -ra is? Csak mellé hozták ezt a rendelkezést, amit leírtál?
És ugye adhatok neki, 2013 -ban is, a minimálbér 2X-t meg nem haladó összeget elismert költségként?
Köszönöm: Csilla

Irén  -  

Kedves Zsuzsi! A 1253 bevallás kitöltési útmutató 24. oldalán a mentesített keretösszeg 2012. évre 3100 Ft (93000/30), nem a napi minimálbér. Efo tv. 9.§-ban "Az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összege" szerepel, ez nem egyenlő a napi minimálbérrel? Melyik összeg a helyes?

Katona Szilvia  -  

Kedves Irén!

A Kormány 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról az alábbiak szerint szól:

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 17. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el.
1. §
A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.
2. §
(1)
A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2012. január 1-jétől
havibér alkalmazása esetén 93 000 forint,
hetibér alkalmazása esetén 21 400 forint,
napibér alkalmazása esetén 4 280 forint,
órabér alkalmazása esetén 535 forint

Szerintem a 1253-as kitöltési útmutatójában elírták, hiszen a kormányrendelet másképp szól. Egyébként más szakmai fórumokon is azzal a számítással találkoztam, hogy minimálbér/22nap, vagy minimálbér/174óra*8óra
Véleményem szerint mindkettő logikus lehet, de van némi eltérés közöttük. Az általánosan elfogadott összeg 4280 Ft/nap. Jeleznünk kellene a NAV felé, hogy az SZJA bevallásban közölt segédlet nem egyezik a kormányrendelettel. Üdv. Szilvia

Ilus  -  

Kedves Zsuzsi! Kész káosz minden év sajnos így kezdődik!Igen mi is szembesültünk ezzel a 2012-re is alkalmazható szja kedvezménnyel. Az indok az volt az előadáson, hogy több ezer Ft-ot kellene utólag visszafizetni az alkalmi munkavállalóknak!
A legnagyobb vihart most szerintem ezen kívül a napi 8 óra feletti kötelező "túlmunka" után járó 150!-os pótlék kifizetése körül van! Miért túlmunka ha pl. napi 12 órát foglalkoztatom az alkalmi munkavállalót, ha így állapodtunk meg! Ha nincs jelenléti ív, mert nem kötelező, ha nem kell írásos munkaszerződés, miből derül ki, hogy mennyi órát dolgozott??? A bérjegyzékből nem az biztos! Minden évben van valami különös, és néha visszamenőleges hatállyal is olyan zavaró körülmény, amelyet a legnagyobb odafigyeléssel sem lehet kivédeni????
Minden éjszakai pótlék 15%-al,minden fizetett ünnep bére duplán kerül elszámolásra, és ezenkívül még kötelező lenne a pótlék elszámolása is? Nem rendeltem el túlórát, így állapodtam meg! Vagy megállapodhatok úgy, hogy átalányt fizetek, amely tartalmazza a rendkívüli munkaidő után járó 50%-os pótlékot????? A havi munkaidő-keretesnél is dolgozhatnak napi 12 órát, majd következő nap otthon marad! Miben különbözik az alkalmi napi 12 órája? ő is kap a héten 2-3 pihenőnapot, amit előre már kifizettem? Állítólag 2010-től így kellett volna eljárni!????????

Tünde  -  

Zsuzsi, egy megjegyzés: 2013-ban a napi minimálbér összege téves, 4510 Ft a helyes szerintem.

Böröczky Zsuzsi  -  

Igen, bocsánat ezt elírtam. Kijavítottam.
A napi minimálbér 4510 Ft 2013-ban

Kata  -  

2013-ban a napi minimálbér 4015 Ft. helyett 2013-ban a napi minimálbér 4510