Csekklista adókedvezményre jogosító támogatáshoz

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az év végén van annak a szezonja, hogy támogatásokat nyújtsunk az olyan szervezeteknek, amit később a fizetendő adóból is le tudunk vonni. Ennek két, elterjedt formája van: az előadó-művészet támogatása és a látványcsapatsport támogatása.

Látványcsapatsport támogatás


boroczky_marci_gol.jpg

  1. Válaszd ki a támogatni kívánt szervezetet, és kérdezd meg, hogy tudják-e fogadni a támogatásodat.
  2. Kérj egy nullás nav-igazolást, vagy hitelesítsd azt a dokumentumot, ami a köztartozásmentességet igazolja. Kösd meg a támogatói szerződést és a kiegészítő sportfejlesztési támogatásról szóló megállapodást.
  3. Mindenképpen kapnod kell egy visszaigazolást a támogatott szervezettől, hogy ezen utóbbit tértivevényes levélben az országos szakszövetséghez továbbították.
  4. A támogatott szervezet a támogatási igazolási kérelmet elküldi az országos szakszövetségnek. Fontos, hogy a köztartozásmentességnek még ebben az időpontban is fenn kell állnia.
  5. Megérkezik a támogatói igazolás.
  6. A támogatói igazolás átvételét követően az abban szereplő bankszámlákra át kell utalni a támogatás összegét. Fontos, hogy pontosan azokra a bankszámlákra, pontosan annyi összeget kell utalni, ami a támogatási igazolásban szerepel. Ha még a 2013-as adóból szeretnéd a kedvezményt igénybe venni a 2014. május 31-ig beadandó bevallásban, akkor még az idén át kell utalni a támogatást.
  7.  Kiegészítő sportfejlesztési támogatás átutalása a sportági szakszövetség elkülönített számlájára.
  8. A támogatás átutalásától számított 8 napon belül a NAV részére bejelentést kell tenni a SPORTBEJ nyomtatványon, ami elektronikus úton is beküldhető.
  9. A támogatás összegét a rendkívüli ráfordítások között kell elszámolni. A társasági adóbevallásban a kiegészítő támogatással a társasági adó alapját meg kell emelni, viszont a látványcsapatsport támogatás összegét a társasági adó 70%-áig le tudjuk vonni az adóból.
  10. Ha a társasági adód 70%-a kevesebb, mint a nyújtott támogatás, akkor azt a következő hat (6!) adóévben még levonhatod a fizetendő adóból.

Előadó-művészet


szinhaz_maszk.jpg

Az előadóművészettel kapcsolatos támogatási rendszer még 2013-ban lényegesen egyszerűbb. Nincs feltételül előírva a köztartozásmentesség, és idén még kiegészítő támogatás sincs (2014-től lesz!)
Ehhez a rendszerhez bejelentési kötelezettséget sem ír elő a törvény.

Itt is kell szerződést kötni, igazolással rendelkezni, és még az idén elutalni a támogatási összeget annak érdekében, hogy az adókedvezményt igénybe tudjuk venni.

vonal2.jpg
kisokos_2014.jpg
Klikk ide >>

vonal2.jpg


Hozzászólások