Cégautók magánhasználata az szja törvényben

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Sokáig nyitott kérdés, de a zárószavazás előtti utolsó nap új elemmel bővült az adómentes természetbeni juttatások köre…

2009. február 1-jétől az szja törvényben hatályon kívül helyezték a 70§-t, azaz a cégautó magáncélú használata miatti adóztatást, ami ezzel egyidejűleg a gépjármű-adóztatás részévé válik.
 
A módosító törvény hatályon kívül helyezte a 69§ ma) és n) pontját is, így már nincs a természetbeni juttatások  között felsorolva:
  • az úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatás,
  • a kifizető személygépkocsija magáncélú használatára tekintettel keletkező jövedelem.

Módosult a 69§ (2) bekezdése is.

2008-ig
„Természetbeni juttatás révén a magánszemély által megszerzett bevételnek (jövedelemnek) - kivéve a kifizető személygépkocsija magáncélú használatára tekintettel keletkező jövedelmet - a törvény eltérő rendelkezése hiányában azon összeg minősül, amely megegyezik az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott termék, szolgáltatás szokásos piaci értékével, illetőleg abból azzal a résszel, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni (adóalap).”

2009-től
„Természetbeni juttatás révén a magánszemély által megszerzett bevételnek (jövedelemnek) a törvény eltérő rendelkezése hiányában azon összeg minősül, amely megegyezik az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott termék, szolgáltatás szokásos piaci értékével, illetőleg abból azzal a résszel, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni (adóalap).”

Ezek alapján sokáig nyitott kérdés volt, de a zárószavazás előtt az utolsó pillanatban tisztázódott, hogy az szja-ban adómentes-e, illetve a társasági adóban elismert költség-e a céges autóval megtett, a magánszemély magáncélú használatára tekintettel elszámolt költség.
 
Az szja törvény 1. számú mellékletének egy új, 8.37. pontja alapján adómentes természetbeni juttatás a kifizető, külföldi székhelyű jogi személy, egyéb szervezet által biztosított személygépkocsi magáncélú használata, továbbá azzal összefüggésben úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatása.


A bejegyzés címkéi

cégautóadó, kiküldetés


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

y

Alex  -  

Kedves Zsuzsi,

Mi a helyzet a magántulajdonú szgk céges használatát illetően?

Eddig kiküldetlsi rendelvénnyel átalánnyal számoltam el, de valaki azt mondta, nem küldhetem ki saját magamat (egyszemélyes kft ügyvezetője vagyok) de akkor hogyan számoljam el a rengeteg (havi 5-8 ezer km) költségemet? és állítólag még cégautó-adót is kellene fizetnem, pedig az autó a magántulajdonom, NEM a cégé...

Kérem, segítsen eligazodni ebben a kérdésben!

Köszönöm!

Edit  -  

Kérem szíves válaszát, hogy Evás bevételi Bt.-nek, akit az Eva Tv. a 4§(3)  bekezdése a tv. (4)-(6) bekezdése szerinti nyilvántartásvezetésben az egyéni vállalkozokkal hoz egyszinter fizet-e 2009. 02.01-től a bt. tulajdonában lévő szgk. után cégautó adót

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Van egy nyugdíj  melleti kiegészítő tevékenységet végző  egyéni vállalkozó. Saját gépkocsijával Apeh norma szerint útnyilvántartás  alapján számolja el utazási költségét. Kell-e fizetnie cégautóadót?

Köszönöm: Pappné T.Ági

Maris  -  

Ha cég személygépkocsiját munkábajárásra is használják és minden egyéb más  személyes használatra pl szombat vasárnap .

Ahogy olvastam nem kötelező menetlevél vezetése vagy utnyílvántartás?

Adómentes természetbeni juttatásnak minősül!

Ha megfizetjük a cégautóadót és ezzel el van minden rendezve!

csak a keresztnevét...  -  

y

Csaba  -  

Egy Bt. ügyvezetője szülei autóját használná. Ekkor kinek milyen adókötelezettsége illetve nyilvántartási kötelezettsége van? Számít-e hogy rokonsági kapcsolat van az autó tulajdonosa és a használó között? Kiküldetési rendelvény esetén hogyan kell eljárni?

Tibor  -  

Kedves Zsuzsa!

Egy banknál dolgozom. Saját gépjárművel, minden nap, havi 3500 Km-t megyek. Útnyilvántartás alapján fizeti a bank a norma szerinti benzint + 9 Ft/km-t, és 4 Ft/km-t. Kell-e különadóra számítanom. Köszönettel: Tibor,  Szegedről

Anikó  -  

Kedves Zsuzsa!

Szeretném megkérdezni, hogy a taxi szgk után EV.főfoglalkozású és a szgk oktató a kocsija után kell-e cégautót fizetni?

Köszönettel Anikó

Aranka  -  

Kedves Zsuzsi és többi kolléga! Egyelőre nem világos részemre, hogy 

1.) amennyiben a munkaviszonyban lévő kiküldetéskor autópálya matricát is vásárol, azzal mi a teendő. (Eddig ugye 50 %-a után fizettünk.) Most mi a helyzet ez ügyben?

2.) Tehát ha kifizető fizet ki saját gépkocsi használatot (pl. megbizásos jogviszonyú vagy társadalmi tisztségviselő - nonprofit szervezeteknél - részére) csak az üzemanyagot és a max 9 Ft-ot kilométerenként akkor sem keletkezik a magánszemélynek cégautó adó fizetési kötelezettsége?

Gábor  -  

Kedves Zsuzsa !

Gratulálok a mindig lényegretörő, brilliáns tájékoztatáshoz !

Péter  -  

Ez azt jelenti., hogy a jövőben nem kötelező a menetlevél vezetése?

Mária  -  

A témával kapcsolatban: mi minősül személygépjárműnek, melyik tv. definicióját használjuk, vagy a forgalmiba bejegyzett az irányadó?

Piroska  -  

1. Tecnikailag nem tudom elképzelni sem a bérszámfejtésben, sem a könyvelésben azt az esetet, amikor a munkáltató átvállalja a dolgozótól a cégautóadót. (bérköltség) .Bruttósítani kell? Kell belőle adókat vonni? Kifizetés oldalát 471 helyett 469-re kell előírni? Vagy egyszerűen béremelés?

Magdolna  -  

Kaphat-e kiküldetési rendelvényt a kifizetőtől a nem munkaviszonyban álló, megbízási jogviszonyban foglalkoztatott külső munkatárs, amennyiben olyan a megbízása, hogy különböző területeken lévő partnereket látogasson időnként?

Évi  -  

Nagyon szépen köszönöm a hasznos tájékoztatást.

Ica  -  

Köszönöm az infót.

Panni  -  

Köszönöm a tájékoztatásodat, nagyon hasznos, mert  az új szabályt elég nehéz jól  értelmezni.

Edit  -  

Kifizetőként is lehet kiküldetési rendelvényt kiállítani, bővült a kör, akik így számolhatnak el költségtérítést. Nyilván a kiküldő személye nem egyezhet meg a kiküldöttel. Bt munkáltatói jogkörű beltag  kiküldetésijét kiküldőként ki írhatja alá? Ugyanez  a probléma Kkft-nél az ügyvezető esetében, ha egyben tag is.

 

Éva  -  

Kedves Zsuzsi!

Ha a munkáltatóm munkábajárás címén 9 Ft /km - t fizet adómentesen, és még  pl. 5 Ft/km-t adókötelesen , akkor keletkezik-e nekem vagy a munkáltatómnak cégautó adó fizetési kötelezettsége?

Margó  -  

Kedves Zsuzsi!

Ön szerint az új cégautóadó megfogalmazásában kivételként említett kiküldetési rendelvény alapján és a munkábajárás miatti ktg.térítés az egyéni vállalkozókra (saját gépjármű használat ktg.-e)értelmezhető.-e?

Egyszóval, ha kiküldetési rendelvényt gyárt magának az eddigi útnyilvántartása helyett, mentesül a cégautó alól?

Köszönöm előre is a véleményét!

Evelin  -  

Kedves Zsuzsi ! Köszönöm a korábbi kérdésemre a válaszodat. Véleményed szerint  egy egyéni vállakozó  ha segítő családtagnak fizet ki kiküldetési rendelvény alapján sajátgépkocsi használatra költségtérítést , akkor kell-e neki cégautóadót fizetni ? Abban gondolkodom, hogy így talán ki tudná kerülni a cégautóadó fizetési kötelezettséget. Ehhez kapcsolódik szervesen a következő kérdés ha olyan a segítő családtag, hogy biztosítással rendelkezik, akkor  lehet-e díjazás nélkül segítő családtag . Mert ha ez a feltételezés működhet, akkor sok kis vállakozónak lenne megoldása cégautóadó spórolásra. Köszönöm a válaszodat . Evelin

BABI  -  

 

Szia Zsuzsi! Azt hittem értem a cégautóval kapcsolatos új változásokat!

De rájöttem, hogy most már az sem biztos számomra, mi is a személygépkocsi, mi dönti el, a VTSZ, a forgalmi, vagy SZJA tv. fogalmi meghatározása?

Aztán már az is zűrös, ahogy olvasom másnak, mi van az egyéni vállakozó, az őstermelő  500km-vel, akkor, ha a vállalkozásba van a gk, és mi van akkor, ha saját magántulajdonban van?

Mi van a megkülönböztető jelzéssel? A sárga villogó megkülönböztető jelzésű gépkocsi?Ami  akkor mentes, ugye?

 

 

Rozalia  -  

Köszi, Zsuzsi!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm acikket, de bizonytalan lettem:

aki eddig kiszámlázta a magánszemélynek a céges autóval megtett km-k költségét, annak most már ezt nem kell????

Az útnyílvántartásban továbbra is benne lesz a magáncélú használat, de azt a társaság már nem számlázza ki a magánszemélynek, mert a cége személygépkocsi után megfizeti februártól havonta a cégautóadót.

Jól gondolm....????

     Üdvözlettel  Szalay Marcsi

Ildikó  -  

Köszönöm az információt

csak a keresztnevét...  -  

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó, ha elszámolja a havi 500 km gépkocsifutást mindeféle bizonylat nélkül, akkor emiatt be kell fizetnie a havi 7, ill.15 dzer forint cégautóadót?

Köszönöm a segítséget!

Enikő

Gyöngyi  -  

Igen mindenesetben fizetnie kell azokra a hónapokra, amikor érvényesíti a ktgei között az 500 km költségét

Gizus  -  

köszönöm az információ nagyon hasznos és egyértelmű.

Szeretném megkérdezni, mi a helyzet akkor amikor a magánszemély

saját gépkocsiját használja üzlelti célre (pl az ügyvezető), mert elég sok társaságnál nincs céges autó, hanem a dolgozók és az ügyvezető is a saját gépkocsiját használja üzleti célra. Eddig elég volt az útnyilvántartása a magánszemélynek. Azzal igazolta a felhasznált kilométert.

 

Köszönettel:

Fekete Antalné

Edó  -  

2009. február 1-től - amennyiben kiküldetési rendelvény alapján számol el a magán személy - nem kell cégautóadót fizetni. Üdv

Gizus  -  

Köszönöm!

CSak azt nem tudom, hogy saját magát hogyan küldi ki.., vagy akkor marad az adófizetés!!

FGizus

Anna  -  

Köszönöm, ez az utolsó pont fontos.

Manka  -  

köszönöm! és mi a helyzet a TAO-nál?

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Ez nekem nagyon homályos. Várom a könyvet, hátha okosabb leszek. Üdv.Magdi

tündi74  -  

Szia Zsuzsi!

Az egyéni vállalkozónak ( őstermelőknek ) is kell fizetni cégautóadót ha útnyilvántartás alapján utiköltséget vagy  útnyilvántartás vezetése nélkül 500 km/hó átalányt elszámolnak? Az egyéni vállalkozóknál általában nincs bennt a vállalkozásban a szgk. - saját vagy házastás autóját használja. Ha kell fizetni az esetleges magáncélú használat is elszámolható költségként és adómentesen? Nem nagyon értem.

Éva  -  

Ha jól értem, befizetem a cégautó adót, és útnyilvántartás nélkül, leírom költségként a kocsinál felmerülő összes kiadásomat, üzemanyag, biztosítás, javítás stb. ?

 

 

Edó  -  

Ha társaságról van szó és céges autóról, akkor jól érted. Egyéni vállalkozóknál más a helyzet. Üdv

Aranka  -  

Keves Zsuzsi!

Köszönöm az információt, részemre nagyon hasznos volt!

Engedd meg, hogy ezúttal kívánjak Boldog Új Évet és megköszönjem az eddigi és a jövőbeni segiítségeidet.

Üdvözlettel: Aranka

Alajos  -  

Kedves Zsuzsi !

Következő a kérdésem. Ha a munkavállaló munkarendeje teljesen változó ( lehet éjszaka is), és van gépkocsija, amivel a lakásától megtudja közelíteni az éppen adott  munkahelyet ( de valószínű hogy akkor nincs tömegközlekedés), akkor hogy tudom ezt elszámolni mint munkábajárás költségtérítés hozzájárulásként ? ( csak a 9 Ft/km, vagy elszámolhatok norma szerinti üzemanyagköltséget is ?) Kiküldetésként nehezen tudom kezelni, mivel pl. éjszaka nem a cég telephelyéről, hanem a munkavállaló lakhelyéről indul az adott munkahelyre( Autódaru kezelőkről van szó, akik az útvonal engedélyek miatt Budapesten csak éjszaka közelíthetik meg az adott munkahelyet). Tisztelettel Alajos

topi  -  

Kedves Zsuzsa! A témához: véleményem szerint az útnyilvántartás és a menetlevél a jövőben sem nélkülözhető, különös tekintettel a TAO trv. 8 § 1 (d) pontjára, mert én úgy "érzem" hogy az adóhivatal idéntől abba az irányba dőlik majd, hogy a törvény 3. számú mellékletének B) 6 pontjától függetlenül is bizonyíthatónak kell lennie annak, hogy vajon mi okból merült fel a gépjárművel kapcsolatos költség, s mi köze van a társaság bevételszerző tevékenységéhez. Tavaly irreálisan magas volt a cégautó adó, azért nem volt érdemes költségeket halmozni, sem cégautót fizetni, de havi 7.000,- Ft-ért (főleg ha kikerülhetetlen a cégautóadó fizetése)  már "meg fogja érni" akár plusz autókat is bevinni a társaságba a társasági adó minimalizálása véget, ha senkit nem érdekel, hogy mire használják (mert a nyilvántartás nélkülözése praktikusan ezt jelenti). Kérem cáfoljon meg, ha nem így van. Remélem sikerülni fog, én is azt szeretném. 

B-né Zs.  -  

Az biztos, hogy az adófizetési kötelezettség elkerülhetetlen. Az üzleti utak elszámolhatósága nem kérdőjelezhető, a magánutak elszámolása pedig adómentes természetbeni juttatás. Az, hogy mennyi költséget számolunk el rá, természetesen bizonyítani kell. Vélelmezem, hogy km óra állások nyilvántartásával bizonyítható, hogy az autó mennyit ment, ennek mennyi az apeh normája, és ehhez képes nincs több benzinszámla elszámolva. Tehát szerintem az a "szigorú" útnyilvántartás talán mellőzhető a társaságoknál, a költség valódiságát kell valamilyen egyéb nyilvántartással, dokumentummal bizonyítani.

László  -  

EVÁ-s gazdasági társaság tulajdonában álló személygépkocsira - ha jól olvastuk a megjelent jogszbályokat - nem számolunk el költséget illetve amortizációt ( ez utóbbit a számviteli törvény előírja nem ?) akkor nem kell gépjármű különadöt fizetni.

De lehet,hogy nem így van. Valószínú a jogszbály alkotó szándékosan okozott homályt a gazdasági életben !!

 

 

B-né Zs.  -  

Evás gazdasági társaság akár számol el, akár nem, adót kell fizetnie.

Ági  -  

 Szia Zsuzsi!

Köszönöm az információt, de azt még mindig nem látom tisztán, hogy a tárasági adó hogyan kezeli a cégautóra elszámolt, illetve cégautó adóval fedezett magánhasználat költségeit. Ezt akkor most a társasági adó trv. elfogadja a vállalkozás érdekében felmerült költségnek? Elég vad megközelítések olvashatók, hallhatók ezzel kapcsolatosan.

Köszönöm, Ági

B-né Zs.  -  

A magánhasználat elszámolása személyi jellegű kifizetés, és az szja tv. szerint adómentes. Ezt a tao tv. elismeri költségként.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon várom a könyvedet, és köszönöm a sok hasznos, segítő információt! Judit

Orsi  -  

CSak kapcsolódik a témához. Eddig volt útnyilvántartás, most ezentúl kiküldetés kell legyen az alkalmazottak részére? Ha naponta mennek terepere dolgozni, minden napra kell egy kiküldetési rendelvényt írni? és jár a +500 Ft adómentes étkezési költségtérítés... Csak azért kérdezem, mert egy okosítón azt mondták - amit nehezen tudok elképzelni - hogy ha útnyilvántartás alapján számolunk el üzemanyag költséget, akkor a magánszemélynek van cégautóadó kötelezettsége - mivel ő számolja el költségként az üzemanyagot+9 Ft/km-t, a bevételével szemben.

B-né Zs.  -  

Ha a magánszemély útnyilvántartással számol el, akkor valóban van adófizetési kötelezettsége. Ha viszont a munkáltató kirendelése alapján kiküldetési rendelvénnyel számol el, akkor nem kell a saját autójára adót fizetni. Az 500 ft élelmezés akkor jár, ha a kiküldetés több mint 6 óra...

Katinka  -  

A Főnököm saját gépkocsimmal ügyintézés címén távoli céghez küld.

Milyen biizonylatszámú nyomtatványon, hogyan számoljam el az üzemanyag és egyéb költséget, hogy se személyi jövedelemadó, sem cégautófizetési kötelezettségem se keletkezzen.

Köszönöm a segítséget.

 

Rózsa  -  

Köszönöm az információt és várjuk nagyon a könyv megjelenését.

Anikó  -  

Szia Zsuzsa! Nagyon várom a könyvet, mert ezek a kiemelt részek is egyértelművé teszik, és számomra megkönnyítik a törvények értelmezését. Előre is köszönet és hála érte. További jó egészséget és kitartást ehhez az embert próbáló munkához.

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!

Nekem még az nem tiszta, hogy az olyan autókereskedő kft.,akinek kiállított szgkcsija van, azt soha senki nem használja, kell-e cégautóadót fizetnie?

Köszönettel

B-né Zs.  -  

Ha az autót nem használja, azt továbbértékesítési célból szerezte be, akkor azután adót nem kell fizetni. Ha tesztautóként üzembe helyezi, akkor már kell adót fizetnie.

Aranka  -  

Az autópálya matricával kapcsolatos kérdésre én is nagyon várom a választ.

erzsi  -  

Most én bizonytalanodtam el. Én úgy értelmeztem a törvényt, hogy ha egy magánszemély a saját gépkocsiját céges ügyben használja, és erről kiküldetési nyomtatványt töltenek ki, akkor ez a rendeletben meghatározott mérték alapján elszámolt költség adómentes. Nem kell utána  fizetni sem a magánszemélynek, sem a cégnek cégautóadót. Jól értelmeztem? Nálunk ez a gyakorlatban úgy működik, hogy saját gk. használja az ügyek intézéséhez a munkavállaló, amit kiküldetési rendelvény alapján havonta egyszer elszámol.

csak a keresztnevét...  -  

A magánszemély saját gk. használata ami után költségtéritést kap (nem munkábajárás) akkor én ugy olvastam hogy neki is meg kell fizetni a cégautó adót.

B-néZs.  -  

Igen, a magánszemélynek ekkor van adófizetési kötelezettsége.

Klára  -  

Köszönet, új információt kaptam

Marika  -  

Zsuzsikám !

Az információkat,- mint mindig- nagyon köszönöm. Várom a könyvedet.

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsi! Eddig a saját tulajdonu gépkocsi hivatalos használata esetén vásárolt autópálya matrica árának 50%-át kellett természetbeni juttatásként megadozni.

 

Kérlek ird meg, hogy ez a lehetőség továbbra is fenn áll, vagy nem.

Nagyon köszönöm. Üdv: Marianne

 

 

Evelin  -  

Kedves Zsuzsa ! Erről írjál még többet, azt hiszem nem értem. Ha lefordítom magamnak ez azt jelenti, hogy ez az  új típusú cégautóadó kiváltja a magánhasználatot . (mivel adómentes természetbeni juttatás lett ) vagyis útnyilvántartásokat nem kell vezetni ? Egyre jobban el vagyok keseredve , mert ez egyre zavarosabb nekem. Köszönöm. Evelin

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, ezek szerint az útnyilvántartás vezetésére nincs szükség. A cégautóadóról bővebben olvashatsz a hamarosan megjelenő e-könyben.

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsi! szerinted egy evás bevételi nyilvántartást vezető bt-nek, akinek a cégébe benne van egy szgk.kell cégautó adót fizetni?? köszi üdv.PajornéMagdi

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, ha a bt tulajdonában van az autó, akkor adófizetésre kötelezett.