Bejelentés készpénzfizetésről

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A készpénzmozgással kapcsolatban már sok szabály kellett megtanulni. Ezekből egyik másik alkotmányellenesség címén került ki a törvényből. Jelenleg nincsenek korlátozva a partnerek közötti készpénzes tranzakciók, de előfordulhat, hogy azt be kell jelenteni.

Talán sokan nem tudják, hogy az art 17. § (9) bekezdése alapján, a készpénzért történő vásárláshoz bejelentési kötelezettség is tartozhat.
„A készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének - a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével - be kell jelentenie
- a) a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást,
- b) egyéb esetben az ötmillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást."

Nem terheli bejelentési kötelezettség a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyt.
Nem kell bejelenteni a készpénzfizetést akkor sem, ha a kifizetésre nem termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenében, hanem munkaviszonyhoz, munkaviszony jellegű jogviszonyhoz kapcsolódóan kerül sor.

A bejelentéshez kapcsolódó nyomtatvány ebben az évben a 1140-es.

A jövő évi szabályok még csak tervezet formájában érhetők el, de érdemes tudni, hogy erre vonatkozólag a törvényjavaslat az ötmilliós értékhatárt kétmillió forintra csökkenti.


KONFERENCIA AJÁNLÓ:


kulcs.gif