APEH tájékoztató a készpénzállomány csökkenésével összefüggő egyszeri kedvező osztalékadózási szabál

  |   írta: APEH tájékoztató   |  

Többször kérdezték levelezőtagjaink:
Biztos van lehetőség az osztalék részletekben történő kifizetésére, azaz elegendő-e, ha kizárólag a 10%-os rész kerül kifizetésre február 5-ig?
Az APEH mai tájékoztatójában állást foglalt ez ügyben, - megerősítést nyert eddigi álláspontom.
(APEH honlapjáról átvett írás)


A készpénzállomány csökkenésével összefüggő egyszeri kedvező osztalékadózási szabályok alkalmazhatóságának határideje közeledtével gyakori adózói kérdés, hogy a 2006. évre jóváhagyott osztalék egészét a megállapítás évében (gyakorlatilag 2007-ben) ki kell-e fizetni (bevételként igazolni kell-e), avagy elegendő-e a 10 százalékos mértékű adófizetési kötelezettség alá eső osztalékot – 2007. február 5-ig – kifizetni, a 25, illetve a 35 százalékos mértékű adófizetési kötelezettség alá eső osztalékot pedig alapítókkal szembeni kötelezettségként kimutatni.

Az említett kedvezőbb osztalékadózási szabályokat az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvény 223. §-ának (17) bekezdése szabályozza. E bekezdés nem tartalmaz azonban olyan előírást, amely a kedvező osztalékfizetési szabály alkalmazhatóságnak feltételeként „szó szerint” a 2006. évre jóváhagyott osztalék egészének az osztalék megállapítása évében (2007) történő kifizetését írná elő. E bekezdés első mondata szerint ugyanis:
„Az Szja tv. 66. §-ának rendelkezéseitől eltérően, a 2006. adóévi adózott eredmény felosztásakor a számvitelről szóló törvény szabályai szerint megállapított és jóváhagyott, a magánszemélynek a megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztaléknak az eredménytartalék terhére megállapított összege után az a)-f) pont szerint lehet az adókötelezettséget meghatározni.”

Amennyiben egy adott társas vállalkozás kizárólag 10 százalékos mértékű adófizetési kötelezettség alá eső osztalékot fizet ki („igazol bevételként”) a megállapítás évében, de legkésőbb 2007. február 5-ig, a kifizetett („bevételként igazolt”) osztalék megfelel annak, hogy az a „megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztaléknak az eredménytartalék terhére megállapított összege, mivel 2007. február 5-ig történő kifizetés esetén a megállapítás évében (2007-ben) megszerzett bevételkén igazolható az osztalék, valamint ezt az osztalékot az eredménytartalék terhére állapíthatja meg a társaság. Nincs külön előírás arra, hogy a készpénzállomány csökkenésével összefüggő egyszeri kedvező osztalékadózási szabályok alkalmazhatóságának feltétele lenne a 2006. év adózott eredménye terhére jóváhagyott 25, illetve a 35 százalékos mértékű adófizetési kötelezettség alá eső osztalék kifizetése (bevételként igazolása).

(Forrás: APEH)


Hozzászólások

mariann  -  

Kedves Zsuzsa! A házipénztáradót a társaságunknál febr.2.-án fizettük ki.A 0708-as bevalláson febr.l2.-én vagy márc.l2.-én szerepeltessem? Köszönöm a válaszod.

Dér Ferencné Gabi  -  

Kedves Zsuzsa! Én is először így gondoltam, de ugyebár a PM.honlapján is úgy jelent meg többféle változatban is, hogy először a 25 és 35 %, majd ezután jöhet a 10 %. Hát azért ez már csúcs, hogy az APEH szakembere látja át jobban a jogszabályt. Csókoltatjuk a PM-et! Végülis az járt jól, aki eddig sunyizott.Hát mindig bebizonyosodik nem érdemes becsületesen adózni! Ez megint végülis adóamnesztia. Üdv: Dérné Gabi

anonim  -  

köszönöm a hasznos információkat nagyon jók simonne marika

Némethné Marcsi  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon örülök a cikknek, mert sajnos a 25 % illetve a 35 % osztalékfizetéssel kapcsolatban megoszlanak a kifzetés időpontját illetően a vélemények.! Kérdezném, hogy 2007. évben, valamikor kötelező-e kifizetni a fenti osztalékokat? Köszönöm