Adóköteles-e az alkalmi munka jövedelme?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem adózásával kapcsolatban ritkán merül fel kérdés. Talán úgy gondoljuk, hogy nincs is kérdés - pedig van...

alkalmimunka.jpgAz egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő adóval kapcsolatban 2012-től nincs változás. Az adó mértéke 500, illetve 1000 Ft.

Valójában a magánszemély oldaláról sincs változás, de mégis.
Már 2011-re is igaz, hogy nem kell bevallani az ebből származó jövedelmet, kivéve, ha az adózó:
• külföldi állampolgár vagy
• az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 000 forintot meghaladta vagy
• az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmén kívül más, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.

Amennyiben a jövedelem bevallási kötelezettség alá esik, akkor 2011-ben az adójóváírás adómentessé tehette ezt a jövedelmet. A jövedelem ugyanis bérjövedelem, melyre a jogosultsági hónaponként az adójóváírás érvényesíthető.

2012-től megszűnt az adójóváírás, tehát ha valaki alkalmi munkából jövedelmet szerez, és ez a fentieknek megfelelően bevallás alá esik, akkor biztosan szja-t kell utána fizetni.

Sajnos az szja bevallás kitöltési útmutatója félrevezető, pontatlan. Ezért nekünk kell tájékoztatni mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat a rendszer hibáira.

Az alkalmi munkából származó jövedelmet a törvény „nettó” jövedelemnek nevezi, így senki nem számít arra, hogy ebből neki később még adót kell fizetni. Ráadásul a munkáltatónak NINCS év végén kötelezettsége a dolgozó felé összesített jövedelemigazolást kiállítani.

A bevalláshoz tehát az alkalmi munkából (is) élő munkavállalónak kellene minden egyes napi jövedelméről a papírt megőriznie, év végén összesítenie, és – ha kell – akkor az szja bevallásába beírnia. Ez ugyan eddig is így volt, de 2012-ben minden esetben adófizetéssel is jár.
Ezzel a magánszemélyek a 2012-es évre leadandó szja bevallásukban fognak szembesülni.

Könyvelőként fontosnak tartom azt is, hogy a cégeinken, azaz a munkáltatókon keresztül minél több emberhez eljusson az információ.
abc_2012.jpg Kisvállalati adómegtakarítás ABC-je 2012


A bejegyzés címkéi

egyszerűsített foglalkoztatás