Adatszolgáltatás a Munkaügyi Központ felé

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A szakképzési hozzájárulást részben a saját dolgozó képzésével teljesítő cégeknek február 25-ig a Munkaügyi Központ felé is van adatszolgáltatási kötelezettségük. Vigyázat! A határidő jogvesztő!

A 15/2009 (VII.24.) SZMM rendeletnek az 5. § (1) bekezdése szabályozza az adatszolgáltatás teljesítésének módját. A hozzájárulásra kötelezettnek a tárgyévre elszámolt képzésre vonatkozó adatszolgáltatást az 1. és 2. számú mellékletek szerinti adattartalommal kell benyújtania a tárgyévet követő év második hónapjának 25. napjáig a székhelye szerint illetékes regionális munkaügyi központ részére. Egy bejelentőlaphoz több képzésre vonatkozó adatlap is csatolható.


Az adatszolgáltatás helyességét annak benyújtásától számított 60 napon belül a munkaügyi központ megvizsgálja. Hibásan vagy pontatlanul kitöltött, illetőleg ellentmondó adatokat tartalmazó adatszolgáltatás esetén a munkaügyi központ írásban - 15 nap alatt teljesítendő - hiánypótlásra történő felszólítást küld a hozzájárulásra kötelezettnek. A hiánypótlás nem, vagy nem határidőre történő teljesítése esetén a munkaügyi központ tájékoztatja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal területileg illetékes igazgatóságát.


Aki ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, a szakképzési hozzájárulás ezen részét is az adóhivatal felé kell bevallania és befizetnie.


Kapcsolódó dokumentum:

Bejelentőlap és adatlap - klikk ide a letöltéshez>>



A bejegyzés címkéi

Szja, szakképzési hozzájárulás, adózás rendje, bevallás


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Sajnálatos módon a február 25-i jogvesztő határidő mutatkozik minden fórumon, és csak a jegyzet áttanulmányozása után - most - derült ki számomra, hogy az első félév tekintetében még február 15-ig kellett volna a Munkaügyi Központnak adatszolgáltatást tennem... Egyébként esetemben a tanulmányi szerződés megköttetett még június 29-én, de az oktatás (nyelvi) szeptember-december hónapokban volt. Újabb gondot okozott a KKV besorolás, amire nem tér ki a jegyzet: már ismerem a 2008. évi számokat. Az az irányadó, vagy a 2007? Mert a Társaság 15 éves fennállása alatt 2007-ben éppen átcsúszott a középvállalkozás kategóriába. 2008-tól ismét kisvállalkozás. Megköszönöm, ha irányt mutatsz ebben a kérdésben!

Köszönettel: Sz.Noémi

Ágnes  -  

Kedves Zsuzsa!

Nálunk az egyik vállalkozásnál szakmunkás tanulókkal kötött szerződés alapján az NSZFI-nek kell bevallanunk a szakképzési hozzájárulást, akik az adatokat továbbítják az APEH-nek.

A tanuló szerződéseket a Kamarán keresztül kell megkötnünk.

Ezt is jelenteni kellene ezen a Bejelentő lapon? Úgy látom, hogy a saját munkavállalókra vonatkozik a mellékelt nyomtatványod.

Ha mégis ki kell tölteni, akkor kitöltési útmutató nélkül nehezen menne. Tudsz segíteni?

Köszönettel: Ági

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa !

Nagyon köszönöm   a hasznos információkat és nagyon örülök neki hogy folyamatos tájékoztatást kapok Tőled

További szép napot

Üdv FÉ

Margit  -  

Köszönöm

Edit  -  

 Kedves Zsuszi!

Köszönöm az információt!

Örülök, hogy megtaláltalak és sok hasznos információval látsz el.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a honlapodra, már eddig is sok jó tanácsot és cikket olvastam.Egy feltett kérdésemre adott válaszodnak köszönhetően a most zárultátfogó APEH  ellenőrzésnél is ki tudtam védeni egy kétesnek vélt adóalap módosító tételemet. /Nem kis összeg/Amibe viszont belefutottam, a szellemi termék figy-be vétele kisvállalkozói kedvezményként, a még nem aktivált web. áruháznál. Ellntétben a tárgyi eszközökkel, itt az aktiválás éve a lényeg. Ezt csak azért írtam le, hogy nehogy más is beleessen ebbe a hibába.

Zsu  -  

Nagyon köszönöm, hogy ismét a helyzet magaslatán álltál és arról értesítettél, amit még soha senkitől nem hallottam Szégyen? Én nem szégyellem magam, szégyellje az, aki egyre többet kíván tőlünk könyvelőktől.Már így is azon gondolkozom, hogy tevékenységet váltok. Könyvelés helyett papírgyárat fogok létrehozni, akkor talán nyugodtabban élek és még lesz egy kis hasznom is:)

  -  

Kedves Zsuzsi,

szerintem senkinek senki előtt nem kell szégyenkezni.Se Neked, se Másnak. Köszönjük, hogy vagy nekünk és jó hogy vagyunk mi egymásnak itt az adónavigátoron és más hasonló gazdasági klubokban. Egyszerűen beleőrülne az ember, ha mindennek egymaga akarna utána járni és nem segítenénk egymást. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos az információ áramlása, és egy icipici segítség is nagyon jól jön. Sok sikert kívánok a továbbiakban és kitartást!!! Na és persze várjuk a folytatást!!! 

 

 

Margit  -  

Köszönöm az információt kedves Zsuzsa. G.Margit

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen az infót, nagyon hasznos.

Tudomásom szerint azonban a 2009.július 27 előtti képzésekre február 15. a bejelentési határidő a 13/2006.3 számú melléklet, a 2009.július 27 utáni képzések esetében február 25 a határidő a 15/2009. 1.számú melléklet szerint.

Jó munkát és a továbbiakban minden szépet és jót kívánok.

Üdvözlettel: Anna

 

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Kató  -  

Kedves Zsuzsa !

Nagyon hasznos az e-jegyzet . Számomra az nem tisztázott, hogy a nyelvvizsga díja elszámolható-e?Köszönettel:Kató

Rita  -  

Köszönöm. Ez biztosan kimaradt volna !

csak a keresztnevét...  -  

Csak egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a szakképzési hozzájárulás összegéből nem saját dolgozó képzésére költöttünk, hanem fejlesztési támogatást nyújtottunk területi integrált szakképző központ részére, akkor kell e a fent említett adatszolgáltatást teljesíteni?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: K Mónika

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a segítséget. Az adatszolgáltatás elkerülte a figyelmem.

Lassan összeállíthatjuk azon szervek listáját, ahová nem kell semmit jelenteni. Az év első 56 napja a könyvelőké. Mi mikor sztrájkolunk???

Márti

Olgi  -  

Kedves Márti,

Én ezen már komolyam gondolkodtam, hogy elkezdem szervezni. Van már stabil 15 emberem, aki ott lesz teljes mellszélességgel. :-)

Kitartás? De meddig? Légy erős! Mindig lehet rosszabb.

 

mara  -  

Kedves Márti! CSATLAKOZOM!

Pl.:gépjármű adó, Cégautó adó, Nagyteljesítményű gépjárművek adója. 3 adó összege kiadja 1 fizetendő adó összegét, de nekünk 3x kell vele foglalkoznunk, nem beszélve a hozzá kapcsolódó határidők miatti bizonytalanságról.

ildi  -  

 Ha lesz ilyen én vinném a zászlót!!!

valakinek a jogalkotást is meg kéne már vizsgálni mert szerintem alkotmányos jog lenne,hogy értse mindenki amilyen szabályok követését elvárják tőle.